İçeriğe atla

Dünyanın Ucundaki Fener (film)

Dünyanın Ucundaki Fener
The Light at the Edge of the World
"Dünyanın Ucundaki Fener" (The Light at the Edge of the World) filminin sinema afişi.
YönetmenKevin Billington
YapımcıKirk Douglas
SenaristTom Rowe
Jules Verne (roman)
OyuncularKirk Douglas
Yul Brynner
Samantha Eggar
Fernando Rey
MüzikPiero Piccioni
Görüntü yönetmeniHenri Decaë
Cecilio Paniagua
KurguBert Bates
CinsiSinema filmi
TürüMacera, aksiyon, dram
RenkRenkli (Eastmancolor)
Yapım yılı1971
Çıkış tarih(ler)i16 Temmuz 1971, New York
Şubat 1973, Türkiye
Süre120 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
LihtenştaynLihtenştayn
İspanya İspanya
Dilİngilizce
Diğer adlarıDünyanın Ucundaki Fener (Türkiye)
Le Phare du Bout du Monde (Fransa)
Il Faro in Capo al Mondo (İtalya)
La Luz del Fin del Mundo (İspanya)
Das Licht am Ende der Welt (Almanya)

Dünyanın Ucundaki Fener[1] 1971 ABD, Lihtenştayn, İspanya ortak yapımı macera gerilim filmidir. Özgün adı The Light at the Edge of the World dür.

Senaryosunu Fransız yazar Jules Verne'in ölümünden hemen sonra yayınlanan 1905 tarihli aynı adlı romanından (Fr:Le Phare du Bout du Monde) Tom Rowe'un uyarlayarak yazdığı filmi Kevin Billington yönetmiştir. Başlıca rollerinde Kirk Douglas, Yul Brynner, Samantha Eggar, Fernando Rey, Jean-Claude Drouot ve Renato Salvatori oynamışlardır. Kirk Douglas aynı zamanda filmin yapımcılığını da üstlenmiştir. Filmin müzikleri Piero Piccioni'ye aittir.

1865 yılında Güney Amerika kıtasının en uç köşesindeki Horn Burnu'nda ıssız kayalık bir adada bulunan deniz feneri korsanlar tarafından ele geçirilir. Fener ışıklarının yerini değiştirerek gelip geçen yolcu gemilerini kayalara oturtup batırmaya sonra da yağmalamaya çalışan korsanlarla, hayatta kalan fener bekçisi (Kirk Douglas) arasındaki ölümüne mücadelenin konu edildiği bu macera filminin çekimleri İspanya'da gerçekleştirilmiştir.

Oyuncu kadrosu

  • Kirk Douglas ... Will Denton
  • Yul Brynner ... Jonathan Kongre
  • Samantha Eggar ... Arabella
  • Jean-Claude Drouot ... Virgilio
  • Fernando Rey ... Kaptan Moriz
  • Renato Salvatori ... Montefiore
  • Massimo Ranieri ... Felipe
  • Aldo Sambrell ... Tarcante
  • Tito García ... Emilio
  • Víctor Israel ... Das Mortes
  • Antonio Rebollo ... Santos
  • Luis Barboo ... Calsa Larga
  • Tony Cyrus ... Valgolyo
  • Raúl Castro ... Nalapinha
  • Oscar Davis ... Amador

Film hakkında notlar

  • Hatırı sayılır büyüklükteki bütçesine, prestijli stüdyoların desteğine, çekimlerin gerçekleştirildiği egzotik mekanlara ve ünlü Hollywood yıldızlarının varlığına rağmen film gişede başarısızlığa uğradı. Bunun nedenleri arasında şiddet unsurları içeren filmin sansür kurulundan istenilen derecelendirmeyi alamayıp hedef kitlesine ulaşamaması, sansürü aşabilmek için yapımcıların kurguda çok sayıda bölümü çıkarmaları ve bunun sonucunda filmin bütünlüğünün ve akıcılığının bozulması, senaryonun zayıflığı, yavan diyaloglar ve filmin tanıtımının yeterince yapılamamış olması, pazarlama taktiklerindeki hatalar son olarak da Piero Piccioni'nin olağanüstü müziğine filmde çok az yer verilmiş olması sayılabilir. Bunlara tanıtım yazılarının estetikten yoksun oluşunu da ekleyenler vardır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Haziran 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akira Kurosava</span> Japon film yönetmeni (1910–1998)

