Meiji dönemi veya Meiji devri, Japonya tarihinde 23 Ekim 1868-30 Temmuz 1912 tarihleri arasında İmparator Meiji'nin saltanatını kapsayan dönemdir. Bu dönem Japon toplumunun soyutlanmış bir feodal toplumdan modern biçimine geçtiği Japon İmparatorluğu'nun ilk yarısını temsil etmektedir. Meiji dönemindeki temel değişimler, sosyal yapı, iç politika, ekonomi, askeri ve dış ilişkileri etkilemiş olup Japonya çağdaşlaşmıştır ve dünyada güçlü bir statüye yükselmiştir. Bu devrin adı "Aydınlanmış Yönetimin Dönemi"dir.
Edo dönemi veya Tokugawa dönemi , Japonya tarihinde 1603-1868 yıllarını kapsayan dönemdir. Bu dönem 24 Mart 1603 tarihinde Edo'da Tokugawa Ieyasu tarafından Tokugawa Şogunluğu'nun kurulmasıyla başlar ve 3 Mayıs 1868'de Meiji Restorasyonu'nun başlamasıyla sona ermektedir. Bu dönemde Japonya Tokugawa Şogunluğu ile 300 yerel daimyōnun yönetimindeydi. Edo dönemi Japonya'nın ilk modern dönemi olarak tanımlanmaktadır ve bu yıllar arasında Japonya dış dünyaya kapalı kalmış olup ekonomik büyüme, sıkı toplumsal düzen, istikrarlı bir nüfus ile sanat ve kültür alanında gelişmeler yaşanmıştır.
Meiji Restorasyonu, Meiji Ishin, Islah, Devrim, Reform ya da Meiji Yenilenmesi olarak da bilinen, 1868 yılında İmparator Meiji idaresi altındaki Japonya'nın imparatorluk yönetimini yenileyen bir olaylar zinciridir. Yeni Meiji hükümdarları, iktidarı o zamanlarda Güneş Tanrıçası Amaterasu'nun soyundan geldiğine inanılan İmparator Meiji'ye iade etmişlerdir. Meiji Restorasyonu'ndan önce de imparatorlar başa gelmiş olsa da bu olaylar uygulamadaki kabiliyetini yenilemiş ve politik sistemi Japonya İmparatorluğu altında birleştirmiştir.
Japonya'nın idari bölümleri, 1947 Yerel Özerklik Kanunu ile tanımlanmaktadır. Japonya, 47 prefektörlüğe ve bu prefektörlüklerde prefektörlük altı bölümlere ve belediyelere ayrılmaktadır.
Han, Japonya'da 12. yüzyıldan sonra savaşçı veya Edo dönemi ve erken Meiji döneminde daimyo toprağı için kullanılan tarihi bir tanımdır. Sengoku döneminde Toyotomi Hideyoshi zamanında oluşmuşlardır. Beyliklerin sayısı değişmekteydi; genel olarak Edo döneminde yaklaşık 300 beylik bulunmaktaydı.
Japonya imparatoru, Japonya İmparatorluk Ailesi'nin başı ve Japonya'nın sembolik hükümdarıdır. İmparator, Japonya Anayasası'na göre "ülkenin ve halkın birliğinin sembolü" olup aynı zamanda tarihsel olarak Şinto dininin de en yüksek otoritesidir.
Mutsu vilayeti, Japonya'nın tarihi vilayetlerinden biri idi. Vilayet Honshū adasında Tōsandō bölgesinde yer almaktaydı ve sınırları günümüz Fukuşima, Miyagi, Iwate ve Aomori prefektörlükleri ile Akita prefektörlüğüne bağlı Kazuno ve Kosaka belediyelerini kapsamaktaydı.
Aki vilayeti veya Geishū (芸州), Japonya'nın tarihi vilayetlerinden biri idi. Vilayet Honshū adasında San'yōdō bölgesinde yer almaktaydı ve sınırları günümüz Hiroşima prefektörlüğünün batısını kapsamaktaydı.
Taişo dönemi, Japonya tarihinde 30 Temmuz 1912-25 Kasım 1926 tarihleri arasında İmparator Taişo'nun saltanatını kapsayan dönemdir. Yeni tahta çıkan imparatorun sağlık durumu zayıf olduğundan siyasi güç yaşlı devlet adamlarından oluşan oligarşik bir gruptan Diet ve demokratik partilere devredilmiştir. Bu nedenle dönem genellikle önceki kaotik Meiji dönemi ile sonrasında militarizmin yükseldiği Şova döneminin ilk bölümünden ayırt edebilmek için "Taişo demokrasisi" olarak bilinen liberal hareketler dönemi olarak adlandırılır.
