İçeriğe atla

Daemokjang

Bir Daemokjang işi

Daemokjang (veya Daimokjang ),geleneksel Kore ahşap mimarisinin bir tarzıdır ve onu yaratan ahşap ustaları için bir terimdir.[1] Kelime, marangoz anlamına gelen mokjang veya moksu kelimelerinden türetilmiştir. Mokjang,Somokjang ve Daemokjang olarak ikiye ayrılır ve ahşapla uğraşan zanaatkârlardır. Somokjang küçük ahşap nesneler yapar; Daemokjang büyük ahşap binaların yapımını üstlenen kişilerdir.Daemokjang, tüm ahşap işleme işlerini ve tüm inşaat sürecini kapsar.[2]

Geçmiş

Daemokjang inşaatçıları, eğitim ve uygulamalı dersler yoluyla beceriler kazanırlar.[3] Zaman zaman Daemokjang'a prestijli davranılırdı ve onlara hükûmet pozisyonları teklif edilirdi. "Daemokjang Mimari Yöntemi ve Teoremi",Joseon Hanedanlığı döneminde Kore'de ortaya çıktı.Ancak,bu hanedanın sonlarına doğru(18. yüzyılda)terimin kullanımı azaldı.Bunun yerine soyadları 'Fiansu' olarak değiştirilirdi ve diğer zanaatkarlar 'Dofiansu' olarak adlandırıldı.Görevleri,hükûmet binalarının ve tapınaklarının inşasının nasıl yapıldığını öğretmek ve denetlemekti.[4]

Mimarisi

Daemokjang'ın alanlarından biri ev inşaatıdır. Bu eylem,ahşabın kabuğunun tıraş edilmesiyle başlar, ardından kesilecek ve oyulacak kereste ve benzeri diğer malzemelerin üzerine çizgiler çizilir. Ardından, temel taşlarının üzerine farklı farklı sütunlar yerleştirilir ve bunların tümü, binanın kavisli çatısı bir planla döşenir. Bu geleneksel inşaat teknikleri, tasarım becerileri ve estetik anlayış (inşaat malzemelerini seçmek için) gerektiren işlerdir.Becerileri ve estetik anlayışları, Daemokjang'ın sözde "bin yıla dayanan eklemleri" yaratmasına izin verir.[5][6]

Choi Gi-Yeong'a göre kış, Daemokjang'ın Hanok'u inşa etmesi için en kullanışlı zamandır. Buz kesme ve kurutma yöntemleri ahşaba zarar verdiğinden, inşaatçıların işi kış gelmeden önce zemindeki tüm gerekli işleri bitirmektir.Ardından, çatı kiremitleri, yağışın yoğunlaştığı Haziran sonundan önce döşendi ve sıva, tercihen Ağustos ayında, yani Chuseok'un başlamasından önce tamamlandı. Bu süre zarfında her sabah duvarlarda çiy oluşur ve gün boyunca kurur. Bu, duvarların içinde çatlak olasılığını azaltır.[7]

Tanıtım

UNESCO Dünya Mirası Listesi, Daemokjang tarafından inşa edilen geleneksel Kore mimarisinin örnekleri olarak ' Changdeokgung Sarayı ve Bulguksa Tapınağı'nı söyleyebiliriz.

Daemokjang ve Kore için tarihsel önemi, 1982'de Kore'nin resmi 74. önemli somut olmayan Kültürel Varlıkları olarak adlandırılmasından sonra ulusal kültürel miras olarak korunmaktadır [8]

Günümüz

Bu ustalar Kore'de ikamet etmekte ve çalışmaktadır. Sin-Eung-Su, Gangneung –si, Gangwon –do'da çalışıyor. Jeon Heung-Su, Deoksan-myeon, Yesan-gun, Chumgcheongnam-do'da yaşıyor ve çalışıyor. Choi-Gi-Yeong , Namyangju-si, Gyeonggi-do'da çalışıyor.

Choi-Gi-Yeong, Kore'de hala hayatta olan üç önde gelen Daemokjang mimarından biridir. Tarihi Budist manastırlarının restore edilmesi projesine yaptığı katkı dikkat çekicidir. Güney Kore Hükûmeti ona Somut Olmayan Kültürel Miras unvanını verdi.[7]

Gyeongsangbuk-do eyaleti, Andong'daki Bongjeongsa Tapınağı'ndaki Geungnakjeon Salonu [9] (1200. yüzyılda inşa edilmiştir) ulusal olarak korunmuştur. Choi, ahşap binayı yıktı ve yeniden inşa etti.

