İçeriğe atla

DJ

Pete Rock
Radyo DJ
Tiesto

DJ (Disk-jokey), kullandığı donanım veya yazılım sayesinde müzik prodüktörleri tarafından bestelenmiş bir veya birden fazla şarkıyı aynı anda nota, dakikadaki vuruş sayısı ve müzik perdelerini göz önünde bulundurarak, birbiriyle doğru zamanlamada senkronize eden ve şarkılar arasındaki geçişi gerçekleştiren, yani iki veya daha fazla şarkıyı birbirine tek parçaymış gibi ekleyip akışa devam eden kişidir.[1] DJ'lerin türleri arasında radyo DJ'leri (müzik radyosu istasyonlarında programlara ev sahipliği yapan), kulüp DJ'leri (rave, gece kulübü, konser veya müzik festivalinde çalışan), mobil DJ'ler (düğünler, partiler veya festivallerde çalışanlar) ve turnbalistler (fonograf kayıtlarındaki sesleri manipüle etmek için plak çalar ve pikaplar kullananlar) bulunur.[2]

DJ yazılımı, bir konsol mikseri yerine bir bilgisayarda ses dosyalarını karıştırmak için bir DJ kontrol cihazı ile kullanılabilir. DJ'ler dinleyicilerle konuşmak için mikrofon; ses efektleri oluşturmak için yankı süresi gibi efekt birimleri, davul makinesi ve sentezleyiciler gibi elektronik müzik aleti kullanabilirler.[3]

DJ'lerin kullandığı en yaygın müzik türleri drone müzik, bilgisayar müziği, post-endüstriyel müzik, postmodern müzik, dans müziği, elektronik dans müziği, elektronik müzik, mashup, remiks gibi türlerdir. Müzik prodüktörleri tarafından bestelenmiş şarkılar genellikle Orijinal Miks (Original Mix), Uzatılmış Miks (Extended Mix) ve Radyo Miks (Radio Mix) etiketlerine sahiptir.[4]

Orijinal Miks ve Uzatılmış Miks versiyonlu şarkılarda giriş (Intro) ve çıkış (Outro) bölümleri, şarkı içerisinde bulunan vurmalı çalgıları, Bas'ı ve müzikal elementleri barındırabilir. Böylelikle DJ, bu bölümleri kullanarak şarkıyı geçiş yapacağı diğer şarkıyla doğru şekilde senkronize edebilir.

DJ'lerin performanslarında kullandıkları şarkıların müzik türüne ve DJ'in inisiyatifine göre şarkıları arasındaki geçiş süreleri değişebilir. Genel olarak bir Elektronik Müzik şarkısı 2 ile 9 dakika arası değişebilmektedir.

'DJ Set', DJ'in yaptığı miksleri, 30 - 45 - 60 (veya daha fazla) dakika boyunca kaydetmesi ile oluşturulmuş performans kayıtlarıdır. DJ'in, miksi gerçekleştirmesindeki amaç, çalıştığı gece kulübü, diskotek, disko, bar, pub, festival gibi yerlerdeki, eğlenmeye gelen insanları coşturmak, hareketlendirmek, dans ettirmektir. Bu yüzden DJ, ortamın ne istediğine, neye ihtiyacı olduğuna parça seçimi ile karar verir.[1]

DJ, müzik ile insanları eğlendirirken MC'ler (Master of Ceremony veya seremoni lideri) mikrofon ile insanları coşturmaya yardım eder. Ayrıca ışık ve görsellikten sorumlu çalışanlar da lazer, robot, sis vb. makinaları kullanarak ortama görsel adaptasyonu sağlarlar.[5] Müzik, mikrofon ve görselliği tek başına koordine eden DJ'ler de vardır.

DJ ekipmanları

DJ teknikleri

  • Canlı ses karıştırma
  • Back spinning
  • Beat juggling
  • Beatmatching
  • Beatmixing
  • Mola
  • Chopped and screwed
  • Chopping
  • Aranjman
  • Cue
  • Cut
  • Drop
  • Harmonik karıştırma
  • Needle drop
  • Müzik döngüsü
  • İfade
  • Örnekleme
  • Scratching
  • Slip-cueing
  • Ses izleme
  • Video çizilmesi

Günümüzdeki DJ'ler

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Dj nedir, ne iş yapar ve nasıl olunur? Dj olma şartları, maaşları ve iş imkanları". Hürriyet. 18 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2021. 
  2. ^ Russell, Brian. "Different Types of DJs | What Kind of DJ Do You Want To Be". 19 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2022. 
  3. ^ "DJ Equipment for Beginner's DJ Setup 2021 | DJ Guide". www.hollywooddj.com. 21 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2022. 
  4. ^ "Your Questions: What Are Original, Dub, Club, Instrumental Mixes?". Digital DJ Tips (İngilizce). 14 Aralık 2013. 20 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Bahane Remixes</i> Sezen Aksunun 2005 tarihli albümü

"Bahane Remixes", Sezen Aksu'nun 23 Haziran 2005'te yayınlanan remiks albümüdür.

