İçeriğe atla

DVD+R

DVD+R bir kez yazılabilen 4,7 GB (4.377 GiB) depolama kapasitesine sahip (diğer deyişle her bir sektörde 2048 bayt) olan 2295104 sektörlü optik disktir. DVD-R (4,382 GiB)'den biraz daha fazla kapasiteye sahiptir. 2002'nin ortalarında DVD+RW Anlaşması olarak bilinen şirketler topluluğu tarafından üretilmiştir. DVD Forum tarafından üretilen DVD-R formatıyla rekabet halindedir. Bu yüzden DVD Forum tarafından kabul tanınmadı (kabul edilmedi). Dolayısıyla 25 Ocak 2008'e kadar DVD+R formatı resmî değildi.

Ekim 2003'te çift katman teknolojisi DVD+R diskte kullanılılabiliyordu ve kapasitesi neredeyse 8.5 GB'dı. Üreticiler ticari aygıtlar için bu teknolojiyi 2004'ün ortalarından beri ortak kullanmaya devam ediyor (bakınız DVD+R DL).

DVD+RW disklerinden farklıdır. DVD+R diskler sadece bir kez yazılabilirler. Çünkü bunlar veri, ses veya videolar için kalıcı depolama uygundur. Bu karışıklığa sebep olabilir. Çünkü DVD+RW Anlaşmasının logosu "RW" biçimindedir. (aşağıdaki resme bakın). Böylece DVD+R diskde de RW logosu olabilir, fakat o tekrar yazılabilir anlamına gelmez.

DVD+R formatı DVD-R formatından farklıdır. "DVD±RW" olarak etiketlenmiş olan hibrit sürücüler kaydedilebilir DVD'ler için tek standart yokken çok popülerdi. "eksi" ve "artı" format arasında önemli farklılıklar vardır. Çoğu tüketici bu farklılıklardan bihaberdardır. Ayrıca üretici kim olursa olsun DVD+R(W)'nin DVD-R(W)'den daha fazla hata düzeltme yönetim sistemi vardır. İlave bölüm bağlama metotları DVD-R(W)'ye nazaran daha daha fazladır. Sonuçta aşırı yazım hızından dolayı oluşabilecek hasar veya yanan diskler (kullanılamaz hale gelen) daha azdır.[1]

Diğer "artı" medya gibi DVD+R medyanın uyumluluğunu artırmak için book türünü değiştirmek mümkündür.

25 Ocak 2008'de DVD6C Lisans Grubu DVD+R ve DVD+RW'yi lisanslı DVD ürünler listesine ekledi.[2]

Kaydedilebilir DVD kapasite karşılaştırması

Karşılaştırma için aşapıdaki tablo dört temel kardedilebilir medya için depolama kapasitelerinin gösteriyor. DVD-RAM dahil edilmedi.

Disk Türükatman sayısısektör sayısı (her biri 2,048 B)bayt olarak kapasiteGB olarak kapasiteGiB olarak kapasite
DVD-R12,298,4964,707,319,8084.74.384
DVD+R12,295,1044,700,372,9924.74.378
DVD-R DL24,171,7128,543,666,1768.57.957
DVD+R DL24,173,8248,547,991,5528.57.961

Hız

Sürücü hızı Veri oranı Tek katmanlı DVD+R için yazım süresi
1X1.32 MB/s60 dakika
2X2.64 MB/s30 dakika
4X5.28 MB/s15 dakika
8X10.56 MB/s7.5 dakika
16X21.12 MB/s3.75 dakika

Kaynakça

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

FAT, dosya sistemi'nin orijinali 1970'lerde ve 1980 yılları başında Microsoft MS-DOS işletim sistemi'nin desteklediği dosya sistemi olarak başlar.

<span class="mw-page-title-main">RAM</span> herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposu

Rastgele erişimli hafıza veya rastgele erişimli bellek mikroişlemcili sistemlerde kullanılan, genellikle çalışma verileriyle birlikte makine kodunu depolamak için kullanılan herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposudur. Buna karşın diğer hafıza aygıtları saklama ortamındaki verilere önceden belirlenen bir sırada ulaşabilmektedir, çünkü mekanik tasarımları ancak buna izin vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">DVD</span>

DVD, CD-ROM görünümünde elektronik kayıt ortamıdır. İngilizce Digital Versatile Disc sözcüklerinin akronimidir. CD'ye göre, çok daha yüksek kayıt kapasitesine sahiptir. DVD-Video, DVD-Audio, DVD-ROM, DVD-RAM, DVD-R ve DVD-RW gibi çeşitleri vardır. Gündelik yaşamda, teknik tanımı dikkate alınmadan ve sözcüğün açılımı düşünülmeden, yaygın olarak, DVD üzerine kaydedilmiş, film ya da video anlamında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Blu-ray</span>

Blu-ray Disc (BD), genellikle basitçe Blu-ray olarak bilinen, bir sayısal optik disk depolama biçimidir. DVD formatının yerini alması için ve birkaç saatlik yüksek çözünürlüklü ve ultra yüksek çözünürlüklü (2160p) videoyu depolayabilecek şekilde tasarlanmıştır. Uzun metrajlı filmler gibi video materyaller ve PlayStation ve Xbox gibi oyun konsolları için hazırlanan video oyunlarının fiziksel dağıtımları Blu-ray'in ana uygulama alanlarındandır ve ayrıca üzerinde her türlü sayısal veri güvenli bir şekilde saklanabilir. "Blu-ray" adı, diski okumak için kullanılan mavi lazere atıfta bulunur ve bu, bilgilerin DVD'ler için kullanılan daha uzun dalga boylu kırmızı lazerle mümkün olandan daha yüksek bir yoğunlukta saklanmasına olanak tanır.

Zip Sürücü, 1994 yılında Iomega tarafından tanıtılan taşınabilir bir veri depolama medyasıdır. İlk başlardaki 100 MB'lık kapasitesi sonraki versiyonlarında önce 250 MB ve daha sonra 750 MB'a yükseltildi. Şu anda kapasiteleri 2 GB'a kadar ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Optik disk sürücüsü</span> ışığa duyarlı veri depolama medyalarından veri okumak veya bu medyalara veri yazmak amacıyla kullanılan cihaz

Optik sürücü adı verilen aygıtlar, ışığa duyarlı veri depolama medyalarından veri okumak veya bu medyalara veri yazmak amacıyla kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Optik disk</span>

Bilgisayarcılık, seslerin çoğaltılması ve video sektöründe optik disk düz, çembersel, genellikle polikarbonat bir disktir ve bunun üstündeki veriler depolanmış olarak çıkıntılar halinde içerisindeki düz bir yüzeyde bulunmaktadır. Bu verilere genellikle, disk üzerindeki özel bir maddenin bir lazer diyot vasıtasıyla ışıma yaptırılmasıyla erişilir. Çıkıntılar yansıyan lazer ışığının biçimini bozar.

Arabellek altaşımı, bilgi işlemde iki cihaz veya işlem ile haberleşmede kullanılan arabelleğe, verinin okuma hızından daha düşük bir hızla beslenmesi durumudur. Bu durum, arabellekten okuma yapan program veya cihazın arabellek tekrar doldurulurken işlemini durdurmasını gerektirir ve arabelleğe konulan verinin genellikle böyle işlem başlama ve durdurma erişimlerine uygun olmaması nedeniyle istenilmeyen ve bazen çok önemli yan etkilere neden olabilir.

HD DVD ya da High-Definition DVD yüksek tanımlamalı videolar veya veri taşınması için artık geliştirilmeyen bir optik depolama teknolojisidir.

HD DVD-RW HD DVD-R ile aynı kapasiteye sahip HD DVD'nin tekrar yazılabilir bir çeşididir. Tipik olarak tek katmanda 15 GB, çift katmanda ise 30 GB veri depolayabilir. Format Toshiba tarafından üretildi ve 2006'nın başlarında HD DVD Tanıtım Grupu tarafından kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">DVD-RW</span>

Bir DVD-RW disk tekrar yazılabilir bir optik diskdir ve depolama kapasitesi tipik 4,7 GB kapasiteye sahip bir DVD-R ile aynıdır. Format Pioneer tarafından Kasım 1999'da geliştirildi ve DVD Forum tarafından kabul gördü. DVD-RAM gibi değildir, bu DVD oynatıcılarının yaklaşık %75'i tarafından oynatılabilinir.

<span class="mw-page-title-main">DVD-R</span>

DVD-R bir kaydedilebilir DVD formatıdır. Her ne kadar orijinal standart kapasite olan 3.95 GB Pioneer tarafından geliştirilmiş olsa bile tipik bir DVD-R'nin depolama kapasitesi 4.71 GB dır. Her iki değer selefi (atası) olan CD-R'nin 700 MB olan kapasitesinden daha fazladır

<span class="mw-page-title-main">DVD-DL</span>

DVD+R DL (veya Türkçesiyle Çift Katmanlı Çok Amaçlı Teker DVD+R9 DVD+R formatından DVD+RW Anlaşması tarafından türetildi. İlk kullanımı Ekim 2003'te olmuştur. DVD+R DL diskler kaydedilebilir iki boya katmanı kullanır. Her bir katman yaklaşık 4,7 GB'lık kapasiteye sahiptir. Çift katmanlı diskin kapasitesi hemen hemen 8.55 GB dır. Diskler birçok DVD aygıtları tarafından okunabilirler ve sadece DVD+R DL ve Super Multi sürücüler kullanılarak oluşturulabilirler. DL sürücüler 2004'ün ortalarında satışa çıkarıldı. DL medyanın fiyatı tek yüzlülere göre çok fazladır. En son DL sürücüler çift katmanlı bir diski mevcut tek katmanlılara göre daha yavaş yazarlar.

<span class="mw-page-title-main">DVD+RW</span>

DVD+RW optik diskler için standart bir isimdir: DVD'nin birkaç türünden biridir ve 4,7 GB'lık kapasiteye sahiptir (yaklaşık olarak 4.7 × 109 bayt; normalde her bir sektörde 2048 bayt olan 2295104 sektör bulunur) film, müzik ve diğer verileri depolamak için kullanılır.

DVD±R DVD formatından farklı değildir. Temel DVD formatlarını her biri için DVD sürücüsünün stenografi terimi olarak tercih edilir. Aynı biçimde, DVD±RW bütün temel yazılabilir disk türlerini temsil eder.

DVD+RW DL, depolama kapasitesi 8.5 GB olan tekrar yazılabilen bir optik disktir. DVD+RW DL disklerde iki adet tekrar yazılabilen boya katmanı vardır.

<span class="mw-page-title-main">DVD-RW DL</span>

DVD+RW DL, depolama kapasitesi 8.5 GB olan tekrar yazılabilen bir optik disktir. DVD-RW DL disklerde iki adet tekrar yazılabilen boya katmanı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Server 2008 R2</span> Microsoft tarafından üretilen bir sunucu işletim sistemi

Windows Server 2008 R2, Microsoft tarafından üretilen bir sunucu işletim sistemidir. 22 Temmuz 2009 tarihinde üretime sunulmuş, 22 Ekim 2009'da başlatılmıştır. Windows Server Ekip bloguna göre, perakende geçerliliği 14 Eylül 2009 idi. Windows 7 yönlü son kullanıcıyla aynı işletim sistemi çekirdeğini kullanan Windows NT 6.1 üzerine inşa edilmiştir. Microsoft tarafından yalnızca 64 bit işletim sistemi olarak piyasaya çıkan ilk sürümdür.

<span class="mw-page-title-main">Veri kayıt ortamı</span> bilginin kaydı için fiziksel depolama ortamı

Veri kayıt ortamı, verilerin üzerine kaydedilip saklandığı ortamların genel adı.

<span class="mw-page-title-main">Dijital ortam</span>

Dijital ortam, verilerin üzerine kaydedilip saklandığı ortamların genel adı.