İçeriğe atla

DDR SDRAM

DDR SDRAM, (İngilizce "Double Data Rate synchronous dynamic Random Access Memory") bilgisayarlarda kullanılan bir rastgele erişimli hafıza türüdür.

Saat vurumunun kenarlarını hem yükselişte hem de düşüşte veriyi aktarmak ile önce gelen tek-veri-oran SDRAM'ından (çift pompalanan) daha büyük Bant Genişliğini başarır. Bu etkili bir şekilde ön ikincil veri yolunun sıklığını arttırmadan aktarma hızını ikiye katlar. Bir 100 MHz DDR sistemi böylece, bir geçmişte kullanılan “SDR", denk SDR SDRAM'ına karşılaştırdığında 200 MHz'linin etkili saat hızınına sahiptir. Belli bir zaman 8 bayt veri ile aktarımda DDR RAM, (bellek verı yolu saat hızı)× 2 (ikili oran için) in)*8(baytların aktarılmış sayısı)bir aktarma hızını verir. 100 MHz'Inin bir verı yolu sıklığı ile böylece DDR-SDRAM, 1600 MB'lık bir maksimum aktarma hızını verir.

JEDEC DDR SDRAM'in hızı için ayarlanmış iki bölüme bölünmüştür. İlki bellek yongaları içindir ve ikincisi bellek modülleri içindir. DDR belleklerin yerini önce DDR400 daha sonra DDR 2 almış, şimdi de DDR 3 bellekler yaygınlaşmaya başlamıştır. İlk DDR belleklere ayrıca DDR1 olarak değinilmekteydi.

Yonga

Ram modüllerinin karşılaştırılması.
DDR SDRAM
Standard
Bus clock
(MHz)
Internal rate
(MHz)
Prefetch
(min burst)
Transfer Rate
(MT/s)
Voltage DIMM
pins
SO-DIMM
pins
MicroDIMM
pins
DDR  100–200  100–200 2n 200–400  2.5/2.6 184 200 172
DDR2200–533  100–266 4n 400–1066 1.8 240 200 214
DDR3400–1066 100–266 8n 800–2133 1.5 240 204 214
  • DDR-200: DDR-SDRAM bellek yongaları, 100 MHz'de çalışma özelliğine sahiptir.
  • DDR-266: DDR-SDRAM bellek yongaları, 133 MHz'de çalışma özelliğine sahiptir.
  • DDR-333: DDR-SDRAM bellek yongaları, 166 MHz'de çalışma özelliğine sahiptir.
  • DDR-400: DDR-SDRAM bellek yongaları, 200 MHz'de çalışma özelliğine sahiptir.
  • DDR 2-533: DDR-SDRAM bellek yongaları, 266 MHz'de çalışma özelliğine sahiptir.
  • DDR 2-667: DDR-SDRAM bellek yongaları, 333 MHz'de çalışma özelliğine sahiptir.
  • DDR 2-800: DDR-SDRAM bellek yongaları, 400 MHz'de çalışma özelliğine sahiptir.

Özellikleri

DRAM yoğunluğu. Boyutu megabitlerde yonganın. Örnek: 256 Mbit — 32 megabayt yongası.DDR Ramler sırasıyla DDR1-DDR400*-DDR2-DDR3-DDR4 Şeklinde üretime geçilmiştir.DRAM organizasyonu.64M*4 yazılma biçimi, 64M ‘nin depolama birimi sayısı olduğu ve *4'ün yonga başına düşen bit sayısına eşit olduğu bir yerde depolama birimi başına düşen bit sayısına eşittir.*4 ve *8 DDR yongaları bulunmaktadır.İkinci yongalar biraz daha ucuzken üretici gelişmiş hata düzeltmenin özelliklerini kullanmaya müsaade etmekte Chipkill, bellek ovalam ası ve Int[el] SDDC gibi.

  • DDR400 Ramler bir ara form Ram olarak üretilmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

MIPS, Microprocessor without Interlocked Pipeline Stages, MIPS teknolojileri adlı firma tarafından 1985 yılında geliştirilmiş indirgenmiş komut kümesi türü bir mikroişlemci mimarisidir.

