İçeriğe atla

Dünyanın en yaşanabilir şehirleri

Dünyanın en yaşanabilir şehirleri, şehirlerin yaşam koşullarında dair sıralandığı saygın yıllık anketler için kullanılan gayriresmî bir adlandırmadır. Bunlara örnek olarak Mercer firmasının Yaşam Kalitesi Anketi ve The Economist dergisinden EIU'nun hazırladığı Dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri listesidir.

EUI Dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri

The Economist'in Dünyanın En Yaşanabilir Şehirleri 2021 (İlk 10)[1]
ŞehirÜlkeDerece
1 Auckland Yeni Zelanda96.0
2 Osaka Japonya94.2
3 Adelaide Avustralya94.0
4 Wellington Yeni Zelanda93.7
5 Tokyo Japonya93.7
6 Perth Avustralya93.3
7 Zürih  İsviçre92.8
8 Cenevre  İsviçre92.5
9 Melbourne Avustralya92.5
10 Brisbane Avustralya92.4

Mercer Yaşam Kalitesi Anketi

Mercer 2019 Yaşam Kalitesi Anketi[2]
ŞehirÜlke2011'de sıralama[3]
1 Viyana Avusturya1
2 Zürih  İsviçre2
3 Vancouver Kanada5
Münih Almanya4
Auckland Yeni Zelanda3
6 Düsseldorf Almanya5
7 Frankfurt Almanya7
8 Kopenhag Danimarka9
9 Cenevre  İsviçre8
10 Basel  İsviçre-

Monocle En Yaşanabilir Şehirler Endeksi

Monocle'ın En Yaşanabilir Şehirler Endeksi 2021[4]
ŞehirÜlke
1 Kopenhag Danimarka
2 Zürih  İsviçre
3 Helsinki Finlandiya
4 Stockholm İsveç
5 Tokyo Japonya
6 Viyana Avusturya
7 Lizbon Portekiz
8 Auckland Yeni Zelanda
9 Taipei Tayvan
10 Sidney Avustralya
11 Seul Güney Kore
12 Vancouver Kanada
13 Münih Almanya
14 Berlin Almanya
15 Amsterdam Hollanda
16 Madrid İspanya
17 Melbourne Avustralya
18 Kyoto Japonya
19 Brisbane Avustralya
20 Los Angeles ABD

EIU Dünya'nın en yaşanılamaz 10 şehri

EIU En Yaşanamaz Şehirler Endeksi 2021[4]
ŞehirÜlke
1 Şam Suriye
2 Lagos Nijerya
3 Port Moresby Papua Yeni Gine
4 Dakka Bangladeş
5 Cezayir Cezayir
6 Trablus Libya
7 Karaçi Pakistan
8 Harare Zimbabve
9 Douala Kamerun
10 Caracas Venezuela

Kaynakça

  1. ^ Economist Intelligence (9 Haziran 2021). "Auckland tops the Global Liveability Ranking". The Economist. 22 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2021. 
  2. ^ "Quality of living city ranking". Mercer.com. 6 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2021. 
  3. ^ "2011 Quality of Living worldwide city rankings – Mercer survey". Mercer. 29 Kasım 2011. 1 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2021. 
  4. ^ a b "Coronavirus: Auckland ranked most liveable city as pandemic shifts list". BBC. 9 Haziran 2021. 27 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Los Angeles</span> Kaliforniya, ABDde bir şehir

Los Angeles, City of Los Angeles veya kısaca L.A., Amerika Birleşik Devletleri'nın Kaliforniya eyaletinin en kalabalık ve ABD'nin New York'tan sonra ikinci en kalabalık şehri. Los Angeles'ın nüfusu 2010 itibarıyla 3.792.621 kişidir. Şehir sınırlarına göre yüzölçümü 1.215 km² olup Büyük Okyanus'un doğu kıyısında, güney Kaliforniya'da konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya</span> Güney Yarımkürede yer alan kıta ülkesi

Avustralya, resmî adıyla Avustralya Milletler Topluluğu, Güney Yarımkürede yer alan bir kıta ülkesidir. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında uzanır. Okyanusya kıtasında bulunur ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplar. Komşuları Endonezya, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda'dır. Başkenti Canberra, en büyük şehri ise Sidney'dir.

<span class="mw-page-title-main">Moskova</span> Rusyanın başkenti

Moskova, Rusya'nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir merkezinde 13.204.177'lik nüfusa sahiptir. Banliyöler de eklendiğinde 18 milyona yaklaşan bir nüfusa ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Varşova</span> Polonyanın başkenti

Varşova (Lehçe: Warszawa

<span class="mw-page-title-main">San Francisco</span> Kaliforniya eyaletinde bölge

San Francisco, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinin kuzeyindeki San Francisco Körfezi Bölgesi'nin en önemli kültürel, ticari ve finansal merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Zürih</span> İsviçrenin Zürih kantonunun başkenti; finans merkezi

Zürih, İsviçre'nin en büyük kentidir. 2018 yılında Zürih Belediyesinde nüfus 415.367, çevre ilçeleriyle birlikte nüfusu 1,39 milyon kişidir. Zürih şehri Zürih Kantonu'nun başkentidir. İsviçre'nin ekonomik ve Almanca konuşulan bölgesinin kültürel merkezidir. FIFA merkezi Zürih’te bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Vancouver</span> Kanadada belediye

Vancouver, Kanada'nın batısında bulunan Britanya Kolumbiyası eyaletinde bir liman şehirdir. Batı Kanada'nın en büyük, ülkenin de üçüncü büyük metropolüdür.

