İçeriğe atla

DŞK

DŞK

Çeşidi Ağır makineli tüfek
Uyruğu  Sovyetler Birliği
Hizmet geçmişi
Kullanıcılar Bknz Kullanıcılar
Kullanıldığı savaşlar Kış Savaşı
Çin İç Savaşı
II. Dünya Savaşı
Kore Savaşı
Kamboçya iç Savaşı
Kamboçya-Vietnam Savaşı
Vietnam Savaşı
Altı Gün Savaşı
Yom Kippur Savaşı
Sovyet-Afgan Savaşı
İran-Irak Savaşı
Türkiye-PKK çatışması
Çad-Libya çatışması
Lübnan İç Savaşı
Körfez Savaşı
Yugoslavya savaşları
Irak Savaşı
Afgan Savaşı
Libya İç Savaşı
Suriye iç savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı Georgi Shipagin
Vasili Degtyartov
Tasarlandığı tarih 1938
Üretici DIO
Çeşitleri DK,DShK,DShKM,DShKS,Type 54
Özellikler
Ağırlık 34 kg
Uzunluk 1,625 mm
Namlu uzunluğu 1,070 mm

Mühimmat12,7x108mm
Kalibre12,7
Atış hızı Dakikada 600 mermi
Etkili menzil 2000 m
Azami menzil 3500 m
Nişangah Optik veya mekanik

DŞK 1938 (ДШК, Дегтярёва-Шпагина Крупнокалиберный, Degtyaryova-Şpagina Krupnokalibernıy), Sovyet yapımı 12,7 mm'lik ağır makineli tüfektir. Bazı durumlarda piyade destek silahı olarak da kullanılır, bu durumda taşıma amacıyla iki tekerlekli çekici aracına monte edilir veya önüne siperlik zırhı eklenerek kullanılır. İsmini silahın tasarımcılarından almıştır. Vasily Degtyaryov silahın ilk halini tasarlamış, Georgi Shpagin besleme mekanizmasını geliştirmiştir. Kısaltmasından yola çıkılarak Doçka/Doşka (lit. "Kızım", "Tatlım") olarak isimlendirilir.

Tasarımı ve hizmet tarihi

1925 yılında Kızıl Ordu yüksek kalibreli ve uçaksavar, anti-zırh olarak kullanılması planlanan bir silah tasarlanmasını istemişti.

Türkiye sınırları içerisinde PKK tarafından TSK'ya karşı hem ağır piyade makineli tüfeği, hem de helikopterlere karşı hafif uçaksavar rollerinde kullanılmıştır.

Kullanıcılar

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 251</span>

Sd.Kfz. 251 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı paletli zırhlı personel taşıyıcı (ZPT).

<span class="mw-page-title-main">M8 Greyhound</span>

M8 Greyhound Amerikalı Ford Motor Firması tarafından II. Dünya Savaşı sırasında üretilen 6x6 zırhlı arabadır. Avrupa ve Uzak Doğu'da görev yapan Amerikan Ordusu ve Britanya Ordusu birlikleri tarafından savaşın sonuna kadar kullanılmıştır. Çok geniş şekilde ihraç edilen araç 2007 yılında bile birçok Üçüncü Dünya ülkesi tarafından kullanılmaktadır.

PK Makineli Tüfeği, Sovyetler Birliği'nde tasarlanan 7.62mm'lik genel maksat makineli bir tüfektir. Düşman piyadesini, motorlu araçlarını ve mevzilerini ateş altına almak maksadıyla üretilmiştir. Hâlen Rusya'da üretimi devam etmekte ve diğer ülkelere ihraç edilmektedir. Makineli tüfeğin NATO'daki denkleri M240, MG3 ve M60'dır. PK Makineli Tüfeği 1960'larda tasarlanıp 1965 yılında üretime geçmiştir. Hizmete girdiği 1965 yılında Sovyetler Birliği'nde kullanılan SGM ve RPD makineli tüfeklerin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Schwerer Panzerspähwagen</span> II. Dünya savaşında kullanılan Alman zırhlı araç

Schwere Panzerspähwagen, Nazi Almanyası döneminde Alman ordusu Wehrmacht'ın II. Dünya Savaşı sırasında kullandığı 6 veya 8 tekerlekli zırhlı araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer 38(t)</span> II.Dünya savaşında kullanılmış Çek tankı

Panzerkampfwagen 38(t) (Zırhlı muharebe aracı 38(t)), Çekoslovakya tarafından LT-38 adıyla imal edilen ve Almanların Çekoslovakya'yı ele geçirmesinden sonra Alman ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tanktır. Üreticilerin TNH serileri , TNHPS, LTP ve LTH adlandırmaları vardır. Alman ordusu içerisinde mühimmat envanter tanımı SdKfz.140 (özel amaçlı taşıt 140)'tır.

<span class="mw-page-title-main">Ostwind</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve kullanılan bir uçaksavar

Flakpanzer IV "Ostwind" Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve Panzer IV şasesi ile üretilmiş bir tür uçaksavar silahıydı. 1944 yılında üretimine başlandı. Wirbelwind modelindeki uçaksavar silahından daha başarılı oldu. Panzer IV tankına ait taret çıkartılarak yerine üstü açık altıgen bir taret konmuş bunu içerisine bir adet 3.7 cm FlaK 43 topu takılmıştı. Her ne kadar uçaksavar olarak üretilmiş ise de hızlı ateş etme özelliğinden dolayı düşman piyade ve hafif zırhlı araçlarına karşıda epey etkili olmuştur. Üstü kapalı bir taret önce tercih edilmiş ancak silahın yarattığı duman yüzünden üstü açık taret kullanılmıştır. Araç Duisburg'da bulunan Deutsche Eisenwerke fabrikasında üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mk II kruvazör tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Mk II Kruvazör Tank (A10), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında zırhlı savaş aracıydı. Mk I Kruvazör Tankı ile beraber tasarlandı. Kardeşinden daha ağır ve bu türün daha çok piyade tankı versiyonu olarak üretildi. Pratikte piyade tankı olarak düşünülse de, bu tank için "ağır kruvazör" tanımını kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Vickers (makineli silah)</span>

Vickers makineli tüfeği ya da Vickers silahı, Vickers Limited firması tarafından Birleşik Krallık Ordusu için üretilen, su soğutmalı namluya sahip .303 inç (7.7 mm) mermi atabilen bir Makineli tüfekti. Makineli tüfek için 4 ila 6 kişilik bir mürettebat gerekiyordu. Bir kişi ateş ediyor, bir diğeri mühimmatı besliyor ve geri kalanı da silah taşınacağı zaman yardım ediyordu.

<span class="mw-page-title-main">M3 (yarı paletli araç)</span>

M3 Yarı Paletli Personel Taşıyıcı, Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş sırasında kullanılan bir tür zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin askerî gücü

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri ve Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin askeri birliklerinden oluşmaktadır. Bütçesinin 2019 yılı itibarıyla 6 milyar manat olduğu belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">RPK</span> Mihail Kalaşnikof tarafından tasarlanan manga destek silahı

RPK (Ruçnoy Pulemyot Kalaşnikova, Rusça: Ручной пулемёт Калашникова bir 7.62x39mm kalibreli Sovyet tasarımı manga destek silahıdır. Mihail Kalaşnikov tarafından 1959 yılında AKM ile birlikte geliştirilmiştir. 7.62x39 mm kalibreli RPD genel maksat makineli tüfeğinin yerini almıştır. Hâlen Rusya'nında aralarında bulunduğu eski Sovyet cumhuriyetleri, doğu bloku Afrika ve bazı Asya silahlı kuvvetleri kullanıma devam etmektedir. Polonya 1974'te edinmiştir ve hava indirme askerleri, keşif ve özel operasyon birimleri tarafından kullanılmaktadır. RPK, günümüzde Bulgaristan ve Romanya tarafından Rusya lisanslı olarak üretilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri de bu silahın kullanıcıları arasındadır. Diğer tüfeklerden daha hafif ve kalitelidir.

<span class="mw-page-title-main">NSV makineli tüfeği</span>

NSV, Sovyet yapımı 12.7 mmlik ağır makineli tüfektir. Adını tasarımcılarının baş harflerinden olan G. I. Nikitin, Y. S. Sokolov ve V. I. Volkov 'ndan almıştır. Sovyet ordusu tarafından 1971'de servise alınmasıyla ve T-64,T-72 ve T-80 tanklarında ağır makineli tüfek olarak kullanılmaya başlandı. Rus ordusunun servisinden Kord makineli tüfeğin geliştirilmesi üzerine aşama aşama servisten çıkarılmaktadır. Sovyet'lerin dağılmasından sonra Kazakistan'da sınırlı sayıda lisans altında üretilmiştir. Kazakistan'ın yanında Bulgaristan, Hindistan, Polonya ve Yugoslavya'da da lisans altında üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hafif makineli silah</span>

Hafif makineli tüfek, tek bir askerin herhangi bir yardımcıya ihtiyaç duymadan taşıyıp kullanabilmesi için tasarlanmış tüfektir. Genel olarak ön hatlardaki piyadelere destek vermek için kullanılır. Hafif makineli tüfekler normal bir silah gibi veya bir taktiksel araç olarak da tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

Kamboçya'da 11 Mart 1967'den 17 Nisan 1975'e süren Kamboçya İç Savaşı'nda Kamboçya Ulusal Birleşik Cephesi ve Kızıl Kmerler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştır. Bu çatışmalarda iki tarafta çeşitli tabancalar, hafif, ağır tüfekler ve patlayıcı silahlar kullanmıştır.

Petlyakov Pe-8, Petlyakov tarafından üretilen Sovyet yapımı bir ağır bombardıman uçağıdır. Uçak, 1936 yılında geliştirilmiş olup II. Dünya Savaşı'nın sırasında üretilen tek dört motorlu Sovyet bombardıman uçağıydı. Asıl görevi Alman hava sahalarına, demiryolu altyapısına ve diğer arka alan tesislerine gece saldırıları düzenlemek olup bununla birlikte yolcu taşımak için de kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 250</span>

Sd.Kfz. 250 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve DEMAG şirketi tarafından üretilen hafif zırhlı ve yarı paletli bir araçtır. Kendisinden biraz büyük olan Sd.Kfz. 251 modeline benzemektedir. "Sd.Kfz. 250" modeli 4 adet dingilli, "Sd.Kfz. 251" ise 6 dingillidir. Sd.Kfz. 251 modeli 3 ton yük kapasitesine, Sd.Kfz. 250 ise bir ton yük kapasitesine sahipti. Önden bakıldığı zaman iki araçta birbirine çok benzemekteydi.

Vasili Degtyaryov (2 Ocak 1880 Tula, Rus İmparatorluğu - 16 Ocak 1949 Moskova, Rusya), Rus silah tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Şpagin</span>

Georgi Semyonoviç Şpagin Sovyet silah tasarımcısı. PPŞ-41 hafif makineli silahın tasarımcısı olarak bilinir. Ayrıca Vasili Degtyaryov ile birlikte DŞK ağır makineli tüfek tasarımında da görev yapmıştır.