İçeriğe atla

DP-28

Degtyaryov makineli tüfek (kısa adı DP, Rusça: Ручной пулемёт Дегтярёвa Пехотный / Ruchnoy Pulemyot Degtyaryova Pekhotny), 1928 yılında Sovyetler Birliğinde Vasily Degtyaryov tarafından geliştirilen hafif makineli tüfek.

1928'den 1960'a kadar kullanımda kalmıştır. 7.62x54mm çapında mermi atar, kullanımı çok kolay ve üretimi de çok ucuzdu. En önemli özelliği AK-47 gibi kire ve çamura karşı dirençli olup her türlü iklim koşulunda çalışabilmesi idi. Yapılan testlerde namlusunun yanmasına rağmen 500 mermi atabilmiştir.

Galeri

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Birleşik Krallık hafif tankları, Birleşik Krallık tarafından üretilen ve kullanılan hafif sınıf tanklardan oluşan bir seriydi. Bu serinin içerisine Mk II, Mk III, Mk IV ve Mk V tankları girmekteydi. Bu tanklar Birleşik Krallık tarafından I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı yılları arasında üretilen hafif tank sınıfında zırhlı savaş araçlarıydı. Genellikle eğitim amaçlı kullanılan bu tanklar az da olsa cephe görevinde de kullanıldı. Birleşik Krallık tarafından 1941 yılında Doğu Afrika Harekatı sırasında kullanıldılar.

<span class="mw-page-title-main">Vickers (makineli silah)</span>

Vickers makineli tüfeği ya da Vickers silahı, Vickers Limited firması tarafından Birleşik Krallık Ordusu için üretilen, su soğutmalı namluya sahip .303 inç (7.7 mm) mermi atabilen bir Makineli tüfekti. Makineli tüfek için 4 ila 6 kişilik bir mürettebat gerekiyordu. Bir kişi ateş ediyor, bir diğeri mühimmatı besliyor ve geri kalanı da silah taşınacağı zaman yardım ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">DŞK</span> ağır makineli silah

DŞK 1938, Sovyet yapımı 12,7 mm'lik ağır makineli tüfektir. Bazı durumlarda piyade destek silahı olarak da kullanılır, bu durumda taşıma amacıyla iki tekerlekli çekici aracına monte edilir veya önüne siperlik zırhı eklenerek kullanılır. İsmini silahın tasarımcılarından almıştır. Vasily Degtyaryov silahın ilk halini tasarlamış, Georgi Shpagin besleme mekanizmasını geliştirmiştir. Kısaltmasından yola çıkılarak Doçka/Doşka olarak isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">M240</span> Makineli tüfek

M240, resmen United States Machine Gun, 7.62mm, M240 göbekten doldurmalı, barut gazının geri tepmesi ve icra yayının ileri itmesi ile seri olarak atış yapabilen bir Makineli tüfektir. Silah 7.62x51mm NATO sınıfı fişek kullanmaktadır. Bu silah Belçika yapımı FN MAG modelinin Amerikan Kara Kuvvetleri için geliştirilmiş modelidir.

<span class="mw-page-title-main">RPK</span> Mihail Kalaşnikof tarafından tasarlanan manga destek silahı

RPK (Ruçnoy Pulemyot Kalaşnikova, Rusça: Ручной пулемёт Калашникова bir 7.62x39mm kalibreli Sovyet tasarımı manga destek silahıdır. Mihail Kalaşnikov tarafından 1959 yılında AKM ile birlikte geliştirilmiştir. 7.62x39 mm kalibreli RPD genel maksat makineli tüfeğinin yerini almıştır. Hâlen Rusya'nında aralarında bulunduğu eski Sovyet cumhuriyetleri, doğu bloku Afrika ve bazı Asya silahlı kuvvetleri kullanıma devam etmektedir. Polonya 1974'te edinmiştir ve hava indirme askerleri, keşif ve özel operasyon birimleri tarafından kullanılmaktadır. RPK, günümüzde Bulgaristan ve Romanya tarafından Rusya lisanslı olarak üretilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri de bu silahın kullanıcıları arasındadır. Diğer tüfeklerden daha hafif ve kalitelidir.

