İçeriğe atla

DF-17

DF-17

Mobil araç üzerinde DF-17 füzesi
Çeşidi Hipersonik Süzülme Aracı ile MRBM
Uyruğu Çin
Hizmet geçmişi
Hizmet 2019
Kullanıcılar Halk Kurtuluş Ordusu Roket Kuvvetleri
Üretim tarihi
Üretici Çin Fırlatma Aracı Teknolojisi Akademisi (CALT)
Özellikler
Ağırlık ~15.000 kilogram (33.000 lb)[1]
Uzunluk ~11 metre (36 ft)[1]

Savaş başlığı Termonükleer (ABD tarafından iddia edilmektedir) veya
Konvansiyonel

Motor İki kademeli Katı yakıtlı roket
Harekat menzili ~1.800-2.500 kilometre (1.100-1.600 mi)[2]
Kılavuz sistemi Hipersonik Süzülme Aracı[1]

DF-17 (Dong Feng-17 veya "Doğu Rüzgârı-17"), 2019 yılında tanıtılan bir Çin hipersonik süzülme aracı ve balistik füzesidir. Hem nükleer hem de konvansiyonel faydalı yük taşıyabildiğine ve yaklaşık 1.800 kilometre (1.100 mil) menzile sahip olduğuna inanılmaktadır.

DF-17 mobil bir fırlatıcıdan fırlatılmak üzere tasarlanmıştır ve hipersonik hızlara ulaşmasını sağlayan katı yakıtlı bir roket güçlendirici ile donatılmıştır. Yüksek hızı ve manevra kabiliyeti nedeniyle çoğu füze savunma sisteminden kaçabileceğine inanılmaktadır. Roket itici ayrıldıktan sonra, hipersonik süzülme aracının yaklaşık 30 kilometre (19 mil) yükseklikte uçtuğuna ve radar tespitinden kaçmasına izin veren bir yörünge izlediğine inanılmaktadır.[3]

DF-17, DF-ZF ile birlikte 1 Ekim 2019'daki Ulusal Gün askeri geçit töreninde resmi olarak tanıtıldı ve böylece Çin'in ilk operasyonel hipersonik silah sistemleri ve dünyanın ilk tam operasyonel sistemlerinden biri haline geldi.[4]

Gelişim

DF-17 prototiplerinin testleri 2014 yılı itibarıyla başlamıştı. Ocak 2014 ile Kasım 2017 arasında en az dokuz test uçuşu gerçekleştirildi.[1]

1 Kasım 2017'deki ağır vasıta test uçuşu, İç Moğolistan'daki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden başlatıldı. DF-17'nin balistik ve yeniden giriş aşamalarının tamamlanmasının ardından HGV'nin yaklaşık 60 kilometrelik alçaltılmış bir irtifada uçmasıyla füzenin faydalı yükü yaklaşık 1.400 kilometre uçtu. Test, Ekim ayında Çin Komünist Partisi 19. Parti Kongresi'nin ilk genel kurulunun ardından gerçekleşti.[2]

Füze, Ekim 2019'daki Ulusal Gün geçit töreni sırasında resmen tanıtıldı.[5]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d "DF-17". CSIS Missile Defense Project. 20 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2020. 
  2. ^ a b "Introducing the DF-17: China's Newly Tested Ballistic Missile Armed With a Hypersonic Glide Vehicle". 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2022. 
  3. ^ "DF-17 Ballistic Missile with a Hypersonic Glide Vehicle | Military-Today.com". www.military-today.com. 18 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2022. 
  4. ^ Henri Kenhmann (2019-10-07) DF-17 : Ce que l’on sait de cette arme hypersonique chinoise 18 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (translated, French: DF-17: What is known about this Chinese hypersonic weapon)
  5. ^ "China Brings Out the Big Guns for National Day". 19 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Füze</span> çeşitli güdüm sistemleri ile hedefe yönelen karmaşık silah sistemi

Füze, genellikle bir sevk maddesi, jet motoru veya roket motoruyla desteklenen, kendi kendine hareket edebilen, havada giden menzilli bir silahtır.

<span class="mw-page-title-main">V-2</span> İlk balistik füze ve uzaya ulaşan ilk insan yapısı alet

V-2, ilk balistik füze ve uzaya ulaşan ilk insan yapısı alet.

