İçeriğe atla

Dadı

Mary Cassatt tarafından çizilen ve bir çocukla dadısının resmedildiği tablosu.

Dadı, evlerde çocuğa bakan kimse. Geleneksel olarak dadılar büyük hanelerde çalışır ve doğrudan evin hanımefendisine izahat verir. Günümüzde modern dadılar, evdeki diğer işçiler gibi koşullara ve işverenlerinin kararlarına bağlı olarak yatılı veya gündüz olarak çalışırlar. Çocuk bakımında uzmanlaşmış birçok iş bulma kurumu bulunmaktadır.

Dadılar diğer çocuk bakıcılarından biraz farklıdır. Bir çocuk bakıcısı, kendi evinin dışında ve küçük bir işletmeda çalışır; yaşadıkları ülkeye bağlı olarak devlet izni gerekli olabilir veya olmayabilir. Çocuğun bakımında anneye yardımcı olan kimse evde yatılı kalabilir ya da sadece gündüz çalışabilirken çocuk bakımının yanı sıra ev işlerinde de evin hanımına yardımcı olur. Au pair terimi yurt dışından gelen, ev sahibi ailede yaşayan ve çocuk bakımında yardımcı olurken yerel kültürü ve dili öğrenen eğitimsiz bir genç kadın (veya bazen de erkek) için kullanılmaktadır. Mürebbiye ise bir çocuğun eğitim ve bakımıyla görevlendirilmiş kadındır ve genellikle öğrencilerinin konaklarında kalırlar ve ailenin bir ferdi olarak kabul edilirler.

Tarihi

19. ve 20. yüzyılın başlarında dadılık için genelde "hemşire" (nurse) kullanılmaktaydı ve birçok çocuk bakımı işinde olduğu gibi kadınları kastediyordu. Aslında işe alınan kadının bebeği emzirmesi beklenirdi bu da süt annelik (wetnurse) olarak bilinirdi. Dadılar, tüm dünyada Avrupa sömürge imparatorluklarının yöneticilerinin evlerinde mevcuttu. Avrupalı idari görevlilerinin çocuklarının yerli kadınların bakımına emanet edilmesi sömürge toplumun karakteristik bir özelliğiydi. Sömürge dönemindeki dadılar, görev sürelerine bağlı olarak birden fazla kuşakla ilgilenerek hayatlarını çoğunlukla çocukluktan yaşlılığa kadar efendilerinin evlerinde geçirirdiler. İdari görevliler "yurtlarına" ya da başka bir koloniye gönderildiğinde bu dadılar aileyle birlikte kendi ülkelerinden ayrılması az yaşanır olay değildi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı bağlı olarak çalışan, dışişlerinden sorumlu olan bakanlık. Türkiye'nin diğer ülkeler ve uluslararası örgütlerle olan ilişkilerinin yürütülmesinden sorumlu olan bakanlığın başında şu an Hakan Fidan bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aile</span> aralarında yakın akrabalık bağı bulunan kişiler grubu

Aile veya ocak, toplumun en küçük birimi olarak kabul edilen sosyal bir yapı. En küçük, yani "çekirdek" olarak adlandırılan bir aile; baba, anne ve çocuklardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda</span> Orta Afrikada bulunan bir ülke

Ruanda ya da resmî adı ile Ruanda Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta bölümünün doğu kısmında yer alan ve denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Uganda, Tanzanya, Burundi ve bir kısmı Kivu Gölü ile olmak üzere Kongo DC oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Kigali'dir.

<span class="mw-page-title-main">Zimbabve</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Zimbabve ya da resmî adıyla Zimbabve Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneyinde, denize kıyısı olmayan bir kara ülkesi. Eski adı Güney Rodezya olan ülkenin sınır komşularını Zambiya, Mozambik, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Botsvana oluşturmaktadır. Ülkenin Namibya ile olası 100 m uzunluğundaki sınırı tartışmalıdır. Ülkenin başkenti Harare'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası</span> Türkiyenin merkez bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), banknot ihraç eden, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin para ve kredi politikasını yürüten, veznedarlık görevini üstlenmiş ve devletin iktisadi ve mali danışmanlığını yapan yasal olarak bağımsız bir ekonomik kurumdur. Kâğıt para (banknot) basma tekelini elinde bulundurur ve bu yetkiye istinaden bağımsız olarak para politikasını belirler. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce basılan madeni paraların tedavülü de Merkez Bankasınca sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Diplomat</span> dış politikayla uğraşan ve ülkesini yurt dışında temsil etmekle görevlendirilen kimse

Diplomat, dış temsilcilik, dış politikayla uğraşan ve ülkesini yurt dışında temsil etmekle görevlendirilen kimsedir. Vatandaşlarının haklarına ve çıkarlarına uygun olarak yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlarla ilişkileri yürütmek üzere Dışişleri Bakanlıklarına bağlı olarak atanan kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Anne</span> çocuğun dişi ebeveyni

Anne ya da ana, bir çocuğu doğuran, bakımını üstlenen veya kendi doğurmadığı bir çocuğu evlat edinen ve bakımını üstlenen kadın. Genlerin yarısı anneden gelir. Bir çocuğu evlat edinen veya eşinin kendinden olmayan çocuklarına annelik yapan kadınlara üvey anne denir. Tanımlama amacıyla kullanılan bu terim çocuklar veya ebeveynler tarafından tercih edilmeyebilir. Bu durumda üvey olsun ya da olmasın ilgili şahıs, anne olarak adlandırılır. Bir çocuğun dünyaya gelmesinde yumurta hücresi kullanılan ve genellikle çocuğu dünyaya getiren anneye öz anne, tıbbi olarak da fizyolojik anne denir. Yumurta hücresini sağlamayan ve başka bir annenin çocuğunu dünyaya getiren kişiye de taşıyıcı anne denir. Taşıyıcı anneler, genellikle annelik haklarından feragat ederler ve bu işlemi, ya çocuk sahibi olamayan bir yakınlarına yardımcı olmak ya da maddi kazanç elde etmek için uygularlar.

Au Pair; kelime anlamı ile anne yardımcılığıdır. Bir uluslararası kültürel değişim programıdır. Au Pair programında amaç; gençlerin farklı ülkelerdeki bir aile yanında kalarak, o ülkenin dilini ve kültürünü öğrenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hemşirelik</span> Sağlık hizmetleri mesleği

Hemşirelik; birey, aile ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmeye odaklanan, ideal sağlık düzeyine ve yaşam kalitesine ulaştırmayı hedefleyen bir sağlık profesyoneli'dir.

Sıla özlemi, kişinin evden, aileden ve alıştığı ortamdan uzak kalmasına bağlı olarak hissettiği güçlü özlem duygusudur. Yurt özlemi anlamına da gelmektedir. Bu duygunun duygusal belirtileri olabileceği gibi, fiziksel dışavurumları da vardır. Kişisel özelliklere göre farklılık gösterir, ancak genelde evden ilk uzun süreli ayrılıkla birlikte ortaya çıkar ve yeni ortama uyum sağlanana dek devam eder.

<i>Archibaldo de la Cruzun Suçlu Yaşamı</i>

Archibaldo de la Cruz'un Suçlu Yaşamı, İspanyol yönetmen Luis Buñuel' in yönettiği, 1955 yapımı bir Meksika filmidir. Filmde çeşitli kereler cinayet işlemeye niyetlenen; fakat amacına bir türlü ulaşamayan Archibaldo de la Cruz' un hikâyesi anlatılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de yargı teşkilatı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 9. maddesi uyarınca “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır.” Ancak, 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev Ve Yetkileri Hakkındaki Kanun içinde yer alan bazı belirleyici hükümler haricinde tüm yargı teşkilatının görev ve yetkisini belirleyen kapsayıcı ve genel bir yasal düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla, hangi durumda hangi mahkemenin yetkili olacağı çeşitli kanunlarda dağınık ve sistematikten uzak bir biçimde yer aldığından mevcut mevzuat konuya genel bir bakış sağlamaktan uzak bir görüntü sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hizmetçi</span>

Hizmetçilik veya hizmetçi, kadınların evinin günlük işlerine yardım etmek üzerine çalışan kadın personeldir. Hizmetçiler geçmişte hiyerarşinin hüküm sürdüğü büyük evlerde yaygınca görülen bir iş koluydu. Ancak günümüzde hizmetçiler üst gelir grubunun yanında orta gelir grubunun da çalıştırabileceği bir meslek grubu haline gelmiştir. Ancak geçmişe göre şekil değiştirerek gündelikçi kavramı ortaya çıkmıştır. Bu kavramla birlikte evin her gün işlerine yardım eden bir çalışan yerine, haftanın belirli günlerinde evde çalışılması yaygınlaşmıştır. Hizmetçilik ülkeler arası, kırsaldan kente veya sosyo-ekonomik duruma göre çeşitlilik göstermektedir. Hizmetçiler evde ütü, ev temizliği, yıkama, market alışverişi, çocuklarla ilgilenme, ev hayvanlarıyla ilgilenme, yemek pişirme gibi işleri yaparlar. Bazı hizmetçiler yaşlı insanların bakımını da üstlenebilirler.

<i>Mary Poppins</i> (film)

Mary Poppins, 1964 ABD yapımı fantastik müzikal filmdir. Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de özgün adı ile gösterime sunulmuştur.

Azur ve Asmar, daha önce en ünlü filmi Kirikou et la Sorcière filmini yapan uzun metraj bir Michel Ocelot animasyon filmi.

<i>Import Export</i> Avusturya filmi

Import Export, yönetmenliğini Ulrich Seidl'in yaptığı 2007 yapımı Avusturya filmi. 2007 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye adayı olan film, Erivan Uluslararası Film Festivali'nde Altın Kayısı kazanmıştı. Yapım, 16mm film ile, 2005-Mayıs 2007 döneminde Viyana, Ukrayna, Romanya, Çekya ve Slovakya'da çekildi. Hikâye, daha iyi bir hayat arayışıyla Batı'ya giden Ukraynalı bir hemşire ile aynı tarihlerde aynı amaçla, Doğu'ya giden Avusturyalı işsiz bir güvenlik görevlisinin yolculuğunu takip etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mürebbiye</span>

Mürebbiye, bir çocuğun eğitim ve bakımıyla görevlendirilmiş kadın. Bir dadının aksine çocuğun fiziksel ihtiyaçlarını karşılamak yerine çocukları eğitmeye odaklanmaktadır. Görev alanı bebeklerden çok okul çağındaki çocuklardır. Mürebbiyeler genellikle öğrencilerinin konaklarında kalır ve ailenin bir ferdi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ev işçisi</span>

Ev işçisi, evde çeşitli işler gerçekleştiren ve genellikle, işverenin evinde yaşayan personeldir. Büyük evlerde, villa ve malikanelerde çeşitli işleri gerçekleştiren çok sayıda hizmetçilerden, genellikle iç hiyerarşi oluşturur. Ev yardımcıları, birey veya bir aile için çeşitli ev hizmetlerini yerine getirir. Çocuk bakımı, temizlik ve ev bakımı gibi işler yaparlar. Diğer sorumluluklar arasında kapıcılık, aşçılık, dadı, mürebbiye, çamaşır yıkama ve ütüleme, yemek alışverişi, bahçıvan, koruma, şoför'lük ve diğer ev işleri yer alabilir.

Kız bebek katliamı, yeni doğan kız çocuklarının kasıtlı olarak öldürülmesidir. Kız bebek katliamı geçmişi olan ülkelerde, modern uygulaması olan cinsiyete dayalı kürtaj sıklıkla yakından ilgili bir konu olarak tartışılmaktadır. Kız çocuklarının öldürülmesi Çin, Hindistan ve Pakistan gibi birçok ülkede önemli bir endişe kaynağıdır. Ataerkil toplumlarda kadınlara bakıldığında görülen düşük statünün kadınlara karşı bir ön yargı yarattığı ileri sürülmüştür.

Hizmetçi servisi, temizlik servisi, apartman temizliği ve temizlik hizmeti, bireylere, işletmelere ve derneklerin yanı sıra konut tesislerine özel bir hizmet sağlayan, uzmanlaşmış bir dış hizmeti daha modern bir şekilde tanımlayan terimlerdir.