İçeriğe atla

DSLAM

Huawei marka bir DSLAM
Çalışma mantığı

DSLAM (Digital Subscriber Line Access Multiplexer) Digital Abone Hattı Erişim Çoklayıcısı/Paylaştırıcısı; bir Network çevre birimi/aygıtı olup, umumiyetle bir Telefon İşletmesinde (Türkiye'de örnek olarak TT) merkezi sistem mekanizması olarak, birçok müşteriye/aboneye DSL bağlantısını tek bir yüksek hızlı ATM hattı üzerinden verir.

DSLAM birçok DSL abonesinden gelen sinyalleri toplar ve yüksek hızlı bir BACKBONE (network omurga) hattına MULTIPLEXER (Çoklayıcı) teknolojisini kullanarak iletir. DSLAM DSL sinyalini aldığı zaman, POTS dağıtıcılı bir ADSL modem aracılığıyla ses ve veriyi algılar; ses PSTN'e, veri ise DSLAM a gönderilir, oradan da ATM aracılığıyla Internete çıkar. Aboneye cevabı da ATM sonra DSLAM ve ADSL ile geri gelir.

VDSL modemler VDSL sinyalini üretebilecek DSLAM'lere bağlanırlar, VDSL DSLAM'ler katman iki protokolü olarak EFM (Ethernet in First Mile) protokolünü kullanırlar. VDSL teknololojisinde kullanılan taşıma frekanslarının yüksekliğinden dolayı ADSL'e kıyasla daha kısa mesafelerde hizmet verilebilmesine karşın, çok daha yüksek bant genişliklerinden yararlanılabilinir. 200 metreye kadar 100 Mb/s bant genişliğine erişilebilinir. VDSL için FTTB, FTTC, FTTx uygulamaları en uygun çözümlerdir. 8 portlu VDSL DSLAM'ler ile FTTB, daha fazla portu olan VDSL DSLAM'ler ile FTTC uygulamaları uygudur. VDSL ve VDSL2 hakkında daha fazla bilgi almak için VDSL ve VDSL2 Nedir adlı makaleyi okuyabilirsiniz.

Kullanılan ürüne bağlı olarak, DSLAM çoklayıcıları DSL hatlara bazı asynchronous transfer mode (ATM) birleşimleri ile bağlanırlar.

DSLAM Telefon İşletmelerine en hızlı Telefon hat teknolojisini DSL ve en hızlı BACKBONE network teknolojisi olan ATM'i önerir.

Daha fazla DSLAM Telefon İşletmesi, daha fazla abone demektir.

Mesafelere göre hız limitleri

  • 25 Mbit/s at 1,000 feet (~300 m)
  • 24 Mbit/s at 2,000 feet (~600 m)
  • 23 Mbit/s at 3,000 feet (~900 m)
  • 22 Mbit/s at 4,000 feet (~1.2 km)
  • 21 Mbit/s at 5,000 feet (~1.5 km or ~.95 mil)
  • 19 Mbit/s at 6,000 feet (~1.8 km or ~1.14 mil)
  • 16 Mbit/s at 7,000 feet (~2.1 km or ~1.33 mil)
  • 1.5 Mbit/s at 15,000 feet (~4.5 km or ~2.8 mil)
  • 800 kbit/s at 17,000 feet (~5.2 km or ~3.2 mil)

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">ADSL</span> internet bağlantı tekniği

ADSL, Asimetrik Sayısal Abone Hattı, günümüzde yerini fiber internet bağlantısına bırakmıştır. Bir dağıtıcı, tek bir telefon bağlantısı ile hem ADSL hattına hem de gelen çağrılara izin verir. ADSL genellikle merkez ofisten 4 kilometreden uzakta olmayan mesafelere dağıtılabilir. Fakat kablo bağlantısının izin verdiği ölçüde 8 kilometreye kadar ulaşabilir.

<span class="mw-page-title-main">VoIP</span>

VoIP, IP üzerinden ses, video veya mesaj gönderilmesidir. İnternet veya bilgisayar ağları üzerinden çalıştığı için genellikle daha ucuz, bazen bedavadır. Bu nedenle günümüzden en çok tercih edilen telekomünikasyon iletişim yönetimidir. Analog hatları VoIP'e dönüştürmek için VoIP Gateway cihazları kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">DSL</span> Teknolojik araç

Digital Subscriber Line, sıradan bakır kablolar üzerinden evlere ve ofislere yüksek bant genişliği sağlayan bir teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">VDSL</span> Sayısal abone hattı teknolojisi

Very high data rate DSL, çok yüksek hızlar vadeden gelişen bir teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Modem</span> cihazların internete girebilmesini sağlayan cihaz

Modem veya çevirge, tanım olarak "Modülator" ve "Demodülator" kelimelerinin birleşiminden üretilmiştir. Modem, bilgisayarların genel ağa bağlantısını sağlayan ve bir bilgisayarı uzak yerlerdeki bilgisayar(lara) bağlayan aygıttır. Modem, verileri ses sinyallerine ses sinyallerini verilere dönüştürerek verileri taşır. Geniş ağ kurmak için mutlaka bulunması gereken ağ elemanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ethernet</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Ethernet, Yerel ağlar için kullanılan Veri Çerçevesi tabanlı bilgisayar ağı teknolojileri ailesi. Kelimenin kökeni etherden gelmektedir. OSI ağ modelinin Fiziksel katmanı için Veri bağlantısı katmanı/ Ortam erişim kontrolü üzerinden ağ erişimi yoluyla bir dizi kablolama ve sinyalleşme standardı ve ortak bir adresleme formatı tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Telefon</span> Birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtı

Telefon, birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtıdır. Telefonun çalışmasında ana ilke ağızdan çıkan ses dalgalarının önce elektrik sinyallerine çevrilmesi ve bu sinyallerin çeşitli gönderme yöntemleriyle uzağa iletilmesinden sonra, bu defa da elektrik sinyallerinin yeniden kulakla duyulabilecek ses dalgalarına çevrilmesidir.

Consumer DSL, ADSL'den biraz daha yavaştır ancak kullanıcı tarafına sinyal bölücüsü gerektirmediğinden kurulumu daha ucuzdur. CDSL, Rockwell tarafından geliştirilen özel bir çözümdür ve kendi taşıyıcı teknolojisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">ADSL2</span>

Asymmetric Digital Subscriber Line 2 (ADSL2) ve Extended bandwidth Asymmetric Digital Subscriber Line 2 (ADSL2+) ADSL-Norm (G.992.1/G.992.2) nin geliştirilmiş halidir, en büyük farkı veri hızı ve uygun santrale daha uzak mesafedeki istemcilerin bağlanmasına izin vermesidir. Bu sayede hem daha fazla potansiyel müşteriye hizmet verilmesi sağlanırken, bir taraftan da yüksek çözünürlüklü televizyon (HDTV) seyretmeyi bir internet bağlantısı ile mümkün kılmasıdır.

SDSL, ADSL'in tersine veri alma ve veri gönderme hızı eşit olan DSL çeşidi. 2 Mb/s hızındaki verilerin tek bir bakır devre üzerinden 2B1Q hat kodunda çift yönlü olarak taşınmasını sağlayan sistemlerdir.

VDSL2 telefon hizmeti için kurulmuş bakır kablo altyapısı kullanan bir geniş bant erişim teknolojisidir. Merkezi santrallardan açık hava santrallerine kadar fiber çekilerek ya da direkt müşterinin binasına kadar fiber çekerek kurulur.

<span class="mw-page-title-main">IPTV</span>

IPTV, İnternet protokolü üzerinden görüntü ve ses aktarımı.

I²C Philips tarafından geliştirilmiş, düşük hızlı çevre birimlerini anakart, gömülü sistem ya da cep telefonu'na bağlamak için kullanılan toprağa referanslı, çok denetleyicili bir seri veri yoludur. 1990'ların ortasından beri Siemens, NEC, STMicroelectronics, Motorola, Intersil gibi pek çok firma NXP I²C-sistem standartıyla tam uyumlu ürünler piyasaya sürmüşlerdir.

Turkcell Superonline, kendi kurduğu altyapı üzerinden fiber internet başta olmak üzere çeşitli telekomünikasyon hizmetleri veren bir Turkcell grup şirketidir. Şirket, bireysel, kurumsal ve toptan segmentteki müşterilerine; ses, veri, genişbant internet erişimi, toplu ses taşıma, kiralık veri hattı hizmetleri ve katma değerli servisler sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fiber optik iletişim</span>

Fiber optik iletişim ya da bilinen adıyla ışıklifi, optik lif boyunca ışık sinyalleri göndererek bilginin bir yerden başka bir yere iletilmesi metodudur. Işık, bilgi taşımak için yönlendirilmiş elektromanyetik taşıyıcı dalga görevi görür. İlk olarak 1970 yılında geliştirilen ışıklifli iletişim sistemleri; telekomünikasyon endüstrisinde devrim yaratmış, bilgi çağının gelişinde önemli bir rol oynamıştır. Elektriksel iletimden avantajlı olması nedeniyle ışıklifleri gelişmiş ülkelerdeki çekirdek ağlarda bakır tellerin iletişimdeki yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">G.fast</span>

G.fast, 500 metre ve daha kısa mesafeler için bir dijital abone hattı (DSL) protokol standardıdır. Performans hedefleri mesafe uzunluğuna bağlı olarak 100 Mbit/s ve 1 Gbit/s arasındadır. Yüksek hızlar yalnızca çok kısa mesafelerde elde edilir. Bununla birlikte G.fast başlangıçta 250 metreden kısa devreler için tasarlanmış olsa da, 2015'in başlarında Sckipio, 500 metrede G.fast'ın 100 Mbit/s üzerinde hız sağladığını gösterdi ve Avrupa Birliği bu konuda bir araştırma projesi açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Oracle Linux</span>

Oracle Linux, Oracle tarafından paketlenmiş ve ücretsiz olarak dağıtılan bir Linux dağıtımıdır ve 2006'nın sonlarından bu yana kısmen GNU GPL altında mevcuttur. Red Hat markasını Oracle'ınkiyle değiştiren Red Hat Enterprise Linux (RHEL) kaynak kodundan derlenmiştir. Ayrıca Oracle Cloud ve Oracle Exadata ve diğerleri gibi Oracle Engineered Systems tarafından da kullanılır.

Almanya'da telekomünikasyon oldukça gelişmiştir. Alman telekomünikasyon pazarı 1 Ocak 1998 tarihinde tamamen özelleştirilmiştir. Almanya; fiber-optik kablo, koaksiyel kablo, mikrodalga radyo rölesi ve yerel uydu sistemleriyle yaygın bir otomatik telefon santrali hizmeti sundu. Cep telefonu hizmeti geniş kapsama alanında, hızlıca gelişmekte ve yabancı ülkeler için roaming hizmeti sunmaktadır. Bu bir yoğun sermaye harcamalarının sonuçlarıdır. Ülkenin doğu kısmı eski ve modası geçmiş teknolojilerden arındırılıp en gelişmiş teknolojiler hızlıca yaygınlaştırılmıştır. Deutsche Telekom, FTTH ağlarını 2011 yılında kullanıma sundu, daha sonra 2010 yılında Hennigsdorf, Braunschweig ve Dresden'de pilot projeleri sundu.

Kırgızistan'da telekomünikasyon, sabit ve mobil telefonlar ile İnternet'i içermektedir.

Belçika, iyi gelişmiş bir internet altyapısına sahiptir ve toplam internet kullanıcısı sayısı, sabit geniş bant kullanıcıları, mobil geniş bant kullanıcıları ve internet ana bilgisayarları açısından dünyanın zirve ülkeleri arasında yer almaktadır. Sağlayıcılar, genellikle 30Mbit/s'den 1Gbit/s'ye kadar indirme hızları ve 10Mbit/s'den 75Mbit/s'ye kadar yükleme hızları sunar. Geçmişte, Belçikalı internet sağlayıcıları abonelerine veri sınırları koymuşlardı, ancak son zamanlarda bu uygulama ülkenin internet altyapısı geliştikçe ortadan kalkmaktadır.