<span class="mw-page-title-main">Balistik füze</span> nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir

Balistik füze, nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli güdümlü veya güdümsüz füzedir. Bu füzeler tek bir nükleer başlık taşıyabilecekleri gibi, birden fazla başlık taşıyarak bu başlıkları farklı hedeflere yollayabilirler. Bu silahlar, motorlu uçuşta aerodinamik olarak yönlendirilen seyir füzelerinden farklı bir kategoridedir.

<span class="mw-page-title-main">Kıtalararası balistik füze</span> Asgari 5500 km ve daha fazla menzili olan balistik füzelerdir

Kıtalararası balistik füze (KABF) asgari 5500 km ve daha fazla menzili olan, nükleer başlık taşıması amacıyla tasarlanmış balistik füzelerdir. Ayrıca kimyasal ve biyolojik silah etkileri ile de donatılabilir. Tek bir füze birden fazla hedef için birden fazla savaş başlığı taşıyabilir. Erken model KABFlerin hedefi tam vurmak konusunda yetenekleri kısıtlıydı, bu yüzden genelde şehir gibi büyük hedefler için kullanılıyorlardı. Daha sonra hedefi isabet kabiliyeti artınca askeri hedeflere karşı kullanılmaya başlandı. İkinci ve üçüncü nesil tasarımlar isabet konusunda bayağı ilerlediği için en küçük hedeflere bile başarılı nokta atışı yapabildi.

<span class="mw-page-title-main">MIM-104 Patriot</span> Amerikan menşeli yüksek irtifa uzun menzilli hava savunma sistemi

MIM-104 Patriot, uçaklara, seyir füzelerine ve taktik balistik füzelere karşı koruma sağlamak üzere tasarlanmış uzun menzilli, her irtifada, her türlü hava koşuluna uygun bir hava savunma sistemidir. Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir savunma ve havacılık şirketi olan Raytheon Technologies tarafından üretilmektedir. Öncelikle Amerika Birleşik Devletleri ve dünyadaki diğer bazı ülkeler tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Orta menzilli balistik füze</span>

Orta menzilli balistik füze (OMBF) KMBF'den daha fazla menzile sahip olan balistik füze çeşididir. KMBFler de olduğu gibi nükleer başlık taşıma kapasitesine sahiptir. Kurumlara göre değişmekle birlikte ABD Savunma Bakanlığı'na göre menzili 1000 ile 3000 km arasında olan balistik füzeler OMBF sınıfına girer.

S-500 Prometey şu anda Almaz-Antey Hava Savunma Kuruluşu tarafından geliştirilmekte olan bir Rus yüzeyden-havaya füze sistemidir. Ayrıca 55R6M "Triumfator-M" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi</span> Çinde bulunan uzay aracı fırlatma merkezi

Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi (JSLC)(Çince: 酒泉卫星发射中心; pinyin: Jiǔquán Wèixīng Fāshè Zhòng Xīn), Çin'in Gansu Eyaleti, Jiuquan, Jinta ilçesi, Ejin, Alxa, İç Moğolistan ve Hangtian kasabası arasındaki bir Çin uzay aracı fırlatma merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'in uzay programı</span>

Çin Halk Cumhuriyeti'nin uzay programı, Çin Halk Cumhuriyeti'nin yürüttüğü ve yönettiği uzay daki faaliyetleri konu alır. Çin uzay programının kökleri, yeni yeni müttefik olan Sovyetler Birliği'nin yardımıyla Çin'in, algılanan Amerikan tehditlerine yanıt olarak ilk balistik füze ve roket programlarını geliştirmeye başladığı 1950'lere kadar uzanır. Sovyet Sputnik 1 ve American Explorer 1 uydularının sırasıyla 1957 ve 1958'de fırlatılmasındaki başarılardan hareketle, Çin, ilk uydusu Dong Fang Hong I'i Nisan 1970'te Long March 1 roketiyle fırlatmış ve bu da onu yörüngeye uydu yerleştiren beşinci ülke yapmıştır.

