Linux dağıtımı ; Linux çekirdeği, GNU araçları ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu birlikteliği sürdürülebilir şekilde yönetecek bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları vb. ile oluşturularak tam teşekküllü bir işletim sistemi haline gelen uygulamalar bütününü ifade eder.
openSUSE ( ), eskiden SUSE Linux, ana destekçisi SUSE olan bir GNU/Linux dağıtımıdır. "Leap" sürümü, ticari amaçlı geliştirilen SUSE Linux Enterprise Server ve SUSE Linux Enterprise Desktop için bir taban ve deneme ortamı oluşturur. Leap, ticari SUSE Linux ürünlerine doğrudan yükseltme imkanı sunar. En popüler dağıtımlardan biridir. Geliştirilmesinin odak noktası, kullanıcı dostu bir masaüstü ve zengin özellikli sunucu ortamı sağlarken, yazılım geliştiriciler ve sistem yöneticileri için kullanılabilir açık kaynaklı araçlar sunmaktır.
PiSi, 2011.2 sürümüne kadar Pardus'un güncel olarak da Pisi Linux ve Solus'un paket yöneticisidir. Bağımlılıkları takip ederek paket inşa etme, kurma, kaldırma, yükseltme ve benzeri işlevleri yerine getirir. Kullanıcı dostu bir grafiksel arayüz ve kapsamlı bir komut satırı arayüzü içerir. Geliştiriciler için tanıdık ve basit bir geliştirme ortamı sunar.
Pisi Linux; PiSi paket yönetim sistemini içeren Pardus 2011 sürümünü taban alan, özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen, bilgisayar kullanıcılarına kurulum, yapılandırma ve kullanım konusunda büyük kolaylık sağlayan ve onların başlıca masaüstü gereksinimlerini karşılamayı amaçlayan, son kullanıcı odaklı bir GNU/Linux dağıtımıdır. Anka takımı tarafından geliştirilme süreci devam eden Pisi Linux, 10 Temmuz 2015'te 1.2 sürümü yayımlandı. İçerisinde 6000'den fazla güncellenmiş paketi bulunan 1.2 sürümü sonrası ise büyük değişimler getirecek olan 2.1 sürümü ile tüm paketler yeni sürümlerine geçirildi ve birçok hata giderildi, bu sayede Pisi Linux'un hızı ve stabilitesi artırılmış oldu.
MariaDB, ilişkisel veritabanı sistemi olan MySQL'in kaynak kodundan türemiş, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılarak ücretsiz olarak kullanılabilen, geliştirilmesi ve bakımı topluluk tarafından sürdürülen veritabanıdır. MySQL, önde gelen açık kaynaklı yazılım sistemi olarak ticari bir şirket olan Oracle tarafından satın alındıktan sonra MySQL'in ilk geliştiricileri tarafından Monty AB çatısı altında yine açık kaynak olarak MariaDB adıyla yola devam edeceği duyurulmuş ve oldukça ilgi görmüştür.
Laravel, MVC yapısında web uygulamaları geliştirme için tasarlanmış ücretsiz, açık kaynak PHP web uygulama iskeletidir. Laravel, GitHub sitesinde barındırılan kaynak kodu ile birlikte, MIT lisansı altında yayınlandı.
Paket yönetim sistemi ya da paket yöneticisi; yazılım paketlerinin ve kütüphanelerinin kurulum, güncelleme, konfigürasyon, kaldırılması işlemlerinin tutarlı ve stabil bir şekilde yürütülmesini sağlayan olan sistemlerdir. Tipik olarak paket ve kütüphanelerin hangi versiyonunun kurulduğunu ve birbirlerine olan bağımlılıklarını da hesaba katarlar. Modern paket yöneticilerinin birçoğu merkezi bir kaynaktan yazılım ve kütüphanelerin indirilip yüklenmesi işlevine sahiptirler.
