DSG şanzıman
DSG şanzıman (İngilizce: Direct-shift gearbox), diğer dişli şanzımanlardan daha hızlı vites değiştirebilen ve Volkswagen tarafından üretilen otomatik, çift kavramalı şanzımandır.
DSG şanzıman (İngilizce: Direct-shift gearbox), diğer dişli şanzımanlardan daha hızlı vites değiştirebilen ve Volkswagen tarafından üretilen otomatik, çift kavramalı şanzımandır.
Otomatik şanzıman veya otomatik vites, motorlu aracı sürerken belli bir motor devir hızı için, tekerleklerin devir hızının kademeli olarak, motor gücünü ileten dişlileri değiştirerek yükseltilmesi ya da alçaltılması işleminde sürücünün işini kolaylaştıran bir mekanizmadır.
Şaft, şanzımanı difransiyele bağlayan mafsal ise şaftı şanzımana ve difransiyele bağlayan parçadır. Şaft motordan aldığı dönme hareketini tekerleklere iletir. Mafsallar sürüş açısına göre şafta gerekli esnekliği sağlarlar. Motordaki gücü inhiraf ettirerek(döndürerek) tekerlere aktaran aktarma organının adıdır.
Şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır.
Opel Vectra, 1988'den 2009'a kadar üç nesil olarak üretilen bir büyük aile arabasıdır. Opel'i D segmentinde temsil eden Vectra Türkiye dışında bazı ülkelerde Vauxhall, Holden ve Chevrolet markaları altında satılmıştır. Vectra, Opel Ascona'nın yerini almış ve 2009 yılında yerini Opel Insignia'ya bırakmıştır.
Mazda 2, Mazda'nın 2007 Şubat'ından beri ürettiği B sınıfında bulunan otomobilidir. 2008 Yılın Otomobili Seçilmiştir. 14 inç alüminyum alaşımlı jantların bulunduğu model Japonya'da Demio ismiyle satılmaktadır. Şanzıman olarak sadece 5 ileri manuel şanzıman kullanılmaktadır.
Renault Koleos, Renault'un 2008'de piyasaya sürdüğü SUV modelidir. Bu model Kore'deki Renault Samsung Motors fabrikasında Samsung QM5 ile aynı anda bantlardan inmektedir. İlk nesil, Türkiye'de 2.0 dCi 150 BG ve 2.0 dCi 170 BG dizel motorlarla satılmıştır. 2016'da ikinci nesli piyasaya çıktı. Bu nesil ise Türkiye'de 1.6 dCi motorla satışa sunuldu.
Ferrari 360, Ferrari'nin 355 modelinin yerini alması için 1999-2004 yılları arasında ürettiği modelidir. Araçta 3.6 litrelik 395 HP gücünde bir V8 makine yer alıyordu. Şanzımanları ise F1 Şanzıman ve 6 ileri mekanik şanzımandı. 2004'te yerini F430'a bıraktı.
Toyota Aygo, Toyota'nın 2005 yılından beri ürettiği mini sınıf otomobilidir. 1.0 L benzinli ve 1.4 L dizel motor tipi vardır. 3 kapı veya 5 kapı seçeneği vardır. Şehir kullanımı için çok rahatır. Ayrıca benzinli motorunda Multimode şanzımanı bulunmaktadır. Peugeot 107 ve Citroën C1 modeli ile aynı platform da hazırlanmıştır. Türkiye'de henüz satışa sunulmamıştır.
Manuel şanzıman veya düz vites, motorlu taşıtlarda kullanılan bir şanzıman türü. Genellikle sürücü tarafından kontrol edilen bir debriyaj ve vites kolundan oluşur. Otomobillerde debriyaj ayak, vites ise elle kumanda edilirken motosikletlerde debriyaj el, vites ise ayakla kumanda edilir.
Daihatsu Hijet, Japon otomobil üreticisi Daihatsu tarafından geliştirilen bir ticari araç modelidir.
Nissan Cube, Nissan tarafından 1998 yılından bu yana üretilen küçük sınıf otomobil modelidir. Genellikle Japonya'da satılmakla birlikte üçüncü nesli yurt dışı pazarlarına da ihraç edilmiştir.
