İçeriğe atla

Dadastana

Dadastana (GrekçeΔαδάστανα), antik Bitinya Bölgesi'nde yer alan bir antik kenttir.[1] Tabula Peutingeriana burayı Nicaea'dan Juliopolis'e giden bir yol üzerinde ve Juliopolis'ten 29 M. P. uzaklıkta gösterir. Ammianus'un söylediği gibi, Bithynia ve antik Galatia sınırlarına yakın olduğu anlaşılmaktadır.[2] Dadastana'nın ünü, MS. 364 yılında, Roma İmparatoru Jovianus'un ansızın burada ölmesinden kaynaklanmaktadır. İmparator, Suriye seferinden dönmekte iken ordusu ile Ancyra'dan Dadastana'ya geldi, burada kamp kurduğu bir sırada rahatsızlanarak aniden ölmüştür.

Son dönemlere dek yeri tam olarak tespit edilemeyen Dadastana Antik kentinin Ankara yakınlarında yer aldığı tahmin edilmektedir. 2008 yılında Ankara ili, Nallıhan ilçesi, İslamalan Köyü sınırları içerisinde bulunan kalıntılar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda bu yerin antik Dadastana şehrinin nekropolü olduğu tespit edilmiştir.[3][4][5] Nallıhan ilçesinin 40 km. Kuzey-batısındaki bu nekropol alanı ormanlık bir arazide olup, İslamalan Köyü'nün 3 km. batısındadır. Antik kaynaklar ve haritalarda bu yer, Bithynia bölgesinin Dadastana antik kentinin sınırlarında kalmaktadır. Mezar tipi ve ölü hediyelerinden anlaşıldığı üzere bu nekropolün Geç Roma ve Bizans dönemlerinde yoğun bir şekilde kullanılmış olduğu anlaşılmıştır.

Antik ve modern kaynaklara göre Geç Roma ve Bizans dönemlerinde hac yolu üzerinde önemli bir kent olan Dadastana, aynı zamanda bir Bizans piskoposluk merkezidir.

Kaynakça

  1. ^ Batlamyus. Coğrafya. 5.1. 
  2. ^ Ammianus Marcellinus. Res Gestae - The Later Roman Empire (AD 354–378). 25.10. 
  3. ^ Richard Talbert, (Ed.) (2000). Barrington Atlas of the Greek and Roman World. Princeton University Press. s. 86 ve dizin notları eşlik ediyor. 
  4. ^ Lund Üniversitesi. Digital Atlas of the Roman Empire. 
  5. ^ "Dadastana (İslamalan) Nekropolü". envanter.gov.tr. 23 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Beydağları Sahil Millî Parkı</span>

Olimpos Beydağları Millî Parkı, 1972 tarihinde Antalya ili Kemer ilçesi sınırarı içinde bulunan doğal ve tarihi güzelliklerin korunması için sit alanı olarak korunmaya alınan bölge.

Akalissus, Antalya sınırları Kumluca ilçesi yakınlarındaki bir antik kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Seleukia (Antalya)</span>

Seleukeia (Lyrbe) Antalya ili Manavgat ilçesi yakınlarında bulunan antik kent.

Nephelis Antalya il sınırları Gazipaşa ilçesi yakınlarındaki antik kent.

<span class="mw-page-title-main">Kanlıdivane</span> Mersinin Erdemli ilçesinde yer alan antik kent

Kanlıdivane, günümüzde Mersin'in Erdemli ilçesinde yer alan antik kent. MÖ 3. yüzyılda kurulan ve MS 4. yüzyılda adı Neapolis olarak değişen kentin Elaiussa Sebaste'nin sur dışında yer alan uzantısı olduğu tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Stratonikeia (Muğla)</span>

Stratonikeia, Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan, Karya ve Roma dönemine ait antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Gölpazarı</span> Bilecik ilçesi

Gölpazarı, Bilecik ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nekropol</span>

