İçeriğe atla

DYO

DYO Boya Fabrikaları Sanayi ve Ticaret A.Ş.
TipAnonim şirket
Menkul değer sembolüBİST: DYOBY
EndüstriKimya endüstrisi
Kuruluş6 Nisan 1979 (45 yıl önce) (1979-04-06)
KurucuSelçuk Yaşar
Genel merkezi,
Önemli kişiler
  • Emine Feyhan Yaşar (Yönetim Kurulu Başkanı)[1]
  • Mehmet Mutlu Uysal (Genel Müdür)[2]
Ürünİnşaat boyaları, endüstriyel boyalar, mobilya boyaları, koruyucu boyalar, toz boyalar, oto tamir boyaları, savunma sanayisi boyaları, gemi boyaları, sanayi boyaları, polyester boyaları, ısı yalıtım sistemleri
Gelirartış 2,3 Milyar (2021)
Net gelirazalış 719,9 Milyon (2021)
Öz sermayeSabit 100 Milyon (2021)[3]
Sahibi
Çalışan sayısı916 (Aralık 2021)[4]
Web sitesidyo.com.tr

DYO Boya veya kısaca DYO 1979 yılında Yaşar Holding tarafından İzmir'de kurulan boya şirketi. İnşaat boyası, endüstriyel boya, mobilya boyası, koruyucu boyalar, toz boyalar, oto tamir boyaları, savunma sanayisi boyaları, gemi boyaları gibi ürünler üretmektedir.

Şirketin ismi olan "DYO", şirketin kurucusu olan "Durmuş Yaşar ve Oğulları"nın kısaltmasıdır. Başlıca üretimler inşaat, sanayi, bobin, toz, oto tamir, savunma, mobilya, koruyucu boya, polyester, yalıtım ve deniz boyaları sektörlerinde yapılmaktadır.

Tarihçe

1927’de Durmuş Yaşar tarafından İzmir’de ilk dükkânın açılması DYO’nun tarihsel sürecinin başlangıcıdır. Ticari yatırımların değer kazanmasıyla büyüyen Durmuş Yaşar 1954 yılında İzmir Bornova’da ilk boya üretim tesisini kurmuştur.[5]

DYO üretim tesisleri Kocaeli ve İzmir olmak üzere iki farklı şehirde kuruludur. İnşaat boya ürünleri Dilovası’nda yer alan DYO Boya Fabrikası’nda üretilirken mobilya, oto tamir, sanayi, bobin, protective, toz, polyester, deniz, savunma sanayi boya üretimleri Çiğli’de yer alan fabrikada üretilmektedir. Şirketin resmi web sitesinde kamuoyuna bildirdiği ve üretimini yaptığı 1200 çeşit ürün, 3500 ambalaj çeşidi, 60000 renk alternatifi yer almaktadır. Tüm bu ürün segmentleri için ihtiyaç duyulan Ar-Ge çalışmalarında Ar-Ge için ayrılan bütçenin toplam %26’lık kısmı inovatif Ar-Ge çalışmaları için ayrılmıştır.[6]

Boya sanayisinde Ar-Ge çalışmaları sektörel ve teknolojik gelişmelere paralel olarak oldukça önemli bir bölümü kapsamaktadır. DYO’nun kendi bünyesinde 1971 yılında kurduğu Ar-Ge laboratuvarı ve 2009 yılında tescil alarak kurduğu Ar-Ge merkezi; yeni ürünlerin keşfi, üretim standartlarının geliştirilmesi ve ürün üretimi konusunda atılan adımlardır. Dyo Boya üretim standartlarında EFQM Mükemmellik Modeli ve Ulusal Kalite Hareketi kriterleri belirleyicidir, bu doğrultuda DYO kalite çalışmalarında uluslararası geçerliliği olan ve toz boya ürünlerini kapsayan “Qualicoat” belgesi almıştır.[7] Dyo ayrıca 2016 yılında Kalder tarafından düzenlenen organizasyonda ve EFQM Mükemmellik Modeli kriterlerine göre yapılan puanlama sonucunda Türkiye Mükemmellik Ödülü'nü kazanmıştır.[8]

DYO Deniz sanayisi için üretilen boyaların üretimi ve pazarlanması konusunda Hollanda merkezli Transocean ile işbirliği yapmaktadır. DYO'nun önemli işbirliklerinden öne çıkan bir diğer işbirliği ise Milli Savunma Sanayii ile yaptığı anlaşmalar. Bu doğrultuda DYO 2019 yılında Milli Savunma Bakanlığı tarafından verilen onaylı tedarikçi belgesini almıştır.[9]

“Yarınlar İçin Değer”; “Öğrenmeye Değer”, “Ustalığa Değer” ve “Okullara Değer” projeleri DYO tarafından sosyal sorumluluk projeleri kapsamında yürütülmektedir. Öğrenmeye Değer projesi okullarda bulunan öğrencilere ve tüm görevlilere renkler, mekanların ışık unsurları gibi konularda eğitimler verilmiştir. Ustalığa Değer projesinde ise üniversiteler ve mesleki yeterlilik kurumları vasıtasıyla boya ustaları yetiştirilmiştir.[10]

Kaynakça

  1. ^ "Yönetim Kurulu". yatirim.dyo.com.tr. DYO Boya. 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 
  2. ^ "Üst Yönetim". yatirim.dyo.com.tr. DYO Boya. 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2022. 
  3. ^ "31 Aralık 2021 Tarihi İtibarıyla ve Aynı Tarihte Sona Eren Yıla Ait Konsolide Finansal Tablolar ve Bağımsız Denetçi Raporu" (PDF). yatirim.dyo.com.tr. DYO Boya. 31 Aralık 2021. s. 3. 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  4. ^ "31 Aralık 2021 Tarihi İtibarıyla ve Aynı Tarihte Sona Eren Yıla Ait Konsolide Finansal Tablolar ve Bağımsız Denetçi Raporu" (PDF). yatirim.dyo.com.tr. DYO Boya. 31 Aralık 2021. s. 8. 13 Kasım 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  5. ^ Öğüt, Gürül (10 Eylül 2020). "Bir boya markasının doğuş öyküsü". Hürriyet. 1 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2020. 
  6. ^ "Dyo Boya Fabrikaları". Yaşar Holding. 21 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2020. 
  7. ^ "Tarihçemiz / Zaman Çizelgesi". DYO. 13 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2020. 
  8. ^ "Dyo, 2016 Türkiye Mükemmellik Ödülünü kazandı". The Brand Age. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2020. []
  9. ^ "DYO, Transocean deniz boyalarının üretimine başladı". Dünya Haber. 1 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2020. 
  10. ^ "DYO, "Yarınlar İçin Değer" projesiyle 8 bin 483 çocuğa ulaştı". HaberTürk. 12 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kardemir</span> Karabük ilinde bulunan demir-çelik işletmesi ve Türkiyenin ilk ağır sanayi fabrikası

Karabük Demir-Çelik Fabrikaları veya kısaca Kardemir, Karabük ilinde bulunan demir-çelik fabrikası. Türkiye'nin ilk ağır sanayi fabrikası olan Kardemir'in temelleri 3 Nisan 1937'de Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Polen</span>

Polen, bitkinin erkek gametini dişi gamete taşıyan bir yapıdır. Polen, bu taşınma sırasında erkek gametini çok iyi korumak zorundadır. Polenin dış duvarı eksin olarak adlandırılır. Bu tabaka çok nadir olarak bulunan ve çok dayanıklı olan sporopollenin denilen bir yapıdan oluşmaktadır. İç tabaka ise selülozdan yapılmış olup tipik bitki hücre duvarının yapısındadır. Polen tanelerinin boyu 15-100 µm arasındadır. Sıkıştırılmış polen tozu binlerce polen tanesi içermektedir.Taç yaprakların iç kısmında bir veya iki daire üzerine dizilidirlerdir

<span class="mw-page-title-main">Pigment</span>

Pigment ya da boyar madde, suda tamamen veya hemen hemen çözünmeyen renkli bir malzemedir. Bunun tersine, boyalar genelde, en azından kullanımlarının bir aşamasında çözünürdür. Boyalar genellikle organik bileşik pigmentler ise genellikle inorganik bileşikdir. Tarih öncesi ve tarihi değeri olan pigmentler arasında koyu sarı, odun kömürü ve lapis lazuli bulunur. Sanayide olduğu kadar sanatta da kalıcılık ve istikrar istenen özelliklerdir. Kalıcı olmayan pigmentler kaçak olarak adlandırılır. Kaçak pigmentler zamanla veya ışığa maruz kaldıkça solarken bazıları sonunda kararır. Pigmentler boya, mürekkep, plastik, kumaş, kozmetik, gıda ve diğer malzemeleri renklendirmede kullanılır. İmalat ve görsel sanatlarda kullanılan çoğu pigment kuru renklendiricidir ve genellikle ince bir toz hâlinde öğütülür. Boyada kullanım için bu toz, pigmenti askıya alan görece nötr veya renksiz bir malzeme olan bağlayıcıya eklenir ve boyaya yapışkanlık verir. Genellikle aracında çözünmez olan bir pigment ile kendisi bir sıvı olan veya aracında çözünen boya arasında bir ayrım yapılır. Renklendirici, ilgili araca bağlı olarak bir pigment veya bir boya görevi görebilir. Bazı durumlarda pigment, bir metalik tuzla çözülebilir bir boyanın çökeltmesi ile boyadan üretilebilir. Oluşan pigmente göl pigmenti denir. Biyolojik pigment terimi, çözünürlüklerinden bağımsız olarak tüm renkli maddeler için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">TOFAŞ</span> Türk Otomotiv Firması

TOFAŞ , 1968 yılında Koç Topluluğu’nun kurucusu Vehbi Koç tarafından kuruldu. Üretim fabrikası Demirtaş, Osmangazi’de yer alan, Koç Holding ve Stellantis'in eşit hissedar olduğu kuruluş, bugün %37,8 Stellantis, %37,8 Koç Holding ve %24,3 diğer ortaklara ait ortaklık yapısıyla faaliyetlerine devam etmektedir. Tofaş, hem binek hem de hafif ticari araç üretebilen bir otomotiv şirketidir. Türk otomotiv sanayisinin büyük üreticilerinden biri olan Tofaş, yılda 450 bin araçlık üretim kapasitesine ve 10.000'den fazla çalışana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Boya</span>

Boya, herhangi bir nesneye renk vermek amacıyla yalıtım ve koruma sağlamak için uygulanan bir kaplamadır. Boya hemen hemen tüm malzemelere uygulanabilir. En sık kullanıldığı alanlar sanat, tasarım, resim, endüstriyel kaplamalar, ulaşım ve korumadır. Boya kimyasal özelliği bakımından temel olarak yaş boya ve toz boya olmak üzere ikiye ayrılır.

DemirDöküm, 1954 yılında İstanbul'da kurulan ve ısıtma, su ısıtma ve iklimlendirme sektörlerinde faaliyet gösteren bir şirkettir. Türkiye'nin ilk sanayi şirketlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Otomotiv mühendisliği</span>

Otomotiv mühendisliği, taşıt mühendisliğinin bir koludur, makine mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği, yazılım mühendisliği ve güvenlik mühendisliği dallarının tasarımda ve üretimde ortak olarak çalışmasıyla yapılır. Motosikletler, otomobiller, otobüsler ve kamyonlar otomotiv mühendisliğinin ana uğraş alanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yayıkaltı</span> mandıra ürünü

Yayıkaltı, yayık altı, veya yayık ayranı, bir süt ürünüdür. Yayıkaltı, tereyağı elde edilmesi için süt ürünlerinin yayıklanmasından sonra geride bırakılan sıvıdır. Fermente edilmiş krema veya yoğurttan yapılabileceği gibi sütten de üretilebilir, ancak sütten üretim genellikle sanayide kullanılmaz. Batı Avrupa'da özellikle ekşi veya tatlı kremadan arta kalan yayıkaltı, doğrudan içilmesi, çorbalara katılması veya konsantre edilerek hayvan yemi olarak kullanılması ile değerlendirilir. İngilizce konuşan ülkelerde buttermilk adı ile bilinir ve bazen Türkçede de bu kullanım görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Holding</span> şirketler grubu

Yaşar Holding, Türkiye’de faaliyet gösteren İzmir, Karşıyaka kökenli şirketler topluluğu.

