İçeriğe atla

DITIB-Köln-Chorweiler Merkez Camii

Koordinatlar: 51°02′18″K 6°55′34″D / 51.03833°K 6.92611°D / 51.03833; 6.92611
Köln-Chorweiler Merkez Camii
DITIB-Zentralmoschee in Köln-Chorweiler
Köln-Feldkassel'deki Chorweiler Merkez Camii (2012)
Harita
Temel bilgiler
KonumMorsestr. 9a, DE-50769
Köln,  Almanya
Koordinatlar51°02′18″K 6°55′34″D / 51.03833°K 6.92611°D / 51.03833; 6.92611
İnançİslam
MezhepSünnilik
Açılış2008
DurumFaal
Web sitesihttps://ditib-chorweiler.de
Mimari
Mimari türBina
İnşaat başlangıcı2005
Tamamlanma2008
İç görünüm (2012)

DITIB-Köln-Chorweiler Merkez Camii (AlmancaDITIB-Zentralmoschee in Köln-Chorweiler) Köln'ün Chorweiler ilçesindeki Feldkassel sanayi bölgesinde 2008 yılında açılan ve çatı kuruluşu DİTİB tarafından sürdürülen bir camidir.

Bina kompleksi

Önceki sahibine ait eski depo, klasik Türk mimarisi ile tasarlanmış ve kadınlar için bir balkon inşa edilmiş bir ibadet salonuna dönüştürülmüştür. Kadınlar balkonu ile birlikte ibadet salonu toplam 400 kişilik namaz kılma kapasitesine sahiptir. Eski atölye ise çok amaçlı kullanım için bir etkinlik salonuna dönüştürülmüştür. Ayrıca, cami kompleksinin içinde yönetim kurulu ofisi, derslikler, ev mutfağı ile birlikte bir gastronomi mutfağı, oturma odası ve spor odası olan bir gençlik merkezi, bir kuaför, bir çay ocağı, yıkanma odaları ve imamın çalışma odası ile lojmanı bulunmaktadır. Ödünç alma imkanı olan referans kütüphanesi, imamın çalışma odasına entegre edilmiştir. Kısmen üstü kapalı olan avlu, otopark olarak kullanılmakta, ancak aynı zamanda açık hava etkinlikleri için de kullanılmaktadır.[1]

Tarihi ve faaliyetler

Merkenich semtindeki Feldkassel sanayi bölgesindeki Morsestraße'de bulunan cami kompleksi, 1998'de bir inşaat şirketine ait bir iş yeri olarak inşa edilmiştir. 2003 yılında kurulan Chorweiler Türk İslam Cemaati Derneği, 2005'te bu binayı satın alarak aynı yıl içinde geçici olarak ibadete açmıştır. Üç yıllık bir süreçte yapılan planlama, tadilat ve inşaat çalışmaları sonucunda cami ve İslam kültür merkezi 2008 yılında tamamlanmıştır. 1970'lerden beri bölgedeki Müslümanların en büyük hayali olan bu cami, Chorweiler'in ilk camisi olma özelliğini taşımaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Einrichtungen der Moschee". 25 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2023. 
  2. ^ "Moschee in ehemaliger Lagerhalle". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cami</span> Müslümanların ibadet mekânı

Cami, İslam dininin ibadet mekanıdır. Genellikle minaresiz küçük camilere veya bazı kurum ve kuruluşlarda ibadet için ayrılmış ufak mekanlara ise mescit denir.

<span class="mw-page-title-main">Diyanet İşleri Türk İslam Birliği</span>

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği, kıs. DİTİB, Almanya'da yaşayan Müslüman Türklerin dinî, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamak, ibadethaneleri yönetmek üzere faaliyet gösteren ve Almanya'da resmî olarak "Türkisch-Islamische Union der Anstalt für Religion e. V." adıyla kayıtlı dernek statüsünde faaliyet gösteren kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Spor Salonu</span>

Ankara Spor Salonu, Ankara'nın Ulus semtinde yer alan spor salonu. 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası için yapılmıştır. VIP, loca ve portatif tribünler hariç 10.400 olan kapasite bu etkenlerle 13 bine kadar çıkmaktadır. 2023 yılında AKP ve CHP olağan kurultayları da bu spor salonunda yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Kültür Merkezi</span> Mersinde yer alan opera ve kültür merkezi

Mersin Kültür Merkezi veya eski ismiyle Mersin Halkevi Binası, Mersin'de yer alan bir opera ve kültür merkezi.

TBMM Camii Kompleksi, TBMM kompleksindeki milletvekillerine ve meclis çalışanlarının kullanımı için inşa edilmiş bir cami ve camiyle birlikte inşa edilmiş kitaplık binası ile meydanı içeren yapı grubudur.

<span class="mw-page-title-main">İçerişehir</span> Bakünün tarihî çekirdeği

İçerişehir ya da Eskişehir, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün tarihî çekirdeği olarak bilinmektedir. Haydar Aliyev Vakfı'nın çalışmaları sonucunda UNESCO'nun Dünya Miras Komitesi'nin 2000 yılında Avustralya'nın Cairns kentinde yaptığı 24. oturumda Şirvanşahlar Sarayı ve Kız Kulesi ile birlikte Dünya Mirası olarak kabul edilen İçerişehir, Azerbaycan'dan listeye dahil olan ilk yapıdır. Bakü'nün en eski kısmı olan İçerişehir, iyi korunmuş kale duvarları ile çevrilidir. 221.000 m² alana sahip olan koruma alanında 1300'den fazla aile yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ashâb-ı Kehf Külliyesi</span>

Ashâb-ı Kehf Külliyesi, farklı inanç ve kültürlerde yer bulmuş Ashâb-ı Kehf anlatısının geçtiği yer olarak kabul edilen, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesi yakınlarındaki bir mekandır.

Cizre Ulu Camii, Şırnak ilinin Cizre ilçesinin merkezindeki Dağkapı Mahallesi'nde yer alan tarihî ibadet yapısı.

Bu liste; Ankara'daki camiler hakkında bir listedir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Kültür ve Sanat Merkezi</span>

Adana Kültür ve Sanat Merkezi, Türkiye'nin Adana kentinde, eski Adana Kız Lisesi binasında bulunan kültür merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Congresium Ankara</span> Ankarada bulunan çok amaçlı bir kongre ve gösteri salonu kompleksi

Congresium Ankara veya eski adıyla ATO Congresium; Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan çok amaçlı bir kongre ve gösteri salonu kompleksidir. Yıl içinde birçok sanat etkinliğine, fuara, ulusal ve uluslararası fuarlara ev sahipliği yapan mekan 2010 yılından beri hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kalan Camii</span>

"Büyük cami" anlamına gelen Kalon veya Kalan Camii, Özbekistan'daki Buhara'nın eski ana camisidir. 1924 yılında ibadete kapatıldı. UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenen şehrin tüm tarihi merkezi gibi, 16. yüzyılın başlarında Şeybanîlerin hükümdarlığı döneminde 12. yüzyıldan kalma eski bir caminin bulunduğu yere inşa edildi. On iki bin kişi kapasiteliydi. Semerkant'taki Bibi Hanım Camii'nden (1399-1404) sonra en önemli Mâverâünnehir camisidir. Mir-i Arab Medresesi'nin karşısındadır. UNESCO tarafından restore edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Magok-i-Attari Camii</span>

Magok-i-Attari Camii, Buhara, Özbekistan'da bulunan tarihi bir camidir. Lyab-i Hauz'un tarihi dini kompleksinin bir parçasını oluşturur. Cami, Buhara'nın tarihi merkezinde, Po-i Kalan'ın yaklaşık 300 metre güneybatısında, Toqi Telpak Furushon ticaret kubbesinin 100 metre güneybatısında ve Lyab-i Hauz'un 100 metre doğusunda yer almaktadır. UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı Buhara Tarihi Merkezi'nin bir parçasıdır. Günümüzde cami, halı müzesi olarak kullanılmaktadır.

Atatürk Köşkü Müzesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan, Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921-1932 yılları arasında yaşadığı konut ve çalışma mekânıdır.

<span class="mw-page-title-main">Köln Merkez Camii</span> Almanya Köln de camii

Köln DİTİB Merkez Camii, Köln şehrinde bulunan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Casa d'Areny-Plandolit</span>

Casa d 'Areny-Plandolit, Ordino, Andorra'da bulunan tarihi bir konaktır. Andorra Kültür Mirası'nda kayıtlı bir miras varlığıdır. 1633 yılında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda'da İslam</span>

İrlanda'da içinde belgelenmiş İslam tarihi 1950'lere dayanmaktadır. İrlanda'daki Müslümanların sayısı 1990'lardan bu yana çoğunlukla göç yoluyla artmıştır. 2022 İrlanda nüfus sayımına göre ülkede ikamet eden Müslümanların sayısı 81.930'dur.

<span class="mw-page-title-main">Seyit Halil Çelebi Camii</span>

Seyit Halil Çelebi Camii ; Simferopol'un eski şehir bölgesinde bulunan bir camii. Yapı 19. yüzyılın ortalarında inşa edilmiştir. Sovyet döneminde ise cami apartmana dönüştürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Cuma Camii (Şeki)</span> Azerbaycandaki tarihî cami

Şeki Cuma Camii, 1900-1914 yıllarında yapılmış tarihi-mimari bir camidir. Azerbaycan'ın Şeki kentindeki Yukarı Baş Devlet Tarihi-Mimari Koruma Alanı topraklarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Chorweiler</span>

Chorweiler Almanya'da Köln şehrinin altıncı ilçesidir (Stadtbezirk). Chorweiler ilçesinin büyük bir kısmı 1922 yılında Köln şehrine dahil edilmiştir, Chorweiler ilçesi 1970'lerde oluşturuldu. Bu ilçe, Köln'ün en düşük nüfus yoğunluğuna sahiptir ve birçok bölgesi oldukça kırsaldır.