İçeriğe atla

Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi

Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi
FCDO
Foreign, Commonwealth & Development Office

Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi binası
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi17 Ekim 1968
AdresLondra, Birleşik Krallık
Yönetici(ler)
Web sitesiwww.gov.uk/fcdo

Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi (İngilizceForeign, Commonwealth & Development Office (FCDO)), Birleşik Krallık'da ülkenin İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri ile diğer ülkeler ile ilişkilerinin ve dış politikasının düzenlenmesinden sorumlu bakanlıktır. 17 Ekim 1968 tarihinde Dış ve İngiliz Milletler Topluluğu ofislerinin birleşmesi sonucu kurulmuş olup Londra'da Kral Charles Caddesi üzerinde yer almaktadır. Mevcut bakan Liz Truss'tır.[1] Eylül 2020 itibarıyla bakanlığın yetki alanı genişletilerek, Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu üye ülkelerinin kalkınması ile ilgili proje üretmek ve uygulamak üzere yetkilendirilmiş, bunun sonucunda bakanlığın adı Dışişleri ve İngiliz Milletler Topluluğu Ofisi isminden, Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi ismini almıştır.[2]

Tarihi

Koloniler, dominyonlar ve Milletler Topluluğu'ndan ve
dış ilişkilerden sorumlu İngiliz ve Britanya hükûmet bakanlıkları
Kuzey Departmanı
1660–1782
Dışişleri Ofisi
1782–1968
Dışişleri ve Milletler Topluluğu Ofisi
1968–2020
Güney Departmanı
Sömürge Ofisi
1768–1782
İçişleri Ofisi
1782–1794
Savaş Ofisi
1794–1801
Savaş ve Sömürge Ofisi
1801–1854
Sömürge Ofisi
1854–1925
Sömürge Ofisi
1925–1966
Milletler Topluluğu Ofisi
1966–1968
Güney Departmanı
1768–1782
Dominyon Ofisi
1925–1947
Milletler Topluluğu Ofisi
1947–1966
. Hindistan Ofisi
1858–1937
Hindistan Ofisi
ve
Burma Dairesi
1937–1947

İngiltere hükûmetinde devlet sekreteri unvanı 17. yüzyılın başlarına kadar uzanmaktadır. Dışişleri bakanı pozisyonu, 1782'deki İngiliz hükûmetinin yeniden yapılanmasında, Kuzey ve Güney Departmanlarının sırasıyla Dışişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı haline gelmesiyle oluşturuldu.[3] Sömürge Ofisi ve Dominyonlar Ofisi gibi, Dışişleri Bakanlığı'nın kurucu bir selefi olan Hindistan Ofisi, 1947'de kapatıldı.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Our ministers". GOV.UK. Foreign and Commonwealth Office. 18 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2019. 
  3. ^ Sainty, J. C. (1973). "Introduction". Office-Holders in Modern Britain: Volume 2 - Officials of the Secretaries of State 1660-1782. British History Online (İngilizce). University of London. ss. 1-21. 20 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2022. At the Restoration [in 1660] the practice of appointing two Secretaries of State, which was well established before the Civil War, was resumed. Apart from the modifications which were made necessary by the occasional existence of a third secretaryship, the organisation of the secretariat underwent no fundamental change from that time until the reforms of 1782 which resulted in the emergence of the Home and Foreign departments. ... English domestic affairs remained the responsibility of both Secretaries throughout the period. In the field of foreign affairs there was a division into a Northern and a Southern Department, each of which was the responsibility of one Secretary. The distinction between the two departments emerged only gradually. It was not until after 1689 that their names passed into general currency. Nevertheless the division of foreign business itself can, in its broad outlines, be detected in the early years of the reign of Charles II. 
  4. ^ "India Office". British Museum. 1 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Şubat 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

İngiliz Milletler Topluluğu veya resmî adıyla Milletler Topluluğu, geçmişte Britanya İmparatorluğu'nun, günümüzde de Birleşik Krallık'ın parçası olan devletlerin oluşturduğu uluslararası bir koalisyondur. Üye ülkelerin 16’sı hâlen Britanya Kraliyet Ailesi yönetimindedir. Bu ülkelerde mevcut monark III. Charles; devlet başkanı görev ve yetkilerini, kendi tarafından atanan genel valiler aracılığı ile sürdürür. Kral aynı zamanda İngiliz Milletler Topluluğunun başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri bakanlığı</span> diplomasiden sorumlu hükümet bakanlığı