Jericho, İsrail tarafından 1960'lardan günümüze kadar geliştirilen, uygulanmış balistik füzelerin birbiriyle yakından ilgili bir ailesi için verilen genel bir addır. İsmi, 1963 yılında İsrail ve Dassault arasında imzalanan Jericho'nun ilk geliştirme sözleşmesinden alınmış ve kod adı da İncil'deki Jericho şehrinden referans olarak verilmiştir. Çoğu İsrail klasik silah sisteminde olduğu gibi, test verilerinin, hükûmet yetkililerinin kamuya açıklamalarının ve özellikle de Shavit uydu fırlatma aracıyla ilgili açık bilgilerin ayrıntılarının bulunduğu kesin ayrıntılar sınıflandırılmıştır. Daha sonraki Jericho ailesi gelişimi, Jericho II IRBM'nin türevleri olduğuna inanılan ve Jericho III ICBM'nin gelişiminden önce gelen Shavit ve Shavit II uzay fırlatma araçlarıyla ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Şahab-3</span> İran yapımı bir orta menzilli balistik füze

Şahab-3, İran yapımı bir orta menzilli balistik füzedir. Füze, Çin yapımı DF-21 ve Kuzey Kore yapımı Nodong-1 füzesinin bir uyarlamasıdır. Shahab-3, 1,280 kilometre menzile sahip olup MRBM varyantı ise 1,930 kilometreye kadar ulaşabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kadir-110</span>

Kadir-110, İran yapımı bir orta menzilli balistik füzedir. Füze, ilk olarak İran-Irak Savaşı'nın yıldönümünde bir askeri geçit töreninde halka tanıtılmıştır. Füzenin yaklaşık 1,800-2,000 km menzili bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">RS-24 Yars</span>

RS-24 Yars, Rus yapımı bir MIRV termonükleer kıtalararası balistik füzedir. Füze, ilk olarak 29 Mayıs 2007 tarihinde denenmiş olup RT-2PM Topol'den daha ağırdır. RS-24 Yars'ın eskiyen R-36 ve UR-100N füzelerinin yerini alması planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avangard (hipersonik füze)</span>

Avangard UR-100UTTKh, R-36M2 ve RS-28 Sarmat ağır KABF'leri MIRV uçuş yükü olarak taşıyabilen bir Rus hipersonik füze aracıdır. Hem nükleer hem de konvansiyonel yükleri taşıyabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hipersonik silah</span>

Hipersonik silahlar, ses hızının 5 ila 25 katı arasında - saniyede yaklaşık 1 ila 5 mil hızla hareket edebilen füzeler ve mermilerdir.

Kh-47M2 Kinzhal ("hançer") Rus nükleer kapasiteli hipersonik aero-balistik havadan karaya füzesidir. İddia edildiğine göre 2.000 km'den fazla menzile, Mach 10 hıza sahiptir ve uçuşunun her aşamasında kaçınma manevraları yapabilir. Hem konvansiyonel hem de nükleer savaş başlıklarını taşıyabilir ve Tu-22M3 bombardıman uçaklarından veya MiG-31K uçaklarından fırlatılabilir. Rusya'nın Güney Askeri Bölgesi ve Batı Askeri Bölgesi'ndeki hava üslerinde konuşlandırılmıştır.

3M22 Zircon veya 3M22 Tsirkon olarak da yazılır, şu anda Rusya tarafından üretilmekte olan bir scramjet destekli, manevra kabiliyetine sahip hipersonik gemisavar seyir füzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer enerjili uçak</span>

Nükleer enerjili uçak, nükleer enerjiyle çalıştırılması amaçlanan bir uçak için bir kavramdır. Amaç, yanan yakıttan gelen ısı yerine, sıkıştırılmış havayı fisyon ısısıyla ısıtacak bir jet motoru üretmekti. Soğuk Savaş sırasında, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği, daha fazla dayanıklılığı nükleer caydırıcılığı artırabilecek nükleer enerjili bombardıman uçaklarını araştırdı, ancak her iki ülke de böylesi bir operasyonel uçak üretmedi.

<span class="mw-page-title-main">Kh-32</span>

Kh-32, gemiler, yer tabanlı tahkimatlar ve altyapı dahil olmak üzere çeşitli hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanmış havadan fırlatılan bir Rus seyir füzesidir. Tupolev Tu-22M3 uzun menzilli bombardıman uçağı tarafından taşınır ve Mach 4.2'ye kadar hıza ulaşabildiği bildirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hwasong-18</span>

Hwasong-18 Kuzey Kore yapımı üç kademeli katı yakıtlı bir kıtalararası balistik füzedir (ICBM). Bu füze, Kuzey Kore tarafından geliştirilen ilk katı yakıtlı ICBM olma özelliğini taşır ve ilk kez 8 Şubat 2023'te Kore Halk Ordusu'nun kuruluşunun 75. yıl dönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen geçit töreninde sergilenmiştir. İlk test uçuşu ise 13 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirilmiştir.