İçeriğe atla

Dıştan takma motor

Dıştan takma motor şeması

Dıştan takma motor, tekneler için arka kısmına takılmak üzere tasarlanmış, motor, şanzıman ve pervane veya jet tahriki içeren bağımsız bir üniteden oluşan bir tahrik sistemidir. Küçük deniz taşıtlarının tahrikindeki en yaygın yöntemdir. Dıştan takmalı motorlar, tahrik sağlamanın yanı sıra bağlantılarının üzerinden dönecek ve böylece itme yönünü kontrol edecek şekilde tasarlandıkları için direksiyon kontrolü sağlar. Ayrıca motor çalışmadığında dümen görevi görür. İçten motorların aksine, dıştan takma motorlar depolama veya onarım için kolayca çıkarılabilirler.

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Makine</span> herhangi bir enerji türünü başka bir enerjiye dönüştürmek, belli bir güçten yararlanarak bir işi yapmak veya etki oluşturmak için dişliler, yataklar ve miller gibi çeşitli makine elemanlarından oluşan düzenekler bütünü

Makine, bir iş yapmak için kuvvet uygulamak ve hareketi kontrol etmek için güç kullanan fiziksel bir sistemdir. Terim genellikle motor kullanan yapay cihazlara veya moleküler makineler gibi doğal biyolojik makromoleküllere de uygulanır.

DMOZ olarak da bilinen Open Directory Project (ODP) ya da Türkçesiyle Açık Dizin Projesi, internetteki web sitelerinin konularına göre sınıflandırılarak ve gönüllü editörler tarafından incelenerek yayımlandığı bir web dizinidir. Birçok arama motoru DMOZ'daki siteleri direkt olarak izler ve özgür bir lisansla yayınlanan DMOZ verilerini kullanılır. Oldukça güvenilir bir altyapısı vardır. Yasa dışı, problemli ve kalitesiz sitelerin listelenmesine izin verilmez. Projenin sahibi AOL'dir. İlk kurulduğunda directory.mozilla.org alan adını kullandığı için adı Directory Mozilla sözcüklerinin kısaltılmasından oluşsa da bugünkü Mozilla Vakfı ve Mozilla projeleriyle bir ilişkisi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Marş motoru</span> içten yanmalı bir motoru çalıştırmak için kullanılan motor

Marş motoru otomobillerde ilk hareketi sağlayan parçadır. Araçta marşa basıldığı anda marş motorunun dişlisi ile krank miline bağlı volan dişlisi birbiriyle kavraşarak marş motorunun oluşturduğu dönme momenti, volan dişlisi aracılığı ile krank miline aktarılır. Böylece motora ilk hareket verilmiş olur.

<span class="mw-page-title-main">Gemi</span> Ulaşım aracı

Gemi dünya denizlerini, okyanuslarını, nehir, göl ve diğer yeterince derin su yollarını dolaşan, mal ve yolcu taşıyan veya savunma, araştırma ve balıkçılık gibi özel görevleri yapan büyük bir deniz taşıtı’dır. Gemiler genellikle boyut, şekil, yük kapasitesi ve amaca göre teknelerden ayrılır. Yelken çağı'nda "gemi", en az üç Kabasorta arma‘lı direkleri ve tam cıvadra yelken planıyla yelkenli gemi olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Güneş enerjisi</span> Güneşten gelen, çeşitli teknolojilerde kullanılan parlak ışık ve ısı

Güneş enerjisi, kaynağı Güneş olan ısı ve parlak ışıktır. Güneş'in çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışınım enerjisidir. Güneşteki hidrojen gazının helyuma dönüşmesi füzyon sürecinden kaynaklanır. Güneş'in yüzeyinde güneş radyasyonunun yoğunluğu yaklaşık 6,33 x 107 W/m2dir. Dünya atmosferinin dışında Güneş ışınımının şiddeti, aşağı yukarı sabit ve 1370 W/m2 (Watt/m2) değerindedir; ancak yeryüzünde 0-1100 W/m2 değerleri arasında değişim gösterir. Bu enerjinin Dünya'ya gelen küçük bir bölümü dahi, insanlığın mevcut enerji tüketiminden kat kat fazladır. Güneş enerjisinden yararlanma konusundaki çalışmalar özellikle 1970'lerden sonra hız kazanmış, Güneş enerjisi sistemleri teknolojik olarak ilerleme ve maliyet bakımından düşme göstermiş, Güneş enerjisi çevresel olarak temiz bir birincil enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">General Dynamics F-111 Aardvark</span>

General Dynamics F-111, 1960'larda tasarlanmış orta menzilli stratejik bombardıman, keşif ve taktik saldırı hava aracı. Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) modelleri resmi olarak Aardvark takma ismini taşımaktaydı. 1998'de USAF bu uçakları emekliye ayırdı. Avustralya F-111'lerinin takma adı "domuz"dur. Rus muadili Mikoyan-Gurevich MiG-23'dir.