Dışişleri bakanlığı, devletin dış politika ve ilişkilerinden, diplomasi faaliyetlerinden, ikili ve çok taraflı ilişkilerden sorumlu olan hükûmet departmanıdır. Ayrıca, yurtdışında bulunan ülke vatandaşlarına destek sağlamak da görevleri arasındadır. Bu kurum genellikle bir dışişleri bakanı veya dışişleri bakanı tarafından yönetilir. Dışişleri bakanı genellikle hükûmetin başı olan yetkili kişiye rapor verir.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Lavrov</span> Rus diplomat ve politikacı

Sergey Viktoroviç Lavrov, Rus diplomattır ve 2004'ten beri Rusya'nın dışişleri bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin dış ilişkileri</span>

Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin dış ilişkileri, de jure olarak Azerbaycan Cumhuriyeti'ne bağlı Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan Cumhuriyeti'nin bölgeye müdahalesinden sonra 10 Aralık 1991'de halkoylamasıyla bağımsızlığı kabul edilen ve 6 Ocak 1992'de bağımsızlığı ilan edilen fakat Ermenistan dahil, hiçbir ülke veya uluslararası kuruluş tarafından bağımsızlığı tanınmayan de facto cumhuriyet olan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni dışişlerinde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı temsil etmekte ve girişimlerde bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">2010 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları</span>

2010 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları, 3 ile 14 Ekim 2010 tarihleri arasında, Hindistan'ın başkenti Delhi'de düzenlenen 19. İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'dır. İngiliz Milletler Topluluğu üyesi 71 ülkeden 6.081 sporcunun katıldığı oyunlarda, 21 spor dalında toplam 272 müsabaka yapıldı. 1951 ve 1982'deki Asya Oyunları'na da ev sahipliği yapan Hindistan, bu organizasyonla birlikte tarihindeki en büyük çok sporlu etkinliği düzenlemiş oldu. İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları ilk kez Hindistan'da düzenlenirken, 1998'de Malezya'da düzenlenmesinin ardından ikinci kez Asya'da gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya pasaportu</span>

Avustralya pasaportu Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı (DFAT) Avustralya Pasaport Bürosu tarafından Avustralya Pasaport Yasası (2005) uyarınca düzenlenen seyahat belgeleri Avustralya vatandaşlarına verilir. Hem Avustralya'da hem de yurtdışında, pasaport hamilinin uluslararası seyahat etmesini sağlar. Avustralya vatandaşlarının diğer ülkelerden pasaport bulundurmalarına izin verilmektedir. 1988'den bu yana her yıl bir milyondan fazla Avustralya pasaportu çıkarıldı ve 2007'de 1,4 milyona ulaştı ve 2021 yılına kadar yılda 3 milyon öngörülen bir rakama ulaşacaktır.

Yeni Osmanlıcılık veya neo-Osmanlıcılık, Türkiye'nin Osmanlı İmparatorluğu'nun dini, kültürel ve politik mirasını sahiplenmesi gerektiğini savunan siyasî bir fikirdir.

Filipinler'in vize politikası, Filipin Göç Yasası olarak bilinen Commonwealth'ın 613 sayılı Kanun tarafından ve değişikliğine müteakip mevzuat tarafından yönetilir. Yasa, ortaklaşa Dışişleri Bakanlığı (DFA) ve Göçmenlik Bürosu (BI) tarafından uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (İsrail)</span> Kurum

İsrail Dışişleri Bakanlığı İsrail hükûmetinin en önemli bakanlıklarından biridir. Bakanlığın rolü, İsrail'in dış politikasını uygulamaktır ve diğer ülkelerle ekonomi, kültür ve bilim alanlarında ilişkiler kurmaktır. Dış İşleri Bakanlığı, Kudüs’ün Givat Ram adlı muhitinde bulunan hükûmet yerleşkesindedir. Yisrael Katz şu anki Dışişleri Bakanıdır.