Elektronik müzik veya elektro akustik müzik, elektronik müzik aletleri yardımıyla yapılan müzik türüdür. Elektronik müzik aletleri düşük kuvvetli sistemlerdir. Transistör, tümleşik devre gibi parçalar kullanırlar. Elektromekanik anlamda ses üreten elektronik müzik aletleri elektronik ögeler kullanarak ses üreten enstrümanlar arasında ayrım yapılabilir. Elektromekanik enstrümanlara; Telharmonium, Hammond B3 ve elektro gitar; Elektronik enstrümanlara ise Theremin, synthesizer ve bilgisayar örnekleri verilebilir.

iTunes Apple yazılımı

iTunes, Apple şirketinin ürettiği, Mac OS X, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista ve Windows 8 altında çalışabilen ücretsiz bir film ve müzik oynatıcı, ortam oynatıcısı, internet radyosudur. 9 Ocak 2001 yılında sunulmuştur. C++ dilinde yaratılmıştır. Müzik oynatmaktan, arşiv organize etmeye, hatta film ve müzik satın almaya kadar pek çok özelliği vardır. MacOS ve Microsoft Windows işletim sistemlerini çalıştıran kişisel bilgisayarlarda dijital müzik ve video indirme işlemlerini yürütmek, müzik indirmek ve düzenlemek için kullanılır.sayar Mac OS 9 için 2.0.4 sürümünden itibaren geliştirilmesi durdurulmuştur. iTunes Store, iPhone, iPad ve iPod Touch'da da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Film yapımı</span>

Film yapımı ya da film çekimi, bir film yapmak için takip edilmesi gereken birkaç aşamayı içeren bir süreçtir. Bir filmin yapılması ilk olarak hikâyenin fikrini bulmakla ya da fikri satın almakla başlar. Daha sonra bu fikir senaryoya dökülür. Film çekilir, kurgulanır ve son hâlini aldıktan sonra seyirciye sunulur. Prodüksiyon daha sonra senaristlik, rol dağıtımı, yapım öncesi, çekim, ses kayıt ve reprodüksiyonu, yapım sonrası ve bitmiş ürünün izleyici önünde gösterilmesiyle devam ediyor. Bu genellikle büyük bir insan kapasitesi gerektirmektedir ve bunun tamamlanması birkaç aydan birkaç yıla kadar geçen bir süre alabilir. Film yapımı ekonomik, sosyal ve politik açıdan dünya üzerinde büyük bir yer kaplamaktadır. Ve film yapımında çeşitli teknolojiler ve film teknikleri kullanılır.

<i>Apayrı</i> 2006 çıkışlı Hande Yener albümü

Apayrı, Türk şarkıcı Hande Yener'in dördüncü stüdyo albümüdür. 6 Ocak 2006'da Erol Köse Production tarafından yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Shantel</span>

Stefan Hantel ya da sahne adıyla Shantel, Alman şarkıcı, yapımcı ve DJ'dir. Geleneksel Balkan ve Çingene müzikleri ile çeşitli miksler yapmaktadır. Şarkıları çoğunlukla Sırpça ve Makedoncadır.

The Billboard Hot 100, Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleşen single satışların, radyolarda çalınma sıklığının ve müzisyenlerin yaygınlığının esas alındığı bir müzik listesidir. Billboard adlı dergi tarafından her hafta güncellenir. 4 Ağustos 1958'den beri listeleme yapmaktadır. Listenin oluşturulma biçiminin örnekli aşamaları aşağıdaki gibidir:

<i>Oxygène</i>

Oxygène, Fransız besteci Jean Michel Jarre'ın besteci, müzisyen ve yapımcı olarak imza attığı, deneysel Elektronik müzik albümüdür. Polydor lisansıyla Disques Dreyfus tarafından 1976 yılında yayımlanmıştır. Jarre bu albümü değişik synthesizerlar ve diğer elektronik enstrüman ve efekt cihazları kullanarak evindeki stüdyosunda kaydetmiştir. Elektronik müzik alanında en çok satan albüm olması yanında, bu tarz müziğin gelişmesinde çok etkili olmuş ve "70'lerin synthesizer devriminde başrol oyuncusu" olarak nitelenmiştir.

