İçeriğe atla

Daha Senden Gayrı Aşık mı Yoktur

"Daha Senden Gayri Aşık Mı Yoktur"
Nesimi Çimen şarkısı
TarzTürk halk müziği
DilTürkçe
YazarRuhsati
BesteciAnonim

Daha Senden Gayri Aşık Mı Yoktur(Vay Deli Gönül ), 4/4'lük ritme sahip türküdür. Kayseri Sarız'dan Nesimi Çimen tarafından derlenmiş bir türküdür. Anadolu'da yaygın olarak söylenen, Anadolu dışında da çeşitlemeleri bulunan bir türküdür.Türkünün sözleri aşık Ruhsati'ye aittir.

Çeşitlemeleri

Anadolu'daki çeşitlemeleri

Neşat Ertaş Helal Etme Hakkını,Mahsun Kırmızıgül Öleyim,İbrahim Tatlıses Vay Vay Zara,Özlem Taner Ela Gözlerini Sevdiğim Dilber olarak söylemiştir.Jamal Mufti,Hesen Zîrek Kürtçe(Kurmançça) olarak Didem Zara olarak söylemiştir.Mehmet Davut Güle Benzettim Seni olarak söylemiştir.

İlahiler

Grup Hanedan Ehlibeyt olarak söylemiştir.

Anadolu dışındaki çeşitlemeleri

Ebi Ebrahime,Ramin Farhangniya Robabeh Jaan olarak söylemiştir.Farid Farjad enstrumental olarak bu türküyü albümüne koymuştur.

Harici video
Nesimi Çimen - Daha Senden Gayrı Aşık Mı Yoktur
Neşet Ertaş - Helal Etme Hakkını
Mahsun Kırmızıgül - Öleyim
jamal mufti - ay way zara gyan
Farid Farjad Robabeh Jan
Ramin Farhangniya - Robabeh Jan
Robabeh Jaan - Ebi Ebrahimi
İbrahim Tatlıses -Vay Vay Zara
Hesen Zîrek - Didem Zara
Servet Kocakaya - Vay Deli Gönül (Official Audio)
Grup Hanedan - Ehlibeyt
Özlem Taner - Ela Gözlerini Sevdiğim Dilber
MEHMET DAVUT - Güle Benzettim Seni
ALİ İNSAN - Daha Senden Gayri

Kaynakça

{{|Daha Senden Gayri Aşık Mı Yoktur}}

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mahzuni Şerif</span> Türk halk ozanı

Âşık Mahzuni Şerif, kimlikteki adıyla Şerif Mahzuni ya da doğum adıyla Şerif Cırık,, Alevi Türk halk ozanı.

Türklerin Anadolu'ya geldikten sonra edebiyatları iki gruba ayrılmıştır. Arapça ve Farsçayı çok iyi bilen aydınların oluşturduğu "Yüksek Zümre Edebiyatı" ve İslam öncesinden gelen sözlü bir "Halk Edebiyatı". Anadolu'ya göç eden Türkler arasında aynı ayrım devam etti. Medrese eğitimi gören aydın kesim Arap ve Fars edebiyatlarının tesirini devam ettirirken, halk yine saz şairleri aracılığıyla halk edebiyatını devam ettirdi. Dolayısı ile Anadolu Türk Edebiyatı iki grupta incelenmektedir. Bu gruplardan biri halk edebiyatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nesimi Çimen</span> Türkmen halk ozanı

Nesimi Çimen, Türk halk ozanı.

Âşık halk edebiyatı, halk diliyle ve hece vezniyle meydana getirilen, saz eşliğinde söylenen şiirlerden oluşan geleneksel Türk edebiyatı dalıdır. âşıkların oluşturduğu eserlerin bütününe verilen isimdir.Halk edebiyatı içerisinde yer alır. Anonim ürünlerin dışında kalan şiirlerin oluşturduğu edebi ürünler toplamıdır. Kimi âşıkların başından geçen ve yaygınlaşıp ünlenen hikâyeler de âşık edebiyatı içinde incelenir.

Varsağı, özel bir ezgiyle söylenen koşmaya denir. İlk olarak Güney Anadolu’da yaşayan Varsak Türkmenleri tarafından söylendiği için bu adla anılır. Güney Anadolu'da Maraş'tan Mersin'e kadar uzayan bölgede yaşayan Varsak Türkleri, Selçuklu Hanedanı zamanında Anadolu'ya yerleşmişlerdi. Varsağı, Varsak Türkleri'nin kendilerine özgü bir ezgiyle söyledikleri türkü biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Paşa</span> Osmanlı dönemi Türk şairi

Âşık Paşa, Türk şâir ve mutasavvıf.

<span class="mw-page-title-main">Neşet Ertaş</span> Türk halk ozanı

Neşet Ertaş, Türk halk ozanı, Türkmen/Abdallık kültürünün ve müzik geleneğinin son büyük temsilcisidir. "Bozkırın Tezenesi" olarak da tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Âşık Veysel</span> Türk halk ozanı (1894-1973)

Âşık Veysel, gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu, Türk halk ozanı ve şair. Afşar boyunun Şatırlı obasına mensup olan Veysel Şatıroğlu, Gülizar ve Ahmet Şatıroğlu çiftinin çocuklarından biri olarak 25 Ekim 1894'te Sivas Vilayeti'nin Tenos kazasında doğdu. Çocukken görme yetisini kaybetmesine rağmen şiirlerinde hoşgörü, sevgi, birlik ve beraberlik, vatanseverlik ve tabiat konularını işleyen Âşık Veysel; "Uzun İnce Bir Yoldayım", "Dostlar Beni Hatırlasın", "Kara Toprak" ve "Güzelliğin On Para Etmez" gibi birçok eser bıraktı. Türkiye'de âşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden birisi olarak kabul gören Veysel, Türkçeyi en yalın ve güçlü şekilde kullanan isimlerden birisi olarak kabul edilmektedir.

Karacaoğlan, şiirlerine 17. yüzyılda yazılmış mecmualardan beri rastlanan ünlü saz şairidir.

<i>Kırmızı</i> (Zerrin Özer albümü)

Kırmızı, Zerrin Özer'in, yıllar yılı birlikte çalışmış olduğu (1976-1985) Kent Plak'tan ayrıldıktan sonra, Fono Plak etiketiyle çıkartmış olduğu, yedinci stüdyo albümünün adı. Zerrin Özer bu albümünde, daha önceki albümlerinden farklı olarak ilk kez Türkçe haricinde bir dilde de şarkı söylemiştir. Sanatçı, bu albüm için özel olarak, iki türküyü Arapça seslendirmiştir. Zerrin Özer bu albümünde; Ülkü Aker'den Selami Şahin'e, Ahmet Selçuk İlkan'dan Yaşar Güvenir'e, Selmi Andak'tan Aysel Gürel'e, Aşık Mahsuni'dan Coşkun Sabah'a, A. Cilanbol'dan Esin Engin'e oldukça kalabalık bir şarkı sözü yazarı, müzisyen ve aranjör kadrosuna ait eserleri yorumlamıştır.

Albümde yer alan şarkılar
  1. Kurulsam Gönül Tahtına
  2. Bu Şehirde
  3. Ben Buyum İşte
  4. Bir Gülü Sevdim
  5. İntuv Ene
  6. Ağlamayacaksın
  7. Bir Düşmeye Gör
  8. Seninle Başım Dertte
  9. Merhaba Ya Habeyip
  10. Sen Yoksan Yanımda
<i>Misafir</i> (albüm) albüm

Misafir Zara'nın 2002'de çıkardığı türkü albümü. 19 türküden oluşan albümde, "Kalenin Dibinde Bir Taş Olaydım" adlı parçaya klip çekilmiştir.

Belkıs Akkale, Türk halk müziği sanatçısı.

<i>Avuntu</i>

Avuntu, Türk şarkıcı Zara'nın 1998 yılında, Ulus Müzik etiketiyle yayınlanan ilk albümü.

Yaşar Yılmaz, aşık olarak Aşık Reyhani, Türk Halk ozanı.

<i>El Çek Tabip Sinem Üstünden</i>

El Çek Tabip Sinem Üstünden, bestesi Selahattin İnal'a, güftesi Tokatlı Erzurumlu Emrâh'a ait hicaz makamında düyek usûlündeki, şarkı formundaki Tokat yöresine ait türkü.

Ormandan Gel İzmir'e ait türküdür.9/8 lik karşılamadır.Mahmut Celalettin Efendi tarafından söylenmiştir.Mahmut Celalettin Efendi bu türküyü Vay Anam Vay olarak da söylemiştir.Müzik ve sözlerde iki kayıt arasında farklar vardır.Odeon tarafından plak kayıtı yapılmıştır.Ormandan Gel olarak Uşak varyantı vardır.Evlerine Ben Varamadım Tavşandan olarak Acıpayam varyantı vardır.Acıpayam da zeybek olarak oynanır.

Ağrı Dağından Aştım, uşşak makamında 2/4'lük ritme sahip türküdür. Anadolu'da yaygın olarak söylenen, Anadolu dışında da çeşitlemeleri bulunan bir türküdür.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Yaşta Aldım Sazı Elime</span>

Küçük Yaşta Aldım Sazı Elime Muhalif,4/4 lik ritime sahip türküdür .Ahmet Yamacı tarafından derlenip notaya alınan türkü,2562 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir.

Ağlama Yar Ağlama; uşşak makamında, 4/4 lük ritime sahip türküdür. Celal Güzelses tarafından derlenip Mehmet Özbek notaya alınan türkü, 2171 repertuvar numarasıyla TRT arşivine kaydedilmiştir.

Hüseyin Tenecioğlu, gerçek adıyla Hüseyin Tahtacı veya yaygın adıyla Âşık Hüseyin, Türk halk ozanı.