İçeriğe atla

DEKAMER

DEKAMER
Kuruluş2008
TürSivil toplum örgütü
Konum
Önemli kişilerProf. Dr. Yakup Kaska
(Yön. Kurulu Bşk.)[1]
Resmî sitedekamer.org.tr

Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (Kısa adı: DEKAMER) deniz kaplumbağalarının tedavilerinin yapılması, korunması ve deniz yaşamıyla ilgili araştırmalar yapmak amacıyla kurulmuş bir merkezdir. Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan'da yer alan merkez, 2008 yılında kurulmuş ve 2009 yılında resmî olarak çalışmalarına başlamıştır. Türkiye'de bu alanda faaliyet gösteren ilk merkez olma özelliğine sahiptir.

Faaliyetler

DEKAMER, deniz kaplumbağalarının korunması amacıyla kurulmuş bir merkezdir. Merkez, yaralı ve hasta deniz kaplumbağalarını tedavi ve rehabilite ederek tekrar deniz yaşamına kazandırmayı hedeflemektedir. Aynı zamanda, yuvalama kumsallarında koruma ve popülasyon izleme çalışmaları yaparak hem deniz hem de karasal habitatlarda bilimsel araştırmalar yürütmektedir. DEKAMER, bilgilendirme ve eğitim amaçlı ziyaretçiler kabul etmektedir ve yıllık ortalama 50.000 ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır.

Deniz kaplumbağalarının tedavileri

Her yıl birçok deniz kaplumbağası, balıkçılığa bağlı faaliyetler, deniz taşıtlarıyla çarpışma, kasti yaralamalar, hayalet ağlara takılma veya doğal sebepler nedeniyle yaralanmakta ve ölmektedir. Akdeniz'de her yıl yaklaşık 132.000 deniz kaplumbağası yanlışlıkla yakalanmakta ve bunların 44.000'i ölmektedir.[2] Yuvalama sezonunda, anaç bir deniz kaplumbağasının bıraktığı yaklaşık 1000 yumurtadan sadece bir veya birkaç tanesi erginliğe ulaşabilmektedir. Bu nedenle, yaralanan ergin bir kaplumbağanın tedavisinin yapılarak doğaya kazandırılması büyük önem taşımaktadır. Türkiye, deniz kaplumbağaları için Akdeniz'deki en önemli ülkelerden biridir[3] ve yaralı kaplumbağaların tespiti ve tedavisi, Akdeniz popülasyonları açısından kritik bir rol oynamaktadır. DEKAMER, 2019 yılı sonuna kadar merkeze ulaştırılan 367 deniz kaplumbağasından 202'sini tedavi ederek tekrar doğal ortamına kazandırmıştır.[4]

Popülasyon izleme ve koruma çalışmaları

DEKAMER, Türkiye kumsallarında yuva yapan deniz kaplumbağalarının yuvalarını koruma ve popülasyonlarını izleme amacıyla çeşitli projeler yürütmektedir. Bu projeler, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılmakta ve izinleri verilmektedir. DEKAMER, bu çalışmaları ağırlıklı olarak Akdeniz kıyı şeridinin batısındaki kumsallarda gerçekleştirmektedir.

Bilimsel araştırmalar

DEKAMER, deniz kaplumbağalarının yaşam döngüsü ve habitatlarının araştırılması, deniz içi popülasyon büyüklüğü ve demografi, iklim değişikliğinin etkileri, balıkçılıkla etkileşimler, denizel atıkların etkileri ve kirlilik, göç yolları ve kışlama alanlarının belirlenmesi gibi konularda bilimsel araştırmalar yürütmektedir. Bu amaçla, uydu izleme cihazları kullanarak deniz kaplumbağalarının hareketlerini ve davranışlarını takip etmektedir.

Kamuoyu farkındalık çalışmaları

DEKAMER, kumsal kullanıcısı turistler ve yerel halk başta olmak üzere kıyısal turizm işletmeleri ile çeşitli seviyedeki okulların ve yüksek öğrenim kurumlarının öğrencilerine yönelik eğitim programları düzenlemektedir. Bu programlar kapsamında, çeşitli okullarda seminerler verilmekte ve merkezi ziyaret eden yaklaşık 50.000 kişiye gönüllüler aracılığıyla bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır. Eğitim ve farkındalık çalışmaları, deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik kamuoyu bilincini artırmayı amaçlamaktadır.

DEKAMER, bu çok yönlü faaliyetleri ile deniz kaplumbağalarının korunmasına önemli katkılarda bulunmaktadır ve bu alandaki çalışmalarını düzenli olarak sürdürmektedir.

Projeler

DEKAMER, Türkiye Cumhuriyeti bakanlıkları tarafından yaptırılan koruma ve izleme çalışmalarının yanı sıra lisansüstü öğrenci projeleri kapsamında farklı üniversitelerle işbirliği yapmaktadır. Bu çalışmaların yanında çok sayıda uluslararası projenin ortağı veya uygulayıcısı olarak araştırmalar yürütmektedir.

Bu projelerin başlıcaları:

  • INDICIT Projesi[5] kapsamında Avrupa Birliği'nin desteğiyle Fransa, Birleşik Krallık, İtalya, İspanya, Portekiz, Tunus, Türkiye ve Yunanistan olmak üzere sekiz ülkeden 12 ortakla denizlerdeki atıkların ve plastik kirliliğinin deniz kaplumbağaları ve denizel mega fauna üzerine etkisi üzerine etkisini araştırmaktadır.
  • MAVA Vakfı desteğiyle yürütülen Akdeniz Havzasında Deniz Kaplumbağalarının Korunması Projesi[6] kapsamında DEKAMER, Türkiye'nin yanı sıra Fransa, Kuzey Kıbrıs, Tunus, Yunanistan'dan ortaklarla deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsallarının korunması, iklim değişikliğinin etkilerinin izlenmesi, göç yollarının ve kışlama alanlarının belirlenmesi gibi konu başlıklarında ortak çalışmalar yürütmektedir.
  • MAVA Vakfı desteğiyle yürütülen Akdeniz Hedef Dışı Avcılık Projesi'nde[7] Fas, Tunus ve Türkiye'de, Akdeniz'deki hassas türlerin hedef dışı avcılığını anlama ve hedef dışı avcılığı azaltma çalışmalarının yerel uygulayıcı ortakları arasındadır.
  • DEKAMER ayrıca Avrupa Birliği Life Programı desteğiyle yürütülen LIFEMEDTURTLES Projesi[8]'nin ortağıdır. Arnavutluk, İspanya, İtalya, Tunus'tan ortaklarla yürütülen proje, deniz kaplumbağalarının korunması, deniz yaşamlarının araştırılması, rehabilitasyon merkezlerinin altyapısının geliştirilmesi ve balıkçılığın etkilerinin azaltılmasını hedeflemektedir.
  • Bu çok uluslu projelerin yanında TUI Care Vakfı desteğiyle yürütülen Deniz Kaplumbağaları ve Turizm Birlikte Olabilir Projesi ile turizm işletmelerinin, turistlerin ve öğrencilerin bilinçlendirilmesi çalışmalarını yürütmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Yönetim. 22 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., DEKAMER, 18 Mayıs 2020
  2. ^ "Casale, P. Sea turtle by‐catch in the Mediterranean.12(3), 299-316". Fish and Fisheries. 2011. 
  3. ^ "Casale, P., et al. Mediterranean sea turtles: current knowledge and priorities for conservation and research. 36, 229-267". Endangered species research. 2018. 6 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "DEKAMER Yıllık Faaliyet Raporu 2019" (PDF). DEKAMER. 2019. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  5. ^ "INDICIT Project". 2019. 4 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Conservation of marine turtles in the Mediterranean Region". 2020. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Med bycatch Project". 2020. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Life MEDTurtles". 2020. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