Nekropol (Nekropolis), arkeolojik şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölgeye verilen isimdir. Yunanca nekros-polis ölü(ler) şehri demektir. Antik çağdaki şehirlerde mezar yerlerinin günümüz şehirlerinden farkı, günümüzde daha çok yerleşim yerlerine uzakta ve şehrin dışında olan mezarların, o dönemlerde şehirle iç içe olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Selge</span>

Selge, antik Pisidya bölgesinin dağ kentlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Salamis</span>

Salamis veya Salamis harabeleri, Kıbrıs adasında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa şehrinin 6 km kadar kuzeyinde yer alan bir antik kenttir. Kent Trodos dağından doğan Pedios (Kanlıdere) nehrinin denize döküldüğü havzaya yakın bir yerde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Edessa</span> Helenistik dönemde kurulan antik bir şehir

Edessa, Yukarı Mezopotamya'da, Seleukos İmparatorluğu'nun kurucusu Kral Selevkos I Nicator tarafından Helenistik dönemde kurulan antik bir şehir (polis) idi. Daha sonra Osroene Krallığı'nın başkenti oldu ve Roma eyaleti Osroene'nin başkenti olarak devam etti. Geç Antik Çağ'da, Hristiyan öğreniminin önde gelen merkezi ve Edessa Katekistik Okulu'nun merkezi oldu. Haçlı Seferleri sırasında, Edessa Kontluğu'nun başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Perperene</span> İzmir ili Bergama ilçesinin sınırları içinde bulunan Kozak Yaylasında bulunan bir antik kent

Perperene İzmir ili Bergama ilçesinin sınırları içinde bulunan Kozak Yaylasında bulunan bir antik kenttir. Aşağıbey köyü, çakıl kayası mevkindedir.

<span class="mw-page-title-main">Eumania</span>

Eumania, Pergamon Krallığı'na bağlı antik kentlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Elaiussa Sebaste</span>

Elaiussa Sebaste veya Elaeousa Sebaste Mersin'e 55 km uzaklıkta, Silifke yönünde bulunan bir antik Roma şehri. Elaiussa terimi zeytin manasına gelmekte olup, şehir M. Ö. 2. yüzyılda kurulmuştur.

Faustinopolis, Colonia Faustinopolis ya da Halala, Anadolu'nun Kapadokya bölgesinde, Tyana'nın 20 km güneyinde ve Gülek Boğazı yakınlarında yer alan bir antik kent. Kentin adı, Marcus Aurelius'un eşi Genç Faustina'dan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Emirzeli</span> Erdemlide antik şehir

Emirzeli (İmirzeli) Mersin ilinde bir ören yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Tapureli (antik kent)</span>

Tapureli Mersin ilinde bulunan bir antik kent örenidir. Tapureli antik yerleşime komşu olan köyün adı olup, kentin antik dönemdeki adı bilinmemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Juliopolis Nekropolü</span>

Juliopolis Nekropolü; Ankara'nın Nallıhan ilçesinde bulunan bir nekropoldür. Juliopolis Antik Kenti'nin bir parçası olan alan ilk olarak 1999 yılında keşfedilmiş ve milattan sonra 1. yüzyıla tarihlenmiştir. Anadolu Medeniyetleri Müzesi bünyesinde gerçekleştirilen çok sayıda kazıda üzerinde "Bithynia’nın kayıp kenti Juliopolis" yazan bronz sikkeler ele geçirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda nekropolün Helenistik dönemde oluşturulduğu, Roma döneminde yoğun biçimde kullanıldığı ve Bizans döneminde de hizmet vermeye devam ettiği tespit edilmiştir.

Apollonia Ad Rhyndacum, antik dönemde Yunan mitolojisi tanrısı Apollon'a adanmış ve Apollonia adı verilmiş Yunan kentlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kızılkoyun Nekropolü</span>

Kızılkoyun Nekropolü Şanlıurfa ilinde Balıklıgöl Platosu içinde yer alan, Balıklıgöl havzasının yaklaşık 500 metre kuzeyinde Tılfındır tepesinde yer alan antik kaya mezarlarıdır. MS. 2. ve 4. yüzyıla tarihlenen 100'e yakın mezar, Helenistik ve Roma-Bizans izleri taşımaktadır.