Programcılıkta, Puppet bir açık kaynak yapılandırma yönetimi aracıdır. Birçok Unix benzeri sistemde ve Microsoft Windows'ta çalışır ve sistem yapılandırmasını tanımlamak için kendi bildirimsel programlama dilini kullanır. Puppet, 2005 yılında Luke Kanies tarafından kurulmuş olan Puppet Labs tarafından üretilmiştir. Ruby programlama dilinde yazılmış ve 2.7.0 sürümüne kadar GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) ile ve sonraki sürümlerde de Apache Lisansı 2.0 ile özgür yazılım olarak yayınlanmıştır.
Ansible bilgisayarları yapılandırmak ve yönetmek için kullanılan bir özgür yazılım platformu. Çok uçlu yazılım dağıtımını, özel amaçlı görev yürütmeyi ve yapılandırma yönetimini birleştirir. Uçları SSH veya PowerShell üzerinden yönetir ve üzerlerinde Python kurulmuş olmasına ihtiyaç duyar. Modüller JSON ve standart çıktı üzerinde çalışır ve herhangi bir programlama dilinde yazılabilir. Sistemlerin yeniden kullanılabilir kaynaklarını ifade etmek için YAML kullanılır.
OpenEmbedded, gömülü sistemler için Linux dağıtımları oluşturmak için kullanılan bir yapı otomasyonu çerçevesi ve çapraz derleyiciler ortamıdır. OpenEmbedded çerçeve 2003 yılında resmen kurulan OpenEmbedded topluluğu tarafından geliştirilmiştir. OpenEmbedded, ticari şirketlere gömülü ürünler için Linux tabanlı sistem geliştirilmesine yardımcı olan ve Linux Foundation çalışma grubu olan Yocto Projesinin önerilen yapı sistemidir.
youtube-dl, YouTube, Dailymotion ve Vimeo gibi akış web sitelerinden ses ve video dosyalarını ayıklamak için kullanılan bir komut satırı indirme yöneticisi programıdır. Yazılım Python kullanılarak yazılmıştır. youtube-dl, Lisanssız lisans kapsamında kamuya açık yazılımdır.
Carbon, Macintosh bilgisayarları çalıştıran işletim sistemi olan Mac OS X için Apple'ın C tabanlı uygulama programlama arayüzlerinden (API) biridir. Carbon, Mac OS 8 ve Mac OS 9 işletim sistemlerinde çalışan programlar için iyi bir geriye dönük uyumluluk sağlamıştır. Geliştiriciler, “klasik” Mac OS ve Macintosh işletim sistemleri yazılımlarını OS X platformuna taşımak için uygulamayı azami çaba harcayarak çok az bir çaba ile kullanabilirler. OpenStep'te ortaya çıkan tamamen farklı Cocoa API sistemidir.
IronPython, Python programlama dilinin .NET Framework ve Mono'yu hedefleyen bir gerçeklemesidir. Proje Jim Hugunin tarafından başlatılmış, Hugunin 5 Eylül 2006'da yayınlanan 1.0 sürümüne kadar aktif olarak katkıda bulunmuştur. IronPython 2.0 10 Aralık 2008'de piyasaya sürüldü. 1.0 sürümünden sonra, 2.7 Beta 1 sürümüne kadar Microsoft'ta küçük bir ekip tarafından geliştirildi. Hugunin'in Google'da çalışmaya başlamasının ardından Microsoft, IronPython'u geliştirmeyi 2010 yılının sonlarında sonlandırdı. Proje şu anda GitHub'da bir grup gönüllü tarafından yürütülmektedir. Ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır ve Microsoft Visual Studio IDE için ücretsiz ve açık kaynaklı bir uzantı olan Visual Studio için Python Tools (PTVS) ile uygulanabilir.