Videolar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Patara Plajı</span> Patara antik kenti yakınında bulunan plaj

Patara Plajı, Patara antik kenti yakınında bulunan ve bu bölgedeki en büyük plajlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Dalyan, Ortaca</span> Dalyanın mahallesi

Dalyan, Muğla ilinin Ortaca ilçesine bağlı bir mahalledir. Türkiye'de Dalyan adında birçok yer bulunmaktadır. Dalyan kelimesi Rumca olup özel balık yakalama düzenekleri olan doğal sahalara denmektedir. Genelde deniz kenarında sazlık doğal yapısında olurlar.

<span class="mw-page-title-main">June Haimoff</span> Kaptan June

June Haimoff, Kaptan June İngiliz çevreci.

<i>Chelonia mydas</i>

Yeşil deniz kaplumbağası, Chelonia cinsi içindeki tek tür olan bir deniz kaplumbağasıdır. 200 kg ağırlığa, 1-1,5 metre uzunluğa erişebilir ve bu ölçülerle, sert kabuklu kaplumbağalar içinde en büyük olandır. Tropik, tropik altı ve bazı daha ılıman denizlerde dağılım gösteren tür, erişkin bireylerin yosunlardan zengin beslenmesine bağlı olarak bedenlerindeki yağ dokusu yeşil renk alır.

<span class="mw-page-title-main">Kaplumbağa</span>

Kaplumbağalar, Testudines takımını oluşturan çok sert ve kemiksi bir kabuk içinde yaşayan, ağır yürüyüşlü, dört ayaklı sürüngenlerdir. Kaplumbağalara bağa veya tosbağa da denir.

<span class="mw-page-title-main">Çıralı, Kemer</span>

Çıralı, Kemer ilçesine bağlı Ulupınar mahallesinin mevkiidir.

<i>Caretta caretta</i> deniz kaplumbağası türü

İribaş deniz kaplumbağası ya da Caretta caretta, Caretta cinsine bağlı bir deniz kaplumbağası türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Türk Deniz Araştırmaları Vakfı</span>

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı, (TÜDAV) bir gurup bilim insanı, denizci ve doğasever tarafından Türk deniz ve iç sularıyla ilgili bilimsel araştırma, yayın, eğitim, koruma alanları ve bilgi bankası gibi konular hakkında çalışmak üzere 1997 yılında kurulmuş, ulusal ve uluslararası ölçekte faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Doğal Hayatı Koruma Derneği</span>

Doğal Hayatı Koruma Derneği ya da kısa adıyla DHKD, 1975 yılında kurulan, merkezi İstanbul'da olan bir Sivil toplum kuruluşu'dur. 1986'da "Kelaynak'tan haberler" adlı bir bülten yayımlayan DHKD, adını duyurmaya yönelik ilk kampanyasını Turkish Times de gerçekleştirdi. Kuruluşundan on beş yıl sonra, Bakanlar Kurulu kararıyla "kamu yararına çalışan dernek" statüsü kazandı.

Boğazkent, Antalya ilinin Serik ilçesine, bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz için Birlik</span> Akdeniz havzası ülkelerini kapsayan kuruluş

Akdeniz için Birlik (AiB) Avrupa ve Akdeniz Havzası'ndan 43 ülkenin yer aldığı hükûmetler arası bir kuruluştur: Avrupa Birliği'nden 28 üye devlet ve Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Güneydoğu Avrupa'dan 15 ortak Akdeniz ülkesini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Belek</span>

Belek, Antalya'nın Serik ilçesine, bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">İztuzu Plajı</span>

İztuzu Plajı, Türkiye'nin güneybatısında Muğla ilinin Ortaca ilçesine bağlı Dalyan yakınlarında bulunan 4,5 km uzunluğunda bir plajdır. Plaj, Dalyan nehrinin tatlı su deltası ile Akdeniz arasında doğal bir bariyer oluşturan dar bir kara parçasıdır. İztuzu Plajı, Akdeniz'deki deniz kaplumbağalarının başlıca üreme alanlarından biridir ve bu nedenle sık sık Kaplumbağa Plajı olarak anılır. Caretta caretta, IUCN Kırmızı Listesi'nde tehlike altındaki hayvanlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle plaj 1988 yılından beri koruma statüsüne sahiptir ve Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye Körfezi</span> Körfez

