İçeriğe atla

Daewoo K5

Daewoo K5

Çeşidi Yarı otomatik tabanca
Uyruğu  Güney Kore
Hizmet geçmişi
Kullanıcılar Bkz. Kullanıcılar
Kullanıldığı savaşlar Terörizmle Savaş
Irak Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı Daewoo Precision Industries
Tasarlandığı tarih 1984-1988
Üretici Daewoo Precision Industries
Üretildiği tarih 1989-günümüze
Çeşitleri Bkz. Modeller
Özellikler
Ağırlık 800 g
Uzunluk 190 mm
Namlu uzunluğu 105 mm

Mühimmat9x19mm Parabellum
Kalibre9 mm
Etkili menzil 50 m
Besleme sistemi 12 veya 13 mermilik şarjör[1][2][3]

Daewoo K5, Daewoo tarafından üretilen Güney Kore yapımı bir yarı otomatik tabancadır.[4] Silah 1984-1988 yılları arasında tasarlanmış olup DP-51 adıyla 1989 tarihinde üretimine başlanmıştır. K5 çoğunlukla Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri subayları tarafından kullanılmaktadır.

Modeller

  • XK5: Deneysel prototip.
  • K5: Standart seri üretim modeli.
    • DP51: K5'in ticari modeli.[2]
      • DP51C: DP51'in kompakt modeli.[2]
    • DH40: K5'in .40 S&W mühimmatlı ticari modeli.[2]
    • DH45: K5'in .45 ACP mühimmatlı ticari modeli.

Kullanıcılar

Kaynakça

  1. ^ Southby-Tailyour, 372.
  2. ^ a b c d e "Modern Firearm's Daewoo DP-51 / K5 pistol". 14 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2015. 
  3. ^ Hogg, 66.
  4. ^ "Business Outline, Defense Business". S&T Daewoo. 26 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2015. 
  5. ^ http://www.bdmilitary.com/index.php?option=com_content&view=article&id=324&Itemid=138[]

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Savaşı</span> 1950–1953 yılları arasında Kore Yarımadasında yapılan savaş

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Koreliler</span> Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı etnik grup

Koreliler, Kore ve Güneybatı Mançurya kökenli Doğu Asyalı bir etnik gruptur. Güney Kore ve Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti vatandaşlarına da "Koreli" denir.

<span class="mw-page-title-main">GM Korea</span>

GM Daewoo, Güney Kore'li üretici Daewoo'nun iflasından sonra firma el değiştirerek, bilhassa Avrupa pazarına yönelik düşük yakıt tüketimli otomobil, SUV-crossover ve MPV araçlarının üretimi maksadıyla yeniden yapılandırılarak GM bünyesine geçmiştir. Esas itibarıyla GM, Daewoo Motor'a yaptığı finansal yatırımının akabinde teknoloji ve altyapıyı büyük ölçüde değiştirerek " GM Daewoo" markalı araçların piyasaya çıkışına son vermiştir. Üretimin yapıldığı Güney Kore ve Daewoo marka değerinin önemsendiği bazı uzakdoğu ülkeleri haricinde GM " Daewoo" markasını kullanmamaktadır. Nitekim "GM Daewoo" General Motor otomobil markası olarak tanımlanmaktan ziyade GM Güney Kore yatırımının tanımlanmasında kullanılmakta, üretilen araçlar GM araçları ürün gamında yerini bulmaktadır.

Tata Daewoo Commercial Vehicle, Güney Kore'li üretici Daewoo'nun iflasından sonra firmanın ticari araç bölümü el değiştirerek Tata bünyesine geçmiştir. Güney Kore'de Daewoo Novus markası adı altında satış yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Opel Antara</span>

Opel Antara, 12 Nisan 2007'de General Motors'un Theta Platormunda üretilmiş Orta-Sınıf SUV otomobilidir. Her ne kadar Chevrolet Captiva'ya benzese de bazı iç ve dış farklılıkları mevcuttur. Motoru, GM Daewoo'nun Güney Kore'deki Daewoo Winstorm ile aynı üretim bandında üretilmektedir. İngiltere'de Vauxhall markası altında satışa sunulmaktadır. 2012 yılında üretimi durdurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Makarov PM</span>

Makarov PM, Sovyet yapımı yarı otomatik tabanca'dır. Silah Nikolay Makarov tarafından 1940'ların sonunda tasarlanmış olup Sovyetler Birliği'nin 1951-1991 yılları arasında standart tabancasıydı.

Pyongyang Zamanı, Eşgüdümlü Evrensel Zaman'dan (UTC) 9 saat öndedir (UTC+9) ve 5 Mayıs 2018 tarihinden beri Kuzey Kore'nin standart zaman dilimidir. Kuzey Kore, Güney Kore gibi yaz saati uygulamasından yararlanmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Chaebol</span>

Chaebol, Güney Kore merkezli iş konglomeratlarıdır. Chaebollar genellikle küresel çok uluslu şirketler olup tüm işletmelerin üzerinde gücü olan bir yönetim kurulu başkanı tarafından yönetilirler. Terim ilk kez 1984 yılında kullanılmıştır. Japonya'daki keiretsular ile benzerlik gösterirler fakat keiretsuların aksine özel banka sahibi olmaları engellenmiştir. Bu tanıma giren birkaç büyük Koreli aile kontrollü kurumsal grup bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore ekonomisi</span> Güney Kore Ekonomisinin Gelişimi

Güney Kore ekonomisi, nominal olarak dünyanın 11. büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından 13. büyük ekonomisi olup Asya'nın da dördüncü büyük ekonomisidir. Güney Kore karma bir ekonomi olup ülke ekonomisine chaebol denilen aile konglomeratları hakimdir. Güney Kore fakir ve gelişmekte olan bir ülke iken Han Nehri Mucizesi ile yaşadığı büyük ekonomik kalkınma ile gelişmiş yüksek gelirli bir ülke haline geldi. Güney Kore kendisi ile aynı ekonomik gelişmeyi sağlamış olan Tayvan, Singapur ve Hong Kong ile birlikte Asya Kaplanları olarak anılır. Bununla birlikte ülke 1997 Doğu Asya Mali Krizi'nden oldukça etkilenmiştir. Güney Kore G-20 ve OECD üyesi olup 21. yüzyılda dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olma potansiyeline sahip sonraki 11 ülkelerinden biridir.

