İçeriğe atla

Dağlar Dağlar

"Dağlar Dağlar"
Barış Manço şarkısı
Yayımlanma1970
TarzPop
ŞirketSayan Plak

Dağlar Dağlar, Barış Manço'nun 1970 yılında eski bir halk türküsünü yeni bir yorumla seslendirerek meydana getirdiği şarkısıdır.

Geçmişte Cemil Demirsipahi tarafından derlenmiş Cano Cano Cano adlı türküyü yorumlayarak şarkıyı meydan getiren Manço, alafranga ve alaturka olmak üzere iki ayrı yorumu 45'lik bir plağa kaydetmiştir. Manço, 45'liğin ilk yüzünde parçayı ‘Barış Manço Ve’ adlı grubu ile söylemiş; arka yüzünde ise Cüneyt Orhon'un klasik kemençesi eşliğinde seslendirmiştir.[1]

Manço ve Orhon, bu eserle kemençeyi popüler müzik ile tanıştırdı ve o yıllarda toplumda fazla bilinmeyen kemençeyi, bu eser sayesinde geniş kitlelere tanıttı.[2]

Şarkının kaydedildiği 45'lik plak, dört ayda 700 bin adet satılmış ve Manço'nun kariyerinde bir dönüm noktası olmuştur.[3] Eser, Hey Dergisi Müzik Oscarları'nda yılın bestesi ödülüne layık görüldü; Sayan Plak tarafından Platin Plak Ödülü ile ödüllendirildi.[1]

Eser, Türk müziğinin makamsal karakterini yansıtması ve halk müziği temaları ile örtüşen sözel yapısı bakımından önem taşır.[4]

Eserin ortaya çıkışı

Eserin ortaya çıkışı, Cüneyd Orhon'un ağabeyi Maarifi Orhon tarafından şu şekilde anlatılmıştır:

(Barış Manço) Bir akşam bize yemeğe geldi. Cüneyd de oradaydı. Eski bir halk türküsünü yeni bir yorumla seslendirmek istediğini söyledi. Barış nota bilmezdi. Cüneyd'e "söylesem bu türküyü notaya alır mıydınız?" diye ricada bulundu. O türküyü mırıldanırken Cüneyd kemençeyle, Barış da gitarla çalmaya başladılar. Hemen oracıkta Cüneyd türkünün notalarını yazdı. İşte bu ünlü şarkının doğduğu akşamın hikâyesi budur.

Farklı düzenlemeler ve kayıtlar

Dağlar Dağlar,

  • Barış Manço'nun 1993 yılında piyasaya sürülen Barış Manço Klasikleri: Dağlar Dağlar adlı toplama albümünde yer aldı.
  • İsrailli şarkıcı Gali Atari ile Barış Manço tarafından 1996'da “Hoy Harim” adıyla İbranice olarak farklı bir düzenleme kaydedildi.
  • 1997 yılında Özdemir Erdoğan’ın "Unutulmayan Şarkılar" adlı albümünde yer aldı.
  • 2000 yılında Muazzez Ersoy'un "Nostalji 11" adlı albümde yeniden söylendi.

Tartışmalar

Dağlar Dağlar 45'liği çıktıktan sonra farklı sanatçıları bu eserin kendi eserlerine benzediğini iddia etmiştir. Fikret Kızılok ile Cahit Oben Dağlar'Dağlar'ın 1964 yılında plağa doldurdukları "Hereke” adlı esere çok benzediğini, halk müziği sanatçısı Kemal Çığrık ise bu parçanın, kendisinin Orta Anadolu’dan yaptığı bir derleme olduğunu iddia etti. Çığrık'ın daha önce "Ellerimle Büyüttüğüm" adıyla Egefon plak şirketine sattığı bu parça nedeniyle Barış Manço'nun plağı mahkemenin aldığı tedbir kararı nedeniyle iki hafta satıştan men edildi. İki plak şirketinin anlaşıp Sayan Plak'ın eseri Egefon Plak’tan 7.500 lira karşılığında satın alması üzere Dağlar Dağlar yeniden piyasaya çıktı.[5]