Fethiye körfezi, güneybatı Türkiye kıyılarında, Teke Yarımadası'nın batısında yer alan Akdeniz körfezi. Fethiye ve Göcek körfez kıyılarındadır. Adını doğu kıyılarında antik Telmessos yerine kurulan Fethiye ilçesinden alır.

<span class="mw-page-title-main">Butrint Millî Parkı</span> Milli Park

Butrint Ulusal Parkı güney Arnavutluk'da bir millî parktır. Park 9,424 hektar (0,09424 km2) bir alan kapsıyor. 9,424 hektar (0,09424 km2) tatlı su gölleri, sulak alanlar, tuz bataklıkları, açık ovalar, sazlıklar ve adaların bulunduğu bir arazi. Parkda 1.200'den fazla hayvan ve bitki türü bulunuyor. Koruma altında olan alan butari gölü ve lagünü, Vivari'nin doğal kanalı, Ksamil adaları ve bir arkeolojik site içerir.

<span class="mw-page-title-main">Barselona Sözleşmesi</span>

Kısaca Barselona Sözleşmesi olarak bilinen Akdeniz'in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP) 1974 yılında kurduğu “Bölgesel Denizler Programı” kapsamında Akdeniz'deki gemilerin, uçakların ve kara taşıtlarının yol açtığı kirlenmeyi önleyerek ve azaltarak Akdeniz'in korunması hedefini içeren sözleşmedir. Bölgesel Denizler Programı, Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler ve Avrupa Birliği’nin katılımıyla, Akdeniz Eylem Planı’nın (MAP) 1975 yılında oluşturulmasıyla sonuçlanmıştır. MAP ise daha sonra “Akdeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi” 1976 yılında Barselona'da kabul edilmesine zemin olmuş, 1978 yılında BS yürürlüğe girmiştir.

75. Yıl, Mersin'in Mezitli ilçesinin 40 mahallesinden birisidir. Davultepe semtinde bulunmaktadır. 2018 sayımı itibarıyla nüfusu 6.570'tir. Doğusunda Akdeniz Mahallesi, batısında Davultepe Mahallesi bulunmaktadır. 75. Yıl Mahallesi'nin Akdeniz Mahallesi ile sınırını Kandak Deresi oluşturmaktadır. Mahalledeki yerleşimler daha çok Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nın etrafında yer almaktadır. Daha kuzey kesimlerde tarlalar bulunmaktadır. Bölgede genellikle limon yetiştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü</span> Arkeoloji Enstitüsü

Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü ; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan ve Türkiye'deki arkeolojik kazılara yardım eden bir yabancı kuruluştur. Cumhuriyet'in ilk yıllarında ağırlıklı olarak Almanlar tarafından yürütülen arkeolojik çalışmalar, BIAA'nın kuruluşunun ardından daha çok İngiliz merkezli olarak sürdürülmeye başlamıştır. Enstitünün temel amacı, başta Karadeniz Bölgesi ile Bizans İmparatorluğu olmak üzere Türkiye'nin sahip olduğu kültürel ve tarihi değerleri uluslararası arenaya taşımak ve dünya kamuoyu ile paylaşmaktır.

Yusuf Kumlutaş Türk herpetologdur.

Hatay-İskenderun-Arsuz YHGS, Hatay ili İskenderun İlçesi sınırları içerisinde yer alan Arsuz YHGS, Türkiye'nin Akdeniz kıyısında bulunan bir tabiatı koruma alanı. Bölgenin doğal yaşam alanları, su kaynakları ve ekosistemleri, birçok türün korunduğu bir çeşitlilik sunmaktadır.