İçeriğe atla

Dağ balı

Dağ balı, arılar tarafından dağlarda bulunan nektar ve miyelatlardan elde edilen doğal bir üründür. Genellikle dağ vadilerinin bölgelerinde bulunan şifalı bitkilerden arılar tarafından toplanır.[1] Dağlık bölgelerden elde edilen çeşitli şifalı bitkiler, halk hekimliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle dağ balı, arı nektarının bu tür bitkilerden aldığı tıbbi özellikler nedeniyle özellikle değerlidir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2021. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bal</span> bir arı ürünü

Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir. Nektar bala çevrilirken arılar sağladıkları invertaz enzimi sayesinde sakkarozu inversiyona uğratarak fruktoz ve glikoz şeklinde basit şekerlere dönüştürür ve fermantasyonun meydana gelmesini önleyecek miktarda suyunu uçururlar. Kovandaki hücrelere yerleştirilen ve üzeri mumdan bir kapakla örtülen bal arılarca sağlanan özel havalandırma sistemi sayesinde bildiğimiz tat ve kıvama gelir. Halen dünyada üretilen bal türleri kestane balı, köknar balı, monofloral bal, çiçek balı, petek balı, armut balı, dağ balı, akasya balı, çam balı, kremalı bal, okaliptüs balı ve meşe balıdır.

<span class="mw-page-title-main">Etoloji</span> hayvan davranışlarını inceleyen zooloji alt dalı

Etoloji, hayvan davranışlarını inceleyen zooloji alt dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nahl Suresi</span> Kuranın 16. suresi

Nahl Suresi, Kur'an'ın 16. suresidir. Sure, 128 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Çam balı</span>

Çam balı arıların çiçek poleninden değil, Akdeniz iklimine mahsus bazı çam ağacı türlerinin gövdesinde yaşayan bir aracı böceğin salgısını kullanarak ürettiği, müstesna bir baldır. Dünyada sadece Türkiye ve Yunanistan'da bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Arı</span> zar kanatlılardan, bal ve bal mumu yapan bir böcek

Arı, zar kanatlılar takımına ait Apoidea familyasını oluşturan tüm böcek türlerine verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Nektar</span>

Nektar, çiçeklerin ürettiği, şekerce zengin, böcek ve kuş benzeri tozlaşmaya yardımcı hayvanları kendine çeken salgıdır. Nektar ayrıca balın şeker kaynağıdır. Bunun yanı sıra sinek kuşu gibi hayvanların beslenmesinde de önemli rol oynar. Bitkilerin çiçeklerinin dip tarafında bulunan bezler tarafından salgılanan tatlı sıvıya nektar veya bal özü adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa yaban arısı</span>

Avrupa yabanarısı, Crabronidae familyasına ait bir yaban arısı türü.

<span class="mw-page-title-main">Zar kanatlılar</span> böcek takımı

Hymenoptera veya Zar kanatlılar, Holometabola üsttakımına bağlı dört adet ince ve saydam kanatlara sahip olan bir hayvan takımıdır. Takım karıncaları, bal arılarını, yaban arılarını ve yaprak arılarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Arıcılık</span>

Arıcılık, balarısı kolonilerinin beslenmesi ve bakımı ile arı ürünleri elde edilerek zirai kazanç sağlanan meslektir. Bu işi yapanlara arıcı denir. Arıcılıkta en çok bal üretimi hedeflenir. Bunun yanında balmumu, polen, arı sütü, arı zehiri ve propolis gibi arı ürünleri de arıcılık ile elde edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Yunan mutfağı</span>

Yunan mutfağı, Yunanistan'ın ulusal mutfağıdır. Yüzlerce yıllık Yunan kültürünün mirasçısı mutfaktır. Balkan ve Akdeniz mutfaklarının bir parçasıdır. Girit mutfağını da kapsar. Zeytinyağlı yiyecekler ağırlıklıdır. Batı Anadolu Türk mutfağıyla çok büyük benzerlikler taşır.

<span class="mw-page-title-main">İşçi arı</span> üreme özelliğine sahip olmayan dişi arı türü

İşçi arılar, bir arı kolonisinde çiftleşme kapasitesine sahip olmayan dişi arılar. Pek çok arı türünde işçi arılara rastlanmakla beraber kavram daha çok işçi bal arıları için kullanılır. İşçi arılar kolonide inşaat, temizlik, bebek bakımı, cenaze, savunma ile polen ve nektar toplama işlerinden sorumludurlar.