Arama motoru optimizasyonu (SEO), bir internet sitesine veya bir web sayfasına arama motorlarından gelen web trafiğinin kalitesini ve sayısını artırma sürecidir. SEO, doğrudan trafik veya ücretli trafik yerine ücretsiz trafik (genellikle "doğal" veya "organik" sonuçlar olarak bilinir) hedefler. Ücretsiz trafik, resim aramaları, video aramaları, akademik aramalar, haber aramaları ve sektöre özgü dikey arama motorları da dahil olmak üzere farklı türdeki aramalardan kaynaklanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Google Kitaplar</span> Google hizmeti

Google Kitaplar, Google bünyesinde bulunan ve kullanıcıların kitaplar hakkında detaylı arama yapmasına olanak sağlayan arama motorudur.

<span class="mw-page-title-main">Gaz türbini</span> içten yanmalı motor tipi

Gaz türbini, bir tür sürekli ve içten yanmalı motordur. Bütün gaz türbinlerinde ortak bulunan ana bileşenler aşağıdaki gibidir:

<span class="mw-page-title-main">Supap</span>

Supap, yay yardımıyla gergin tutulup yatağın düzlemine dik olarak gidip gelme hareketi yaparak bir akışkanın geçişini ayarlamaya yarayan kapağa denir. Supap, boru sistemlerinde gaz veya sıvı, motorlarda ise gaz geçişini kontrol etmeye yarar.

Motown, 1959 yılında Detroit'te Tamla Records olarak Berry Gordy tarafından kurulmuş olan bir Amerikan kayıt şirketidir. Geçmişten günümüze birçok ünlü şarkıcı ve grubun kayıt/yayını bu şirket üzerinden gerçekleşmiştir. Şirket, ilk ismine benzer biçimde Tamla Motown olarak da bilinir ancak en çok bilindiği isimler Motown Records ve Motown'dur. Şirket daha sonraları Universal Music Group tarafından satın alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">WebKit</span>

WebKit, web tarayıcılarına web sayfalarını işlemesine izin vermek için tasarlanmış bir web tarayıcı motorudur. Webkit motoru penceredeki web içeriğini görüntülemek için bir sınıflar kümesi sağlar ve aşağıdaki bağlantılar gibi kullanıcı tarafından tıklandığı zaman tarayıcı özellikleri gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Lada Riva</span> LADA RIVA VAZ 2107

VAZ-2105, VAZ-2104 ve VAZ-2107, , AvtoVAZ tarafından 1982-2012 yılları arasında üretilen Sovyet kompakt otomobiller serisidir. Lada ve Jiguli serisine ait idi. Modelin Rusya'da üretimi 2012 yılında durduruldu. Son sedan LADA 2107, 17 Nisan 2012'de İjAvto tesisinin montaj hattından çıktı. Mısır'da LADA 2107, 2014'ün başına kadar monte edildi. 2014 yılında VAZ-2107 nihayet durduruldu. 1970'lerin başında, AvtoVAZ tasarım bürosunun, mevcut VAZ-2101, VAZ-2102, VAZ-2103 modellerinin yerini almak üzere ikinci nesil arkadan çekişli otomobillerin oluşturulması üzerinde çalışması sonucu ortaya çıktı. Aynı zamanda VAZ-2106 modeli de oluşturuldu. Standart model 2105, daha lüks modeli 2107 ve station wagon modeli 2107 olarak bilinmekteydi. Araç, Volkswagen Beetle ve Ford Model T'den sonra en çok satan üçüncü otomobil platformu olup aynı zamanda Volkswagen Beetle, Hindustan Ambassador ve Volkswagen Type 2 ile birlikte en uzun süre üretimde kalmış otomobil platformlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Döner kanatlı hava aracı</span> döner kanatlı hava aracı 🚁

Dönerkanat ya da dönerkanatlı uçaklar, dikey bir şafta bağlı olarak dönen pallerin (kanatların) ürettiği kaldırma kuvvetiyle yerçekimini yenen ve uçuşunu gerçekleştiren hava araçlarıdır. Tek bir şafta bağlı pallerden oluşan sistem de rotor olarak adlandırılır. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü tarafından yapılan dönerkanat tanımı, "uçuş için bir ya da birden fazla rotor tarafından desteklenen hava aracı" şeklindedir. Dönerkanat dendiğinde akla gelen hava araçları genellikle helikopter, cyclocopter, autogyro ve gyrodynedır. Bazı melez (hibrit) dönerkanatlı hava araçları ise motorlarıyla tahrik ettikleri ana rotorlarına ek olarak, fazladan itki sağlayan ek motorlar, pervaneler ve sabit taşıma yüzeylerine de sahip olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 7</span>

Peugeot Type 7, Fransız üretici Peugeot tarafından, 1894 yılında üretilmeye başlanan otomobildir. Peugeot Type 6 ile aynı şasi üzerine inşa edilen model, bazı mekanik parçaları da paylaştı, ancak motoru iki katı büyüklüğünde ve iki katı daha güçlüydü. 4 kişilik faytona benzer bir gövdesi vardı. 1894 ve 1897 arasında 25 ünite üretildi. Motoru, Type 8'de de kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 19</span>

Peugeot Type 19, 1896'da markanın kurucusu Armand Peugeot tarafından tasarlanan ve 1897'den 1902'ye kadar üretilen Peugeot otomobil modelidir. Audincourt tesisinde 75 adet Type 19 üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Peugeot Type 26</span>

Peugeot Type 26, 1899 ile 1902 yılları arasında, Fransız otomobil üreticisi Peugeot tarafından üretilen otomobil modelidir. Dört koltuklu olarak mevcut olan model, yaygın Peugeot serisinden daha büyüktü. Ancak Type 26, Peugeot'nun en eski otomobillerinin geleneksel arka motorlu düzenini ve zincir tahrik mekanizmasını kullanıyordu. 1902'de üretimden çıktığı zaman, bu düzen, dönen çelik tahrik mili ve Peugeot Type 48'in ön motor konfigürasyonu ile eskimiş oldu. Type 26, toplamda 419 adet üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Tork yönlendirmesi</span>

Tork yönlendirmesi, özellikle önden çekişli araçlarda, motor torkunun direksiyon üzerindeki istenmeyen etkisidir. Örneğin, ağır hızlanma sırasında direksiyon, sürücüyü rahatsız edebilecek şekilde bir tarafa doğru çekilebilir. Etki, ya direksiyonda çekilme hissi ya da aracın istenen yoldan sapması şeklinde kendini gösterir. Tork yönlendirmesi, sol ve sağ tahrik tekerleklerinin temas yerlerindeki kuvvet farklarıyla doğrudan ilişkilidir. Motor ve tekerlekler arasındaki yüksek toplam redüksiyon oranı, yüksek motor torku veya ikisinin oluşturduğu bir kombinasyon nedeniyle, tahrik tekerleklerine yüksek torklar uygulandığında bu etki daha belirgin hale gelir. Tork yönlendirmesi, direksiyon geri tepmesinden farklıdır.

Pratt & Whitney GG4 ve FT4, Pratt & Whitney J75 / JT4 turbojet hattından geliştirilen ilgili aero türevli gaz türbin motorlarıdır. Tipik olarak turboşaft motorları olarak çalıştırılan, halka şeklinde yanma elemanına sahip eksenel ikiz makaralı turbojetlerdir. Bu konfigürasyonda, gaz jeneratörü, bir gücü veya "Serbest Türbin"i çalıştırmak için genişleyen gazları temin eder. Bu türbin daha sonra denizcilik uygulamaları için elektrik jeneratörlerini, mekanik pompaları veya pervaneleri çalıştırmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İnsan taşıma sistemi</span>

İnsan taşıma sistemi veya otomatik insan taşıyıcı (APM) bir tür küçük ölçekli otomatik raylı geçiş sistemidir. Terim genellikle yalnızca havalimanları, şehir merkezi bölgeleri veya tema parkları gibi nispeten küçük alanlara hizmet veren sistemleri tanımlamak için kullanılmaktadır.