<span class="mw-page-title-main">Hafif makineli silah</span>

Hafif makineli tüfek, tek bir askerin herhangi bir yardımcıya ihtiyaç duymadan taşıyıp kullanabilmesi için tasarlanmış tüfektir. Genel olarak ön hatlardaki piyadelere destek vermek için kullanılır. Hafif makineli tüfekler normal bir silah gibi veya bir taktiksel araç olarak da tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch UMP</span>

Alman Heckler & Koch silah firmasının tasarlayıp üretmiş olduğu hafif makineli silahtır. UMP'nin adı, Universal Machinen-Pistole'den gelmektedir. 9x19mm Parabellum mermilerle kullanıldığı gibi .45 ACP ve .40 S&W mermilerle de kullanılan modelleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Dragunov (keskin nişancı tüfeği)</span> Sovyet yapımı keskin nişancı tüfeği

SVD, Sovyetler Birliği yapımı yarı otomatik, uzun menzilli keskin nişancı tüfeğidir. Türkiye'de Kanas adıyla da bilinir. Kanas kelimesinin "Keskin Nişancı Silahı"nın kısaltması olan KNS'den türetildiği ve/veya Arapça "keskin nişancı" (قناص) kelimesinden esinlendiği rivayet edilir.

<span class="mw-page-title-main">7.62×51mm NATO</span>

7.62x51mm NATO mermisi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra özellikle savaşın getirdiği hızlı silah değişim ve gelişmesinin ürünü olarak üretilen tam/yarı-otomatik silahlarda kullanılmak üzere 30-06 SpringField kalibresinin kovanının uzun olması nedeniyle yaşanan tutukluk sorununun giderilememesi ve yeni bir kalibreye ihtiyaç duyulmasından dolayı T64E3 kod adıyla Winchester firmasıyla ortak çalışma sonucunda oluşturulan kalibredir. ilk olarak 1952'de sportif amaçlarla kullanılan .308 Winchester kalibresi Winchester'ın Model 70 tüfeği için geliştirildi ve ardından iki sene sonra onun askeri versiyonu olan ve çok az bir farkı olan 7.62x51mm tanıtıldı. Bu kalibre ABD'de ilk olarak M14'te kullanıldı ve başarısını kanıtladı; ancak kısa süre sonra ortaya çıkan 5.56x45mm kalibresi piyade tüfeklerinde bu kalibreye üstünlüğünü kanıtlayıp bu kalibreyi solladı. O tarihten günümüze söz konusu 7.62x51mm kalibresi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfeklerde üstünlüğünü ispatlamıştır ve yüksek miktarlarda üretimine devam edilmektedir. Türkiye'nin değiştirmek için çalışmalar olsa da halen ana ordu silahı olan G-3 bu kalibreyi kullanmaktadır. Diğer bu kalibredeki silahlardan ise keskin nişancı tüfeği olarak; PSG-1, M110 SASS ve M24 SWS, Piyade tüfeği olarak; HK417, FN SCAR, makineli tüfek olarak M240 makineli tüfek, M1919 Browning machine gun'ın ve FN MAG ve tabi bunlara ilaveten birçok silah daha sayılabilir. Genel olarak piyade tüfekleri ele alındığında yeni dizayn HK417 gibi silahlar sadece güçlü bir kalibreye ihtiyaç duyulup 5.56x45mm NATO yetersiz kaldığı yerlerde kullanıldığını görebiliyoruz ancak makineli tüfek ve keskin nişancı tüfeği gibi mutlak güce gerek duyulduğu yerlerde ve acı bir gerçek olarak "yaralamak değil öldürmek" gerekliliğinin %1,0 olduğu yerlerde bu kalibrenin üstünlüğü tartışılmazdır. SSCB yapımı silahlarda bu sorun baştan biraz farklı ve zamanının gerekçelerine göre farklı çözülmüştür. Sovyet yapımı silahlarda 7.62 kalibresi iki fişek ile tasarlanmış ve kullanıma girmiştir. AK-47 gibi piyade tüfekleri ve benzeri sovyet piyade tüfekleri 7.62x39mm ile donatılmış Dragunov SVD gibi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfekler ise 7.62x54mm kalibresinde dizayn edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

9×18mm Makarov, Sovyet Ordusu ve diğer Varşova Paktı kuvvetlerinin standart tabanca mühimmatıydı. Sovyetler Birliği'nin ardıl devletlerinde bu mermi, hâlâ yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kamboçya'da 11 Mart 1967'den 17 Nisan 1975'e süren Kamboçya İç Savaşı'nda Kamboçya Ulusal Birleşik Cephesi ve Kızıl Kmerler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştır. Bu çatışmalarda iki tarafta çeşitli tabancalar, hafif, ağır tüfekler ve patlayıcı silahlar kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Daewoo K3</span> Hafif makineli tüfek

Daewoo K3, Güney Kore yapımı bir hafif makineli tüfektir. Silah 1980'lerde FN Minimi üzerinden geliştirilmiş olup Daewoo tarafından 1989 yılında üretime başlanmıştır ve M60 makineli tüfeğinin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lewis (hafif makineli silah)</span>

Lewis makineli tüfeği, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık ortak yapımı bir hafif makineli tüfektir. Silah, savaş sırasında Britanya İmparatorluğu birlikleri tarafından yaygın olarak kullanılmış olup ayırıcı namlu soğutma örtücüsü ve üstten monte edilmiş tambur şarjör ile Kore Savaşı sonuna kadar kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">SG-43 Goryunov</span>

SG-43 Goryunov, Sovyet yapımı bir Makineli tüfektir. Silah, 7.62×54mmR mermiye sahip olup M1910 Maksim makineli tüfeklerinin yerini almıştır. 1960'larda RP-46 ile birlikte yerini PK makineli tüfeğine bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maxim (makineli silah)</span> Birleşik Krallık yapımı bir makineli tüfek

Maxim makineli tüfeği, Birleşik Krallık yapımı bir makineli tüfektir. Silah 1883 yılında Hiram Maxim tarafından tasarlanmış olup dünyanın ilk tepme ile çalışan makineli tüfeğiydi. Britanya İmparatorluğu fetihleri ile en çok bağlantılı olan silah olarak adlandırılmış ve 1886-1914 yılları arasında diğer ülkeler tarafından sömürge savaşlarında yoğun olarak kullanılmıştır.

Vasili Degtyaryov (2 Ocak 1880 Tula, Rus İmparatorluğu - 16 Ocak 1949 Moskova, Rusya), Rus silah tasarımcısı.

M1909 makineli tüfek ya da Hotchkiss M1909 makineli tüfek 20. yüzyılın başlarında Hotchkiss tarafından üretilmiş ve kullanılmış hafif makineli tüfektir.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Şpagin</span>

Georgi Semyonoviç Şpagin Sovyet silah tasarımcısı. PPŞ-41 hafif makineli silahın tasarımcısı olarak bilinir. Ayrıca Vasili Degtyaryov ile birlikte DŞK ağır makineli tüfek tasarımında da görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uzun namlulu silah</span> yivli veya düz namlulu, omuzdan ateşlenen silahlara ait kategori

Uzun namlulu silah, uzun namlulu ateşli silahlar kategorisidir. Küçük silahlarda, uzun silah veya uzun kol, tek elle tutularak ateş edilebilen bir tabancanın aksine, genellikle iki elle tutulacak ve omuza dayandırılacak şekilde tasarlanmıştır. Toplar ve yuvalı ateşli silahlar bağlamında, bir topçu uzun silahı, bir sahra topu veya obüs ile karşılaştırılabilir.