Fuji, Japonya'nın Shizuoka prefektörlüğünde bulunan bir şehirdir. Şehir Fuji Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 244.95 km² olan şehrin nüfusu Şubat 2015 tarihi itibarı ile 249,859 olup Shizuoka'nın üçüncü büyük şehridir.
Sürekli değişken oranlı şanzıman (CVT), vites oranlarının sürekli değiştiği bir otomatik şanzımandır. CVT şanzımanlar sabit vites oranlarına sahip diğer mekanik şanzımanlardan farklıdır. "Sonsuz şanzıman" olarak da bilinir.
Yarı otomatik şanzıman, vitesleri bir debriyaj pedalına basma ihtiyacı olmadan değiştiren bir şanzımandır. Sürücüden veya bir bilgisayardan gelen komutla vites değişimlerini gerçekleştirmek için elektronik sensörler, pnömatik, işlemciler ve aktüatörler kullanır. Bu, vitesin değiştirilmeden önce sürücünün basması gereken bir debriyaj pedalı ihtiyacını ortadan kaldırır çünkü debriyajın kendisi, hızlı, düzgün vites değişimleri için gereken zamanlamayı ve torku senkronize edebilen elektronik cihazlarla çalıştırılır.
Boş ağırlık, bir taşıtın standart donanımla geçerli olan toplam ağırlığıdır; motor yağı, şanzıman yağı, soğutucu, klima gazı ve bazen dolu bir depo gibi çalışması için gerekli olanlar dahil, yolcu ya da yük hariç hesaplanır.
Çift kavramalı şanzıman, tek ve çift dişli takımları için iki ayrı kavrama kullanan otomatik şanzıman türüdür. Temel olarak bir yuva içerisinde bulunan ve tek bir ünite olarak çalışan kavramalarıyla birlikte iki ayrı manuel şanzıman olarak tanımlanabilir. Genellikle tam otomatik modda çalıştırılsa da ve çoğunlukla hala şanzımanın elektrohidroliğini kullanıyor olsa da, sürücünün yarı otomatik modda vitesleri manuel olarak değiştirmesine de izin vermektedir.
Yağ filtresi, motor yağı, şanzıman yağı, yağlama yağı veya hidrolik yağdaki kirletici maddeleri süzmek için tasarlanmış bir filtredir. Yağ filtreleri birçok farklı hidrolik makine tipinde kullanılır. Yağ filtresinin başlıca kullanımı, içten yanmalı motorlarda, kara yolu üzerindeki ve off-road motorlu araçlarda, hafif uçaklarda ve çeşitli deniz gemilerinde kullanılır. Otomatik şanzıman ve hidrolik direksiyon gibi diğer araç hidrolik sistemleri genellikle bir yağ filtresine sahiptir. Jet uçaklarında olduğu gibi gaz türbinli motorlar da yağ filtrelerinin kullanılmasını gerektirir. Bu kullanımların yanı sıra, petrol üretimi, nakliye ve geri dönüşüm tesisleri de üretim sürecinde filtreler kullanır.
Geri vites lambası, beyaz bir ışık sinyali, araba, traktör, kamyon, tramvay ve diğer taşıtlarının arkasında bulunan bir fardır. Geri vites lambası yalnızca kontak açıkken çalışır, manuel şanzıman kolunun altındaki gizli bir serbest bırakma düğmesi kullanılarak veya otomatik şanzıman selektörü "R" konumdayken açılır.
Arkadan çekiş ya da arkadan itiş veya 4x2, motorun sadece arka tekerlekleri tahrik ettiği motorlu taşıtlarda kullanılan bir motor ve şanzıman düzenidir. 20. yüzyılın sonlarına kadar, arkadan itiş düzeni otomobiller için en yaygın konfigürasyondu. Birçok arkadan itişli araç, aracın önüne uzunlamasına monte edilmiş bir motora sahiptir.
BMC Belde, BMC tarafından 1990-2012 yılları arasında üretilen bir şehir otobüsü modeli serisidir. Şehir içi ve turizm amaçlı farklı versiyonları bulunmaktadır. Alçak taban, yüksek taban, midibüs, körüklü ve çift katlı modellere sahiptir. Başta üretildiği ülke Türkiye olmak üzere birçok ülkede kullanılmıştır.