Korea Aerospace Industries (KAI) (Korece: 한국항공우주산업, 韓國航空宇宙産業 Hangeuk Heunggong Uju Saneop), Güney Kore merkezli bir havacılık ve uzay şirketidir. Şirket 1999 yılında Güney Kore Hükûmeti, Samsung Aerospace, Daewoo Heavy Industries ile Hyundai Space and Aircraft Company (HYSA) arasında bir ortak girişim olarak kurulmuştur. Şirketin merkezi Sacheon şehrinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Daewoo K3</span> Hafif makineli tüfek

Daewoo K3, Güney Kore yapımı bir hafif makineli tüfektir. Silah 1980'lerde FN Minimi üzerinden geliştirilmiş olup Daewoo tarafından 1989 yılında üretime başlanmıştır ve M60 makineli tüfeğinin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Daewoo K1</span>

Daewoo K1, Güney Kore yapımı bir karabina tüfektir. Silah, 1970'lerde Daewoo Precision Industries tarafından tasarlanmış olup 1981 yılında Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri'nin hizmetine girmiştir.

Lee Tae-Ho, forvet pozisyonunda görev yapmış Güney Koreli millî futbolcu ve teknik direktördür.

<span class="mw-page-title-main">Daewoo Nexia</span>

Daewoo Nexia, Daewoo tarafından 1994-2017 yılları arasında üretilen alt orta sınıf otomobil modelidir. Araç, önceki LeMans modelinin yerini almış olup Opel Kadet platformuna dayanmaktaydı. Güney Kore'de Cielo adıyla satılmıştır. Nexia, Espero ile birlikte Avrupa'ya ihraç edilen ilk Daewoo modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi</span>

Kuzey Kore'de COVID-19 pandemisi Güney Kore kaynakları pandeminin ülkeyi sürekli olarak etkilediğini belirtmesine rağmen, Kuzey Kore'de resmi olarak onaylanmış COVID-19 vakası yoktu. Virüsün, Güney Kore'den daha çok, virüsün kaynaklandığı Çin'den Kuzey Kore'ye gelmesi muhtemeldir. Çin-Kuzey Kore sınır kısıtlamaları, Kuzey ve Güney Kore arasındaki ağır askerî sınırdan daha rahat. Ancak, iki Çin eyaletinde Kuzey Kore sınırındaki şüpheli COVID-19 vakaları düşüktü.

<span class="mw-page-title-main">Lee Hoi-chang</span>

Lee Hoi-chang, 1993'ten 1994'e kadar 26. Güney Kore başbakanı olarak hizmet etmiş Güney Koreli politikacı ve avukat. 15, 16 ve 17'nci cumhurbaşkanlığı seçimi adayıydı. Başkanlık kampanyalarından önce, Lee, Güney Kore Yüksek Mahkemesi'nde başyargıç olarak hizmet verdi.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Commercial Vehicles</span>

Samsung Ticari Araçlar, 1996 yılında Samsung Grubu tarafından kurulan ve 1997 Asya mali krizi nedeniyle 2000 yılında kapanan Güney Koreli bir kamyon ve inşaat ekipmanı üreticisiydi. Şirket, Samsung Heavy Industries'in kurumsal bir bölünmesi ile kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Güney Kore ilişkileri</span>

Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) ile Kore Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 1992 yılında resmen kuruldu. Bundan önce, ÇHC, yalnızca Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni, Güney Kore ise yalnızca Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanırdı. Güney Kore, Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkiler kurmuş en son Asya ülkesidir. Son senelerde Çin ile Güney Kore, farklı alanlarda aralarındaki stratejik ve kooperatif ortaklıklarını arttırmaya ve üst düzey bir ilişki kurmaya çaba göstermiştir. Bilhassa ticaret, turizm ve çok kültürlülük, bu iki ülke arasındaki kooperatif ortaklığı güçlendirmekteki en önemli etkenleri teşkil etmiştir. Buna rağmen, tarihî, siyasî ve kültürel anlaşmazlıklar, Güney Kore ile Çin arasındaki ilişkiyi şekillendirmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">S&T Daewoo K11</span>

S&T Daewoo K11, Güney Kore tarafından geliştirilen Bullpup tarzı çift namlulu saldırı tüfeğidir. Aslında 2 farklı silahın bir araya getirilmesiyle oluşturulmuştur. Silahta 5.56x45mm NATO mermileri bulunmaktadır. Aynı zamanda bir el bombası fırlatıcısı, akıllı el bombaları ve dijital nişan alma ünitesi bulunmaktadır. Silahın üretimi 2010 yılından 2019 yılına kadar devam etmiştir. 2019 yılında hükümet silahta tespit edilen çeşitli kusurlar ile maliyet fazlalığı nedeniyle projeyi iptal etti.