<span class="mw-page-title-main">RAM</span> herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposu

Rastgele erişimli hafıza veya rastgele erişimli bellek mikroişlemcili sistemlerde kullanılan, genellikle çalışma verileriyle birlikte makine kodunu depolamak için kullanılan herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposudur. Buna karşın diğer hafıza aygıtları saklama ortamındaki verilere önceden belirlenen bir sırada ulaşabilmektedir, çünkü mekanik tasarımları ancak buna izin vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sabit disk sürücüsü</span> veri depo cihazı

Sabit disk ya da Hard disk kısaca HDD ya da Türkçesi ile sabit disk sürücüsü veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. Önceleri büyük boyutları ve yüksek fiyatları nedeni ile sadece bilgisayar merkezlerinde kullanılan sabit diskler, cep telefonları ve sayısal fotoğraf makineleri içine sığabilecek kadar küçülen boyutları ile günlük hayatımıza girmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Anakart</span>

Anakart, modern bir bilgisayar gibi karmaşık bir elektronik sistemin birincil ve en merkezî baskılı devre kartıdır. Apple bilgisayarlardaki muadiline logic board denir ve bazen mobo olarak kısaltılır. Fiziksel yapı olarak anakartlar özel alaşımlı bir blok üzerine yerleştirilmiş ve üzerinde RAM yuvaları genişleme kartı slotları devreler ve yongalar bulunan kare şeklinde bir plakadır. Bu plaka çalışma sistemini organize eder. Bu organizasyon anakart üzerindeki yonga setleri sayesinde olur.

Durağan Rastgele Erişimli Bellek, yarı-iletken bir bellek türüdür.

Bellek bilgisayarı oluşturan 3 ana bileşenden biridir.. İşlemcinin çalıştırdığı programı, lar ve programa ait bilgiler bellek üzerinde saklanır. Bellek geçici bir depolama alanıdır. Bellek üzerindeki bilgiler güç kesildiği anda kaybolurlar. Bu nedenle bilgisayarlarda programları daha uzun süreli ve kalıcı olarak saklamak için farklı birimler mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">DRAM (bilgisayar)</span>

Dinamik Rastgele Erişimli Bellek, dinamik rastgele erişimli bellek bir tümleşik devre içinde her bir veri bitini ayrı bir kapasitör içinde saklayan Rastgele Erişimli Bellek türüdür. Kapasitörler yapıları gereği bir süre sonra boşalacağından yenileme/tazeleme (refresh) devresine ihtiyaçları vardır. Bu yenileme ihtiyacından dolayı DRAM, SRAM ve diğer statik belleklerin zıddı durumundadır. DRAM’in SRAM üzerindeki avantajı onun yapısal basitliğidir: 1 bit için 1 transistör ve 1 kapasitör DRAM için yeterliyken SRAM için 6 transistör gerekir. DRAM, yenileme devresinden dolayı çok yer kaplar. Güç kaynağı açık olduğu durumda DRAM ve SRAM sakladığı verileri korur bu nedenle her iki bellek aygıtı da volatiledir.

<span class="mw-page-title-main">Radeon 9550</span> Grafik işlemci

Radeon 9550, ATI firması tarafından 2004 yılında çıkarılmış bir görüntü kartıdır. 250/400 saat hızıyla gelen kart, yüksek hız aşırtma (Overclock) yeteneğine sahip modeller arasındadır. Bellek miktârı olarak 128 ve 256mb, sunulan bellek veriyolu genişliği olarak da 64 ve 128bit kullanan sürümleri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Pentium</span>

Pentium, Intel’den beşinci nesil x86 mimarisi bir mikroişlemcisidir. 486 serisinin ardılıydı ve ilk olarak 22 Mart 1993 tarihinde duyurulmuştu.