Hanok ahşap mimari yapılar doğal olarak inşa edilmiş, ilke ve esaslara bağlı sanatçılar tarafından yaratılmıştır. İnşaatta kullanılan tüm unsurlar doğal kaynaklardan gelir: Kore çamı, kil, taşlar, fayanslar ve pencere kağıdı - hepsi doğadan yetiştirilir. Pinewood nefes alma eğilimindedir ve reçinesi Hanok'a akar. Böylece ev "nefes alır". Tüm süreç geleneksel ve bilimsel ilkelere göre yapıldı ve bunun yapılarının uzun ömürlü olmasına katkıda bulunduğu söyleniyor.[7]

Kaynakça

  1. ^ "UNESCO - Daemokjang, traditional wooden architecture". ich.unesco.org (İngilizce). 8 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2021. 
  2. ^ "ICHCAP". www.unesco-ichcap.org. 31 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  3. ^ "Traditional Korean Wooden Architecture and Building: Daemokjang | ProTradeCraft". www.protradecraft.com. 15 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Intangible Cultural Heritage of Humanity | Cultural Heritage Administration". english.cha.go.kr. 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  5. ^ "UNESCO - Daemokjang, traditional wooden architecture". ich.unesco.org (İngilizce). 15 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  6. ^ "Traditional Korean Wooden Architecture and Building: Daemokjang | ProTradeCraft". www.protradecraft.com. 31 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  7. ^ a b c "[Monthly KOREA] Art-chitecture : Korea.net : The official website of the Republic of Korea". www.korea.net. 21 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  8. ^ "Clik E-Digest Edition 5 | InKo Centre - Nonprofit centre exploring Indian & Korean culture, with a cafe, art exhibits, programmes & classes". www.inkocentre.org. 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  9. ^ "Geungnakjeon Hall of Bongjeongsa Temple, Andong - Heritage Search". Cultural Heritage Administration - English Site (İngilizce). 7 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Şablon:UNESCO Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity/APA

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri</span> Vikimedya liste maddesi

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri, somut olmayan kültürel miras unsurlarının (SOKÜM) dünya çapında daha iyi korunmasını sağlamak ve bunların öneminin fark edilmesini sağlamak amacıyla, UNESCO tarafından 2008 yılından beri güncellenip hazırlanan; farklı ülkelerdeki önemli SOKÜM unsurlarını, acil koruma gerektirenleri ve korma alanındaki iyi uygulamaları içeren listelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Jongmyo</span>

Jongmyo, Güney Kore'nin başkenti Seul'de Joseon Hanedanı zamanında ölen kral ve kraliçelerin anmılmasına adanmış bir Konfüçyüs tapınağıdır. Tapınak 1995 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine eklenmiş olup UNESCO'ya göre, tapınak korunan en eski kraliyet konfüçyüs tapınağıdır ve ayin törenleri 14. yüzyılda kurulan bir geleneğe göre devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hahoe</span>

Hahoe, Güney Kore'nin Joseon Hanedanı döneminden kalma geleneksel bir köydür. Köy, Kuzey Gyeongsang iline bağlı Andong şehri sınırları içerisinde yer almakta olup Joseon dönemi mimari tarzı, halk gelenekleri, değerli kitapları ve eski klan kökenli geleneklerini koruduğu için Kore kültürünün önemli bir parçası sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Haeinsa</span>

Haeinsa, Güney Kore'nin Kore Budizmi'nin Jogye tarikatının baş tapınağıdır. Tapınak, Güney Gyeongsang ilinde Gaya Dağları'nda yer almakta olup Kore'nin Üç Mücevher Tapınağı'ndan biridir ve Dharma'yı veya Buda'nın öğretilerini temsil eder.

