İçeriğe atla

Dace Melbārde

Dace Melbārde
Avrupa Parlamentosu üyesi
Görevde
Makama geliş
19 Haziran 2019
Letonya Kültür Bakanı
Görev süresi
31 Ekim 2013 - 18 Haziran 2019
Başbakan Valdis Dombrovskis
Laimdota Straujuma
Māris Kučinskis
Arturs Krišjānis Kariņš
Yerine geldiğiŽaneta Jaunzeme-Grende
Yerine gelenNauris Puntulis
Kişisel bilgiler
Doğum 3 Nisan 1971 (53 yaşında)
Riga, Letonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
Partisi Ulusal İttifak (Letonya)
Bitirdiği okul Letonya Üniversitesi

Dace Melbārde (d. 3 Nisan 1971) Letonyalı bir politikacı ve Ulusal İttifak (Letonya) üyesidir. 2013'ten 2019'a kadar Letonya Kültür Bakanı olarak görev yaptı.[1][2] 2019'dan beri Avrupa Parlamentosu üyesidir.

Kaynakça

  1. ^ "Minister for Culture". Ministry of Culture. Ministry of Culture of the Republic of Latvia. 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  2. ^ "Biography Ms Dace Melbarde, Latvia". General Conference 37th Session. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. 4 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Letonya</span> Kuzey Avrupada yer alan bir ülke

Letonya ya da resmî adıyla Letonya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Kara sınırlarını kuzeyde Estonya, güneyde Litvanya; doğuda ise Rusya ve Belarus ile paylaşmaktadır. Aynı zamanda Letonya, İsveç ile denizden sınırdaştır. Letonya'nın en büyük şehri ve başkenti Riga'dır. 1 Mayıs 2004'ten beri Avrupa Birliği üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Letonya millî futbol takımı</span>

Letonya millî futbol takımı, Letonya'yı uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır. Son yıllarda çıkış gösteren takım Euro 2004'e katılmayı başarmıştır. 2004 Avrupa Futbol Şampiyonasına katılmak için Türkiye ile baraj maçı oynamış ve Türkiye'yi evinde 1-0 yenip deplasmanda 2-2 berabere kalarak Euro 2004'e katılmaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Letonya</span>

Letonya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez katıldığı 2000 yılından beri 19 kez katılmış, İlk katıldığı yıl "My Star" adlı şarkısıyla Brainstorm müzik grubunun temsil ettiği yarışmada 3. olmuştur. Letonya 2002 yılında "I Wanna" adlı şarkısıyla Marie N ile yarışmayı kazanmıştır. Letonya yarışmayı kazanan ikinci Sovyet ülkesi olmuştur. 2003 yarışması başkent Riga'da yapılmıştır. Ülke üçüncü kez İlk 10'da 2005 yılında Walters & Kazha ikilisiyle 5. olarak yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aminata Savadogo</span>

Aminata Savadogo, Burkina Faso asıllı Leton şarkıcı. 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Letonya'yı "Love Injected" adlı şarkıyla temsil etmiştir. Aminata ayrıca 2014 yılında Letonya'yı temsil etmek için "Dziesma 2014" yarışmasına "I Can Breathe" adlı şarkıyla katılmış, beşinci olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Letonya'nın idari bölümleri</span>

Letonya'nın idari bölümleri, 1 Temmuz 2009 tarihinde yenilenmiş olup ilçe ve belediyelerden (novadi) oluşan iki düzeyli sistemden 110 belediye ile dokuz cumhuriyet şehrinden oluşan tek düzeyli sisteme geçilmiştir. Belediyelerde şehir (pilsētas) ve bucaklara (pagasti) ayrılmaktadır.

Letonya, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Laura Rizzotto'nun yazdığı "Funny Girl" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Laura Rizzotto seslendirmiştir. Leton yayıncı Latvijas Televīzija (LTV) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Letonya'yı temsil eden kişiyi Supernova 2018 yarışması'nda seçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Funny Girl (Laura Rizzotto şarkısı)</span> 2018 Eurovision Şarkı Yarışmasında Letonyayı temsil eden İngilizce şarkı

"Funny Girl", Laura Rizzotto tarafından seslendirilen şarkı. Şarkı, dijital indirme olarak 6 Aralık 2017 tarihinde yayınlanmıştır. 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Letonya'yı temsil eden şarkı. Şarkı İngilizce dilinde seslendirilmiştir. Şarkı Laura Rizzotto tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Laura Rizzotto</span>

Laura Rizzotto Leton-Brezilyalı şarkıcı ve şarkı-yazarı. İlk stüdyo albümü Made in Rio'yu 2011'de Universal Music Brezilya tarafından yayınlandı ve tekli "Friend in Me" de dahil etti. 2014'te bağımsız olarak ikinci stüdyo albümü Reason to Stay albümünü piyasaya sürdü ve bağımsız olarak 2017'de genişletilmiş RUBY çalıcısını piyasaya sürdü.