<span class="mw-page-title-main">Melissa officinalis</span> Merkezî Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde yetişen nane türü bir bitki

Melissa officinalis, Orta Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde yetişen nane türü bir bitkidir. Beyaz çiçekleri bal arısını çektiği için genus ismi Yunancadan gelme "bal arısı" melissadır, yani oğulotu.

<span class="mw-page-title-main">Manuka balı</span>

Manuka balı, bal arıları tarafından Manuka bitkisi nektarından yapılan ve geleneksel olarak doğal şifa ilacı olarak görülen, Yeni Zelanda ve güney doğu Avustralya'nın dağlık arazilerine özgü bir bal çeşididir. Manuka balı laboratuvar ortamında incelendiğinde antibiyotik özellikleri göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Monofloral bal</span> Bal türü

Monofloral bal, bir bal türüdür. Ağırlıklı olarak bir bitki türünün nektarından olması nedeniyle farklı bir tada veya başka bir özelliğe sahiptir. Polifloral bal birkaç bitki nektarına sahiptir. Premium bir fiyat elde etmek için ayrı olarak saklanır ve etiketlenir. En yayğın türleri kestane balı, keçiboynuzu balı, karakovan balı, ayçiçeği balı, yonca balı, ıhlamur balı, akasya balı, manuka balı, narenciye balı, kekik balı, portakal çiçeği balı ve limon çiçeği balıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çiçek balı</span>

Çiçek balı, polifloral bal ve arıcılık ürünüdür. Arılar tarafından bu tür balların toplanması Mayıs ayında başlar ve Eylül ayına kadar sürer. Bu balın temel özelliği, onlarca çiçekten nektar ve polen toplanmasıdır. Çiçek balının özellikleri arılar tarafından toplanan nektara bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Okaliptüs balı</span>

Okaliptüs balı, okaliptüsleri besleyen bal arılarının yaptığı bir bal türüdür. Avustralya'da, Güney Afrika'da ve Brezilya'da yaygındır. Okaliptüs balı, renk ve tat bakımından büyük farklılıklar gösterir, ancak genel olarak, orta-koyu bir renge ve ağızda kalan koyu aromasina sahiptir. Unlu mamullerde, soslarda kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Akasya balı</span>

Akasya balı, dünyada en ünlü monofloral bal çeşitlerinden biridir. Beyaz çiçekli yalancı akasya olarak bilinen bir bitkinin nektarından yapılır. Akasya çiçekleri genellikle Mayıs ayında başlar ve yaklaşık on dört gün sürer. Bu süre zarfında arılar tarafından nektar ve polenlerin başarılı bir şekilde toplanması için havanın sıcak ve kuru olması gerekir. Geleneksel bala göre daha uzun süre sıvı halde kalır ve daha yavaş kristalize olur. Bal kepçesi ile kolayca karıştırılır. Akasya balı% 40 fruktoz ve% 36 glikoz içerir.

<span class="mw-page-title-main">Bergamot reçeli</span>

Bergamot reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır.Bergamot kabukları ile yapılır.Antalya Bergamot Kabuğu Reçeli Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

İnvertaz, sükrozun, fruktoz ve glukoza hidrolizini (parçalanmasını) katalizleyen bir enzimdir. İnvertaz enziminin sistematik ismi: beta fruktofuranosidaz, EC Numarası: EC 3.2.1.26 ve alternatif isimleri: sakraz, glukosukraz, beta-h-fruktosidaz, beta-fruktosidaz, invertin, sukraz, maxinvert L 1000, fruktosilinvertaz, alkalin invertaz, asit invertaz'dır. Katalizlediği reaksiyon sonucu elde edilen fruktoz ve glukoz karışımına invert şeker şurubu denir. İnvertazlarla sükrazların işlevi ortaktır, yani sukrozu hidrolize ederek aynı glukoz ve fruktoz karışımının oluşmasını sağlarlar. İnvertazlar O-C (fruktoz) bağını keserlerken, sükrazlar O-C (glikoz) bağını keserler.

<span class="mw-page-title-main">Arılık</span>

Arılık, bal arılarının kovanlarının tutulduğu yerdir. Arı kovanları birçok boyutta gelir ve kırsal veya kentsel olabilir.