<i>Tripitaka Koreana</i>

Tripitaka Koreana, 13. yüzyıldan kalma 81,258 adet Kore Tripitaka ahşap baskı bloku grubudur. 1496 başlık ve 6568 ciltlik bölümde düzenlenen 52.330.152 karakterde bilinen hatasız veya hatalı bir şekilde Hanja karakterler ile yazılmış olup dünyadaki en kapsamlı ve en eski sağlam Budist kutsal yazıtlardır. Her bir tahta blokun yüksekliği 24 cm ve uzunluğu 70 cm olup kalınlığı ise 2,6 ile 4 cm arasındadır ve her biri yaklaşık üç ile dört kilogram ağırlığındadır. Ahşap bloklar üst üste dizildiğinde 2.74 km ile Baekdu Dağı kadar uzun, sıraya dizildiğinde ise yaklaşık 60 km uzunluğunda ve 280 ton ağırlığında olabilmektedirler. Ahşap bloklar, 750 yıl önce oluşturulmalarına rağmen günümüze kadar bozulmadan kalabilmişlerdir. Tripitaka Koreana Güney Kore'nin Güney Gyeongsang eyaletinde bulunan Haeinsa Tapınağı'nda saklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Leštiny ahşap eklem kilisesi</span>

Leštiny ahşap eklem kilisesi, Slovakya'nın Leštiny köyünde bulunan bir Lüteryan kilisesidir. Kilise Orava Kalesi muhafızlarının kumandanı Jóba Zmeškala'nın talebi üzerine 1688-1689 yılları arasında inşa edildi. Başlangıçtaki binanın ne kulesi ne de çanı vardı. 1770 yılında kilise yenilenmiş ve cephe ahşap plakalarla kaplanmıştır. 1775 yılında iç mekan da yenilenmiş ve 17. yüzyılın sonlarında eski resimlerin yerini yenileri almıştır. Çan kulesi 1977'de kurulmuş ve sonra kapalı bir merdivenle bağlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kežmarok ahşap eklem kilisesi</span>

Kežmarok ahşap eklem kilisesi, Kežmarok, Slovakya'daki ahşap bir kilisedir. Yerel Lüteryanlar, yalnızca ahşap kiliseler inşa etmelerine izin verildiğinden, kiliseyi bir dini zulüm döneminde inşa ettiler. Bu yüzden kiliselerin bağlantı noktaları bile ahşaptan yapılmıştı. İnşaat, İsveç ve Danimarka da dahil olmak üzere çeşitli ülke Protestanları tarafından maddi olarak desteklendi.

<span class="mw-page-title-main">Bongjeongsa</span>

Bongjeongsa, Güney Kore'deki Kuzey Gyeongsang ilinin Andong kentindeki Cheondeung Dağı eteklerinde bulunan bir Kore Budist tapınağıdır. Jogye Tarikatı'nın 16. dalının ana tapınağı olan Gounsa'nın bir yan tapınağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Seowon</span>

Seowon, orta ila geç Joseon Krallığı döneminde Kore'nin en yaygın eğitim kurumlarıydı. Özel kurumlardı ve Konfüçyüs tapınağı ile hazırlık okulu işlevlerini birleştirdiler. Eğitim açısından, seowon öncelikle öğrencileri ulusal kamu hizmeti sınavlarına hazırlamaya çalışmaktaydı. Çoğu zaman, seowon sadece aristokrat yangban sınıfının öğrencilerine hizmet etmekteydi. 6 Temmuz 2019'da UNESCO, dokuz seowon alanını Dünya Mirası Alanı olarak listeledi.

<span class="mw-page-title-main">Taekkyeon</span>

Taekkyeon, geleneksel bir Kore dövüş sanatıdır. Pum balgi adı verilen değişken, dinamik ayak hareketi ile karakterizedir. Taekkyon, rakibi dengesizleştirmek, ayağa kaldırmak veya fırlatmak için aynı anda hem elleri hem de ayakları kullanmakla ilgilenir. Tamamen entegre kol işi birçok bacak ve tüm vücut tekniğine sahip olup eller ve ayaklar her zaman birlikte kullanılır. Bir Taekkyon uygulayıcısına Taekkyon-kkun denir ve dobok adı verilen bir kıyafet giyer.

<span class="mw-page-title-main">Arirang</span> Bir Kore halk şarkısı

Arirang bir Kore halk müziğidir. 60 farklı versiyonunun yaklaşık 3.600 varyasyonu bulunan şarkının hepsinde "Arirang, arirang, arariyo " benzeri bir nakarat yer almaktadır. Şarkının 600 yıldan eski bir geçmişe sahip olduğu tahmin edilmektedir.

