İçeriğe atla

Daimi temsilci

Daimi temsilci, bir ülkenin uluslararası bir kuruluştaki diplomatik misyonunun başı olan diplomattır.[1]

Üye devletlerinden daimi temsilci kabul eden kuruluşlar arasında Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, NATO, Avrupa Birliği, Afrika Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Amerikan Devletleri Örgütü bulunmaktadır. Daimi temsilciler bir örgütün alt birimlerine veya saha ofislerine gönderilebilir. Örneğin, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'ne gönderilen daimi temsilcilere ek olarak, BM üyesi devletler Cenevre, Nairobi ve Viyana gibi diğer BM ofislerine de daimi temsilciler atarlar.

Daimi temsilciler genellikle gayriresmi olarak büyükelçi olarak tanımlanırlar.[2] Ancak, daimi temsilciler tipik olarak büyükelçi diplomatik rütbesine sahip olsalar da uluslararası bir kuruluşa akredite oldukları için resmi unvanları daimi temsilcidir.[2] Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nin Birleşmiş Milletler nezdindeki büyükelçisi, yaygın olarak büyükelçi olarak anılsa da teknik olarak BM Daimi Temsilcisi olarak adlandırılır.

Papa'nın diplomatik temsilcileri apostolik nuncio veya papal nuncio olarak adlandırılır ve bu da daimi temsilci anlamına gelir.[3]

UNESCO gibi bazı uluslararası kuruluşlar, kendilerine akredite olan diplomatik misyonun başkanına atıfta bulunmak için daimi delege unvanını kullanmaktadır.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Vienna Convention on the Representation of States in their Relations with International Organizations" (PDF). UN Office of Legal Affairs. United Nations. 1975. 26 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Eylül 2017. 
  2. ^ a b Berridge, G.R.; Lloyd, Lorna (2012). The Palgrave Macmillan Dictionary of Diplomacy, Third Edition. New York: Palgrave Macmillan. ISBN 978-0-230-30299-0. 
  3. ^ "Nuncio". New Advent Catholic Encyclopedia. New Advent. 2017. 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2017. 
  4. ^ "Directory of Permanent Delegations and Permanent Observer Missions to UNESCO". UNESCO. 2017. 31 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2017. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Sağlık Örgütü</span> Birleşmiş Milletlere bağlı toplum sağlığı örgütü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),, Birleşmiş Milletler'in uluslararası halk sağlığından sorumlu uzmanlaşmış bir kuruluşudur. Merkezi İsviçre'nin Cenevre şehrindedir ve dünya çapında altı bölgesel ofisi ve 150 saha ofisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Gıda ve Tarım Örgütü</span> 1943te kurulan ve 1946da Birleşmiş Milletlerin uzmanlık kuruluşu haline gelen bir örgüt

Gıda ve Tarım Örgütü, açlığı yok etmek ve beslenme şartlarını iyileştirmek amacıyla 1943'te kurulan ve 1946'da Birleşmiş Milletlerin uzmanlık kuruluşu haline gelen bir örgüttür. Açlığa karşı mücadelede çok yönlü etkinlikleri vardır. Hükûmet ve teknik kuruluşların tarımı, ormancılığı ve balıkçılığı geliştirme projelerine aracı ve yardımcı olur. Bu tip konularda ülkeler düzeyinde teknik yardımlar sağlar. Eğitsel projeler geliştirerek, araştırmalar yapar ve seminerler verir. Dünyadaki tarımsal ürünlerin üretimi, tüketimi, ticareti ve depolanması, tabii kaynakların geliştirilmesi, ağaçlandırma gibi konularda danışmanlık yapar. İstatistikler tutarak bültenler yayınlar.

UNICEF veya resmi adıyla Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, dünya genelinde çocuklara insani ve gelişimsel yardım sağlamaktan sorumlu bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur. UNICEF'in faaliyetleri arasında aşılama ve hastalık önleme, HIV'li çocuklar ve anneler için tedavi yönetimi, çocukluk ve anne beslenmesini iyileştirme, sağlık koşullarını iyileştirme, eğitimi teşvik etme ve felaketlere müdahale için acil yardım sağlama yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası kuruluş</span> hükûmetler arasında antlaşmayla kurulan kuruluş

Uluslararası organizasyon ya da uluslararası kuruluş veya uluslararası örgüt, uluslararası üyelere veya üyelik sistemine, kapsama ya da varlığa sahip kuruluşlar için kullanılan bir isim olup, uluslararası sivil toplum kuruluşu ve hükûmetler arası örgüt şeklinde iki ana türü bulunmaktadır.

Tugay Uluçevik Türk diplomat.

Hüseyin Avni Botsalı Türk büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Michel Kafando</span> Burkina Faso devlet başkanı (2014-2015)

Michel Kafando, Burkina Fasolu siyasetçi. Kafando, Afrika ülkesi Burkina Faso'da 2014 ile 2015 yılları arasında geçici olarak devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Burak Akçapar</span> Türk diplomat, akademisyen ve köşe yazarı

Burak Akçapar Türk büyükelçi, akademisyen ve köşe yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Çin'in dış temsilcilikleri</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfa Çin'in dış temsilciliklerinin listesidir. Çin Halk Cumhuriyeti, tüm dünya çapında ülkenin oldukça kapsamlı ekonomik, ticari, siyasi, kültürel ve askeri bağlarını temsil eden büyük diplomatik ağa sahiptir.

Alphonse Berns Lüksemburglu büyükelçi.

Martine Schommer Lüksemburglu büyükelçi.

Sima Eyvazova, 1994-1999 yılları arasında Cenevre'deki Birleşmiş Milletler Ofisi'nde bağımsız Cumhuriyet'in ilk temsilcisi olan Azerbaycanlı bir diplomattı.

<span class="mw-page-title-main">Besiana Kadare</span>

Besiana Kadare, Arnavut diplomat. Arnavutluk'un Birleşmiş Milletler nezdinde olağanüstü ve Tam Yetkili Daimi Temsilcisidir. Birleşmiş Milletler 75. Dönem Genel Kurulu Başkan Yardımcısı ve Arnavutluk'un Küba Büyükelçisi olarak görev yapmaktadır.

Birleşmiş Milletler (BM), II. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye dahil olmak üzere 51 ülke ile birlikte kurulmuştur. Türkiye örgütün kurucu üyesi olmasının yanı sıra örgütteki en aktif üyelerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi</span> Türkiyenin Birleşmiş Milletlerdeki temsilcisi

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki en önemli diplomatik temsilcisidir. Daimi temsilci, Türkiye'nin New York'taki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliğinin başkanıdır. Daimi Temsilci, hem Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki daimi olmayan koltuğu aracılığıyla hem de Genel Kurulun toplantılarında Türkiye'yi temsil etmekle görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği</span> Türkiyenin BM Daimi Temsilciliği

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, Türkiye'nin New York'taki Birleşmiş Milletler nezdindeki diplomatik temsilciliğidir. Temsilcilik, Daimi Temsilci tarafından temsil edilir. Türkiye'nin şu anki Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Ahmet Yıldız'dır.

Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi bir ülkenin Birleşmiş Milletler nezdindeki diplomatik misyonunun başıdır.

<span class="mw-page-title-main">Daimi Hakemlik Mahkemesi</span>

Daimi Hakemlik Mahkemesi,, Birleşmiş Milletler bünyesinde olmayan, hükûmetler arası kurulmuş bir tahkim mahkemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tomur Bayer</span> Türk diplomat

Tomur Bayer, Türk diplomat.