İçeriğe atla

Dīs Pater

Dīs Pater veya Dis Pater (/ˌdɪs ˈptər/, Latince : [diːs ˈpatɛr]) yeraltı dünyasının Romalı bir tanrısıydı. Dis, başlangıçta verimli tarım arazileri ve maden zenginliği ile ilişkilendirildi ve bu mineraller yeraltından geldiği için, daha sonra Kitonik tanrılar Pluto (Hades) ve Orcus ile alakalandırıldı.

Dīs Pater genellikle basitçe Dīs olarak kısaltıldı ve bu isim o zamandan beri yeraltı dünyası veya yeraltı dünyasının bir parçası için alternatif bir isim haline geldi.

Etimoloji

Dīs ismi, muhtemelen deiu- (e) biçiminde dīvus, dīus ('tanrısal, ilahi') 'den türetilen Latince sıfat dīves'in (' zengin, varlıklı ') kısaltılmış halidir. [1] Dīs tanrısının Pater ('baba') ile birlikte ortaya çıkması Di (e) spiter (Jüpiter) ile olan ilişkiden kaynaklanıyor olabilir. [1]

Cicero, De Natura Deorum'da 'zenginlerin babası' anlamını öne sürerek ve tanrıyı Yunan tanrısı Hades'e bahşedilen 'zengin' anlamına gelen Pluto (Plouton, Πλούτων) ile karşılaştırarak benzer bir etimoloji kullanmıştır.

Mitoloji

Dīs Pater sonunda ölüm ve yeraltı dünyasıyla ilişkilendirildi çünkü taşlar ve değerli metaller gibi mineral zenginlikleri yeraltından gelirdi. Yeraltında da ölülerin krallığı vardır, yani Hades'in (Plüton'un) alanıdır.

Dis Pater, Pluto ile birleşerek, Jüpiter ve Neptün ile birlikte Satürn ve Ops'un üç oğlundan biri olarak, Bu karakterlerin mitolojik özelliklerinden bazılarını üstlendi. Yeraltı dünyasını ve karısı Proserpina'nın yanında ölüleri yönetti.[2] Literatürde, Dīs Pater'ın adı ölümün kendisine atıfta bulunmanın sembolik ve şiirsel bir yolu olarak yaygın olarak kullanılmıştır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Demeter</span> tarım ve bereket tanrıçası

Demeter, Yunan mitolojisinde tarımın, bereketin, mevsimlerin ve anne sevgisinin tanrıçasıdır. Homeros'un destanlarında, "güzel saçlı kraliçe" ya da "güzel örgülü Demeter" diye geçer. İnsanlara toprağı ekip biçmesini öğreten bu tanrıçadır. Ekinleri, özellikle de buğdayı simgeler.

<span class="mw-page-title-main">Hades</span> Antik Yunan mitolojisinde yeraltı tanrısı

Hades, Yunan mitolojisinde ölülere hükmeden yeraltı tanrısıdır. Zeus, yeryüzünün hâkimiyetini kardeşleri arasında paylaşırken Zeus'a gökyüzü, Poseidon'a denizler ve Hades'e yeraltı düşer. O artık ölüler ülkesi tanrısıdır; ancak kötü değildir. Yer altının tüm hazineleri Hades'in olduğu için Romalılar onun adını varlıklı yani, Plüton olarak değiştirmiştir. Eşi, Demeter ve Zeus'un kızı Persephone'dir. Hades ve eşi Persephone amansız, insafsız, yürekleri hiçbir yakarış, hiçbir sunu ya da kurbanla yumuşamayan korkunç tanrılar olarak bilinir. Gigantlar arasındaki karşıtı Alcyoneus'dur.

<span class="mw-page-title-main">Roma mitolojisi</span> Antik Romada yaşayan insanların mitolojik inançlarının bütünü

Roma mitolojisi, Antik Roma'da yaşayan insanların mitolojik inançlarının bütününe verilen isimdir. Genelde iki ana bölümü olduğu düşünülür; ilk bölüm ki daha sonraları etkin olmuştur ve edebidir, genellikle Etrüsk mitolojisindeki öğelerin Romalılaştırılmış hallerinden meydana gelir, ikinci bölüm ise daha erken dönemlerde etkin olmuş olan ve daha çok kültik olan farklı uygulama ve inançlara sahip daha özerk bir bölümdür.

<span class="mw-page-title-main">Boötes (takımyıldız)</span>

Boötes ya da Çoban takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan birisidir. Batlamyus'un bahsettiği 44 takımyıldızdan da birisidir. Boötes genelde "Ayı Terbiyecisi" olarak tasvir edilir, çünkü Ursa Major ve Ursa Minor takımyıldızlarına yukarıdan bakar gibidir. Dünyadan görünen en parlak üçüncü yıldız olan Arcturus'u barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Anunnaki</span> Antik Mezopotamya geleneğinde bir ilah grubu

Anunnaki, antik Sümer, Akad, Asur ve Babillerin mitolojik geleneklerinde ortaya çıkan bir tanrı grubudur. Kaç Anunnaki olduğu ve hangi rolü üstlendiklerine dair açıklamalar hem değişkenlik gösterir hem de çoğu zaman tutarsızdır. Akad öncesi dönemden kalma en eski Sümer yazılarına göre Anunnaki, panteondaki en güçlü tanrılardır; gök tanrısı An ile yer tanrıçası Ki'nin torunlarıdır, asıl işlevleriyse insanlığın yazgısını belirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Persefoni</span> Yunan mitolojisinde bahar tanrıçası ve yeraltı kraliçesi

Persephone,, Yunan mitolojisinde Zeus ile kız kardeşi Demeter'in kızıdır. Persephone'nin asıl ismi Kore'dir. Hades Persephone ismini, O'nu yeraltına kaçırdıktan sonra vermiştir. Kaçırılıp Persephone orada, Hades'in sunduğu nardan biraz yedikten sonra, "ölüler ülkesinde bir şey yiyenlerin yeryüzüne çıkma hakları bulunmamaktadır" kuralı nedeniyle, ölüler ülkesinde kalmak zorunda kalmıştır. Hades'in eşi ve ölüler ülkesinin tanrıçası olmuştur fakat doğan hiçbir çocuğu Hades'ten değildir. Annesi Demeter'in ısrarları sonucunda, kış dönemi hariç kalan kısmını yeryüzünde geçirmeye hak kazanmıştır. Bu yüzden ölülerle ve yeraltıyla olduğu kadar hasatla da ilişkilendirilir. Aynı zamanda Zeus'un kızlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sisifos</span>

Sisyphos, Yunan Mitolojisinde, Yeraltı Dünyasında sonsuza kadar büyük bir kayayı bir tepenin en yüksek noktasına dek yuvarlamaya mahkûm edilmiş bir kraldır. Sisifos ismi geleneksel olarak sophos (bilge) sözcüğüyle ilişkilendirilir; fakat bu ilişkilendirme bazı etimolojik problemler içermektedir. Aiolos'un oğlu, Korint kralı Sisyphos tanrı-ırmak Asopos'a, kızı Aigina'nın Zeus tarafından kaçırılmış olduğunu söyleyerek Zeus'u ele vermesine karşılık kalesi içinde bir pınarın akıtılmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Orfeus</span>

Orfe (Orpheus), kimilerince gerçekten yaşamamış efsanevi bir isim veya mitolojik bir şair olarak görülmesine karşın, ezoterizmde, Antik Yunan'a bilgeliği Pisagor ve Platon’dan önce getirmiş, en büyük inisiyelerden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Plüton (mitoloji)</span>

Plüton Roma mitolojisinde yeraltı dünyasının hükümdarıdır. Mitolojideki bu tanrının önceki ve daha yaygın olan ismi Yunan mitolojisindeki yeraltı tanrısı Hades'tir. Antik Yunan dini ve mitolojisinde, Plüton öbür dünyada başkanlık yapan tanrı olarak olumlu bir şekilde kavramlaştırılmıştır. Ploutōn, maden zenginlikleri yeraltında bulunduğundan ve kitonik bir tanrı olarak bol bir hasat için gerekli tohumları içeren toprağın derinlerini yönettiğinden dolayı sıkça zenginlik tanrısı Ploutos ile bir görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Castor ve Pollux (opera)</span>

Caator ve Polluks bir prolog ve bes perde) ihtiva eden ve librettosu Fransızca olarak "Pierre-Joseph Bernard (Gentil-Bernard)" tarafından yazılmış ve Jean-Philippe Rameau tarafından bestelenmiş olan "tragédie en musique " adı ile anılan bir Barok stili "opera". Bu eserin prömiyer temsili 24 Ekim 1737'de Paris'te Palais-Royale Tiyatrosu da sahnelenmiştir.

Litvanya mitolojisi, Baltık mitolojisinin Litvanlarca benimsenmiş bir koludur.

Proserpina, Yunan tanrıçası Persefoni'nin Latince adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Februus</span> Romen mitolojisinde arınma tanrısı

Antik Roma dininde, Februus, arınma tanrısıydı. Ayrıca Etrüskler tarafından arınma tanrısı ve yeraltı dünyası olarak aynı isim altında ibadet edildi. Etrüskler için Februus aynı zamanda zenginlik ve ölüm tanrısıydı ve her ikisi de daha iyi bilinen Roma tanrısı Pluto ile yeraltı dünyasına bağlıydı. Çoğu Avrupa dilinde Şubat kelimesinin geldiği Latince Februarius kelimesi, ismini bu tanrıdan ve ilişkili Februa festivalinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aerecura</span>

Erecura veya Aerecura eski zamanlarda tapılan bir tanrıçaydı, Kelt kökenliydi, Proserpina ile Roma yeraltı tanrısı Dis Pater ile ilişkiliydi. Sulzbach'tan bir sunakta olduğu gibi Dis Pater ile İsviçre'nin Oberseebach kentinde bulunan bir heykelde de ve Avusturya'dan birkaç büyülü metinde de beraber resmedilmiştir. Ayrıca bir kez Cerberus ve muhtemelen Ogmios ile de birlikte göründü. Onun için başka bir yazıt da Almanya, Stuttgart yakınlarında bulundu. Kitonik sembollerinin yanı sıra, genellikle bereket ve elma sepetleri gibi doğurganlık özellikleri ile tasvir edilmişitr. Yunan Hekate'ye benzer olduğuna inanılır, ayrıca bu iki tanrıça benzer isimleri paylaşmaktadır. Cannstatt ve Sulzbach'tan tasvirlerde, oturur vaziyette, dolu bir cüppe giymiş ve meyve sepetleri veya tepsilerle tasvir edilmiştir. Miranda Green, Aericura'yı " Galyalı Hekaba " olarak adlandırırken, Noémie Beck onu hem yeraltı dünyasını hem de doğurganlık yönlerini Dis Pater ile paylaşan bir "kara tanrıçası" olarak nitelendiriyor.

<span class="mw-page-title-main">Popüler kültürde Hades</span> yunan mitolojisinde tanrı olan hades. kitaplarda ve halk kültüründe sıklıkla görünür.Ölüm,yeraltı ve kötülükle ilişkisi onu filmlerde ve teorilerde onu kötü adam kötü kişi olarak tanımlanır

Mitolojik Yunan tanrısı Hades, popüler kültürde sıklıkla görülür. Ölüm ve yeraltı dünyasıyla ilişkisi nedeniyle sık sık kötü adam olarak tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">Gece tanrıları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bir gece tanrısı, mitolojilerde gece, gece gökyüzü veya karanlıkla ilişkilendirilen bir tanrıça veya tanrıdır. Çok tanrılı dinlerde yaygın olarak bulunurlar. Aşağıdakiler, çeşitli mitolojilerdeki gece tanrılarının bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mezopotamya tanrıları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Mezopotamya tanrıları, bölge halkları tarafından tapınım gören tanrılardır.

Pluto,, Marvel Comics tarafından yayınlanan Amerikan çizgi romanlarında ortaya çıkan kurgusal bir tanrıdır. Karakter aynı adı taşıyan Greko-Romen tanrısına dayanmaktadır. Plüton ilk olarak 1966'da Thor'un 127. sayfalarında Stan Lee tarafından uyarlanıp Jack Kirby tarafından çizildi. Pluto, Yeraltı, ölüm ve ölülerin Olympian tanrısıdır ve Hades'in Hükümdarı'dır. Karakterin hikâyesinin çoğu, geleneksel Yunan Mitininkiyle paralellik gösterir. Yani, babaları Kronos'u yendikten sonra, Plüton ve kardeşleri Zeus ve Neptün ile kız kardeşleri Hera, Hestia ve Demeter, Kronos'un imparatorluğunu aralarında paylaşmak için kura çektiler. Plüton, ölülerin yargıcı olarak Yeraltı Dünyasının kontrolünü ele geçirdi. Ancak Marvel Evreninde Pluto, sık sık hiçbir Yunan Mitinin desteklemediği Zeus'u devirmeyi planlayan entrikacı bir tanrı olarak gösterilir. Herkül ve Thor'un maceralarında sık sık kötü bir karakter olarak yer almıştır.