Sümbülcük veya bilimsel adıyla Scilla monanthos Karl Heinrich Koch tarafından tanımlanmış, Asparagaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kafkasya'ya endemiktir. 1800 ila 2200 metre yükseklikteki koruluklar ve subalpin çayırlıklarda yetişmektedir. Ocak ve Nisan ayları arasında çiçeklenir.
Rubus caucasigenus, veya Bubucuk Sudre tarafından tanımlanmış ve Juzepczuk tarafından isimlendirilmiş, gülgiller familyasından bir bitki türüdür. Türkiye'nin kuzeydoğusu ve Güney Kafkasya'ya endemiktir.
Ferulago latiloba, Boris Şişkin tarafından tanımlanmış, Apiaceae (maydanozgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Artvin'e endemik olan tür, yaklaşık 800 metre rakımlı step ve nadas tarlalarda yetişmektedir. Nisan ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.
Çoruh çöveni veya bilimsel adıyla Gypsophila simulatrix, Joseph Friedrich Nicolaus Bornmüller ve Woronow tarafından tanımlanmış, karanfilgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan Çoruh çöveni, Artvin, Erzurum ve Kars'ta görülmüştür. 500 ila 1100 metre yükseklikteki kireçtaşı kayalar ve yamaçlarda yetişmektedir. Haziran ve Temmuz ayları arasında çiçeklenir.
Çoruh geveni veya bilimsel adıyla Astragalus czorochensis, Anna Lukianovna Kharadze tarafından tanımlanmış, baklagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan Çoruh geveni, Artvin ve Erzurum'da görülmüştür. Tür, bilimsel adını Çoruh Nehri'nden almıştır. Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir.
Campanula choruhensis, Kit Tan ve Friederike Sorger tarafından tanımlanmış, Campanulaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Bilimsel adını Çoruh Nehri'nden almıştır.

Buz yıldızı veya bilimsel adıyla Gagea glacialis, Karl Koch tarafından tanımlanmış, zambakgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin doğusu ve İran'a endemik olan buz yıldızı, 1900 ila 2900 metre yükseklikteki alpin çayırlıklarda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir. Gövdesi 5 ila 10 cm uzunluğundadır.

Dağtutyası, Kuş gözlü çuha çiçeği veya bilimsel adıyla Primula algida, Johannes Michael Friedrich Adam tarafından tanımlanmış, çuha çiçeği cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin doğusu ve kuzeydoğusu, Kuzey Irak, Kuzey İran, Afganistan ve Orta Asya'ya endemiktir. 2000 ila 3600 metre yükseklikteki kayalık sekiler, yosunlu kenarlar ve ıslak otlaklarda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Murbeckiella huetii, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış ve Werner Hugo Paul Rothmaler tarafından isimlendirilmiş, Brassicaceae (turpgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Güney Kafkasya ve Türkiye'nin kuzeydoğusuna endemik olan Murbeckiella huetii, 2100 ila 3000 metre yükseklikteki moloz ve kayalık yamaçlarda yaşamaktadır. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir.

Ranunculus constantinopolitanus, düğün çiçeği cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye, Balkanlar, Romanya, Kafkasya, Kuzey Irak, İran, Kıbrıs ve Batı Suriye'ye endemik olan Kâğıthane çiçeği, sulak alan ve nemli çayırlarda yetişmektedir. 20 ila 75 cm uzunluğa erişebilen bitki, Nisan ve Haziran ayları arasında çiçeklenir. Taç yaprakların uzunluğu 8 ve 15 cm arasındadır.

Ranunculus cappadocicus, Carl Ludwig von Willdenow tarafından tanımlanmış, düğün çiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Batı Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan Ranunculus cappadocicus, Nisan ve Temmuz ayları arasında çiçeklenmektedir.

