İçeriğe atla

DDR2 SDRAM

2GB bir PC2-5300 DDR2 RAM

DDR2 (Double Data Rate), bir RAM türüdür, bilgisayarlarda ana bellek olarak kullanılır. Hızları 400mhz ile 1066 mhz arası değişir. DDR oldukları için hızları iki ile çarpılır.

Örnek olarak:266x2=533 333x2=666 400x2=800

Gecikme değerleri ise 3-3-3-8 ile 6-6-6-18 arasıdır. Çift kanal 128 bit desteği vardır. Standart olarak 667-800mhz 5-5-5-15 değerlerindedir. Overclock yapılarak 1400mhz a kadar çıkılabilir.

DDR2 Bellek Teknolojisi

Yuvasına yerleştirilmiş bir DDR2 SDRAM

DDR2, DDR bellek teknolojisinin bir ileri kuşağıdır. DDR2 bellek teknolojisi, daha fazla hız, yüksek bant genişlikleri, düşük güç tüketimi ve iyileştirilmiş ısı davranışı özelliklerini beraberinde getirmektedir.

DDR2 masaüstü bilgisayarlarda sunucularda, dizüstü bilgisayarlarda, telekomünikasyon/ağ uygulamalarında aşağıdaki biçimlerde kullanılabilir:

  • Unbuffered DIMM, ECC veya non-ECC
  • Registered ECC DIMM
  • MicroDIMM
  • Mini Registered DIMM
  • SO-DIMM

DDR2 bellek modülleri 400 MHz, 533 MHz, 667 MHz, 800 MHz, 1066 MHz hızlarında (data rate) gelmektedir.

DDR2 bellek modülleri farklı pin konfigürasyonlarının olması nedeniyle DDR ile ilgili olarak geriye uyumluluğu sağlamamaktadır. DDR soketine DDR2 Ram takmayı engellemek için farklı çentik noktaları alınmıştır.

DDR2 Bellek Yongaları

Corsair marka DDR2 bellekler

DDR bellek yongaları diğer yongalar gibi bilinen TSOP paket biçiminde üretilir. DDR2 bellekler artık TSOP formunda artık üretilmemektedir ve aşağıda görülen sadece FBGA (Fine-pitch Ball Grid Array) biçiminde üretilmektedir.

DDR2 yongaları DDR belleklerden iç özellikleri bakımından da farklıdır. Örneğin; DDR2 bellek yongalarının başlıca özellikleri aşağıdaki gibidir.

  • 1,8 Volt besleme gerilimi ile çalışır. %50 daha az güç harcayarak DDR’ye göre çok daha az ısınır.
  • Bellek sinyallerinin bellek yongasının içerisinde sonlandırılması (“On-Die Termination”) sinyalin bütünlüğünü ve kaliteli olmasını sağlar (yüksek hızlarda yansıyan sinyal hatalarını önler).
  • İşlem iyileştirmeleri bellek başarımını, verimini ve zamanlamalarını arttırır.
  • DDR2 CAS Gecikmeleri: 3, 4, 5 ve 6
Standardın adı Bellek Saati Çevrim Zamanı Giriş/Çıkış Saat Sıklığı Saniyede Veri Aktarımı Modül İsmi En yüksek veri aktarım oranı
DDR2-400100 MHz10 ns200 MHz400 MilyonPC2-32003200 MB/s
DDR2-533133 MHz7.5 ns266 MHz533 MilyonPC2-42004266 MB/s
DDR2-667166 MHz6 ns333 MHz667 MilyonPC2-53005333 MB/s
DDR2-800200 MHz5 ns400 MHz800 MilyonPC2-64006400 MB/s
DDR2-1066266 MHz3.75 ns533 MHz1066 MillionPC2-85008533 MB/s

DDR2 İsimlendirme Yöntemleri ve Bant Genişlikleri

DDR2 bellek modüllerinin özellikleri JEDEC tarafından geliştirilmiş ve onaylanmıştır. Yarı iletken standizasyon kuruluşudur. Aşağıdaki tablolarda DDR2 standardının konvansiyonel isimleri ve band genişlikleri bulunmaktadır.