Akira Kurosava , Japon film yönetmeni, film yapımcısı, senarist ve kurgucu. 57 senelik kariyerinde 30 film yöneten Kurosava, sinema tarihinin en önemli ve etkili yönetmenlerinden biri olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cannes Film Festivali</span> Fransanın güneyindeki Cannes kentinde her yıl genellikle mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivali

Cannes Film Festivali, Fransa'nın güneyinde bulunan Cannes kentinde her yıl genellikle Mayıs ayında düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivale dünyanın her yanından ve her türden yeni filmler katılır. Festivalin en prestijli ödülü Altın Palmiye'dir.

<span class="mw-page-title-main">Luis Buñuel</span> İspanyol yönetmen ve senarist

Luis Buñuel Portolés, sürrealist İspanyol yönetmen ve senarist. Otoriteler tarafından sinema tarihinin en etkili yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fernando Rey</span> İspanyol sinema ve televizyon oyuncusu, seslendirme sanatçısı

Fernando Rey,, İspanyol sinema ve televizyon oyuncusu, seslendirme sanatçısı. İspanyol sinema tarihinin bugüne kadar gelmiş geçmiş en etkili oyuncularından biri olmayı başarmış ve birçok ödülün sahibi olmuş bir sanatçıdır. Özellikle ses tonu ve oyunculuğu ile ne denli büyük bir isim olduğunu kanıtlamıştır. Yalnızca İspanya değil kısa zamanda tüm dünyada tanınan bir oyuncu haline gelmiştir.

<i>Viridiana</i> Luis Buñuelin yönettiği, 1961 İspanya-Meksika ortak yapımı bir film

Viridiana, Luis Buñuel'in yönetmenliğini yaptığı, 1961 İspanya-Meksika ortak yapımı bir filmdir. Başrollerinde Silvia Pinal ve Fernando Rey'in yer aldığı film, Bunuel'in Hristiyanlık eleştirilerini içeren bazı sahneleri nedeniyle İspanya'da 1977'ye dek, 16 sene boyunca yasaklı kalmıştır. Filmin Leonardo da Vinci'nin Son Akşam Yemeği tablosunun söz konusu olduğu sahnesi, Vatikan tarafından dine küfür olarak yorumlanarak özellikle kınanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Paul Belmondo</span> Fransız oyuncu (1933–2021)

Jean-Paul Charles Belmondo, Fransız sinema ve tiyatro oyuncusu.

<i>Özgürlük Savaşçısı</i> (film)

Özgürlük Savaşçısı Baş rollerinde Jean-Claude Van Damme ve Roger Moore'un oynadığı ve senaryosunu yine Jean-Claude Van Damme'ın yazdığı 1996 yılı ABD yapımı dövüş sanatları filmidir.

<i>Oyunun Kuralı</i> (film, 1939)

Oyunun Kuralı 1939 Fransa yapımı komedi filmdir. Filmin açılış yazılarında da belirtildiği gibi bir dramatik fantezi filmidir. Özgün adı La Règle du Jeu dür. İngilizce konuşulan ülkelerde The Rules of the Game adı ile gösterime giren filmin Türkiye'de Kocası ve Aşığı adı ile de gösterildiğine dair kayıtlar vardır.