Akzo Nobel, Hollanda merkezli, çok uluslu şirkettir.

Selçuk Yaşar, Türk iş insanıdır. Türkiye'nin önemli kuruluşlarından olan Yaşar Holding'in kurucusu ve onursal başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">PPG Industries</span>

PPG Industries ya da kısa adıyla PPG, Pittsburgh, Pensilvanya, Amerika merkezli çok uluslu şirket. Adını Pittsburgh Plate Glass Company'in baş harflerinden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">ÇBS</span>

Çbs Boya A.Ş İstanbul'da kurulmuş başta boya olmak üzere kimya sektöründe faaliyet gösteren şirket. Şirketin ismi Çavuşoğlu Boya Sanayi 'nin baş harflerinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de sanayi</span> Türkiye ekonomisinin sektörlerinden biri

Türkiye'de sanayi günümüzde GSYİH'nın %27'sini, ihracatın yaklaşık %93'ünü oluşturmaktadır. Sanayinin Osmanlı'nın son zamanlarında temelleri atılmış, bu günlere kadar gelişerek devam etmiştir.

Dikkan, merkezi İzmir'in Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Türk menşeli, üretimlerinin yaklaşık %90'ını ihraç eden endüstriyel üretim fabrikaları grubu.

<span class="mw-page-title-main">Opet Fuchs</span> Petrol ve sanayi kuruluşu

Opet Fuchs Madeni Yağ A.Ş., Opet Petrolcülük ve Fuchs Petrolub SE şirketlerinin eşit paya sahip ortaklık yapısıyla kurulu, otomotiv ve endüstriyel yağlayıcılar ile oto bakım ürünlerinin üretimini, satışını ve satış sonrası hizmetlerini gerçekleştiren, 200'e yakın çalışanı ile Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'ndan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Baryum sülfat</span> inorganik bileşik

Baryum sülfat BaSO4 formüllü inorganik bileşik. Bu beyaz kristal katı renksizdir ve suda çözünmez. Barit halinde bulunur.

Katmerciler, 1985 yılında kurulmuş İzmir, Türkiye'de faaliyet gösteren Türk araç üstü ekipman ve savunma sanayi kuruluşudur. Hızır 4x4 taktik tekerli araç ve TOMA gibi askeri araçların yanı sıra itfaiye araçları, çevre araçları, taşıma araçları gibi alanlarda da faaliyet göstermektedir. Katmerciler, araç üstü ekipman üretiminde Ford, BMC, Hyundai, Isuzu, Iveco, MAN, Mercedes, Mitsubishi, Renault, Scania, Volvo gibi kamyon üreticisi dünya otomotiv devlerinin üst yapı sağlayıcısı ve çözüm ortağı durumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk savunma sanayii</span> Türkiyenin savunma sanayisine genel bakış

Türk savunma sanayii, Türkiye'nin askeri ihtiyaçlarını karşılamak ve savunma yeteneklerini geliştirmek amacıyla ülkenin kendi sınırları içinde üretim, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerini yürüten bir sektördür. Bu sanayi; askeri araçlar, silah sistemleri, iletişim teknolojileri, siber güvenlik ve diğer savunma alanlarındaki ürün ve hizmetleri kapsar. Türk savunma sanayiinin büyümesi, yerli üretimi teşvik etme ve dışa bağımlılığı azaltma hedefleri doğrultusunda stratejik bir öneme sahiptir.

Deva Holding, Türkiye, Almanya, ABD ve Yeni Zelanda'daki etkinliğiyle 205 milyon dolarda daha fazla ciro yapan ve Türkiye'nin ilk 500 şirketi arasına giren bir ilaç şirketidir.