Dagda (anlam ayrımı)
Dagda aşağıdaki anlamlara gelebilir:
- Dagda,
- Dagda (hayvan), Leptolaimidae familyasına bağlı bir hayvan cinsi
- "Dagda" ile başlayan bütün sayfalar
Dagda aşağıdaki anlamlara gelebilir:
Hayvan, canlılar dünyasının ökaryotlar (Eukaryota) üst âlemindeki hayvanlar (Animalia) âleminde sınıflanan canlıların ortak adıdır. Arapça "canlı varlık" anlamındaki ḥayevān sözcüğünden Türkçeye geçmiş olan "hayvan" sözcüğü, günlük kullanımda esasen insan dışı, nefes alan ve hareket eden canlıları ifade etmek için kullanılsa da, biyolojik bağlamda insanı da içerir. Anadolu ağızlarında hayvan anlamında bav, bobos, böçü, çer, çokgal, dölük, evcimen, evlük, karaböcü, karaltı, medek, tereke, töm gibi sözcükler kullanılmaktadır. Hayvan sözcüğünün eş anlamlısı döngül sözcüğüdür. Hayvanlar âleminin bilimsel ve Latince adı olan "Animalia" terimi ise yine Latince olan ve "yaşayan" ya da "ruh" anlamına gelen animadan türetilmiş animal sözcüğünün çoğuludur. Hayvanlar âlemini tanımlayan bir başka Yunanca bilimsel terim de metazoa'dır (μετάζωα).
Türkmence, çoğunluğu Türkmenistan'da yaşayan Türkmenlerin konuştuğu Türk dil ailesine bağlı Doğu Oğuz dili. Dil, Türkmenistan'daki yaklaşık 7 milyon konuşuru ile resmî dil olup, çevresindeki Afganistan ile İran'ın sınır bölgelerinde de konuşulur.
Kelt mitolojisi en yalın tanımıyla Kelt politeizminin mitolojisidir. Kelt politeizmi Demir Çağı Keltlerinin diniydi. Demir Çağı'ndaki diğer Avrupalılar gibi erken dönem Keltleri de politeistik mitoloji ve dinî yapıyı benimsemişlerdi. Kelt insanlarının içinde, Roma ile yakın iletişimi olan Galyalıların ve İber Yarımadasındaki Keltlerin mitolojileri Roma İmparatorluğu altında devam edememiş, daha sonra ise bu insanlar Hristiyan olmuş ve Kelt(ik) dillerini de kaybetmişlerdir. İronik bir şekilde bu insanların inanç ve geleneklerine dair bilgiler çeşitli Roma ve Hristiyan kaynakları sayesinde bugüne kadar ulaşmıştır. Bir başka açıdan ise, kendi politik veya lenguistik (dilsel) kimliklerini korumuş olan Keltler Demir Çağı'ndaki atalarının mitolojilerinin en azından artakalan küçük bir kısmını iletebilmişlerdir. Bu iletilebilmiş kısım genellikle Orta Çağ'da kaydedilmiş ve yazılmıştır.
Küçükimalı, Kahramanmaraş ilinin Türkoğlu ilçesine bağlı bir mahalledir.
Oğlakçı, Eskişehir ilinin Sivrihisar ilçesine bağlı bir mahalledir.
Güvenç, Malatya'nın Hekimhan ilçesine bağlı bir mahalledir.
Potenza ili, güney İtalya'da Basilicata bölgesinin ili olup merkezi ayni zamanda Basilicata Bölgesi başkenti olan Potenza şehridir. İlin alanı 6.546 km² olup bu ile bağlı olan 100 komün bulunur.
Chieti, Orta İtalya'daki Abruzzo bölgesinin ve Chieti ili'nin merkezi olan şehir. Şehrin antik Grekçe ismi Theate olup şehirde oturanlar "Theatine" olarak anılırlar.
Dağ Han - Türk ve Altay mitolojisinde Dağ Kağanı. Tav Han olarak da söylenir. Dağ han oğulları Salur, Eymür, Alayuntlu, Yüreğir. Bu dört oğlundan dört boy uzamıştır
Nisa-Çandıbil Stadyumu, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir stadyumdur. Çoğunlukla futbol karşılaşmaları için kullanılır, kapasitesi 1.500'dür. FK Aşkabat ve Nisa Aşkabat takımları maçlarını burada oynar.
Teleostei, Actinopterygii üstsınıfına bağlı bir hayvan sınıfıdır.
Dagda ya da diğer adıyla Eochaid Ollathir, Kelt tanrıları arasında lider sayılan tanrıdır. Tuatha De Danaan ırkının lideridir. Tanrıça Danu'nun oğlu ya da kardeşidir. Dagda'nın isminin anlamı İyi tanrıdır. Kıta'daki iki tanrı olan Tutatis ve Sucellus'un onun diğer isimleri olduğu düşünülmektedir. Sihirli kazanı kutsal kase efsanelerine ilham kaynağı olmuştur.
Brigid, Kelt doğa tanrıçalarındandır. İrlanda'da ana tanrıçalardan biri olarak görülür. Dagda'nın kızıdır. Galya'da ismi Brigantia'dır. Hristiyanlıktan sonra da saygı görmüş ve azize olarak kabul edilmiştir.
Dagda'nın Kazanı, Kelt mitolojisinde, baş tanrılardan Dagda'ya ait olan sihirli kazandır.Tanrıların anavatanlarındaki Mitsel Murias kentinden Dagda'nın getirdiği dört armağandan biridir.Bir bereket sembolü ve kaynağı olan kazana konan yiyecekler asla tükenmez ve kazandaki sudan içenler sonsuz bilgeliğe ulaşırlar. Kutsal Kase efsanesine esin kaynağı olan sihirli Kelt kazanlarından biridir.Kelt efsanelerinin bir derlemesi olan Mabinogion'da ve Taliesin'In Kitabı'nda Kral Arthur'un bu kazanı bulmak için Diğer Dünya'ya düzenlediği bir seferin hikâyesi de yer almaktadır.
Toju göl veya Azas göl [Rusça: Тоджа (Азас), Todja (Azas)] - Tıva Cumhuriyetinde ülkenin kuzeydoğusundaki Toju bölgesinde Tıva'nın incisi diye bilinen göl.
Kelt Mitolojisinde Fomorlar'ın krallarından biri.Tanrıların düşmanlarındandır.Oğlu Bres, Dagda'nın kızı Brigit ile evlenir ve Tuatha Dé Dannan'nın kralı olur, daha sonra Nuada onu bu görevden kovar.Bunun üzerine Elathan Tanrılar'a yine savaş açar.
Bodb Derg, Kelt mitolojisinde Ulu tanrı Dagda'nın oğludur.Tuatha Dé Danaan halkının kralı olmuştur.Halefi Nuada'dır.İsmi tanrıça Badb'ın ismi gibi karga anlamına gelir.İsminin tam karşılığı Kızıl Karga'dır.
Leptolaimidae, Araeolaimida takımına bağlı bir hayvan familyasıdır.
Dagda, Leptolaimidae familyasına bağlı bir hayvan cinsidir.
Echinocoridae, Spatangoida takımına bağlı bir hayvan familyasıdır.