İçeriğe atla

DIN konnektör

Orijinal bir IBM PC'nin (IBM 5150) klavyesinden beş kutuplu erkek 180 ° DIN konnektör..

DIN konnektörü, Alman ulusal standart organizasyonu olan Deutsches Institut für Normung (Alman Standartlar Enstitüsü) tarafından 1970'lerin başında standartlaştırılmış bir elektrik konektörü'dir.[1] Çok sayıda farklı konektör için DIN standartları vardır, bu nedenle ilgili DIN standardının doküman numarası eklenmedikçe (ör. "DIN 45322 konektörü") tek başına "DIN konektörü" terimi, herhangi bir konektör türünü belirgin biçimde tanımlamaz. Bazı DIN bağlayıcı standartları şunlardır:

  • DIN 41524, ses sinyalleri için sıklıkla kullanılan dairesel konnektörler için.
  • DIN 41612, eklenti kartlarını bir arka panele veya anakarta bağlamak için kullanılan dikdörtgen konektörler[2]
  • DIN 41652 Bilgisayar verileri ve video için kullanılan DB-15 konektörler

Tüketici elektroniği bağlamında, "DIN konnektörü" terimi, başlangıçta, analog ses sinyalleri için DIN tarafından standartlaştırılan dairesel konektör ailesinden bir üyeyi belirtirdi. Bu bağlantı uçlarından bazıları, güç bağlantıları, MIDI veya IBM AT bilgisayar klavyesi (klavye ve fare için daha sonraki PS/2 port Mini-DIN konnektörleri gibi) gibi dijital arabirimler için analog video uygulamalarında da kullanılmıştır.[3] Bu konektörler için orijinal DIN standartları artık hazırlanmamış ve eşdeğer uluslararası standart IEC 60130-9 ile değiştirilmiştir. DIN konektörleri yüzeysel olarak yeni profesyonel XLR konnektörlerine benzer görünse de, uyumlu değildir.

Dairesel konektörler

Bu konektör serisinin tüm erkek konektörleri (fişleri), fişin ve soketin eşleşebileceği yönü sınırlayan, çentikli 13.2 mm çaplı bir metal kalkan içerir. Aynı formdaki yalnızca bir pin konfigürasyonunda farklı konektörler mevcuttur ve bunlar orijinal olarak DIN 41524 / IEC / DIN EN 60130-9 (90 ° de 3-pin ve 45 °'de 5-pin) ve DIN 45322'de standartlaştırılmıştır.[4] DIN 45323 (6 pimli), DIN 45329 / IEC 10 (45 pimli 7 pinli), DIN 45326 / IEC / DIN EN 60130-9 (8 pinli 45 °) ve aşağıdaki örnekler de dahil olmak üzere farklı uygulamalar için diğer standartlar idi:

DIN 41524: 3-pin, 90°, 180°4-pin, 72°, 216°5-pin, 90°, cube, 270°DIN 45322: 5-pin, 60°, 240°DIN 41524 / IEC/DIN EN 60130-9: 5-pin, 45°, 180°DIN 45522: 6-pin, 60°, 240°DIN 45329 / IEC 10: 7-pin, 45°, 270°DIN 45326 / IEC/DIN EN 60130-9: 8-pin, 45°, 270°8-pin, 45°/41°, 262°

Hoparlör konektörü

Hoparlör DIN hat soketi (sol) ve fiş (sağ)

Bir hoparlörü bir ses gücü amplifikatörüne bağlamak için tasarlanan kutuplanmış, iki kutuplu, korumasız bir konnektör, DIN 41529 hoparlör konektörü olarak bilinir. Panel montajlı bir dişi versiyonu, hat üzerine monte edilmiş erkek ve dişi versiyonları olarak varoluyor. Erkek versiyonunda merkezi düz bir pim ve dairesel pim merkezi kapalı olarak monte edilmiştir.[5] Maça negatif çizgiye (siyah) bağlanırken dairesel pim olumlu çizgiye (kırmızı) bağlanır. Panel montajlı dişi versiyon, harici bir hoparlör konektörü takılıysa, cihazın dahili hoparlörünü çıkaran bir yardımcı kontağa sahiptir veya içermeyen olarak mevcuttur.