<span class="mw-page-title-main">Osaka</span> Japonyada bir şehir

Osaka Japonya'da Honshū'nun Kansai bölgesi'nde belirlenmiş şehirdir. Osaka Eyaleti'nin başkenti ve en kalabalık şehridir ve Japonya'da Tokyo ve Yokohama'dan sonra üçüncü en kalabalık şehirdir. 2020 nüfus sayımında 2.7 milyonluk nüfusuyla, aynı zamanda Keihanshin Metropolitan Bölgesi'nin en büyük bileşenidir, Japonya'daki en büyük ikinci metropol alanı ve 19 milyondan fazla nüfusuyla dünyanın 10. en büyük kentsel alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">New York</span> ABDnin en kalabalık şehri

New York, Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık şehri ve dünyanın en kalabalık metropolitan alanlarından New York metropolitan bölgesinin merkezidir. Şehir bir parçası olduğu New York eyaleti ile karıştırıldığı için İngilizcede New York City (kısaca NYC) olarak isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Auckland</span> Yeni Zelandada yerleşim birimi

Auckland, Yeni Zelanda'nın kuzey adasında yer alan, ülkenin en fazla şehirleşmiş yerleşimidir. Yeni Zelanda nüfusunun dörtte birinden fazla olan yaklaşık 1.3 milyon nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehri olmakla birlikte ekonomik faaliyetlerinin en yoğun olduğu merkezidir. Nüfus artışının ülkenin geri kalanından daha yüksek olması ise en kalabalık şehir olmasının gelecekte de süreceğini göstermektedir.

"The Economist Intelligence Unit" tarafından hazırlanan ve 2019 yılını kapsayan yaşam kalitesi endeksinde ülkelerdeki bireylerin yaşamlarını etkileyebilecek çeşitli faktörler göz önüne alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dakka</span> Bangladeşin başkenti

Dakka, Bangladeş'in başkenti ve Dakka ilinin merkezi. Dakka bir megakenttir ve Güney Asya'daki en büyük şehirlerden biridir. Buriganga Nehrinin kıyısında yer alan Dakka'nın nüfusu büyükşehir alanı ile birlikte 12 milyondur ve bu özelliğiyle Bangladeş'in en büyük şehridir. Dünyanın en fazla nüfusa sahip 9. şehridir ve ayrıca dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden de biridir. Dakka "Camiler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en iyi muslinini üretmesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda "dünyanın çekçek başkenti" olarak da bilinir. Her gün yaklaşık 400 bin kişi şehirde çekçek kullanmaktadır. Bugün bölgedeki en büyük kültür, eğitim ve iş merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Joe Mercer</span>

Joseph "Joe" Mercer, İngiliz futbolcu ve teknik direktör.

Mercer, uluslararası bir danışmanlık kuruluşudur. Küresel boyutta yapılan Dünyanın en yaşanabilir şehirleri analizleri yapmaktadır. Viyana'dan Bağdat'a kadar 221 kenti kapsayan, 10 kategoride 39 faktör gruplanmış analizlerle, kentsel yaşanabilirlik araştırma ve incelemeleri sunmaktadır.

2014 FIFA Kulüpler Dünya Kupası, 10-20 Aralık 2014 tarihleri arasında Fas'ta düzenlenen futbol turnuvası. 11. kez düzenlenecek olan bu turnuvaya ev sahibi ülkenin ulusal şampiyonu ile birlikte altı kıtadaki en büyük kulüp turnuvası şampiyonu olan toplam yedi takım katılacaktır. Fas üst üste ikinci defa turnuvaya ev sahipliği yapmıştır.

Yaşam kalitesi, bireylerin veya toplumların genel refah ve erişim düzeyini ifade eden terimdir.

<i>QS Dünya Üniversite Sıralamaları</i>

QS Dünya Üniversite Sıralamaları, Quacquarelli Symonds şirketi tarafından çeşitli akademik kriterlere göre yapılan üniversite sıralamalarıdır. 2004-2009 yılları arası Times Higher Education ile ortak çalışmış ve THE–QS Dünya Üniversite Sıralamaları'nı yayınlamışlardır. QS, üniversiteleri bölüme ve fakülteye göre de değerlendirip sıralamalar yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İspanya'da turizm</span>

İspanya'da turizm, sanayi ve iş dünyası / bankacılık sektörlerinden sonra ulusal ekonomik yaşamın üçüncü büyük katkısıdır ve İspanya GSYİH'sının yaklaşık % 10-11'ine katkıda bulunmaktadır. 1960'lardan ve 1970'lerden beri, ülke yaz tatillerinde, özellikle İrlanda, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Benelüks ve ABD'den çok sayıda turist ile popüler bir destinasyon olmuştur. Buna göre, İspanya'nın yabancı turizm endüstrisi dünyanın en büyük ikinci sanayisi haline gelmiştir. Şubat 2019 itibarıyla İspanya, TourismRank uluslararası turizm sıralamasında dünyada birinciliğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Romer</span> Amerikalı ekonomist

Paul Michael Romer Amerikalı bir ekonomist ve içsel büyüme teorisine yaptığı katkılardan dolayı 2018'de Nobel Ekonomi Ödülü'nün ortak kazananıdır. "Teknolojik yenilikleri uzun vadeli makroekonomik analize entegre ettiği için" ödülü kazandı.

Aşağıdakiler Japonya'nın uluslararası sıralamasıdır.