Japonya Bankası, Japonya'nın merkez bankasıdır. 1953 yılında kurulmuştur ve 1956'da faaliyete geçmiştir. Merkezi Tokyo'nun Chūō semtinde yer almaktadır.
Satsuma Beyliği, Japonya'da Edo döneminde bir Shimazu boyu tarafından yönetilen bir beylik idi. Beylik Kyūshū Adası'nda günümüz Kagoshima ve Miyazaki prefektörlüklerinin sınırları içerisinde yer alan Satsuma, Ōsumi ve Hyūga vilayetlerini kapsamaktaydı. Beylik Shimazu boyu tarafından yönetilmekte olup Ryukyu Krallığı'nı vasal olarak elinde barındırıyordu ve Meiji döneminde önemli bir rol oynamıştır.
Meiji Anayasası veya Japonya İmparatorluğu'nun Anayasası, 11 Şubat 1889'da ilan edilen ve 29 Kasım 1890'dan 2 Mayıs 1947'ye kadar yürürlükte kalan Japonya İmparatorluğu'nun anayasasıydı. 1868'de Meiji Restorasyonu'ndan sonra yürürlüğe giren kanun, karma anayasal ve mutlak monarşiyi, Prusya ve İngiliz modelleri üzerinden ortaklaşa şekillendirilen bir formdaydı.
Daijō-kan, Japonya'da Nara döneminden Meiji döneminin başlarına kadar Ritsuryō yasal sistemi altında imparatorluk hükûmet organıydı.
Japonya'nın posta tarihi ve posta pulları, Japonya'nın postacılık tarihi ve pulculuk mirasının bir yoklamasıdır. Japonya'nın posta tarihi ve posta pullarının hikâyesi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Ülkenin ilk modern posta servisi, 1871'de profesyonel olarak Kyoto ve Tokyo arasında seyahat ile başlamış olup daha sonra Osaka ile de başlamıştır. Bu, Meiji döneminin Japonya tarihinde simgelediği hızlı sanayileşme ve toplumsal yeniden yapılanmanın ortasında gerçekleşti. Ülkenin demiryolu teknolojisinin gelişme sürecinin göz önüne alındığında, Japonya'nın büyüyen posta sistemi, atlı çekme yöntemlerinin yanı sıra çekçekler de dahil olmak üzere büyük ölçüde insan kaynaklı taşımacılığa dayanıyordu. Örneğin, Japonya'nın posta hizmetinin 50. yıldönümü anısına 1921 yılında hükûmet, posta taşıyan cesur binicileri gösteren dekoratif kartpostallar yayınladı.
Japonya başbakanı, Japonya hükûmeti başkanı ve Japon Silahlı Kuvvetleri Komutanıdır. Başbakan, Ulusal Diyet tarafından tayin edildikten sonra Japonya İmparatoru tarafından atanır ve Temsilciler Meclisi'nin görevde kalması konusunda güven duyması gerekir. Bakanlar Kurulu Başkanı ve diğer Devlet Bakanları Başbakanın rızasıyla görev yapmaktadır. Japonca ofisinin isminin gerçek çevirisi, Bakanlar Kurulu Kapsamlı İdare Başkanlığı 'dır.
Inoue Kaoru, Japonya'nın 1885-1887 yılları arasında ilk dışişleri bakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi.
Keiō, Japonya tarihinde Mayıs 1865-Ekim 1868 tarihleri arasını kapsayan dönem adıdır. Dönem, Genji'den sonra gelmekte olup 1868'de Meiji Restorasyonu'nun başladığı Meiji dönemine kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparatorlar Kōmei ve Meiji idi.
Daiji, Japonya tarihinde Ocak 1126-Ocak 1131 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Tenji'den sonra gelmekte olup Tenshō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Sutoku idi.
Sadaijin, Japonya'da Asuka döneminden Meiji döneminin başlarına kadar bir hükûmet pozisyonuydu. Asuka 689 Kiyomihara Kanunu, Sadaijin'in Daijō-kan adı verilen merkezi bir idari organ bağlamında ilk ortaya çıkışına işaret etmektedir. Pozisyon 702 Taihō Kanunu'nda birleştirildi.
Udaijin, Japonya'da Asuka döneminden Meiji döneminin başlarına kadar bir hükûmet pozisyonuydu. Asuka 689 Kiyomihara Kanunu, Sadaijin'in Daijō-kan adı verilen merkezi bir idari organ bağlamında ilk ortaya çıkışına işaret etmektedir. Pozisyon 702 Taihō Kanunu'nda birleştirildi.