Rusya'nın uluslararası politikaları ve ilişkileri, Rusya Federasyonu'nun diğer devletler, fikir akımları ve uluslararası teşkilatlarla olan ilişkilerinin tamamına verilen addır. Bu metin, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana, uluslararası hukuk gereği Sovyetler Birliği'nin ardılı konumunda bulunan Rusya Federasyonu'nun dış ilişkilerini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık-Gürcistan ilişkileri</span>

Birleşik Krallık-Gürcistan ilişkileri, Birleşik Krallık ile Gürcistan arasındaki güncel ve tarihsel ilişkileri ifade eder. Birleşik Krallık'ın Tiflis'te büyükelçiliği, Gürcistan'ın da Londra'da büyükelçiliği var. Mevcut İngiliz büyükelçisi, 2016 yılında atanan Justin McKenzie Smith.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri Bakanlığı (Ukrayna)</span>

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Ukrayna'nın dış ilişkilerini yürüten Ukrayna hükûmeti makamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Saint Kitts ve Nevis-Türkiye ilişkileri</span>

Saint Kitts ve Nevis–Türkiye ilişkileri, Saint Kitts ve Nevis ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.

Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanlığı Afganistan'ın dış ilişkilerini yönetmekten sorumlu kabine bakanlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muhafazakar hükûmet (1957–1964)</span> Vikimedya liste maddesi

1957'de başlayan ve 1964'te sona eren Birleşik Krallık'ın Muhafazakar iktidarı üç hükûmetten oluşuyordu: Birinci Macmillan hükûmeti, İkinci Macmillan hükûmeti ve Douglas-Home hükûmetleri Sırasıyla Kraliçe II. Elizabeth tarafından görevlendirilen Harold Macmillan ve Sir Alec Douglas-Home tarafından yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık dışişleri bakanı</span>

Dışişleri, Milletler Topluluğu ve kalkınma işlerinden sorumlu devlet sekreteri, aynı zamanda dışişleri bakanı olarak da anılır, Birleşik Krallık Hükûmeti Kraliyet bakanı ve Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Dairesi başkanıdır. Hükûmetin en kıdemli bakanlarından biri ve Büyük Devlet Ofisi olarak görülen görevdeki görevli, bakanlık sıralamasında dördüncü, Birleşik Krallık Kabine üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık içişleri bakanı</span> Vikimedya liste maddesi

İçişlerinden sorumlu devlet sekreteri, Birleşik Krallık hükûmetinde Kraliyet'in kıdemli bakanıdır. İçişleri Bakanı, İçişleri Bakanlığını yönetir ve Birleşik Krallık'ın tüm ulusal güvenlik, polislik ve göçmenlik politikalarından sorumludur. Büyük bir Devlet Ofisi olarak, içişleri bakanı hükûmetteki en kıdemli ve etkili bakanlardan biridir. Görevdeki kişi, İngiliz Kabinesi ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nin yasal bir üyesidir. Görev sahibi bakanlık sıralamasında beşincidir.

<span class="mw-page-title-main">Nasır Kenani</span>

Nasser Kanaani İranlı bir diplomat ve 27 Haziran 2022'den beri İran Dışişleri Bakanlığı'nın 13. sözcüsüdür. Ayrıca Temmuz 2018'den Temmuz 2022'ye kadar İran'ın Kahire'deki çıkarlarını koruma ofisi başkanıydı. Nasır Kenani daha önce Dışişleri Bakanlığı Irak kurmay başkanlığı, Arap Orta Doğu ve Kuzey Afrika Dairesi müdür yardımcılığı ve Ürdün'deki İran büyükelçiliği gibi görevlerde bulundu. Anadili olan Farsçanın yanı sıra iyi derecede İngilizce ve Arapça bilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Güven mektubu</span> diplomatik akreditasyon sağlayan mektup

Güven mektubu, bir diplomatı başka bir egemen devlete büyükelçi olarak atayan resmi bir diplomatik mektuptur. Genellikle diplomatik güven mektubu olarak bilinen bu mektup, bir devlet başkanından diğerine hitaben yazılır ve büyükelçinin kendi ülkesi adına konuşma iddiasına güven vermesini ister. Mektup, büyükelçi olarak atanan kişi tarafından, kabul eden devlet başkanına resmi bir törenle sunulur ve büyükelçiliğin başlangıcını işaret eder.