Mikroişlemcinin programı işletmesi sırasında geçici olarak kullandığı bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">DDR2 SDRAM</span>

DDR2, bir RAM türüdür, bilgisayarlarda ana bellek olarak kullanılır. Hızları 400mhz ile 1066 mhz arası değişir. DDR oldukları için hızları iki ile çarpılır.

DDR3 SDRAM, bir bilgisayarın veya başka bir sayısal elektronik aletin çalıştığı verileri yüksek hızlı biçimde saklamasında kullanılan bir RAM teknolojisidir. DRAM'ın birçok uyarlamasından biri olan SDRAM ailesinden gelen DDR3 SDRAM, DDR2 SDRAM'in gelişmiş halidir.

Tolapai, Intel'in system-on-a-chip (SoC) ile bir x86 işlemci çekirdeği birleştirerek ürettiği gömülü işlemcinin kod adıdır, DDR2 bellek denetleyicileri, I / O kontrol ve güvenlik işlevleri için QuickAssist Entegre hızlandırıcı birim ilave edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">GDDR</span>

GDDR ya da, özellikle bilgisayarda bulunan ekran kartlarında kullanılmak üzere tasarlanmış rastgele erişimli hafıza çeşididir. Çift kanallı veri aktarımı gibi bazı teknolojileri paylaşmalarına rağmen DDR SDRAM modüllerinden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pandora (konsol)</span> OpenPandora firmasına ait oyun konsolu

Pandora, OpenPandora firması tarafından piyasaya sürülen taşınabilir bir oyun konsolu. 900Mhz işlemci gücüne sahip olan konsolun tasarımı ve geliştirme aşaması 2 yıldan fazla bir zamanda gerçekleşti. İlk kopya Mayıs 2008'de diğerleri ise Mayıs 2010'da piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Apple A5X</span>

Apple A5X 7 Mart 2012'de üçüncü nesil iPad'in lansmanında tanıtılan, Apple tarafından tasarlanan 32 bit bir sistem çip (SoC). Apple A5'in yüksek performanslı bir varyantıd;r. Apple, A5'in iki kat daha fazla grafik performanslı olduğunu iddia ediyor. A6 çipi ile iPhone 5 ve 5C'de ve A6X çipi ile dördüncü nesil iPad'in yerini alıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Apple A4</span>

Apple A4 Apple tarafından tasarlanan ve Samsung tarafından üretilen bir 32-bit paket on-package (PoP) yongada sistem (SoC) 'dir. ARM Cortex-A8 CPU'yu bir PowerVR GPU ile birleştirir ve güç verimliliğini vurgular. Çip, Apple'ın iPad tabletinin piyasaya sürülmesiyle piyasaya çıktı. Kısa bir süre sonra iPhone 4 akıllı telefon, iPod Touch ve Apple TV takip etti. Bu, daha sonra iPad'deki Apple A5X işlemcisi ile değiştirilen, ertesi yıl piyasaya çıkan iPad 2'de kullanılan Apple A5 işlemci tarafından değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">High Bandwidth Memory</span> AMD ve Hynix tarafından yapılmış 3D-stacked için Yüksek-Performans RAM arayüzü

High Bandwidth Memory veya HBM,, Samsung, AMD ve SK Hynix'in 3B yığınlı SDRAM'ı için yüksek performanslı bir RAM arayüzüdür. Yüksek performanslı grafik hızlandırıcıları ve ağ aygıtlarıyla birlikte kullanılmak üzere tasarlanmıştır. İlk HBM bellek yongası, 2013 yılında SK Hynix tarafından üretildi ve HBM'yi kullanan ilk cihazlar 2015 yılında AMD Fiji GPU'lardı.

<span class="mw-page-title-main">Intel 850</span>

Intel 850 yonga seti, Pentium 4 için piyasaya sürülen ilk yonga setidir ve Pentium 4 ile birlikte Kasım 2000'de piyasaya sürülmüştür. Bu yonga setinde 82850 adında bellek kontrölcüsü ve 82801BA adında giriş/çıkış (I/O) kontrölcüsü bulunur.