İçeriğe atla

D. H. Pennington

Donald Henshaw Pennington (15 Haziran 1919[1][2] - 28 Aralık 2007[3] ) 17. yüzyıl İngilteresi hakkında çalışan bir tarihçiydi. Manchester ve Oxford Üniversitelerinde ders verdi ve 1965'te Oxford'daki Balliol College'da öğretmen oldu[3]

Donald, Stockport yakınlarındaki Greater Manchester'daki Marple'da doğdu.[2] Babası Frederick Pennington, Donald doğduğunda Marple'daki Albert Okulları'nın müdürüydü. Annesi Gladys (kızlık soyadı Prentice) da Marple Okulu'nda öğretmenlik yaptı. Donald'ın annesi, Frederick'in ilk karısı Clara Prentice'nin kız kardeşiydi. Frederick ve Clara Prentice, 3 Ağustos 1905'te Marple'da evlendiler, ancak Clara 1915'te öldü. Donald'ın ailesi 30 Ağustos 1918'de Marple'da evlendi. 1931'de babası Willows Okulu'nun müdürü oldu.[4][5]

23 Mart 1955'te Veronica Wedgwood ve Hugh Trevor-Roper ile kırk beş dakikalık bir radyo yayın programında İngiliz İç Savaşı'nın nedenleri hakkında konuştu.[6] Dört gün sonra önceki bölümün devamı olarak bir program daha yayınlandı.[7] Birleşik Krallık'ın o dönemki başbakanı Winston Churchill, Donald'a İngiliz İç Savaşı'nın kökenleri hakkında danıştı. Churchill'in İngilizce Konuşan Halkların Tarihi kitabının ilk iki cildinin imzalı kopyalarıyla ödüllendirildi.[8]

1956'da Donald, CND'nin öncüsü olan Nükleer Silah Testlerinin Kaldırılması Ulusal Komitesi'nin çalışmalarına aktif olarak katıldı.[8] Nükleer Silahsızlanma Kampanyası'nın (CND) kurucu üyesi oldu ve kampanyanın başından beri bu organizasyonda yer aldı. Donald, kuzeybatı bölge sekreteri ve ulusal yürütmenin bir üyesi olarak görev yaptı.[3]

Eserler

  • Europe in the Seventeenth Century
  • Members of the Long Parliament (D. Bruton)
  • Puritans and Revolutionaries
  • Essays Presented to Christopher Hill (with Keith Thomas).

Kaynakça

  1. ^ "Index entry". FreeBMD. ONS. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2014. 
  2. ^ a b "England and Wales Birth Registration Index, 1837-2008, Vol.8A, Page.4,Line.4." 7 Aralık 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Retrieved 27 March 2020.
  3. ^ a b c "Donald Pennington: Leading English historian and founder member of CND." 7 Aralık 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Guardian. Martin Kettle, 21 February 2008. Retrieved 27 March 2020.
  4. ^ "Albert Schools - Heritage." 6 Temmuz 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Marple Local History Society Website. Neil Mullineux, January 2019. Retrieved 27 March 2020.
  5. ^ "Stories of People - Albert Schools Postcript." 7 Nisan 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Marple Local History Society Website. Neil Mullineux, May 2020. Retrieved 10 July 2020.
  6. ^ "THE CAUSES OF THE ENGLISH CIVIL WAR:1.Differences of Emphasis" 7 Aralık 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Third Programme. 23 March 1955. Radio Times, Issue 1636. p.31: BBC Genome Project. Retrieved 27 March 2020.
  7. ^ "THE CAUSES OF THE ENGLISH CIVIL WAR:2.Differences of Method." 7 Aralık 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Third Programme. 27 March 1955. Radio Times, Issue 1637. p.13: BBC Genome Project. Retrieved 27 March 2020.
  8. ^ a b Donald Pennington. John Prest.