<i>Sabata Vadiler Hakimi</i>

Sabata Vadiler Hakimi 1969 İtalya yapımı Spagetti Western filmidir. Özgün adı Ehi amico... c'è Sabata, hai chiuso! dur ve Türkçede Hey ahbap, işte Sabata, işin bitti! anlamına gelmektedir. Film birçok ülkede sadece Sabata adıyla gösterime sunulmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Spagetti Western</span>

Spagetti Western, 1960 - 1975 yılları arasında Avrupa'da çoğunlukla İtalyan yapımcı ve yönetmenler tarafından çevrilmiş Western filmlerine verilen addır. Bu nedenle bazen Italo-Western olarak da adlandırılırlar. Bu türü tanımlamak için kullanılan diğer isimler ise sırasıyla Euro-Western, Macaroni Western ve Western All'Italiana'dır.

<span class="mw-page-title-main">Michèle Mercier</span> Fransız sinema oyuncusu (d. 1939)

Michèle Mercier, Fransız sinema oyuncusu.

<i>Muhteşem Cesetler</i> Bu cesetler muhteşem

Muhteşem Cesetler, 1976 İtalya Fransa ortak yapımı politik gerilim filmidir. Özgün adı Cadaveri eccellenti olan ve İngilizce konuşulan ülkelerde Illustrious Corpses adıyla gösterilmiş olan filmin diğer Türkçe adları bazı kaynaklarda Şahane Cesetler ve Kusursuz Cesetler olarak da geçmektedir. Film Nisan 1987'de 6. Uluslararası İstanbul Sinema Günleri'nde de gösterilmiştir.

<i>Genç ve Güzel</i> Truffautun yönettiği 1972 yapımı kara komedi filmi

Genç ve Güzel, 1972 Fransa yapımı kara komedi filmidir. Özgün adı Une belle fille comme moi olan film, İngilizce konuşulan ülkelerde Such a Gorgeous Kid Like Me, A Gorgeous Girl Like Me ve A Gorgeous Bird Like Me gibi adlarla gösterilmiştir. Film Türkiye'de 9 Nisan 1973'te sinemalarda gösterime verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Annie Girardot</span> Fransız oyuncu (1931 – 2011)

Annie Girardotsöylenişi , Fransız oyuncu. Üretken bir sanatçı olan Girardot TV filmleriyle birlikte 160 kadar filmde rol aldı.

<span class="mw-page-title-main">1992 Cannes Film Festivali</span>

1992 Cannes Film Festivali, 7-18 Mayıs'ta yapılan 45. Cannes Film Festivalidir.

<span class="mw-page-title-main">Jean Giraud</span>

Jean Henri Gaston Giraud ya da daha bilinen adıyla Moebius, fantezi ve bilimkurgu türünde çizgi roman ve illüstrasyon ustalarından biri olarak kabul edilen Fransız çizer, çizgi film yapımcısı ve yazar. Kişisel ve özgün tarzının sonraki nesil çizerler ve sinema dünyası üzerinde üzerinde önemli bir etkisi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Samantha Eggar</span> İngiliz oyuncu

Samantha Eggar İngiliz sinema ve televizyon oyuncusu ve seslendirme sanatçısıdır.

28. Cannes Film Festivali 9 - 23 Mayıs 1975 tarihleri arasında yapıldı. Altın Palmiye, Mohammed Lakhdar-Hamina tarafından yönetilen Chronique des Années de Braise'ye gitti. 1975 yılında, rekabetçi olmayan yeni bir bölüm olan "Les Yeux fertiles" tanıtıldı. Bu bölüm sonraki iki yıl gösterilecek olan "L'Air du temps" ve "Le Passe Compose" ile birlikte 1978'de Belirli Bir Bakış'a entegre edildi.

33. Cannes Film Festivali 9 - 23 Mayıs 1980 tarihleri arasında yapıldı. Altın Palmiye, All That Jazz ile Bob Fosse ve Kagemusha ile Akira Kurosawa'ya verildi.

55. Cannes Film Festivali 15 Mayıs - 26 Mayıs 2002 tarihleri arasında yapıldı. Altın Palmiye, Roman Polanski'nin yönettiği Piyanist adlı Polonyalı-Fransız-Alman-İngiliz ortak yapım filme verildi.