Pansori (Korece) bir şarkıcı ve bir davulcu tarafından icra edilen Koredeki bir müzikal hikâye anlatımı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Cheomseongdae</span>

Cheomseongdae, Güney Kore'nin Gyeongju kentinde bulunan bir tarihi gözlemevidir. 7. yüzyılda Silla döneminde inşa edilmiş olup Asya'daki ve hatta muhtemelen dünyadaki hayatta kalan en eski astronomik gözlemevidir ve UNESCO Dünya Mirası listesine dahil olan Gyeongju Tarihi Alanları'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hrvatsko Zagorje bölgesinin ahşap oyuncakları</span>

Hrvatsko Zagorje'nin ahşap oyuncakları Hırvatistan'ın Zagorje bölgesinde yapılan geleneksel ahşap oyuncaklardır. Ham ağaçtan başlayarak boyanın son işlem uygulamalarına kadar uzanan üretim yöntemi, nesilden nesile aktarılmıştır. Aileler geleneksel teknikleri modern zamanlarda bile kullanmaya devam etmişlerdir.

Ftira, genellikle sardalye, ton balığı, patates, taze domates, soğan, kapari ve zeytin gibi dolgularla yenen, halka şeklinde, mayalı bir Malta ekmeğidir. Bölgesel varyasyonlar, sandviçten çok pizza gibi servis edilen Gozo ftira'yı içerir. Gozitan ftira, kabuğun üzerine ince dilimlenmiş patates ile açık olarak veya bir calzone gibi katlanarak servis edilir.

Hansan Mosi, Güney Chungcheong Eyaletindeki Seocheon İlçesinin Hansan bölgesinde yapılan ve hafif olması nedeniyle daha çok yaz aylarında giyilen bir Rami dokuma giysisi, Kore'nin geleneksel tekstillerinden biridir. Hansan mosi - aslında dokunma şekli - 2011'den itibaren UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde kayıtlıdır ve 1967'den itibaren Güney Kore Somut Olmayan Kültürel Varlığı olarak kaydedilmiştir.

Cheoyongmu, Doğu Denizi'nin Ejderha Kralı'nın oğlu Cheoyong'un efsanesine dayanan temsili bir Kore maske dansıdır. Aynı zamanda, Birleşik Silla döneminde ortaya çıkan, hayatta kalan en eski Kore saray dansıdır. Cheoyongmu, yıl sonunda kötü ruhları kovmak için yapıldığı için şamanistik bir dans olarak da biliniyor.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri, bir halkın gerçekleştirdiği fiziksel olmayan gelenek ve uygulamalardır. Bir ülkenin kültürel mirasının bir parçası olarak kutlamalar, festivaller, gösteriler, sözlü gelenekler, müzik ve el sanatları yapımını içerir. "Somut olmayan kültürel miras", 2003 yılında hazırlanan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'nde tanımlanmaktadır. Yeni miras unsurlarının UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydedilmesi, sözleşmeyle kurulan uluslararası Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Komitesi tarafından belirlenmektedir. Kırgızistan anlaşmayı 27 Kasım 2005 yılında imzalamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jongmyo jerye</span>

Jongmyo jerye, Güney Kore'nin başkenti Seul'de Jongmyo Tapınağı'nda ölen Joseon hükümdarlarına ibadet etmek için düzenlenen geleneksel bir törendir. Her yıl Mayıs ayının ilk Pazar günü düzenlenmektedir. Jongmyo ayinine genellikle saray müziği çalma (Jerye-ak) ve Ilmu veya çizgi dansı adı verilen dans eşlik eder. Jongmyo jerye ve jeryeak, 2001 yılında UNESCO tarafından Güney Kore'nin İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Mirasının Başyapıtları arasında ilki olarak belirlendi.

<span class="mw-page-title-main">İran'ın Somut Olmayan Kültürel Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (UNESCO) tarafından belirlenen somut olmayan kültürel miras unsurları, bir halk tarafından gerçekleştirilen fiziksel olmayan gelenek ve uygulamalardır. Bir ülkenin kültürel mirasının bir parçası olarak kutlamalar, festivaller, performanslar, sözlü gelenekler, müzik ve el sanatları yapımı gibi öğeleri içerir. "Somut Olmayan Kültürel Miras" kavramı, 2003 yılında taslak haline getirilen ve 2006 yılında yürürlüğe giren Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunmasına Dair Sözleşme ile tanımlanmıştır. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine yeni miras unsurlarının eklenmesi, sözleşme tarafından kurulan bir kuruluş olan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükûmetlerarası Komitesi tarafından belirlenir.