Letonya, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Leton yayıncı Latvijas Televīzija (LTV) tarafından İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yapılan 2019 yarışması'nda Letonya'yı temsil eden katılımcı Supernova 2019 yarışması'nın kazananı "That Night" adlı şarkısıyla Carousel olmuştur.

Letonya, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Letonya'yı Eurovision'da temsil edecek şarkının belirlenmesi için Letonya yayıncısı ulusal final düzenlemiştir. Yarışmayı "Probka" şarkısıyla Intars Busulis kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Egils Levits</span> Letonyalı avukat, hukukçu ve politkacı; Litvanya Başkanı(2009-günümüz)

Egils Levits, 8 Temmuz 2019'dan bu yana Letonya'nın cumhurbaşkanı olan Letonyalı bir avukat, siyaset bilimci ve yargıç. 2004 yılından beri Avrupa Adalet Divanı Üyesidir.

Letonya, 2020 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılacaktır. Leton yayıncı Latvijas Televīzija (LTV) tarafından Hollanda'nın kenti Rotterdam'da yapılacak 2020 yarışması'nda Letonya'yı temsil edecek katılımcı Supernova 2020 yarışması'nın kazananı olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Letonya'da COVID-19 pandemisi</span>

COVID-19 pandemisi'nin Letonya'ya 2 Mart 2020'de doğrulandı.

<span class="mw-page-title-main">1940 Sovyetler Birliği'nin Letonya'yı işgali</span>

1940 Sovyetler Birliği'nin Letonya'yı işgali, Nazi Almanyası ile Ağustos 1939'da imzalanan Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı ve Gizli Ek Protokol hükümleri uyarınca Letonya Cumhuriyeti'nin Sovyetler Birliği tarafından askeri işgali anlamına gelir. İşgal, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Letonya Hükûmeti, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği'ne göre gerçekleşti. 1989'da Sovyetler Birliği ayrıca Nazi Almanyası ile Letonya da dahil olmak üzere üç Baltık ülkesinin istila ve işgaline yol açan 1939 gizli protokolünü kınadı.

Letonya, 2021 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Leton yayıncı Latvijas Televīzija (LTV) tarafından yarışmada Letonya'yı Samanta Tīna'nın temsil edeceği ilan edilmişti. 2019 koronavirüs salgını ve diğer ülkelere yayılması nedeniyle etkinlik iptal edilmeden önce, Samanta Tīna'nın 2020 yılında Still Breathing başlıklı şarkısı ile yarışmaya katılacağı planlanmıştı.

Letonya'da Müslümanların varlığı ilk olarak 19. yüzyılda görüldü. Bu Müslümanlar çoğunlukla kendi iradeleri dışında Letonya'ya götürülen Tatarlar ve Türklerdir.

Ulusal İttifak resmî adıyla Ulusal İttifak "Hepsi Letonya İçin!" - "Anavatan ve Özgürlük İçin/LNNK", Letonya'da sağcı popülist, millî muhafazakâr bir siyasi partidir. Saeima'da on üç sandalyeyle Ulusal İttifak, ulusal parlamentodaki en büyük dördüncü parti ve hükûmetteki üçüncü en büyük partidir. Parti, muhafazakarların, Letonyalı etno-milliyetçilerin ve ekonomik liberallerin bir koalisyonudur.

Letonya'daki Ruslar, son iki yüzyıldır ülkedeki en büyük etnik azınlık olmuştur. Letonya'daki Rusların sayısı, Letonya'nın Sovyet işgali sonrasında, topluluğun büyüklüğü 1935'teki toplam nüfusun %8,8'inden 1989'da %34,0'a çıkarak dört kattan fazla artmıştır. Letonya'nın 1991'de yeniden bağımsızlığını kazanmasının ardından, Rus nüfusu 2018'in başında %25,2'ye düşerek yeniden küçülmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Letonya cumhurbaşkanı</span>

Letonya cumhurbaşkanı veya resmî adıyla Letonya Devlet Cumhurbaşkanı, Letonya'nın devlet başkanıdır. Cumhurbaşkanı, aynı zamanda Letonya Ulusal Silahlı Kuvvetleri'nin de başkomutanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Letonya-Tayvan ilişkileri</span>

Letonya-Tayvan ilişkileri ya da tarihî olarak Çin Cumhuriyeti-Letonya ilişkileri, Tayvan adasının Japon işgâlinde olduğu dönemde Çin Cumhuriyeti devletinin Letonya'yı de jure olarak tanıdığı 16 Ağustos 1923 tarihine dayanır. 1940 yılında Letonya'nın Sovyet işgâli altına alınmasının ardından Çin Cumhuriyeti, Letonya'nın Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilmesini tanımayan tek devletlerden biriydi.