Deno, V8 JavaScript motoruna ve ek olarak Rust programlama diline dayanan JavaScript ve TypeScript için bir çalıştırma ortamıdır. Node.js'in yaratıcısı Ryan Dahl tarafından güvenlik ve üretkenliğe odaklanılarak geliştirilmeye başlanmıştır. 2018'de Dahl tarafından "Node.js Hakkında 10 Pişman Olduğum Şey" konuşmasında duyuruldu. Deno, ayrı bir paket yönetim sistemi gerektirmez, bunun yerine tek bir dosya içinde hem çalışma ortamı hem de paket yöneticisi rolünü üstlenir.
OpenCV gerçek-zamanlı bilgisayar görüsü uygulamalarında kullanılan açık kaynaklı kütüphane. İlk olarak Intel tarafından geliştirilmiş, daha sonra Willow Garage ve sonra Itseez tarafından sürdürüldü. Bu kütüphane çoklu platform ve BSD lisansı altında açık kaynaklı bir yazılımdır.
Novell Linux Masaüstü olarak tanıtılan SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED), SUSE tarafından geliştirilen, pazarlanan ve kurumsal müşterilere hitap etmeyi amaçlayan bir GNU/Linux dağıtımıdır. Özel olarak kurumsal masaüstü bilgisayar kullanımı için tasarlanmıştır. Yeni ana sürümler 24-36 ay arayla piyasaya sürülürken, ikincil sürümler 9-12 ayda bir çıkarılır. SUSE Linux Enterprise Desktop da dahil olmak üzere SUSE Linux Enterprise ürünleri, dahil edilen bileşenlerin yalnızca olgun, kararlı sürümlerinin piyasaya sürülen kurumsal ürüne eklenmesini sağlamak amacıyla openSUSE gibi topluluk ürününlerinden çok daha yoğun ve sıkı bir test sürecine alınır.
SUSE Linux SUSE tarafından geliştirilmiş işletim sistemlerinin genel adıdır. SUSE Linux; OpenSUSE, SLES, SLED gibi diğer SUSE projelerini anmak için de kullanılır. Ücretsiz ve açık kaynaklı Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiştir ve diğer açık kaynaklı sistem ve uygulama yazılımı projeleri ile birlikte dağıtılır. SUSE Linux Alman kökenlidir, adı “Software und System-Entwicklung” sözcüğünün kısaltmasından gelmektedir. İlk ticari Linux dağıtımı olarak 1994 yılında piyasaya sürüldü. Bir diğer SUSE projesi olan YaST yapılandırma aracı ile de bilinir.
RPM Paket Yöneticisi ücretsiz ve açık kaynaklı bir paket yönetim sistemidir. RPM adı, .rpm dosya biçimini ve paket yöneticisi programının kendisini ifade eder. RPM, öncelikle Linux dağıtımları için tasarlanmıştı; dosya formatı, Linux Standard Base'in temel paket formatıdır.
Snap, Linux çekirdeğini ve systemd init sistemini kullanan işletim sistemleri için Canonical tarafından geliştirilmiş bir yazılım paketleme ve dağıtım sistemidir. Snaps adı verilen paketler ve bunları kullanma aracı snapd , bir dizi Linux dağıtımında çalışır ve yukarı akış yazılım geliştiricilerinin uygulamalarını doğrudan kullanıcılara dağıtmasına olanak tanır. Snap'ler, ana bilgisayar sistemine aracılı erişime sahip bir sanal alanda çalışan bağımsız uygulamalardır. Snap ilk olarak bulut uygulamaları için piyasaya sürüldü, ancak daha sonra Nesnelerin İnterneti cihazları ve masaüstü uygulamaları için de çalışacak şekilde taşındı.
LightDM, hafif, hızlı, genişletilebilir ve çoklu masaüstü olmayı hedefleyen özgür ve açık kaynaklı bir X ekran yöneticisidir. Greeters olarak da adlandırılan Kullanıcı Arayüzünü çizmek için çeşitli ön uçlar kullanabilir. Ayrıca Wayland'ı da destekler.