İçeriğe atla

DWG

DWG
Dosya uzantısı:.dwg, .dws, .dwt
MIME kodu:
  • application/acad
  • application/x-acad
  • application/autocad_dwg
  • image/x-dwg
  • application/dwg
  • application/x-dwg
  • application/x-autocad
  • image/vnd.dwg
  • drawing/dwg
Üretici:Autodesk, Open Design Alliance ve diğerleri
Biçimin türü:Bilgisayar destekli tasarım

DWG (İng. drawing sözcüğünden), iki ve üç boyutlu tasarım verilerini ve meta verileri depolamak için kullanılan özel mülk[1] bir ikili dosya biçimi. AutoCAD, BricsCAD, GstarCAD, DraftSight, IntelliCAD ve Open Design Alliance uyumlu uygulamalar dahil olmak üzere birçok CAD paketinin kullandığı yerel dosya biçimidir. Diğer birçok CAD uygulaması tarafından ise yerel olarak desteklenmez. .bak (çizim yedeklemesi), .dws (çizim standartları), .dwt (çizim şablonu) ve .sv $ (geçici otomatik kaydetme) dosyaları da DWG dosyalarıdır.

Tarihçesi

Autodesk ticari markası

Sürüm geçmişi

Sürüm İç sürüm AutoCAD sürümü
DWG R1.0 MC0.0 AutoCAD Release 1.0
DWG R1.2 AC1.2 AutoCAD Release 1.2
DWG R1.40 AC1.40 AutoCAD Release 1.40
DWG R2.05 AC1.50 AutoCAD Release 2.05
DWG R2.10 AC2.10 AutoCAD Release 2.10
DWG R2.21 AC2.21 AutoCAD Release 2.21
DWG R2.22 AC1001, AC2.22 AutoCAD Release 2.22
DWG R2.50 AC1002 AutoCAD Release 2.50
DWG R2.60 AC1003 AutoCAD Release 2.60
DWG R9 AC1004 AutoCAD Release 9
DWG R10 AC1006 AutoCAD Release 10
DWG R11/12 AC1009 AutoCAD Release 11, AutoCAD Release 12
DWG R13 AC1012 AutoCAD Release 13
DWG R14 AC1014 AutoCAD Release 14
DWG 2000 AC1015 AutoCAD 2000, AutoCAD 2000i, AutoCAD 2002
DWG 2004 AC1018 AutoCAD 2004, AutoCAD 2005, AutoCAD 2006
DWG 2007 AC1021 AutoCAD 2007, AutoCAD 2008, AutoCAD 2009
DWG 2010 AC1024 AutoCAD 2010, AutoCAD 2011, AutoCAD 2012
DWG 2013 AC1027 AutoCAD 2013, AutoCAD 2014, AutoCAD 2015,
AutoCAD 2016, AutoCAD 2017
DWG 2018 AC1032 AutoCAD 2018, AutoCAD 2019, AutoCAD 2020

Kaynakça

  1. ^ "Guides to Good Practice: Cad_3-2". Archaeology Data Service. 14 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GIMP</span> Ücretsiz resim düzenleme aracı

GIMP, GNU Tasarısı dahilinde geliştirilen piksel tabanlı özgür ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımı. GIMP, Adobe Photoshop ve benzeri kapalı kaynak resim işleme araçlarına eşdeğer bir işlevler bütünü sunar. Linux, Windows, Mac OS gibi pek çok platformu destekler.

<span class="mw-page-title-main">AutoCAD</span>

AutoCAD, Amerika Birleşik Devletleri merkezli Autodesk şirketinin 1980'lerin başından beri geliştirdiği bir bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı. Teknik resim çizmek için kullanılan diğer programlar gibi vektör tabanlıdır. Yani CAD programı; çözünürlükten bağımsız, 2-boyutlu ve 3-boyutlu geometrik nesnelerin oluşturulduğu bir veri kümesidir. Bu alandaki ilk vektörel çizim programlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Teknik resim</span>

Teknik resim, bir şeyin nasıl çalıştığını veya üretildiğini anlamak üzere yapılan çizim. Mühendisler arasındaki iletişimi en kolay ve en doğru şekilde sağlaması açısından büyük öneme sahip teknik bir alfabedir. Temelde doğrular ve eğrilerin çeşitli şekillerde bir araya gelmesiyle oluşan teknik resim, yapılması istenen konstrüksiyon ve tasarımın kâğıt üzerinde tanımlanması sanatıdır.

Marka, bir işletmenin mal veya hizmetlerini bir başka işletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Portable Network Graphics</span>

PNG, "Taşınabilir Ağ Grafiği" anlamındaki (Portable Network Graphics) 'in kısaltmasıdır ve kayıpsız sıkıştırarak görüntü saklamak için kullanılan bir saklama biçimidir. PNG biçiminde paletli ya da gerçek renkte görüntüler seçimlik bir saydamlık kanalıyla saklanabilir.

JPEG, Joint Photographic Experts Group tarafından standartlaştırılmış bir sayısal görüntü kodlama biçimidir. Bu biçim, 1994 yılında ISO 10918-1 adıyla standartlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çizici</span> Hareket eden bir kalem ile kağıda çizgiler çizen bir bilgisayar çıktı cihazı

Çiziciler özellikle çizim, grafik ve fotoğraf çıktıların alınmasında kullanılan büyük boyutlu yazıcılardır. Bilgisayar ve üretim teknolojileri yurt dışı kaynaklı olduğundan Plotter adı ile de bilinirler. Eskiden kalem ile çizdikleri için adları çizici olarak kalmıştır. Günümüzde kalemli(bkz. cnc router), mürekkep püskürtmeli, laser(tonerli) çeşitleri vardır. Çiziciler günümüzde dijital baskı ve daha çok CAD programları tarafından desteklenir. Çiziciler genelde mimarlık, mühendislik, matbaa ve reklamcılık uygulamalarında yoğun olarak kullanılırlar.