Şimdi daha çok 16 mm film projektörleri gibi daha eski donanımlarda bulunuyor. Birçok Mercedes-Benz otomobilinde bulunan Harman International Industries radyosu bu konektörü kullanıyor. Aynı konektör, ampulü güç kaynağına bağlamak için bazı LED lambaları ve halojen lambalarında kullanılır.[6] İki kutuplu DIN fişinin dış metal kabuktan yoksun olması, kazanın fişini yanlışlıkla ayırmak için şimdiye kadar daha az kuvvet gereklidir. Aşınmış iki-pinli hoparlör fişleri genellikle teması koparmak için en ufak bir itme gerektirir. Bu hoparlör konektörünün Bang & Olufsen tarafından kullanılan üç ve dört pinli versiyonları da vardır.

Kullanım

5/180 ° konektörler genel olarak aşağıdakiler için kullanılır:

  • Elektronik müzik aletileri için SYNC veya MIDI arabirimi
  • Kişisel bilgisayarlar için çevre birimleri veya güç konektörleri
  • Orijinal HME kablosuz iletişimcilerinde bulunan ses, (Tx & Rx) "Drive Through" Restoranlar için gelen ve giden ses için kulaklık konektörüdür.[7]
  • UMTS Antenlerinin Eğimini Kontrol Etmede (Anten Interface Standards Group)
  • Radyo-kontrollü uçakların iki kumandasını eğitim amaçları için bir araya getirmekde.
  • DIN konektörü, ses dışında birkaç kullanmayı da gördü. Özellikle çeşitli ev bilgisayarları ve video oyun konsolları için bir konektör olarak popülerdi.

Sovyetler Birliği'nde, ОНЦ-ВГ (Latin: ONC-VG) adlı 3 pinli ve 5 pinli DIN konektörler, birçok ekipman parçası gibi fabrikada üretilen ses cihazlarında da görülebilirdi. Radyo amatörleri ve küçük kooperatifler bu güvenilir konektörleri çabucak keşfetti ve bunları hemen hemen her düşük frekanslı sinyal cihazına, çoğunlukla standart olmayan pin kullanımına verdi. 3 veya 5 pimli dışındaki versiyonlar SSCB'de çok nadirdi ve satın almak çok zordu. Örneğin 4 pinli DIN konnektörleri hiçbir zaman herhangi bir cihazda veya mağazada görülmedi.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2018. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2018. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2018. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2018. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

Telekomünikasyonda RS-232, DTE ile DCE arasındaki seri ikili tek sonlu veri iletimi ve sinyalleme için kullanılan seri iletişim standardının genel adıdır. Daha çok bilgisayardaki seri portlarda kullanılır. Bu standart, elektriksel karakteristikleri, sinyal zamanlamalarını, sinyal anlamlarını, konnektörlerin fiziksel büyüklükleri ve bacak çıkışlarını kapsamaktadır. Şu anki standart 1997'den beri kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Seri bağlantı noktası</span>

Seri port seri bir bağlantı noktası, seri iletişim, her seferinde içeriye veya dışarıya doğru bir bit bilgi transfer eden fiziksel bir arayüzdür. Kişisel bilgisayarların tarihi boyunca terminaller veya modemler gibi cihazlar ile bilgisayarlar arasındaki veri transferi çoğunlukla seri bağlantı noktaları üzerinden sağlanmıştır. Fare, klavye, diğer çevre birimleri de bu yolla bilgisayara bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">HDMI</span> yüksek kalitede ses ve görüntü verisi aktaran ara birim

Yüksek çözünürlüklü çokluortam arayüzü veya kısaca HDMI, 2003 yılında ses (audio) ve görüntü (video) verilerini sıkıştırılmadan dijital olarak aktarmak için geliştirilmiş bir arabirimdir. HDMI; blu-ray disk çalar, HD-DVD disk çalar, bilgisayar, oyun konsolu, dijital uydu alıcısı gibi cihazları uyumlu ses ve görüntü cihazlarına bağlar. 2006 yılında HDTV, kameralar ve dijital fotoğraf makinelerinde de görülmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">SCART</span>