<i>Metamorfoz</i> (albüm)

Metamorfoz, Tarkan'ın 26 Aralık 2007'de çıkardığı 7. stüdyo albümüdür. Albüm piyasaya sürülmeden kısa süre önce internette çok satanlar listesine girdi. Albüm Avrupa, Asya'da yayınlandı. İlk klip Vay Anam Vay şarkısı dikkatleri üstüne çekmiştir. Hop hop şarkısı ile bu sisteme, bu düzene, tüm siyasetçilere gönderme yapmıştır, "kulu kula kul etmiş, bizi aldatmış bu düzen" sözleri gibi felsefi yönü etkili sözler içermektedir, Pare Pare, Arada Bir, Dilli Düdük şarkıları çok beğenildi, bu şarkılara video klip çekti. Albüm ilk çıktığı zaman müziklerin gerçek enstrümanlar ile değil de elektronik ortamda oluşturulmuş olması büyük tepki aldı, bu yönü çok eleştirilse de nota ve söz kalitesi çok beğenildi. Albüm bu yüzden ilk günler 50.000 kadar satıyordu, daha sonraki günlerde satışlar katlandı, Türkiye'de kısa sürede 400.000'i geçti. Tarkan bu yüksek satışlardan sonra şarkıların remiks versiyonunu yapıp albüme ekleyerek 2CD olarak Metamorfoz Remixes albümünü 2 Ağustos 2008 tarihinde birçok ülke ile birlikte Avrupa, Asya, Japonya, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avustralya'da piyasaya sürdü. Metamorfoz Remixes albümü dahil, Türkiye'de 750,000'lik bi satış grafiği yakalamış, dünyada toplam 1.100.000 satışı geçmiştir. 2008'de Türkiye'de en çok satmış albümdür. Albüm sözlerinden dolayı Türk Dil Kurumu tarafından takdir edildi.

<span class="mw-page-title-main">Ferry Corsten</span>

Ferrry Corsten ya da diğer ismiyle System F Hollandalı trance prodüktörü, DJ ve remixçi. İngiliz dergisi DJ Magazine sıralamasında geçici olarak 18. sırada bulunmaktadır.

"Hayrola?", Hande Yener'in yedinci stüdyo albümü Hayrola?'dan (2009) bir şarkı. Yener tarafından yazılmış, Erol Temizel tarafından bestelenmiş ve düzenlenmiştir. Prodüktörlüğü TPA Production ile T-Ekspres'e aittir; kayıtları T-Ekspres Stüdyoları'nda yapılmıştır. Klibi, albümünün ilk klibidir, Kemal Doğulu yönetmenliğinde çekilmiştir. Müzik eleştirmenlerinden olumlu eleştiriler toplamıştır. Türkiye resmî listesi olan Türkçe Top 20'nin üç numarasına yükselmiştir ve "Romeo"'dan (2007) bu yana listenin ilk üç sıralama içinde yer alan ilk Hande Yener şarkısı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">GarageBand</span>

GarageBand Apple Inc. tarafından geliştirilen, kullanıcılara müzik veya podcast oluşturmalarını sağlayan, OS X ve iOS için bir dizi dijital ses işleme istasyonudur. iTunes, iMovie, iDVD, iWeb ve iPhoto ile birlikte iLife yazılım paketinin parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Right Now (Rihanna şarkısı)</span> Rihanna ve David Guetta şarkısı

Right Now, Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın Unapologetic adlı yedinci stüdyo albümünden bir şarkıdır. Amerikan ve İngiliz radyolarına gönderilen dördüncü teklidir. Şarkının yapımcısı ve aynı zamanda sözlerinin bir kısmını yazan Fransız DJ David Guetta'dır. Dördüncü tekli olan Right Now Amerikan radyolarına 28 Mayıs 2013 tarihinde gönderilecektir. Müzikal yapıdan Right Now elektronik ve dans türündedir. Şarkı sözlerinin teması daha çok 'zamanın akıp gittiğini, zamanı anında yaşamak gerektiğini' vurgulamaktadır. Şarkı, müzik eleştirmenleri tarafından birçok olumlu eleştiri aldı.

<span class="mw-page-title-main">What Now (şarkı)</span> Rihanna şarkısı

What Now, Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın Unapologetic adlı yedinci stüdyo albümünden bir şarkıdır. Amerikan ve İngiliz radyolarına gönderilen beşinci teklidir. Şarkı Rihanna, Olivia Waithe, Parker Ighile ve Nathan Cassells tarafından yazıldı. "What Now" altyapı olarak piyano tınılarıyla öne çıkan bir şarkıdır. Davullar ve elektronik gitar da mevcuttur. Şarkı fazla olumlu tepki aldı ve hayranları şarkının tekli olmasını istedi. Şarkının sözleri yoğun duygu içerikli "çaresizlik" temalıdır. Rihanna'nın duygu yüklü vokal sesleri birçok eleştirmen tarafından olumlu tepkiler aldı.

