Arnavutluk, resmî adıyla Arnavutluk Cumhuriyeti, Balkanlar'da bir ülkedir. Komşuları kuzeyde Karadağ, kuzeydoğusunda Kosova, doğusunda Kuzey Makedonya ve güneyinde Yunanistan'dır. Ayrıca ülkenin batıda Adriyatik Denizi ve güneybatıda İyonya Denizi'ne kıyısı vardır. İyon Denizi ile Adriyatik Denizi arasındaki Otranto Boğazı'nın karşısındaki İtalya'ya uzaklığı 72 km'den (45 mil) daha azdır.
Tiran, Arnavutluk'un başkenti ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile nüfusu 800.986'dır.
Priştine Kosova'nın başkenti ve en büyük şehri.
Prizren, eskiden Pürzerrin, Kosova'nın güneybatısında bir şehir ve belediye merkezi.
Elbasan veya İlbasan Orta Arnavutluk'ta Elbasan ili'nin merkezidir. Nüfusu 2011 tahminlerine göre 78.703'tür. Şehir İşkomi Nehri'nin yanında yer almaktadır.
İpek, Kosova'nın kuzeybatısında bir şehir ve belediye merkezi. Kosova’nın büyük yerleşim birimlerinden birisidir.
Kökes, Arnavutluk'un Kökes ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir ülkenin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 933.86 km² olan belediyenin nüfusu 2011 itibarı ile 47,985. olup merkez nüfusu ise 16,719'dur. Şehre Kukës Şeyh Zayed Uluslararası Havalimanı hizmet vermektedir.
Bari, İtalya'nın güneydoğusunda Adriyatik Denizi kenarında bir liman kentidir. Puglia bölgesinin ve aynı adlı Bari ilinin merkezidir. Bari belediyesi sınırları içinde nüfus 319.978 kişi, varoş belediyeleriyle birlikte şehirsel alanda nüfus 653.028 ve metropoliten Bari bölgesinde yaklaşık 1 milyondur.
Görice veya Kör(i)çe güney-doğu Arnavutluk'ta Yunan sınırına yakın Görice ili'nin merkezidir. Nüfusu 2011 tahminlerine göre 57,758'dir. Arnavutluk'un 7. büyük şehridir. Rakımı 850 m'dir. Morava dağlarıyla çevrili bir yayla üzerindedir. Nüfusun %97,8'i Arnavut, %2'si Makedon'dur.
Avlonya, Arnavutluk'ın Avlonya ilinin merkezi olan şehirdir. Dıraç'tan sonra ülkenin en büyük liman kentidir. Ülkenin en eski kentlerinden biri olan Avlonya, Antik Yunanlar tarafından MÖ 6. yüzyılda kurulmuştur. Büyük bir ticaret merkezi olan Avlonya'da balıkçılık ve sanayi sektörleri gelişmiştir. Çevresindeki bölgede ise petrol, doğalgaz, yersakızı ve tuz üretilir.
Fatih Camii veya Küçük Camii, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin Dıraç kentinde bulunan tarihi bir Osmanlı camii. Ülkenin en eski camiilerden biridir. Camii'ye Fatih Sultan Mehmet'in adı koyulmuştur.
Leş veya Eşim, Arnavutluk'un Leş ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir ülkenin kuzeybatısında Drin Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 509.10 km² olan belediyenin nüfusu 2011 itibarı ile 65,633. olup merkez nüfusu ise 15,510'dur.
Peklin veya Bekleyin, Arnavutluk'un Elbasan ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehrin eski adı Claudiana olup günümüzdeki adını "bekleyin" kelimesinden almıştır. Yüzölçümü 197,79 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 26.136 olup merkez nüfusu ise 6.353'tür.
Burel Arnavutluk'un Debre iline bağlı Mat belediyesinin merkezi olan şehirdir. Şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 10,862'dir.
Şingin veya Şenkin, Arnavutluk'un Leş iline bağlı Leş belediyesinde bulunan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 8,091'dir.
Dıraç Arkeoloji Müzesi, Arnavutluk'un Dıraç kentinde bulunan bir arkeoloji müzesidir. Müze, 1951 yılında kurulmuş olup ülkenin en büyük arkeoloji müzesidir.
Dıraç Limanı, Arnavutluk'un Dıraç kentinde bulunan bir limandır. Liman, 183 metre genişliğinde batı-kuzeybatı yönelimli bir girişe sahip iki mol arasında oluşan yapay bir havza olup Kalaja e Turrës ve Dıraç Burnu arasında geniş bir su kütlesi olan Dıraç Körfezi'nin kuzey ucunda yer almaktadır.
Dıraç Büyük Camii, Arnavutluk'un Dıraç kentinde bulunan bir camidir.
Dıraç Kalesi, Arnavutluk'un Dıraç kentinde bulunan bir kaledir. Kale, 1. yüzyılda inşa edilmiş olup surlar ile çevrilidir. Orta Çağ ve erken modern dönemlerde onarılmış ve güçlendirilmiştir.
Dıraç Sancağı Batıda İtalyan söylenişiyle Durazzo Sancağı olarak da bilinen, Osmanlı İmparatorluğu sancaklarından biriydi. Adını Dıraç'tan almıştır. Sancak, Dıraç, Tiran, Şayak, Kavalye ve Akçahisar kazalarından oluşuyordu. Dıraç Sancağı, İşkodra Vilayeti'nin güney kesiminde bulunuyordu ve vilayeti oluşturan iki sancaktan biriydi. Kuzeyde İşkodra Sancağı, kuzeydoğuda Manastır ve Debre, doğu ve güneyde Elbasan, batıda Adriyatik Denizi ile komşuydu. Arazisi genellikle düz ve ovadır ve sadece Tiran ve Kavalye kazalarının doğu kısımları dağlıktır.