İçeriğe atla

DVB-H

DVB-H (Digital Video Broadcasting-Handheld), mobil cihazlarda dijital televizyon yayınlarının izlenmesine olanak sağlayan yayın teknolojisi. DVB-H'de 250 kbps'lik MPEG-4 AVC teknolojisi kullanılmaktadır. DVB-T altyapısı kullanılabileceği gibi ayrı bir altyapı da kurulabilir. Yayın biçimi Multicast olacaktır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dijital uydu</span> haberleşme amacıyla kullanılan sistem

Dijital uydu veya uydu televizyonu, yapay uydular vasıtasıyla verilen televizyon hizmetidir.

MBRAI Hareketli ve Taşınabilir DVB-T/H Aygıtları İçin Radyo Erişim Arayüzü Tanımlamaları, yeni gelişmekte olan DVB-T ve DVB-H standardları için endüstrinin ve tüketici pazarının ihtiyaç duyduğu Radyo Frekans başarım ölçütlerini tanımlar. Tanımlama çalışmaları Kasım 2002 yılından beri EICTA tarafından yürütülmektedir.

Anten A.Ş., TRT ve özel kanalların ortaklığı ile kurulan şirket, karasal yayınların tek bir kuleden yapılmasını sağlayacak olan kurumdur. Televizyon yayınları DVB-T2 ile yapılacaktır. Mevcut yirmi dört ulusal karasal yayının kırk dört ila elli beş arasında olması planlanmaktadır. 2013 Mart ayında RTÜK tarafından frekans ihalesi yapılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Digital Video Broadcasting</span> Dijital televizyon yayıncılığı için bir açık standart

Sayısal Video Yayınlama,, televizyon ve radyo yanında interaktif hizmetler de aktarmaya yarayan sayısal televizyon yayın sistemidir. Yayın sistemini, içinde televizyon endüstrisinden 270'in üzerinde firmanın bulunduğu konsorsiyum tarafından oluşturulmuş yayın standartları dizisi oluşturur. Oluşturulan standartlar Avrupa standart organizasyonları tarafından yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Set üstü kutusu</span>

Set üstü kutusu ya da dekoder (İngilizce:Set-Top-Box) DVB-T ve DVB-C gibi tunerlardan gelen yayınları izlemek için kullanılan dijital yayın alıcısıdır. En yaygın olarak kablolu yayın şirketleri abonelerine satmaktadırlar. Türkiye'de KabloTV, Turkcell TV+, D-Smart, tivibu ve Digiturk vermektedir.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği-2000 (IMT-2000) ya da daha bilinen adıyla 3G, 3N ya da 3. Nesil, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından tanımlanan; GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT ve WiMAX teknolojilerini kapsayan bir standartlar ailesidir. Daha sonra 3.5G (HSPA), 3.75G (HSPA+), 3.9G/3.95G (LTE) türleri geliştirildi. Verilen hizmetler arasında mobil kullanıcılar için geniş-alanda kablosuz telefon görüşmeleri, görüntülü aramalar ve kablosuz veri aktarımı vardır. 2G ve 2.5G hizmetleriyle karşılaştırıldığında, 3G eşzamanlı konuşma ve veri hizmetleriyle daha yüksek veri hızlarını desteklemektedir. Bu sayede 3G ağları, ağ operatörlerinin daha geniş ve gelişmiş hizmetleri, geliştirilmiş spektral verimlilik sayesinde ulaşılan daha büyük ağ kapasitesiyle sunmalarını sağlar.

RTL, Almanya merkezli bir ticarî televizyon kablo ve uydu üzerinden DVB birlikte dağıtılan-T televizyon kuruluşu. RTL Grubu Almanya'nın en büyük ücretsiz özel hava yayın kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Yayın Kurumu</span>

Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde 4 Ekim 1953'ten bu yana kamu yayıncılığı yapan kurum. İlk televizyon yayınlarına 1 Ekim 1957'de Lefkoşa'da başlayan kuruluş, günümüzde dört radyo kanalının yanı sıra, RIK1, RIK2, RIKHD ve uydu üzerinden uluslararası yayın yapan RIKSAT olmak üzere dört televizyon kanalı ile Eylence'den hizmet vermektedir. 1 Temmuz 2011'de analog televizyon yayınları yerini sayısal karasal yayıncılığa (DVB-T) bırakmıştır. KRYK yayınları ada dışında da internet üzerinden dinlenip izlenebilmektedir.

ORF SPORT +, ORF'nin sahibi olduğu bir spor kanalıdır. Kanal Astra 1A, kablolu televizyon, DVB-T, Avusturya'da ve Avrupa'nın bazı kesimlerinde izlenebilmektedir.

France 2, 1963 yılında kurulan Fransız devlet kanalı. La deuxième chaîne adı altında kurulan kanal, 1975'ten 1982 yılına kadar Antenne 2 ismini almıştır. France 2 ismini ise France Television grubuna katılışı sırasında almıştır. France 2 Fransız kamu ulusal televizyon kanalıdır. Fransa'nın 3, Fransa 5, Fransa Ô ve dijital-sadece Fransa 4 ile birlikte devlet Fransa Televizyonlar grubunun parçasıdır. Fransa televizyonlar, ARTE, EuroNews, birkaç kablo / uydu tematik kanallar ve Mediamétrie katılır.

Mobil içerik, cep telefonlarında gösterilen veya kullanılan ringtone, grafik, indirim önerisi, oyunlar, filmler ve GPS navigasyon gibi her türlü ortamdır. Mobil telefon sahipleri, cihazlarını text mesaj atmak, randevularını ayarlayabilmek, müzik dinlemek, video izlemek, video çekmek, alışveriş için kupon elde etmek, ofis dokümanlarına ulaşmak, haritadan yol tarifi almak ve daha birçok şey için kullanabilmektedirler. Bu gelişmeler sayesinde de mobil içerik kullanımı oldukça gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">DVB-T</span>

DVB-T.

<span class="mw-page-title-main">RTL Zwei</span>

RTL Zwei, Almanya merkezli bir ticarî televizyon kablo ve uydu üzerinden DVB birlikte dağıtılan-T televizyon kuruluşudur. RTL Grubu Almanya'nın en büyük ücretsiz özel hava yayın kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 7700</span>

Nokia 7700 Nokia tarafından üretilen, 2003 yılında ilan edilen, ancak piyasaya sürülmemiş bir cep telefonu. Seri 90 sisteminde çalıştı. Nokia'nın ilk multimedya akıllı telefonu olması ve Symbian OS'de Series 90 GUI'yi kullanan ilk akıllı telefon olması bekleniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Dijital televizyon</span>

Dijital televizyon (DTV), analog sinyalleri kullanan önceki analog televizyon teknolojisinin aksine, dijital kodlama kullanarak televizyon görsel-işitsel sinyallerinin iletilmesidir. Geliştirildiği sırada yenilikçi bir gelişme olarak kabul edildi. 1950'lerde siyah-beyaz ve renkli televizyondan bu yana televizyon teknolojisindeki ilk önemli evrimi temsil etti. Modern dijital televizyon, analog TV'den daha yüksek çözünürlüklü (HDTV) aktarılır. Analog TV'nin daha dar formatının aksine tipik olarak geniş ekran en boy oranı (genellikle 16: 9) kullanır. Kıt radyo spektrumu alanını daha ekonomik kullanır; tek bir analog kanal ile aynı bant genişliğinde yedi kanala kadar iletebilir ve analog televizyonun yapamadığı birçok yeni özellik sağlar. Analogdan dijitale geçiş 2000'li yıllarda başladı.

Dijital karasal televizyon, dijital televizyon ve karasal televizyon için bir teknolojidir. Karasal televizyon istasyonları, televizyon içeriğini radyo dalgalarıyla tüketicilerin konutlarındaki televizyonlara dijital formatta yayınlamaktadır. DTTV, önceki analog televizyona göre önemli bir teknolojik ilerlemedir. Test yayınları 2006'da başlayan DTTV'ye geçişle başladı ve şu anda birçok ülkede tamamlandı. Dijital karasal televizyonun avantajları, radyo spektrumu bant genişliğinin daha verimli kullanımı, analogdan daha fazla televizyon kanalı sağlanması, daha kaliteli görüntüler ve yayıncılar için potansiyel olarak daha düşük işletme maliyetleri idi. Farklı ülkeler, farklı dijital yayın standartları benimsemiştir; başlıca olanlar bunlar idi:

Nokia 5330 Mobile TV Edition, 16 Kasım 2009'da duyurulan Nokia'nın bir cep telefonudur. Bir DVB-H televizyon alıcısına sahiptir ve Nokia'nın bunu yapan tek akıllı telefonu değildir. Tasarımı, 2009'un başlarında duyurulan Nokia 5330 XpressMusic'e dayalıdır.

Nokia SU-33W, Nokia'nın mobil TV alıcısıdır. Bu opsiyonel DVB-H ile telefonun ekranında televizyon izlemek mümkündür. Bluetooth özellikli birçok Nokia cep telefonu uyumludur.

Nokia N77, 12 Şubat 2007 tarihinde duyurulan ve Haziran 2007 tarihinde piyasaya çıkan bir Nokia 3G akıllı telefonudur. Symbian 9.1 işletim sistemi üzerinde çalışır. N77'nin özellikleri, o dönemdeki çoğu N serisi cihazına kıyasla biraz temel olsa da, DVB-H televizyon alıcısına sahipti. Nokia'nın basın açıklamasında belirtildiği gibi N77, DVB-H benimsemesini hızlandırmak amacıyla düşük maliyetli bir mobil televizyon olarak tasarlanmıştı. N73'e benzer bir kalıp tasarımına sahip olup, N92'den sonra şirketin ikinci DVB-H cihazı olmasına rağmen, daha küçük bir ekrana sahipti. N77, yalnızca sınırlı DVB-H pazarlarında bulunabilirdi ve şu anda bulunması zordur.