DDR2 isimlendirme konvansiyonları DDR’a çok benzer. DDR’a benzemeyen tek yönü DDR’da olan 400Mhz RAM limitlerinin aşılmasıdır.

DDR2'nin DDR’ye göre avantajları

DDR bellek teknolojisi 400 MHz saat sıklığına kadar ulaşmıştır. DDR 400 standartının belirttiği özellikler yukarıdaki tabloda gösterilmiştir.

DDR2, DDR’da karşılaşılan problemlere çözüm bulabilmek amaçlı olarak tasarlanmıştır.

DDR Modüllerine karşı DDR2 Modülleri

DDR2 bellek modülleri ile DDR bellek modüllerinin fiziksel boyutları neredeyse DDR bellek modülleri ile aynıdır, fakat farklı pin konfigürasyonlarına sahiptir.

Farklı gerilimler ve pin konfigürasyonları, DDR2 belleklerinin farklı çentik noktalarının olması uygun olmayan sokete takılmasını ve hasar görmesini engellemektedir. DDR2 bellek modülleri sadece DDR2 destekleyen anakart veya sistemlerde kullanılabilir.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">RAM</span> herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposu

Rastgele erişimli hafıza veya rastgele erişimli bellek mikroişlemcili sistemlerde kullanılan, genellikle çalışma verileriyle birlikte makine kodunu depolamak için kullanılan herhangi bir sırada okunabilen ve değiştirilebilen bir tür geçici veri deposudur. Buna karşın diğer hafıza aygıtları saklama ortamındaki verilere önceden belirlenen bir sırada ulaşabilmektedir, çünkü mekanik tasarımları ancak buna izin vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anakart</span>

Anakart, modern bir bilgisayar gibi karmaşık bir elektronik sistemin birincil ve en merkezî baskılı devre kartıdır. Apple bilgisayarlardaki muadiline logic board denir ve bazen mobo olarak kısaltılır. Fiziksel yapı olarak anakartlar özel alaşımlı bir blok üzerine yerleştirilmiş ve üzerinde RAM yuvaları genişleme kartı slotları devreler ve yongalar bulunan kare şeklinde bir plakadır. Bu plaka çalışma sistemini organize eder. Bu organizasyon anakart üzerindeki yonga setleri sayesinde olur.

Bellek bilgisayarı oluşturan 3 ana bileşenden biridir.. İşlemcinin çalıştırdığı programı, lar ve programa ait bilgiler bellek üzerinde saklanır. Bellek geçici bir depolama alanıdır. Bellek üzerindeki bilgiler güç kesildiği anda kaybolurlar. Bu nedenle bilgisayarlarda programları daha uzun süreli ve kalıcı olarak saklamak için farklı birimler mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">DRAM (bilgisayar)</span>

Dinamik Rastgele Erişimli Bellek, dinamik rastgele erişimli bellek bir tümleşik devre içinde her bir veri bitini ayrı bir kapasitör içinde saklayan Rastgele Erişimli Bellek türüdür. Kapasitörler yapıları gereği bir süre sonra boşalacağından yenileme/tazeleme (refresh) devresine ihtiyaçları vardır. Bu yenileme ihtiyacından dolayı DRAM, SRAM ve diğer statik belleklerin zıddı durumundadır. DRAM’in SRAM üzerindeki avantajı onun yapısal basitliğidir: 1 bit için 1 transistör ve 1 kapasitör DRAM için yeterliyken SRAM için 6 transistör gerekir. DRAM, yenileme devresinden dolayı çok yer kaplar. Güç kaynağı açık olduğu durumda DRAM ve SRAM sakladığı verileri korur bu nedenle her iki bellek aygıtı da volatiledir.