[[Kategori:1919 doğumlular]] [[Kategori:Kurgusal olmayan eserler veren erkek yazarlar]] [[Kategori:20. yüzyıl Britanyalı tarihçileri]] [[Kategori:Britanyalı erkek yazarlar]] [[Kategori:Manchester Üniversitesi öğretim üyeleri]] [[Kategori:2007 yılında ölenler]]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hava durumu</span> atmosferin fiziksel koşulları

Hava durumu ya da kısaca hava, yaşam ve insan aktiviteleri üzerindeki etkisini de göz önüne almak koşuluyla atmosferin belirli bir anda, belirli bir bölgedeki hali. Bazen çoğul olarak havalar şeklinde kullanılır. Hava durumu kavramı ile genellikle uzun dönemde gerçekleşen yani iklimsel değişimler değil, atmosferdeki kısa dönemde gerçekleşen değişimler kastedilir. Gökyüzünün görüş, bulutluluk, nem, yağış, sıcaklık ve rüzgâr durumu gibi çeşitli özelliklerini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Winston Churchill</span> Birleşik Krallık başbakanı (1940–45; 1951–55)

Sir Winston Leonard Spencer Churchill, 1940-1945 ve 1951-1955 dönemi Birleşik Krallık Başbakanı. II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık'ın başında bulunmuştur. Savaşın ardından 5 Mart 1946'da ABD'nin Missouri eyaletinin Fulton kentindeki Westminster Kolejinde verdiği söylevle "Demir Perde" teriminin benimsenmesini sağlamış ve Soğuk Savaş'ın habercisi olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Gagarin</span> Sovyet pilot ve kozmonot, uzaya çıkan ilk insan (1961)

Yuri Alekseyeviç Gagarin, Sovyetler Birliği pilotu ve kozmonotudur. Yuri Gagarin 12 Nisan 1961'de Vostok uzay aracıyla uzaya çıkarak Dünya yörüngesinde turunu tamamladı. Böylece uzaya çıkan ilk insan olmayı başarmış oldu ve bu başarısıyla birlikte uzay çağını başlattı.

<span class="mw-page-title-main">Diego Maradona</span> Arjantinli futbolcu (1960-2020)

Diego Armando Maradona, Arjantinli profesyonel futbolcu, teknik direktör ve menajerdi. Birçok uzman, futbol eleştirmenleri, eski futbolcular, faal futbolcular ve futbol taraftarlarınca tüm zamanların en iyi futbolcularından biri olarak görülmektedir. Ayrıca Pelé ile beraber FIFA 20. Yüzyılın Oyuncusu ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Christopher Nolan</span> İngiliz-Amerikalı film yönetmeni

Sir Christopher Edward Nolan CBE, İngiliz film yönetmeni, senarist, yapımcı, görüntü yönetmeni ve editördür. Yönettiği filmler dünya çapında 6 milyar dolardan fazla hasılat elde etmiştir. Ayrıca 36 Oscar adaylığı ve 10 ödülü vardır. Oppenheimer filmiyle Altın Küre En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adrien Brody</span> Amerikalı sinema oyuncusu

Adrien Nicholas Brody, Amerikalı oyuncu ve yapımcıdır. Direktör Roman Polanski'nin filmi The Pianist (2002)'de oynadıktan sonra yirmi dokuz yaşında En İyi Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü kazandı ve bu ödül onu, kategoride kazanan en genç oyuncu yaptı. Brody, César En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü alan ikinci erkek Amerikalı aktördür.

<span class="mw-page-title-main">Donald Kagan</span> Amerikalı tarihçi (1932 – 2021)

Donald Kagan, Antik Yunan tarihi konusunda uzman, Yale Üniversitesi'nde görev yapmış olan tarihçi. 1989-1992 yılları arası Yale Koleji'nde dekan olarak görev yaptı. Peloponez Savaşı üzerine yazdığı dört ciltlik çalışması ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Shetland</span> İskoçyanın kuzeydoğusunda yer alan takımadalar

Shetland, İskoçya'nın 32 idarî yönetim biriminden biridir. Bir takımada olan Shetland, Orkney Adaları'nın ve İskoçya anakarasının kuzeydoğusundadır. Adaların bütünü yaklaşık olarak 1.466 km²dir. Takımadaların en büyüğü olan Mainland, İskoçya'nın en büyük üçüncü adası olduğu gibi Büyük Britanya'yı da çevreleyen en büyük üçüncü adadır. Adalarda toplam 26.000 kişi yaşamaktadır ve nüfus yoğunluğu 15/km²dir.

Lost adlı ABD drama televizyon dizisinde yer alan hayalî karakterler.

<span class="mw-page-title-main">Guy Sebastian</span> Avustralyalı şarkıcı (d. 1981)

Guy Theodore Sebastian, Avustralyalı Pop/R&B/soul şarkıcısı ve şarkı yazarı ve Australian Idol'ün ilk birincisi.