Ardından çeşitli halk müziği sanatçıları Dağlar Dağlar'ın Cemil Demirsipahi tarafından derlenen ve Nezahat Bayram tarafından 1959'da doldurulan Cano Cano adlı türküye benzediğini iddia etti. Müzisyen Şerif Yüzbaşıoğlu her üç eseri notaya alıp üç parçanın da üçünün de ufak değişiklilerle birbirine benzediğini belirtti.[5]

Demir Sipahi", "Cano” adlı eserinin, ilk bölümü ("Aman Güzel yavaş yürü /Yollar İncinir İncinir / Güzelim Diye Nazlanma Teller İncinir İncinir") ile Barış Manço’nun "Dağlar Dağlar” eserinin ("Ellerimle Büyüttüğüm /Solar İken Dirilttiğim /Çiçeğimi Kopardın Sen /Ellere Verdin") benzer olduğuna ilişkin dava açmış ve kazanmıştır. Dava, literatüre "Cano davası" olarak geçmiştir.[6]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Dağlar Dağlar (Barış Manço)". www.sinemamuzik.com. 23 Temmuz 2020. 4 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2023. 
  2. ^ Kaygusuz, Nermin (Ocak 2008). "Türk Müziğinde Bir "Beyefendi" Cüneyd Orhon… Prof. Nermin Kaygusuz : Musiki Dergisi". 7 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2023. 
  3. ^ "Modern zamanların ozanı: Barış Manço". Anadolu Ajansı. 31 Ocak 2019. 7 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2023. 
  4. ^ Erdoğan, Göktürk (2019). "Türk Popüler Müzik Tarihinde Barış Manço'nun Yeri ve Önemi (1960-1980)". Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 5 (1): 105. ISSN 2149-3006. 6 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2023. 
  5. ^ a b Çağlayangöl, Kaan (9 Ocak 2022). "Arşivimi karıştırırken ne buldum… Dağlar Dağlar'ın bilinmeyen öyküsü". Oda TV. 6 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2023. 
  6. ^ Kaplan, Ayten. "Cemil Demirsipahi'nin El Yazması Defterinde Yer Alan Bestelerinde Müzikal Unsurlar". 6 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2023. 

Dış bağlantılar

  • Hoy Harim (Barış Manço'nun 1996 yılında Gali Atari ile beraber söylediği Dağlar Dağlar düzenlemesi)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Barış Manço</span> Türk müzik sanatçısı (1943–1999)

Mehmet Barış Manço, Türk aranjör, şarkıcı, besteci, söz yazarı, televizyon programı yapımcısı ve sunucusu, köşe yazarı, ve kültür elçisidir. Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu rock türünün kurucuları arasında sayılır. Bestelediği 200'ün üzerindeki şarkısı, kendisine on iki altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Şarkılarının bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Felemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı. Hazırladığı televizyon programları sayesinde dünyanın pek çok ülkesine gitmiş, bu nedenle "Barış Çelebi" olarak adlandırılmıştır. 1991'de "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı" unvanına layık görülmüştür.

Arif Sağ, Türk halk müziği sanatçısı, bağlama virtiözü, söz yazarı, besteci, yapımcı, aranjör, sunucu, akademisyen ve eski milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Moğollar (müzik grubu)</span> Türk rock müzik grubu

Moğollar, 1967 yılında İstanbul'da kurulmuş Türk rock grubu. Murat Ses ve Aziz Azmet tarafından kurulan grup 1960'lı ve 1970'li yıllarda çıkardıkları albümlerle büyük başarı sağladı ve Anadolu rock müziğininde gelişmesinde önemli bir yer edindi.

Murat Ses, Türk elektronik müzik sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Fikret Kızılok</span> Türk müzisyen

Münir Fikret Kızılok, Türk rock müziği sanatçısıdır. Hafif Türk müziği için rock tınıları ve deneysel çalışmalarıyla yakın dönemin en önemli sanatçılarından biridir.

İzzet Altunmeşe, Türk halk müziği sanatçısı.