<span class="mw-page-title-main">PCI</span>

PCI Çevresel Bileşen Ara Bağlantısı, Intel tarafından geliştirilen yerel veriyolu standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">Radeon 9550</span> Grafik işlemci

Radeon 9550, ATI firması tarafından 2004 yılında çıkarılmış bir görüntü kartıdır. 250/400 saat hızıyla gelen kart, yüksek hız aşırtma (Overclock) yeteneğine sahip modeller arasındadır. Bellek miktârı olarak 128 ve 256mb, sunulan bellek veriyolu genişliği olarak da 64 ve 128bit kullanan sürümleri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Accelerated Graphics Port</span>

Accelerated Graphics Port veya Advanced Graphics Port, kısaca AGP, yüksek hızlı grafik kartlarını bilgisayarın ana kartına noktadan noktaya yönlendirmek için kullanılır ve öncelikli olarak hızlandırılmış üç boyutlu bilgisayar grafiklerini destekler. Bazı ana kartlar çeşitli bağımsız AGP slotları ile oluşturulmuştur. AGP tamamen PCI Express desteği ile tamamlanmıştır.

DDR SDRAM, bilgisayarlarda kullanılan bir rastgele erişimli hafıza türüdür.

DDR3 SDRAM, bir bilgisayarın veya başka bir sayısal elektronik aletin çalıştığı verileri yüksek hızlı biçimde saklamasında kullanılan bir RAM teknolojisidir. DRAM'ın birçok uyarlamasından biri olan SDRAM ailesinden gelen DDR3 SDRAM, DDR2 SDRAM'in gelişmiş halidir.

Tolapai, Intel'in system-on-a-chip (SoC) ile bir x86 işlemci çekirdeği birleştirerek ürettiği gömülü işlemcinin kod adıdır, DDR2 bellek denetleyicileri, I / O kontrol ve güvenlik işlevleri için QuickAssist Entegre hızlandırıcı birim ilave edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">GDDR</span>

GDDR ya da, özellikle bilgisayarda bulunan ekran kartlarında kullanılmak üzere tasarlanmış rastgele erişimli hafıza çeşididir. Çift kanallı veri aktarımı gibi bazı teknolojileri paylaşmalarına rağmen DDR SDRAM modüllerinden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yongada sistem</span> Bir entegre devre türü

Yongada sistem bir entegre devre türüdür. Tek başına bir bilgisayarda bulunan bütün parçaları içerebilir. Aynı zamanda analog, sayısal, karışık sinyal ve radyo iletişimi işlevlerini bünyesinde toplayabilir. Yongada sistemlere düşük güçle çalışan mobil elektronikte sıkça rastlanır. En yaygın kullanım alanı gömülü sistemlerdir. Yongada sistemlerin mikrodenetleyicilerden en büyük farkı işlem gücü ve yüksek hafızasıdır. Ayrıca yongada sistemler harici flash depolama, RAM ve çok çeşitli başka elemanlarla aynı anakart üzerinde onları yöneterek çalışabilirken mikrodenetleyicilerde bunun gibi çok parçalı bir yapı yoktur. Daha doğrusu bir gömülü sistem eğer bir mikrodenetleyici ile kurulduysa ROM, RAM gibi bileşenler mutlaka mikrodenetleyicinin içerisinde bulunurken yongada sistemde böyle bir zorunluluk yoktur. Ayrıca yongada sistemlerin gücü son kullanıcıların kullandığı Windows, Macintosh, iOS, Android vb. işletim sistemlerini çalıştırmaya yeterken mikrodenetleyiciler çok daha spesifik alanlarda ve çok kısıtlı ROM ve RAM'ler ile çalışırlar. Nihayetinde mikrodenetleyiciler örneğin bir çamaşır makinesini kontrol ederken yongada sistemler akıllı telefon, tablet ve hatta bilgisayarlara bile can verebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Mini-ITX</span> 17ye 17 cmlik anakart

Mini-ITX, VIA Technologies tarafından 2001 yılında geliştirilen, 17 × 17 cm anakarttır. Bunlar yaygın olarak küçük yapılandırılmış bilgisayar sistemlerinde kullanılır. Başlangıçta, fan gürültüsünün sinema deneyimini olumsuz yönde etkileyebileceği, ev sinema sistemi PC sistemlerinde kullanışlı hale getiren düşük güç tüketimi mimarisi ile fansız soğutma için tasarlanmış niş bir üründü. Mini-ITX kartındaki dört montaj deliği, ATX özellikli anakartlarda dört delik ile sıralı ve arka plakanın ve genişleme yuvasının yerleri aynıdır. Mini-ITX panoları bu nedenle, ATX, mikro ATX ve diğer ATX türevleri için tasarlanmış durumlarda sıklıkla kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">ESP32</span> Bluetooth ve Wi-Fi kabiliyetli, düşük maliyetli ve düşük güçle çalışan mikrodenetleyici

ESP32; Bluetooth ve Wİ-Fİ özelliği olan, düşük maliyetli ve düşük güçlü bir mikrodenetleyici sistemdir. Hem çift çekirdekli hem de tek çekirdekli tensilica Xtensa LX6 mikroişlemci veya tek çekirdekli RISC-V mikroişlemci kullanır ve RF balun, güç amplifikatörü, düşük gürültülü alıcı amplifikatör, filtreler ve güç yönetimi modülleri içermektedir. Şangay'da bir Çinli şirket olan Espressif Systems tarafından oluşturulup geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dell Inspiron E1405</span>

Dell Inspiron E1405, Dell Inc. tarafından üretilmiş bir taşınabilir dizüstü bilgisayardır; cihazda 14.1 inç boyutunda ekran bulunur. Cihaz 2.4 kg ağırlığında ve 3.8 x 33.0 x 24.4 cm ölçülerindedir. Bu model, Dell Inspiron 640m adıyla da satılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Intel 850</span>

Intel 850 yonga seti, Pentium 4 için piyasaya sürülen ilk yonga setidir ve Pentium 4 ile birlikte Kasım 2000'de piyasaya sürülmüştür. Bu yonga setinde 82850 adında bellek kontrölcüsü ve 82801BA adında giriş/çıkış (I/O) kontrölcüsü bulunur.

Socket 754, AMD tarafından ilk başta Athlon XP platformunun yerini alması amacıyla geliştirilmiş bir işlemci soketidir. Socket 754, AMD64 olarak bilinen 64 bit mikroişlemci ailesinin yeni tüketici versiyonunu destekleyen ilk sokettir.

Socket AM2+, Athlon 64 X2 gibi birkaç tane AMD işlemcisi tarafından kullanılan Socket AM2'in selefi olan bir işlemci soketidir. Socket AM2+, Socket AM2 ile Socket AM3 arasındaki geçiş soketidir. Socket AM2 ve Socket AM2+ işlemcileri ve anakartları birlikte çalışabilir. Bu bileşenlerin birlikte çalışabilmesi, başta uyumlu BIOS yazılımı bulunması olmak üzere diğer etmenlere göre değişiklik göstermektedir; Dell gibi bazı bilgisayar üreticileri, Inspiron 531 gibi Socket AM2 uyumlu anakart bulunan ürünleri için Socket AM2+ işlemcilerin kullanılmasını sağlayacak uyumlu BIOS sürümleri yayınlamamıştır.

Socket 604, Intel'in Xeon işlemcilerini bilgisayar bileşenlerine bağlamak için tasarlanmış 604 pimli bir işlemci soketidir. Bu soket, fiziksel desteğe ek olarak elektriksel arayüz sağlar. Bu soket, bir soğutucu destekleyecek şekilde tasarlanmıştır.

Bloomfield, Intel'in Core i7-9xx üst seviye masaüstü işlemcileri ve Xeon 35xx adıyla neredeyse aynı özelliklerle satılan tek işlemcili server işlemcileri için kod adıdır ve önceki Yorkfield işlemcilerinin yerini almıştır. Bloomfield, aynı şekilde 0106Ax CPUID değerine sahip olan ve aynı soketi kullanan çift işlemcili Gainestown ile yakından ilişkilidir. Bloomfield, Intel Core i7 markasına sahip olan ve aynı şekilde 45 nm Nehalem mikromimarisinden temel alan sonraki bazı Lynnfield ve Clarksfield işlemcilerinden farklı bir soket kullanmaktadır.