İçeriğe atla

DMDNB

DMDNB
Adlandırmalar
2,3-Dimetil-2,3-dinitrobütan
2,3-Dimetil-2,3-dinitro-n-bütan, DMDNB, DMNB
Tanımlayıcılar
CAS numarası
3D model (JSmol)
ChemSpider
ECHA InfoCard100.021.428 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
CompTox Bilgi Panosu (EPA)
  • InChI=1/C6H12N2O4/c1-5(2,7(9)10)6(3,4)8(11)12/h1-4H3
    Key: DWCLXOREGBLXTD-UHFFFAOYAA
  • CC(C)(C(C)(C)[N+](=O)[O-])[N+](=O)[O-]
Özellikler
Kimyasal formülC6H12N2O4
Molekül kütlesi176,17 g mol−1
Görünüm Beyaz toz
Yoğunluk1,34 g⋅cm3 (20 °C’de)
Erime noktası210 - 214°C (bozunur)
Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa).

DMDNB veya DMNB, kimyasal olarak 2,3-dimetil-2,3-dinitrobütan formülüne sahip ve patlayıcı maddeler için algılama belirteci olarak kullanılan uçucu bir organik bileşiktir. Plastik bağlı patlayıcılar terörist tarafından kolay ve güvenli bir şekilde taşınabilir ve böylece patlayıcı tespiti amacıyla DMNB veya DMDNB plastik bağlı patlayıcılara% 0.5 ila 1.0 seviyesinde dahil edilir. Plastik bağlı patlayıcılara DMNB veya DMDNB veya onaylanmış başka herhangi bir algılama belirtecinin dahil edilmesi, tüm dünyadaki mühimmat fabrikaları için zorunludur.[1] Amerika Birleşik Devletlerinde çoğunlukla kullanımdaki neredeyse tek algılama belirtecidir. Köpekler buna çok duyarlıdır ve iyon hareketlilik spektrometreleri gibi havada 0.5 milyonda bir birim gibi küçük bir miktarı algılayabilirler. Onun bulunması daha güvenilir patlayıcı algılamayı sağlar.

Yararlanılan kaynaklar

  1. ^ "Orion Chem PVT LTD Üretici Bilgisi". 3 Aralık 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Patlayıcı madde</span> patlamaya neden olabilecek büyük miktarda potansiyel enerji içeren reaktif madde

Patlayıcı madde, hararet veya şok tesiri ile kimyasal değişikliğe uğrayan, yüksek derecede ısı, çok hacimde gaz meydana getiren, katı, sıvı veya gaz hâlindeki kimyasal maddelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Plastik patlayıcı</span>

Plastik patlayıcı, diğer patlayıcılara göre kolaylıkla şekil verilebilmesi ve daha geniş bir ısı aralığında kullanılabilmesi ile avantajlı olan bir patlayıcı türüdür. Şekillendirilebilmesi ve istenen büyüklükte parçalara bölünebilmesi sayesinde özellikle imha ve tahrip işlemleri için idealdir.

<span class="mw-page-title-main">Semtex</span>

Semtex, RDX ve PETN bileşenlerini içeren çok amaçlı plastik patlayıcı. Madencilikte kazı yapma, inşaat sektöründe bina yıkımında ve askeriyede kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">ANFO</span> Amonyum Nitrat Fuel Oil Karışımı

ANFO, madencilik ile inşaat sektöründe yaygın ve sıklıkla kullanılan, karışım halinde hazırlanan amonyum nitrat tabanlı bir patlayıcı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Savaş başlığı</span> Patlayıcı Türü

Savaş başlığı, belirli bir taşıyıcı kovan içerisinde (örn. füze, roket veya torpido) hedefe taşınan patlayıcı, yanıcı ya da zehirli bir materyal ve bu materyali söz konusu kovan hedefe vardığında etkin hale getiren tetikleme mekanizmasından oluşan harp düzeneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Anti personel mayını</span>

Anti-personel mayını kara mayını sınıfı içerisinde tanksavar mayınları gibi taşıtlara karşı kullanılan türün dışındaki insan hedeflerine karşı geliştirilmiş bir mayın türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar mayını</span> tank imha etmek için zemine yerleştirilen patlayıcı

Tanksavar mayını,, bir tür kara mayını olup tank ve zırhlı savaş araçlarına hasar vermek veya imha etmek amacıyla geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M15 mayını</span>

M15 mayını ABD yapımı geniş dairesel bir basınçlı tanksavar mayınıdır. Daha önce kullanılmakta olan M6A2 tanksavar mayınının daha geniş bir modelidir. Mayın Kore Savaşı sırasında kullanılmıştır. Her ne kadar M19(plastik kılıflı ve minimum metal içeren modern tasarım) mayınları M15 mayınlarının yerini almışsa da, ABD M15'leri güvenilir ve efektif gördüğü için elinde büyük miktarda stok bulundurmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TMA-2 mayını</span>

TMA-2 eski Yugoslavya yapımı dikdörtgensel plastik kasalı az metalli tahripli tanksavar mayınıdır. Görüntü ve ebat olarak yerini aldığı PT-56 modeline benzemektedir. Taşıma sapı açıkken görüntü olarak çanta veya dizüstü bilgisayara benzemesinden ötürü kısaca İngilizce “briefcase” veya “Laptop” takma adları verilmiştir. Mayın iki kesimden oluşmaktaydı. Üst kısımda iki yanlarda yivli baskı plakaları ve geniş geniş dairesel fünye tapaları ve bunların altında merkezinde UANU-1 fünyesi bulunan ana patlayıcılar bulunmaktaydı. Mayın üzerindeki ikincil fünye ise yerinden oynatılması durumunda patlamak üzere tuzaklama amaçlı takılmıştır.