Autodesk, endüstriyel kullanıma dönük profesyonel yazılımlar geliştiren bir ABD firmasıdır. Dünyada en çok kullanılan endüstriyel amaçlı yazılımları portföyünde bulundurmakla birlikte en çok yazılım kodu üreten firmaların başında olmasıyla da tanınır. En çok kullanılan yazılımı Autocad'dir.

<span class="mw-page-title-main">CAD/CAM</span>

CAD, CAM, çizimin bilgisayar destekli CNC makineleri ile bir projeyi uygulamanın ilk aşamasına geçirme, şekil verme işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri</span> 1999 yılından bu yana W3C Konsorsiyumu tarafından geliştirilen açık standart XML tabanlı bir vektörel grafik biçimi

Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri, 1999 yılından bu yana W3C Konsorsiyumu tarafından geliştirilen açık standart XML tabanlı bir vektörel grafik biçimidir. W3C Konsorsiyumu tarafından kullanımı tavsiye edilen bir dosya biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">SolidWorks</span>

SolidWorks, bilgisayar destekli 3 boyutlu katı modelleme ve tasarım yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Inkscape</span>

Inkscape, GNU Genel Kamu Lisansı ile dağıtılan, özgür ve ücretsiz bir vektörel grafik düzenleme yazılımıdır. Inkscape, logo ve afiş tasarımı ile çeşitli grafik işlemlerine olanak sağlamaktadır. Ayrıca yazılım ile var olan resimleri de düzenlemek mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Grafik tablet</span> özel bir tablet

Bir grafik tablet, el ile üzerine yapılan çizimi sayısallaştırarak dijital ortama taşıyan teknolojik bir cihaz. Boyutları A4 veya A3 kâğıt boyutlarında ya da daha büyük olabilen sayısallaştırıcılar üzerlerine yapılan çizimi sayısal ortama aktarırlar.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar destekli tasarım</span>

Bilgisayar destekli grafik-tasarım, bir tasarımın oluşturulmasına, değiştirilmesine, analizine veya optimizasyonuna yardımcı olmak için kullanılan bir yazılım programı. CAD yazılımı, tasarımcının üretkenliğini ve tasarım kalitesini artırmak, dokümantasyon yoluyla iletişimi geliştirmek ve üretim için bir veritabanı oluşturmak için kullanılır. Üç boyutlu ve iki boyutlu tasarımlar için farklı programlar kullanılabilir. Siemens PLM NX, SOLIDWORKS, Autodesk Maya, AutoCAD, CATIA bu programlardan bazılarıdır.

AutoLisp, Lisp programlama dilinden türemiş bir makro dili olup, AutoCAD yazılımında kullanılmak üzere geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">DraftSight</span>

DraftSight, 2 boyutlu teknik çizimler üretmeye yönelik preofesyonel bir bilgisayar destekli çizim programı. DWG desteği için Open Design Alliance kütüphanesini kullanır. DraftSight, dünya çapında yaygın kullanılan SolidWorks ve CATIA gibi 3 boyutlu tasarım programının da üreticisi olan Fransız Dassault Systemes tarafından geliştirilmektedir. İlk kararlı sürümü 23 Şubat 2011'de yayınlanmıştır. Özellik kısıtlamalı olarak ücretsiz kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">BricsCAD</span>

BricsCAD, Bricsys firması tarafından geliştirilen bilgisayar destekli tasarım (CAD) uygulaması. Bricsys firması 2002 yılında Erik de Keyser tarafından kuruldu. 2011 yılında Bricsys, parametrik tasarım araçları için Ledas firmasından fikrî mülkiyet hakları satın alarak modelleme ve montaj tasarımı alanlarında uygulama geliştirmeye başladı. 2015 yılında BIM ve mekanik çizim özellikleri eklendi. BricsCAD'in günümüzde BricsCAD BIM, BricsCAD Mechanical gibi çeşitli sürümleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">LibreCAD</span>

LibreCAD, 2B teknik çizimler için özgür bir bilgisayar destekli tasarım (CAD) uygulaması. Linux, Mac OS X, Unix ve Microsoft Windows işletim sistemleri üzerinde çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İşaretleme aygıtı</span>

İşaretleme aygıtı, bir kullanıcının bir bilgisayara mekansal girdi verilerine girmesine izin veren bir giriş arabirimidir. CAD sistemleri ve grafik kullanıcı arabirimleri (GUI), elle tutulan bir fare veya benzeri bir aygıtı fiziksel olarak masa üstü yüzeyinde gezdirerek ve fare üzerindeki aygıtları etkinleştirerek fiziksel hareketleri kullanarak bilgisayara veri kontrolü ve sunma olanağı sağlamaktadır. İşaret aygıtının hareketi, işaretçinin hareketleri ve diğer görsel değişikliklerle ekranda belirlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">FreeCAD</span>

FreeCAD, özgür ve açık kaynaklı genel amaçlı parametrik 3B bilgisayar destekli tasarım (CAD) modelleyici ve sonlu elemanlar yöntemi (FEM) destekli bir yapı bilgi modelleme (BIM) yazılımıdır. FreeCAD, makine mühendisliği ürün tasarımı için tasarlanmıştır; ancak aynı zamanda mimari veya elektrik mühendisliği gibi mühendislik çevresinde daha geniş bir kullanım yelpazesini kapsar. Yazılımın özgür doğası nedeniyle kullanıcılar yazılımın işlevselliği Python programlama dili kullanarak gönüllüler ve kullanıcılar tarafından genişletilebilir.