<span class="mw-page-title-main">Robert G. Edwards</span> Büyük Britanyalı fizyolog, üreme tıbbı ve özellikle in-vitro fertilizasyonun (IVF) öncüsü bilim insanı

Robert Geoffrey Edwards, Büyük Britanyalı fizyolog, üreme tıbbı ve özellikle in-vitro fertilizasyonun (IVF) öncüsü bilim insanı. Cerrah Patrick Steptoe ile birlikte, Edwards ilk tüp bebek olan Louise Brown'ı IVF ile başarılı bir şekilde dünyaya getirmişlerdir. Edwards, "İn vitro fertilizasyonun gelişimi için" yaptığı çalışmalarından dolayı 2010 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Amerika yerlisi yazarlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Amerika yerlisi yazarlar listesi, Alaska'dan Arjantin'e Amerika yerlilerinden tanınmış yazarların listesidir. Yasal olarak Kızılderili/Eskimo/Métis statüsü olanlar ile bağlı olduğu yerli toplumunca tanınanlar dahil edilmiştir

<span class="mw-page-title-main">St. Gallen Üniversitesi</span>

St. Gallen Üniversitesi ya da tam adıyla Universität St.Gallen – Hochschule für Wirtschafts-, Rechts- und Sozialwissenschaften sowie Internationale Beziehungen, kısa adıyla HSG; İsviçre, St. Gallen şehrinde Rosenberg'de bulunan üniversite. Tüm İsviçre içindeki en küçük üniversitelerden biri olmasın karşın Almanca konuşulan bölgenin en büyük işletme ve ekonomi fakültesine sahiptir. Financial Times'a göre üniversite dünyanın önde gelen işletme okullarından biri ve Avrupa'daki işletme eğitiminde 7. sıradadır. Gazete ayrıca üniversitenin işletme master'ında (SIM) dünya birincisi, finsan master'ında (MBF) dünya beşincisi olarak sıralamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer karşıtı protestolar</span>

Nükleer karşıtı protestolar veya anti-nükleer protestolar askeri alanda nükleer teknolojinin kullanılmasına karşı gerçekleştirilen protesto gösterileridir. Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği önderliğindeki kutuplar arasında süren Soğuk Savaş'taki nükleer savaş durumu bu protestoların oluşmasına ana etken olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Donald Keene</span> Profesyonel çevirmen

Donald Lawrence Keene ,Amerikalı-Japon çevirmen, Japonbilimci ve eğitimcidir.

Andrea Lowe, İngiliz oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Hilary Dwyer</span>

Hilary Dwyer, İngiliz aktris, film yapımcısı ve iş insanı.

<span class="mw-page-title-main">Omar M. Yaghi</span> Amerikalı kimyager

Omar M. Yaghi, Berkeley California Üniversitesi'nde James ve Neeltje Tretter Kimya Bölümü Profesörü ve ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nin seçilmiş bir üyesidir.

Günümüz itibarıyla Nobel Ödülü kazanmış olan 15 Müslüman mevcuttur. Ödül kazanan 15 kişiden 8 tanesi barış dalında, 3 tanesi edebiyat dalında, 3 tanesi kimya dalında ve 1 tanesi fizik dalında ödüle layık görülmüştür. 5 kişi bu ödülü 20. yüzyılda alırken, geri kalan diğerleri 21. yüzyılda almıştır. Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman, 1978'de barış alanında ödül alan Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat olmuştur. Ondan bir yıl sonra, 1979'da Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Pakistanlı bilim insanı Muhammed Abdüsselam, aynı zamanda Pakistan'daki Ahmedîlik cemaatinin bir üyesiydi. Ayrıca 2014 yılında, 17 yaşında Nobel Barış Ödülü alan Pakistanlı aktivist Malala Yusufzay, şimdiye kadar Nobel Ödülü kazanmış en genç kişidir.

Sosyal anarşizm, bireysel özgürlüğü karşılıklı yardımlaşma ile bağlantılı gören anarşizmin bir dalıdır. Sosyal anarşist düşünce özerklik ve kişisel özgürlüğün tamamlayıcısı bağlamında topluluk ve sosyal eşitliği vurgular. Bu dengeyi ademi merkeziyetçi bir federalizmde korunan ifade özgürlüğü, düşüncede etkileşim özgürlüğü ve yetki ikamesi aracılığıyla gerçekleştirmeye çalışır.