Sarı sıracaotu veya bilimsel adıyla Scrophularia chrysantha, Hippolyte François Jaubert ve Édouard Spach tarafından tanımlanmış, sıraca otugiller familyasından çok veya iki yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin doğusuna endemik olan sarı sıracaotu, 1800 ila 3300 metre yükseklikteki saklı çağıllıklar, yarıklar ve karışık ormanlarda yetişmektedir. Nisan ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Çayır keteni veya bilimsel adıyla Linum hypericifolium, Richard Anthony Salisbury tarafından tanımlanmış, keten cinsinden çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Kars'a endemik olan çayır keteni, 1700 ila 2500 metre yükseklikteki ormanlar, çalılar, çayırlıklar ve kayalık yerlerde yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir. 30 ila 70 cm büyüyebilen çayır keteninin yaprakları 28–58 mm uzunluğunda ve 5–17 mm genişliğindedir.

Pastinaca armena, Carl Anton von Meyer ve Friedrich Ernst Ludwig von Fischer tarafından tanımlanmış, Apiaceae (maydanozgiller) familyasından iki veya çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin kuzeydoğusuna endemik olan Pastinaca armena, 1620 ila 2000 metre yükseklikteki alpin çayırlarda yetişmektedir. Temmuz ayında çiçeklenir. 20 ila 60 cm uzunluğa erişebilen Pastinaca armenanın meyveleri %0.16 ve %0.25 arası uçucu yağ içerir ve oktil alkol kokuludur. Oval şekilli meyveler 5–6 mm uzunluğunda ve 4–5 mm genişliğindedir.

Yaylasalebi veya bilimsel adıyla Traunsteinera sphaerica, salepgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin kuzeydoğusuna endemik olan yaylasalebi, 1600 ila 2400 metre yükseklikteki alpin çayırlıklar, otlaklar ve orman kenarlarında yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir. Bitkinin uzunluğu 25 ila 60 cm, mızraksı yaprakların uzunluğu ise 8 ila 13 santimetredir. Bitkinin internodu sarımsı yeşildir. Çiçeklerin rengi beyaz veya soluksu sarıdır. Yaylasalebi, Temmuz ve Eylül ayları arasında meyve verir.

Akpençe veya bilimsel adıyla Alchemilla sericea, Carl Ludwig Willdenow tarafından tanımlanmış, gülgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kuzeydoğu İran ve Hakkâri'ye endemik olan akpençe, 2200 ila 3700 metre yükseklikteki kayalık dağ yamaçlarında yetişmektedir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Mor gâvurbiberi veya bilimsel adıyla Vincetoxicum scandens, Apocynaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kastamonu, Tunceli, Ukrayna, Güney-Orta Rusya ve Kuzey İran'a endemik olan mor gâvurbiberi, 50 ila 1700 metre yükseklikteki çalılıklar ve dağladaki ormanlarda yetişmektedir. Mayıs ve Eylül ayları arasında çiçeklenir. 70 ila 200 cm uzunluğa erişebilir. Oval-dikdörtgen veya mızrak şekilli yapraklar 12 x 69 cm ölçülerinde olabilir. Bir çiçek kümesinde 6 ila 10 çiçek olur.

Galanthus angustifolius, Jurij Ivanovich Koss tarafından tanımlanmış, nergisgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. 9 ila 13 cm uzunluğa erişebilen bitki, Mart ve Mayıs ayları arasında çiçeklenir. Kafkasya'ya endemik olan bitki süs bitkisi olarak yetiştirilir. Türün nesli süs bitki olarak yetiştirilmek üzere toplandığı için tehlike altındadır.

Galanthus alpinus, Dmitrii İvanoviç Sosnowsky tarafından tanımlanmış, nergisgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Kafkasya ve Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemik olan Kafkas kardeleni, yaprak döken ormanlarda, orman kenarlarında, orman açıklıklarında ve nehir vadilerinde yetişmektedir. Mart ayında çiçeklenir ve Nisan ayında meyve verir. Toplam uzunluğu 15 ila 25 cm uzunluğunda olan Kafkas kardeleninin yaprakları 2.5 – 20 cm uzunluğunda ve 0.6 - 2.2 cm genişliğindedir. Türün nesli süs bitkisi olarak yetiştirilmek üzere toplandığı için tehlike altındadır.

Osmanlı salebi veya bilimsel adıyla Dactylorhiza osmanica, orkidegiller familyasından Dactylorhiza cinsi çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'ye endemik olan tür, 550 ila 2400 metre yükseklikteki nemli yerler, yaş çayırlıklar, orman kenarları ve derelerde yetişmektedir. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir.