İçeriğe atla

Daimyo

Daimyolar - 1860

Daimyo (Japonca: 大名 "daimyō"), 12. yüzyıldan, 19. yüzyıla kadar Japonya'da hüküm sürmüş olan en güçlü feodal hükümdarlardır. Daimyo sözcüğü Japoncada "büyük ad" anlamına gelir. Daimyolar ne kadar yüksek rütbeli olduklarına bağlı olarak koyudan açığa morlu elbiseler giyerlerdi. Giydikleri açık ya da koyu mor renkler, açık/koyu yeşil, açık/koyu kırmızı ve son olarak da siyah renkli giysilerden üstündür. 1800'lerde Japonya'da yaklaşık 180 Daimyo vardı.

Muromachi döneminin Shugolarından Edo dönemine kadar uzun ve çeşitli bir tarihi olan bir rütbedir daimyoların özgeçmişleride çeşitlilik göstermektedir bazı Daimyo klanları (Mori , Shimazu ve Hosokawa) imparatorluk ailesinin parçaları olsa da diğer daimyolar samuray rütbelerinden terfi edilmiştir [1]

Daimyolar bazen topraklarını korumaları için samurayları işe almışlardır ve onlara toprak veya yemek ile ödeme yapmışlardır daimyoların çok azı samuraylara para ile ödeme yapabilmişlerdir. Daimyo dönemi Meiji reformlarından sonra 1871 de bitmiştir

Kaynakça

  1. ^ "aa". 4 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: aaa.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Samuray</span> Eski Japonyada soylu asker sınıfı

Samuray, eski Japonya'da soylu asker sınıfı için kullanılan bir terimdi. Samuray, eski Japoncada 'hizmet etmek' manasına gelen saburau kelimesinden türemiştir.

Ronin, 12-19. yüzyıl Japonya'sında efendisiz kalmış savaşçı (samuray) aristokratlar. Kelime anlamına bakıldığında ro+nin Japoncada "dalga+adam" anlamına gelir ve muhtemelen oradan oraya başsız bir şekilde savrulmaları kastedilir. Roninler genellikle asi ve huzur bozucu kimselerdi.

<span class="mw-page-title-main">Meiji (imparator)</span> 122. Japonya imparatoru (1867–1912)

İmparator Meiji , asıl adı Mutsuhito, 1867-1912 yılları arasında Japon imparatoru. Japonya'nın modernleşmesinde önemli rol oynadı.

<i>Ninjutsu</i>

Daha modern tanımıyla ninpō (忍法) olarak da kullanılan Ninjutsu (忍術), ninjalar tarafından kullanıldığı söylenilen strateji ve gayrinizami harp, gerilla savaşı ve casusluk taktiğidir. Ninjutsu; shurikenjutsu, kenjutsu, sōjutsu, bōjutsu ve diğer daha itibari dövüş sanatlarına (taijutsu) odaklanan bazı geleneksel Japon okullarında ayrı bir disiplindir.

<span class="mw-page-title-main">Ii Naosuke</span> Japon derebeyi/daimyō (1815 – 1860)

Naosuke Ii , Japon devlet adamı. ABD ile ilk ticaret antlaşmasını 1858 yılında imzalayarak, Japonya'nın batıya açılmasında önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meiji Restorasyonu</span> Japonyada reform dönemi

Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, Islah, Devrim, Reform ya da Meiji Yenilenmesi olarak da bilinen, 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altındaki Japonya'nın imparatorluk yönetimini yenileyen bir olaylar zinciridir. Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o zamanlarda Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılan İmparator Meiji'ye iade etmişlerdir. Meiji Restorasyonu'ndan önce de imparatorlar başa gelmiş olsa da bu olaylar uygulamadaki kabiliyetini yenilemiş ve politik sistemi Japonya İmparatorluğu altında birleştirmiştir.

Raşomon 1950 Japonya yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Rashōmon'dur. (羅生門) Japon kısa hikâyesinin babası olarak anılan Ryūnosuke Akutagawa (1892-1927)'nın 1915 tarihinde yazdığı Rashomon ve Korulukta adlı iki kısa hikâyesinden uyarlanan filmi Akira Kurosawa yönetmiştir. Kurosawa aynı zamanda Shinobu Hashimoto ile birlikte filmin senaryosunu yazmış, ayrıca filmin kurgusunu da yapmıştır. Başlıca rollerinde Toşiro Mifune, Machiko Kyō, Masayuki Mori ve Takashi Shimura'nın oynadıkları filmin siyah beyaz görüntülerini Kazuo Miyagawa çekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boshin Savaşı</span>

Boşin Savaşı (Japonca) Boşin Sensō 1868 yılından 1869 yılına kadar Japonya’da iktidarda bulunan Tokugawa Şogunluğu ile iktidarın imparatorluk hanedanına dönmesini isteyenler arasında yaşanan iç savaş.

Jidaigeki, Japonya görsel eğlence sektöründeki film, dizi ve tiyatro türüdür. Jidaigeki ismi dönem filmi anlamına gelmekte olup, genel olarak Edo dönemi diye tabir edilen 1603 yılından 1868 yılına kadar olan süreci konu alırlar. Bununla birlikte, Edo döneminden önce gelen Heian döneminin son yılları ya da sonra gelen Meiji döneminin ilk yıllarını da konu edinebilirler. Jidaigeki filmleri dönemin samuray, imparator, çiftçi, tüccar vb. insanlarını ele alır. Jidaigeki filmleri bazen kılıç düellosu anlamına gelen chambara filmi olarak da adlandılır, ancak chambara gerçekte jidaigeki'nin bir alt grubudur. Filmlerin içeriklerinde makyaj, kostüm, aksan, atasözü gibi geleneksel kalıpların kullanıldığı görülür.

<span class="mw-page-title-main">Japon militarizmi</span>

Japon militarizmi, katı Japon milliyetçiliği ve gelenekçilikten oluşan militarizm çeşididir. Faşizmin doğuşu sonrası bu görüşe kanalize olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Japonya tarihi</span> Japonya tarihi

Japonya tarihi antik zamanların şehir devletlerinin modern Japon ulus devletine ulaşacak şekilde coğrafi ve sosyal tarihini anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jōetsu</span>

Jōetsu, Japonya'nın Niigata prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Yüzölçümü 973.32 km² olan şehrin nüfusu 1 Haziran 2011 tarihi itibarı ile 205,521'dir.

Han, Japonya'da 12. yüzyıldan sonra savaşçı veya Edo dönemi ve erken Meiji döneminde daimyo toprağı için kullanılan tarihi bir tanımdır. Sengoku döneminde Toyotomi Hideyoshi zamanında oluşmuşlardır. Beyliklerin sayısı değişmekteydi; genel olarak Edo döneminde yaklaşık 300 beylik bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Tosa (vilayet)</span> Eski Japon eyaleti

Tosa vilayeti, Japonya'nın tarihi vilayetlerinden biri idi. Vilayet Shikoku adasında Nankaidō bölgesinde yer almaktaydı ve sınırları günümüz Kōchi prefektörlüğünü kapsamaktaydı. Merkezi Nankoku yakınlarında yer almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Satsuma (vilayet)</span>

Satsuma vilayeti, Japonya'nın tarihi vilayetlerinden biri idi. Vilayet Kyūshū adasında Saikaidō bölgesinde yer almaktaydı ve sınırları günümüz Kagoshima prefektörlüğünün batısını kapsamaktaydı. Vilayetin merkezi Satsumasendai idi.

<span class="mw-page-title-main">Honnō-ji Olayı</span>

Honnō-ji Olayı, 21 Haziran 1582 tarihinde Japon daimyo Oda Nobunaga'nın samuray hizmetkarı Akechi Mitsuhide'nin ihaneti sonucu intihar etmesi olayıdır. Olay, Kyoto'daki Honnō-ji tapınağında gerçekleşmiştir. Nobunaga'nın Japonya'daki merkezi gücü kendi elinde toplama çabası bu olayla sonlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Toyotomi Hideyoshi</span>

Toyotomi Hideyoshi Sengoku döneminden bir daimyo, samuray, general ve politikacıydı. Hideyoshi aynı zamanda Japonya'nın ikinci büyük birleştiricisi olarak görülür. Kendisi lordundan, Oda Nobunaga'dan, sonra geldi ve Sengoku dönemine bir son verdi. Hideyoshi'nin yönetimi Azuchi-Momoyama dönemi olarak da adlandırılır. Momoyama adı Hideyoshi'nin kalesinden gelmektedir. Ölümünden sonra oğlu Toyotomi Hideyori Tokugawa Ieyasu tarafından yenilgiye uğratıldı ve Tokugawa ailesi Toyotomi hanedanının yerine geçti.

Shugo, Japonya'da Kamakura ve Muromachi dönemlerinde çeşitli yerel askerî valilerdi. Her biri şogun tarafından bir veya daha fazla vilayeti denetlemek üzere atanırdı. Shugo, sadece şogunluk adına vali olarak hizmet etmek yerine toprakların kendileri üzerinde iktidarı talep etmeye başladığından, pozisyon 15. yüzyılın sonlarında daimyōların ortaya çıkışına yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Kuroda Kiyotaka</span> Japon general (1840 – 1900)

Kuroda Kiyotoka Japon politikacı. Meiji döneminde Japonya'nın başbakanlığını yapmıştır, Japonya'nın ikinci başbakanıdır.

<i>Afro Samuray</i>

Afro Samurai, Takashi Okazaki tarafından yazılan bir dōjinshi manga serisidir. Seri, Kasım 1998-Eylül 2002 tarihleri arasında dōjinshi Nou Nou Hau dergisinde yayınlandı. Seri, çocukken babası 1 numaralı kafa bandının sahibi Rokutaro'nun 2 numaralı kafa bandının sahibi Justice adlı bir silahşör tarafından öldürülmesine tanık olan Afro Samuray'ın hayatını konu almaktadır.