İçeriğe atla

Dağlarca Şiir Ödülü

Dağlarca Şiir Ödülü, Beşiktaş Belediye Başkanlığı tarafından, PEN Yazarlar Derneği ve Türkiye Yazarlar Sendikası’nın desteği ile gerçekleştirilen, Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın isminin yaşatılmasına ve şiirin gelişimine katkı sağlamak için her yıl verilen edebiyat ödülüdür.[1]

İlki 2015 yılında düzenlenmiştir. Dağlarca Şiir Ödülleri heykellerinin tasarımı grafiker Erkal Yavi'ye aittir. Heykeller heykeltıraş Dinçer Güngörür tarafından yapılmıştır.[2]

Ödülün Amacı

Ödül Yönetmeliği’nde Dağlarca Şiir Ödülü ile ilgili şu açıklamaya yer veriliyor: ‘’Türkçem benim ses bayrağım” diyerek yüzü aşkın kitabıyla Türkçenin ses bayrağını yaşamı boyunca yükseklerde dalgalandıran Fazıl Hüsnü Dağlarca, 100 yıl önce doğduğu yer olan Beşiktaş'ta, adına düzenlenen etkinliklerle yaşamaya, yaşatılmaya devam ediyor. Yaşadığı dönemde ‘’Yaşayan En Büyük Şair’’ sıfatıyla da onurlandırılan Dağlarca, ‘’Yunus gibi giderken gitmez olmak isterim’’ sözüyle, şiirdeki ölümsüz kaynaklardan biri olmak hedefini ortaya koymuştu.

Beşiktaş Belediyesi tarafından, PEN Yazarlar Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikasının desteğiyle Dağlarca adına düzenlenen bu ödül, Dağlarca’nın anısını yaşatmak, Türk şiirinin gelişimine katkıda bulunmak ve şiiri hayata daha çok katmak amacıyla veriliyor.

Ödül alan şairler

YılŞairEserKaynak
2015Şükrü ErbaşPervane[3]
Ömer ErdemPas
2016Adnan ÖzerYol Şarkıları[4]
Cenk GündoğduHarap
2017Çiğdem SezerKüçük Şeyler Mevsimi[5]
Turgay FişekçiNerdesin?

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2016. 
  2. ^ "3. Dağlarca Şiir Ödülü!". besiktas.bel.tr/. Besiktas.bel.tr web sitesi. 15 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2017. 
  3. ^ "Dağlarca Şiir Ödülleri verildi". Hürriyet. 27 Aralık 2015. 10 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2018. 
  4. ^ "Dağlarca Şiir Ödülü Özer ve Gündoğdu'nun". Cumhuriyet. 11 Ekim 2016. 16 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2018. 
  5. ^ "Dağlarca Şiir Ödülü Sezer ve Fişekçi'nin". Hürriyet. 11 Ekim 2017. 15 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gülten Akın</span> Türk şair

Gülten Akın Cankoçak , Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Ataol Behramoğlu</span> Türk şair, yazar ve çevirmen

Ataol Behramoğlu, Türk şair, yazar, çevirmen, akademisyen ve edebiyatçı.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Hüsnü Dağlarca</span> Türk şair

Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türk şair. 2007 yılına kadar yayınlanmış 60'tan fazla şiir koleksiyonuyla Türkiye Cumhuriyeti'nin en üretken Türk şairlerinden birisi olan Dağlarca Struga Şiir Akşamları Altın Çelenk Ödülüne layık görüldü. 1971 yılında Şilili şair Pablo Neruda'nın aldığı Nobel Edebiyat Ödülü için hazırlanan listede adaylardan birisi olduğu 50 yıllık İsveç Akademisi arşivlerinin 2022'de kamuoyuna açılması ile ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Necati Cumalı</span> Türk yazar ve şair (1921-2001)

Necati Cumalı, Türk yazar, şair.

Rahmi Emeç, Türk gazeteci ve şairdir.

<i>Senden İbaret</i> 2000 çıkışlı Hande Yener albümü

Senden İbaret, Türk şarkıcı Hande Yener'in ilk stüdyo albümü. 31 Mayıs 2000'de DMC tarafından yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Halim Yazıcı</span>

Halim Yazıcı Türk şair.

Şükrü Erbaş, Türk şair ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Tekin Gönenç</span>

Tekin Gönenç, Türk şair ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Sennur Sezer</span>

Sennur Sezer ; Türk şair ve belgesel anlatılar yazarı.

Turgay Fişekçi, Türk şair, yazar ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Varlık Yayınları</span> yayınevi

Varlık Yayınları, 1946 yılında Yaşar Nabi Nayır tarafından kurulmuş olan yayınevidir.

Edebiyat ve Eleştiri, 1992 yılının Mart - Nisan ayında Ankara'da çıktı. Kuruluş çalışmaları, sahiplik ve ilk sayının parasını ödeme ve yönetme işini Ahmet Yıldız ve Barbara Maria Kuhn birlikte yaptı. Ankara'da Kazım Karabekir Caddesi'nin işhanlarından birinde bir matbaada sabahlayarak dergiyi çıkardılar. Derginin çıkmasına katkıda bulunmak üzere söz verenlere sürpriz yaptılar. Dergi, "Edebiyat Dostları" gibi önemli bir derginin kapanmasından sonra bir ihtiyaç olarak doğdu. En önemlisi de yazar/şair ve aydınlarımız arasında Sovyetler Birliği'nin çöküşünün yarattığı dağılma ve şaşkınlık, derginin çıkmasına neden oldu. Dergi, olup bitenleri anlamak ve biraz da bu şaşkın çevrenin kendini tanıması, suretini görmesini sağlamak için bir arayış olarak çıktı. Bir anlamda da yararlı oldu.

Yeditepe Dergisi, 1950-1984 yılları arasında İstanbul'da yayınlanmış bir edebiyat dergisidir. Hüsamettin Bozok yönetiminde çıkarılan dergi genç sanatçılara destek olması, İkinci Yeni hareketine sayfalarını açması, Yeditepe Şiir Armağanı'nı dağıtması ile kültür hayatına katkıda bulunmuş bir yayın organıdır.

Hürriyet Gösteri, Aralık 1980'den beri yayında olan kültür, sanat ve edebiyat dergisi.

Sezer Ateş Ayvaz, Türk yazar, sosyolog.

CHP Sanat Mükafatı, Cumhuriyet Halk Partisi'nin 1942, 1943, 1945, 1946 ve 1947 yıllarında verdiği ödüldür. Roman, şiir, tiyatro, müzik, resim, heykel ve mimarî olmak üzere yedi dalda verilmesi planlanmıştır. Ödül, her yıl güzel sanatlardan birine veya birkaçına verilmek suretiyle her beş yılda bir devrolunacaktı. Kazananlar, Halkevleri’nin kuruluş tarihi olan 19 Şubat’ı takip eden ilk Pazar günü açıklanacaktı.

Gazoz Ağacı, Sabahattin Kudret Aksal'ın 1954 tarihli, ilk öykü kitabı. Yazar bu kitabıyla, 1955 yılında ilk kez düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı'nı, yarışmaya "On İkiye Bir Var" kitabıyla katılan Haldun Taner ile paylaşmıştır.