Ses kaydı, konuşan insan sesi, şarkı sesleri, enstrümantal müzik ve ses efektleri gibi yollarla ses dalgalarının yeniden oluşturulmasıyla elektronik veya mekanik şekilde yapılan kayıtlardır. Analog kayıt ve dijital kayıt, ses kayıt teknolojisinin iki ana sınıfıdır. Ses kaydı için mikrofon, pikap, dikte makinesi, gramofon, grarofon gibi cihazlar kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Svala</span>

Svala Björgvinsdóttir, bazen bilinen adlarıyla Svala, Svala Björgvins ya da Kali, İzlandalı şarkıcı. 2001 yılındaki "The Real Me" adlı şarkısı ile aynı adı taşıyan en önemli albümü. Steve Lord grubuna katıldıktan sonra "Kali" sahne adını aldı. 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İzlanda'yı "Paper" adlı şarkıyla temsil edecek.

<span class="mw-page-title-main">DJ mikseri</span>

DJ mikseri, DJ'lerin birden fazla ses sinyalini kontrol etmek ve değiştirmek için kullanıldığı bir tür ses karıştırma konsolu. Bazı DJ'ler bir dans kulübünde parçalarını çalarken mikseri bir şarkıdan diğerine sorunsuz geçişler yapmak için kullanır. Hip hop DJ'leri ve turntablistler ise DJ mikserini bir müzik aleti gibi kullanarak pikap çalar ve yeni sesler yaratır. Disko, house, elektronik dans müziği ve diğer dans odaklı müzik türlerini çalan DJ'ler farklı ses kayıtları arasında yumuşak geçişler yapmak için mikseri kullanırlar. Sesin geldiği kaynaklar genellikle pikap, kaset, CDJ veya bir dizüstü bilgisayardaki DJ yazılımı olabilir. DJ mikserleri, DJ'in dinleyicilere çalmadan önce bir sonraki şarkıyı önden dinlemek için kulaklık girişi de bulundurur En düşük ve orta fiyatlı DJ mikserleri yalnızca iki pikap veya CD çalar içerebilir, ancak bazı mikserler dört pikap veya CD çalar içerebilmektedir. Hip hop müzik ve nu metal DJ'leri ve turntablistleri, DJ mikserini vuruşlar, döngüler ve "scratching" ses efektleri oluşturmak için kullanırlar.

Club Future Nostalgia, İngiliz şarkıcı Dua Lipa ve Amerikalı DJ The Blessed Madonna'nın remiks albümüdür. 28 Ağustos 2020'de bir DJ Mix baskısı piyasaya sürüldü, standart sürüm aynı yılın 11 Eylül'ünde yayınlandı. Albüm, Lipa'nın ikinci stüdyo albümü Future Nostalgia'dan (2020) parçaların remiksleri ile hazırlandı ve remiksler Masters at Work, Larry Heard, Mark Ronson ve Stuart Price gibi çeşitli DJ'ler ve yapımcılar tarafından oluşturuldu. Blackpink, Missy Elliott, Madonna ve Gwen Stefani de konuk sanatçı olarak yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ses miksajı (müzik)</span>

Ses kaydı ve çoğaltmada, ses miksajı, çok kanallı kayıtları nihai bir mono, stereo veya surround ses ürününde optimize etme ve birleştirme işlemidir. Ayrı izleri birleştirme sürecinde bunların göreli seviyeleri ayarlanır ve dengelenir ve eşitleme ve sıkıştırma gibi çeşitli işlemler yaygın olarak tek tek izlere, iz gruplarına ve genel karışıma uygulanır. Stereo ve surround ses miksajında parçaların stereo alanı içindeki yerleşimi ayarlanır ve dengelenir. Ses miksaj teknikleri ve yaklaşımları çok çeşitlidir ve nihai ürün üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Mikrofonik, mikrofoni veya mikrofonizm, elektronik cihazlardaki belirli bileşenlerin mekanik titreşimleri istenmeyen bir elektrik sinyaline (gürültü) dönüştürdüğü olguyu tanımlar. Terim, titreşimleri elektrik sinyallerine dönüştürmek için özel olarak tasarlanmış bir mikrofona benzetmeden gelir.