SCART Fransız kaynaklı bir standarttır. Ses ve görüntü bağlantısı yapmayı sağlayan 21-pinli bir konnektör kullanılır. Televizyonlarda çok yaygın kullanılır ve DVD oynatıcı, uydu alıcısı gibi cihazlarda yine SCART çıkışı vardır. SCART konnektörü çok kalın olduğu için bilgisayarlarda bulunmaz. SCART, hem kompozit video sinyalini, hem S-Video sinyalini, hem de RGB sinyalini aktarabilir. Maksimum 720 x 576 çözünürlüklü video aktarımına izin verdiği ve analog olmasından dolayı dijital ses ve görüntü sinyalini aktaramadığı için yerini komponent video ve daha sonra HDMI almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ses ve video konnektörleri</span> Ses ve video sinyallerinin taşınmasında kullanılan sonlandırma elemanları

Ses ve video konnektörleri analog veya dijital ses ve video sinyallerinin taşınmasında kullanılan sonlandırma elemanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Keystone jack</span>

Keystone jack, Keystone jak veya Keystone modül, bilişim sistemlerinde kullanılan bir zayıf akım sonlandırma elemanıdır. Çeşitli standartları bulunan keystone jacklar, bazı ülkelerde bilgisayar veya telefon data prizi olarak da adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">BeBox</span>

BeBox, şirketin kendi işletim sistemini, BeOS'u çalıştırmak için Be Inc. tarafından satılan bir çift çekirdek işlemcili kişisel bilgisayardır. Sistemin dikkat çeken yönleri ön kapağında işlemci yapılandırması ve kasanın arka tarafında "GeekPort" bulundurmasıdır. "Blinkenlights" lakaplı iki sarı / yeşil dikey LED dizileri, CPU yükü göstermek için ön çerçevenin içine inşa edilmiştir. Sağ tarafta LED alttaki sabit disk etkinliğini gösterir. BeBox Ekim 1995 yılında çıkmıştır. İşlemciler Ağustos 1996'da 133 MHz'e yükseltilmiştir. Be Inc.'in yazılım üzerine yoğunlaşmasıyla üretimi Ocak 1997 yılında durdurulmuştur.

MHL(Mobile High-Definiton Link) cep telefonları, tabletleri ve diğer uyumlu tüketici elektronik ürünleri(CE) yüksek çözünürlüklü televizyonlara(HD Televizyonlar) ve ses alıcı cihazlara bağlanmak için tüketicilerin kullandığı bir endüstri standardıdır. MHL ile uyumlu ürünler listesine adaptörler, otomobil aksesuarları, ses/görüntü alıcıları, Blu-Ray Disk Oynatıcıları,akıllı telefonlar, tabletler, televizyon aksesuarları gibi birçok ürün girmektedir. MHL aynı zamanda Nokia, Samsung, Silicon Image, Sony ve Toshiba'nın dahil olduğu büyük mobil ve tüketici elektronikleri şirketlerinin ortaklaşa oluşturduğu bir şirketler birliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Lightning (konnektör)</span>

Lightning konnektörü Apple tarafından üretilen özel bir bilgisayar veri yolu ve güç konektörüdür. 12 Eylül 2012'de, 30-pin Dock konnektörünün yerine geçmesi için tanıtıldı. Lightning konektörü, iPhone, iPad ve iPod gibi Apple mobil cihazlarına bilgisayarları, harici monitörleri, kameraları, USB şarj cihazları gibi çevre birimlerini bağlamak için kullanılır. 30 yerine 8 pin kullanan Lightning, 30-pin Dock konnektörüne kıyasla çok daha kompakt bir yapıdadır ve her iki yönde de takılabilir. Bununla birlikte, eski 30-pin Dock konnektörü kullanan cihazları, Lightning konnektörü kullanan cihazlara bağlayabilmek için dönüştürücü gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Dokuz voltluk pil</span>

Dokuz voltluk pil (9V) En yaygın biçimi, erken transistörlü radyolar için tanıtıldı. Yuvarlak kenarlı dikdörtgen prizma şekli ve üst kısmında kutuplanmış bir ankraj konektörü vardır. Bu tip Walkie-talkie telsiz konuşmaları, saatler ve duman dedektöründe yaygın olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">USB-C</span> 24 pinli, tamamen geri çevrilebilir bir fiş USB bağlantı düzeni

USB-C ayrıca USB Type-C olarak da bilinen 24 pinli, tamamen geri çevrilebilir bir fiş USB konnektördür. Bu sistem veri ve enerjinin taşınmasına izin verir. Son versiyonlar 2010 yılında sunulan USB 3.0 versiyonu, 29 Ağustos 2019 tarihinde, USB Implementers Forum tarafından sunulan USB4 versiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Dock konektörü</span>

Dock konektörü bir mobil elektronik cihazın birden fazla harici kaynağa aynı anda bağlanması için kullanılan bir konektördür. Dock konektörü, mobil cihazın yerleştirilmesi işlemini basitleştirmek için, tek bir konnektör aracılığıyla tipik olarak çeşitli sinyaller ve güç taşır. Dock bağlantısı, mobil cihazı desteklemek veya hizalamak için kullanılan mekanik bir fikstür içine gömülebilir veya bir kablo ucunda olabilir.

HTC Artemis HTC tarafından Ekim 2006 yılında üretilmiş bir Windows Mobile aygıtıdır. Cihaz, GPS, GPRS EDGE, BlueTooth, WiFi ve dört bantlı GSM bağlantısını desteklemektedir. Cihaz ayrıca cep telefonu operatörleri Orange, O2 ve T-Mobile tarafından satılıyor ve sırasıyla Orange SPV M650, O2 Xda Orbit ve T-Mobile MDA Compact III olarak etiketlendi. İkinci versiyon çoğu ülkede WiFi olmaması nedeniyle yoksundur.

<span class="mw-page-title-main">Mini-DIN konnektör</span>

Mini-DIN konnektör, çok çeşitli uygulamalarda kullanılan çok kutuplu elektrik konektörlerinin bir ailesidir. Mini-DIN, daha büyük, eski DIN konnektör'e benzer. Her ikisi de Alman standartları kuruluşu olan Alman Standartlar Enstitüsü'nün standartlarıdır.

Nokia 5030 XpressRadio Nokia tarafından satılan düşük fiyatlı bir GSM cep telefonudur. Seri 30 sistemlidir. Mart 2009'da duyuruldu. Cihaz iki renkte mevcuttur - kırmızı ve gri.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 1209</span>

Nokia 1209 Fin şirketi Nokia tarafından tanıtılan düşük fiyatlı bir GSM cep telefonu. Seri 30 sistemlidir. Telefon Ocak 2008'de duyuruldu. Nokia 1208'in ardılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kafa kulaklığı</span>

Bir kafa kulaklığı, bir mikrofonu bir kulaklıkla birleştiren bir aksesuardır. Kulaklıklar, tek kulaklık (mono) veya çift kulaklık ile yapılır. Kulaklık, bir telefon ahizesinin eşdeğer işlevselliğini sağlar, ancak ahizesiz kullanım özelliğine sahiptir. Çağrı merkezleri ve diğer telefon yoğun işler dahil olmak üzere ve telefon görüşmesi sırasında her iki elinin de ücretsiz olmasını isteyen herkes için birçok kullanımı var.

<span class="mw-page-title-main">UHF konnektör</span>

UHF konektörü, adını dişli RF konektörü'nden alır. Konektörün tasarımı, radyo endüstrisinde kullanılmak üzere 1930'larda yapıldı. "Muz fiş"in dış çeperli bir halidir. Telsiz cihazlarında iletim hattı uçları için yaygın olarak kullanılan standart bir konektör olup, daha küçük, taşınabilir ekipmanlar için ağırlıklı olarak BNC konektörleri kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik konnektörü</span> Elektrikli parçaları bağlamak için kullanılan elektro-mekanik cihaz

Elektrikli konnektörü, elektriksel iletkenlere katılmak ve elektrik devresi oluşturmak için kullanılan elektromekanik bir cihaz. Çoğu elektrik konektörleri bir cinsiyete sahiptir: fiş olarak adlandırılan erkek bileşeni, dişi bileşenine veya sokete bağlanır. Farklı konektörleri birleştirmek için bir adaptör kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">RJ11</span>

RJ11 konnektörü, ses ve veri ekipmanını yerel bir santral taşıyıcısı veya uzun mesafe taşıyıcısı tarafından sağlanan bir hizmete bağlamak için standartlaştırılmış bir telekomünikasyon ağı arayüzüdür.