Kurtalan Ekspres, Barış Manço'nun 1972 yılında kurduğu ve ölümüne dek birlikte çalıştığı Anadolu rock grubu. Grup, ismini Haydarpaşa-Kurtalan hattında çalışan Kurtalan Ekspresi'nden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edip Akbayram</span> Türk müzisyen

Ahmet Edip Akbayram, Türk müzisyen.

Gesi Bağları, Kayseri'nin Gesi beldesi kökenli olduğu düşünülen türkü. Garbis Bakırcıyan, Udi Bogos, Refik Başaran, Nezahat Bayram, Nida Tüfekçi, Yıldız Ayhan, Müzeyyen Senar, Hacer Buluş, Nebahat Yıldız gibi sanatçılar tarafından seslendirildi. Barış Manço ve Selda Bağcan bu türküyü yorumlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksel Özkasap</span> Türk ses sanatçısı

Yüksel Özkasap, Türk sanatçı.

<i>2023</i> (albüm) Barış Manço plağı

2023, Barış Manço'nun toplama albümleri dışında çıkardığı yeni şarkılardan oluşan ilk plağıdır.

<i>Baris Mancho</i>

Baris Mancho, Barış Manço'nun ikinci plağı ve tüm şarkıları İngilizce olan tek albümüdür. Barış Manço bu albümü yurt dışı pazarı için yapmıştır. Albüm 1977'de "Nick the Chopper" adıyla Türkiye'de de yayımlanmıştır.

<i>Yeni Bir Gün</i>

Yeni Bir Gün, Barış Manço'nun üçüncü plağıdır.

<i>Sözüm Meclisten Dışarı</i> 1981de çıkan, Barış Mançonun kariyerindeki dördüncü plağı

Sözüm Meclisten Dışarı, Barış Manço'nun dördüncü plağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kaygısızlar (müzik grubu)</span>

Kaygısızlar 1960'larda müzik yapan bir Türk rock grubudur. Solo ve Barış Manço ile yaptığı çalışmalarla tanınan grup üyelerinden Mazhar Alanson ve Fuat Güner daha sonra MFÖ grubunu kurmuşlardır.

Cüneyd Orhon, Türk kemençe müzisyeni ve eğitimci.

Kazma sözleri Barış Manço'ya müziği Müzik eseri sahiplerinin haklarını korumakta olan MESAM'a göre "Kazma" adlı eserin telif hakları Barış Manço'ya aittir. Ayrıca Kazma adlı şarkı Evlerinin Önü Mersin adlı türkünün giriş müziği ile aynıdır.Barış Manço nun Estağfurullah... Ne Haddimize! albümünde yer alır.

Cemil Cankat Türk ses sanatçısı, besteci, film oyuncusu. Önce sesiyle, ardından bestelediği türkülerle şöhrete kavuştu. Sahibinin Sesi, Columbia firmaları için plaklar kaydetti. Şarkıcı filmlerinde başrol ve yardımcı rollerde yer aldı. Ortadoğu'da konser turneleri gerçekleştirdi. 300'e yakın türkü besteledi. Türküleri tanınmış ses sanatçılarının repertuvarında yer aldı.

Cano Cano Cano(Aman Güzel Yavaş Yürü) Elbistan Kahramanmaraş'ta derlenen, sözleri Âşık Derdiçok 'a ait türkü.

<span class="mw-page-title-main">Muhlis Akarsu diskografisi</span>

Türk halk ozanı Muhlis Akarsu 25 stüdyo albümü, 5 derleme, 40 adet 45'lik plak, 1 LP ve 8 düet albüm yayınladı. Ölümünden sonra daha önce kaydettiği fakat yayınlamadığı Sivas Ellerinde Ömrüm Çalınır (1993) albümü yayınlandı. Ölümünün ardından Ya Dost Ya Dost (1994), Aşık Olan Durmaz Ağlar (1998) ve Vururlar Seni (2003) gibi birçok albüm yayınlanmıştır. Muhlis Akarsu ilk olarak on yedi yaşındayken yayınladığı İdareli Kullan / Çıkarım Dağlara Ederim Seyran (1965) adlı 45'lik plağıyla çıkış yaptı. Ardından 1978 yılına kadar birçok 45'lik plak yayınladı.