MP-APVL 83-F4 Şili tarafından geliştirilen ve tasarlanması esnasında Amerikan M1A1den yararlanılan bir tanksavar mayınıdır. Mayın plastik bir mayın kutusu içerisindeki ana patlayıcı ve üzerindeki baskı plakasına bağlı fünyeder oluşmaktadır. Mayının içerisinde bulunan ana patlayıcı çevresinde bulunan 3.5 kilo ağırlığındaki demir bilyeler bulunmaktadır. Bu bilyeler tanksavar özelliğinin yanında mayına anti personel özelliği de verir.

<span class="mw-page-title-main">Çanta bombası</span>

Çanta bombası çok güçlü etkiye sahip, insan tarafından taşınabilen genellikle piyade ve paraşütçü birlikleri tarafından kullanılan bir patlayıcı düzenektir.

Type 72 metalsiz mayın Çin yapımı dairesel şekilli plastik gövdeli metalsiz bir tahripli tanksavar mayınıdır.

T-AB-1 Brezilya yapımı kare şeklinde plastik kasalı bir tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın T-AB-1 anti personel mayınını fünye olarak kullanır. Mayın üst kısımda bulunan ABS model plastik basınç plakası altındaki AP mayını ve büyük miktarda patlayıcıdan oluşur. ABS plastik basınç plakası mayın kasasına 200 kgluk ağırlığa kadar dayanabilen pimler ile tutturulmuştur. Bu ağırlık ve üzerindeki basınca maruz kalan pimler kırılarak AP mayınını tetikler. AP mayının patlamasıda AT mayınının ana patlayıcısının infilak etmesine neden olur.

<span class="mw-page-title-main">Boşluklu imla hakkı</span>

Boşluklu imla hakkı infilak enerjisini bir nokta üzerinde toplayıp bir istikamete hareket ettirecek biçimde imal edilmiş bir patlayıcı maddedir. Nükleer silahları harekete geçirmek, zırh delmek, metalleri kesmek veya şekle sokmak için kullanılır. Tipik bir modern astar şeklindeki patlayıcı normal patlayıcıya göre 7 veya daha kalın zırhı delebilir.

Rölatif etkinlik faktörü veya RE faktörü bir patlayıcının tahribat gücünü TNT eşdeğeri/kg (TNTe/kg) ölçü biriminde TNT ile ilişkilendirir. R.E. faktörü 1 kg patlayıcıya eşdeğer olan TNT miktarıdır. RE büyüdükçe, patlayıcı daha güçlü olmaktadır. Örneğin, amonyum nitrat(%93) ve fuel-oil(%7) karışımı olan ANFO'nun rölatif etkinlik faktörü 0.34 iken, hidrojen peroksit ve aseton tepkimesi ile elde edilen TATP patlayıcının RE faktörü 0.80'dir. Çar bombası gibi nükleer silahlara ait bu oran ise 50 megaton TNT'ye kadar çıkabilmektedir.

Doğaçlama infilak aygıtı (IED) ya da El yapımı patlayıcı (EYP), geleneksel savaş taktiklerinden farklı olarak üretilen ve harekete geçirilen bomba. Bir patlatma mekanizmasının top mermisi etrafına takılması usulü ile geleneksel askeri patlayıcılar kullanılarak da yapılabilir. IED'ler genellikle yol kenarına döşenen bombalar olarak kullanılır.

Yapıştırıcı yapışkanlık veya kohezyon ile mekanik, kimyasal, yapışkan bir bütün oluşturmak üzere diğer malzemeleri tutan veya çeken herhangi bir malzeme veya maddedir.

Northwest Airlines'ın 253 sayılı uçuşu, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Detroit Metropoliten Havalimanı'na gitmek üzere Hollanda'daki Amsterdam Schiphol Havalimanı'ndan kalkan ve 25 Aralık 2009'da, bir el-Kaide mensubu tarafından başarısızlıkla sonuçlanan bir bombalı saldırı girişimi yapılan Northwest Airlines uçuşudur. İç çamaşırına sakladığı plastik patlayıcılarla uçağa giren 23 yaşındaki Nijeryalı Umar Farouk Abdulmutallab, patlayıcıları infilak ettirememesinin ardından, Hollandalı yolcu Jasper Schuringa tarafından etkisiz hâle getirildi. Abdulmutallab'ın kelepçelenmesinin ardından uçak, varış noktasına iniş yaptı. Arap Yarımadası el-Kaidesi, 28 Aralık'ta yaptığı açıklamayla saldırı girişimini üstlendi.

Mononitrotoluen veya metilnitrobenzen ya da nitrotoluen (MNT veya NT) üç organik bileşikten oluşan bir gruptur. Toluenin bir nitro türevi (veya alternatif olarak nitrobenzenin bir metil türevidir). Kimyasal formülü C6H4(CH3)(NO2).

<span class="mw-page-title-main">Fünye</span>

Fünye bir patlayıcı aygıtı tetiklemek için kullanılan araçtır. Kimyasal, mekanik ya da elektriksel yolla tetiklenebilirler. Çoğunlukla TNT, dinamit ve plastik patlayıcıları harekete geçirmek amacıyla kullanılmaktadırlar.