İçeriğe atla

Dünya Tuvalet Örgütü

WTO misyonu

Dünya Tuvalet Örgütü (World Toilet Organization (WTO)) dünya çapında tuvalet ve sanitasyon koşullarını iyileştirmeye kendini adamış küresel kâr amacı gütmeyen kuruluştur. 2001 yılında 15 üyeyle kuruldu ve şu anda 53 ülkede 151 üyeye ulaştı. Bütün bu üyeler, tuvalet tabusunu elimine etmek ve dünya çapında sürdürülebilir sağlık çözümleri sunmak için çalışırlar.[1] Ayrıca, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) aynı zamanda Dünya Tuvalet Zirvesi'nin düzenleyicisidir, "Acil Çalıştır" ve Birleşmiş Milletler Dünya Tuvalet Günü'nü başlatmıştır.

Misyon

WTO, 19 Kasım 2001'de Singapur'da Jack Sim tarafından kuruldu. Kuruluşundan bu yana, WTO, küresel sağlık krizini sona erdirmek için hükûmetler, akademi, sivil toplum, çok taraflı kurumlar ve özel sektörü yenilikçi ve sürdürülebilir çözümleri keşfetmek üzere bir araya getirdi.[2] WTO'nun misyonu, sanitasyon talebini canlandıran ve tahrik eden herkes için sürdürülebilir temizlik sağlamak için yenilikçi çözümler sunan, işbirlikçi eylem yoluyla küresel temizlik hareketini teşvik etmektir.

DTÖ'nin çalışmalarının temel direkleri: 1. Sanitasyonla ilgili politikayı değiştirmeyi savunur: Dünya çapındaki savunuculuk çabaları ile DTÖ, sanitasyonla ilgili tabuları kırmayı umuyor. Savunuculuk etkinlikleri arasında yıllık Dünya Tuvalet Zirvesi, Dünya Tuvalet Günü ve Acil Koşulu bulunmaktadır. 2. Sanitasyon üzerindeki zihniyet setlerini değiştirmek için eğitim verir: WTO, yerel topluluklardaki sanitasyonun öneminin bilincini artırmak için taban örgütleri ve okullarla işbirliği yapar. Bunu halka açık sergi yol gösterileri ve okul sağlık ve hijyen teşvik programları aracılığıyla yapar.[3] 3.Sağlık altyapısı ve kapasitesini geliştirmek için geliştirme yapar: WTO, çeşitli gelişmekte olan ülkelerde çeşitli okullarda ve topluluklarda tuvalet altyapısı oluşturur. Bunu doğrudan, örneğin Çin'deki Gökkuşağı Tuvalet Girişimi veya ortakları aracılığıyla, örneğin Kamboçya'daki Yüzer Toplum Tuvalet projesinde gerçekleştirir.[4] 4. Sanitasyon üzerinde uzun vadeli sosyal değişimin sağlanması için güç sağlar: DTÖ, toplulukların kendi sağlık sorunlarını çözmelerini sağlayan piyasa temelli bir yaklaşım benimsemektedir. Bu, sanitasyon işçileri ve profesyoneller için ve aynı zamanda sosyal girişim modeli SaniShop aracılığıyla kapasite geliştiren Dünya Tuvalet Koleji eğitim modeli ile gerçekleştirilmektedir.

Dünya Tuvalet Zirvesi ve Fuarı (WTS), sanitasyon paydaşlarını küresel sağlık sorununu ele almak için paylaşmak, öğrenmek ve işbirliği yapmak üzere bir araya getiren küresel bir platformdur. Yıllık zirve, temizlik sektöründe politika yapıcılar, tuvalet dernekleri, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ile özel sektör paydaşlarını içeren bir ev sahibi hükûmet veya kuruluş tarafından ortaklaşa düzenlenir. WTS, bu önemli oyuncuları, sanitasyon pazarındaki etkileri ve yenilikleri ölçeklendirmek için bilgi, uzmanlık ve kaynak alışverişinde bulunmayı güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Dünya Tuvalet Koleji (WTC), tuvalet tasarımı, temizlik ve sanitasyon teknolojilerinde en iyi uygulamaları ve standartları sağlamak için bağımsız bir dünya kuruluşuna ihtiyaç duyulduğu inancıyla 2005 yılında bir sosyal girişim olarak başladı. Tuvalet eksikliği endemik bir problem iken, kötü yönetim ve hijyenik bakım aynı derecede ciddi konulardır. Bakımlı bir tuvalet, doğru kullanımı teşvik edecek ve ölümcül hastalıkları önleyecektir.[5]

WTC'nin programlarının amacı, sanitasyon işçilerinin onurunu sağlamak ve dünyadaki birçok yerde bu istihdam kategorisine ayrılan kötü imajı (ve dolayısıyla düşük ücret) yükseltmektir. WTC bunu, küçük onarımların hem temizliğinde hem de performansında, profesyonel becerilere sahip tuvalet temizleyicileri eğitimi sunarak yapar ve böylece özgüvenlerini artırır. Bu, onları aynı zamanda üretkenliklerini arttırırken aynı zamanda mesleğe hakim olma fırsatı da sunar. 2005'ten beri WTC, çeşitli kursları boyunca 5.000'den fazla insanı eğitmiş ve programlar ve kurslar düzenlemiştir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2018. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dünya Ticaret Örgütü</span> DTOnun 100 Grupu 10 oyun Botu ve herkesin rahatlikla kullana bilecegi Userbotu var

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), çok taraflı ticaret sisteminin yasal ve kurumsal organıdır. WTO, hükûmetlerin iç ticaret yasalarını ve düzenlemelerini nasıl yapacakları hususunda yasal bir çerçeve ortaya koymakta olup toplu görüşmeler ve müzakereler yoluyla ülkeler arasında ticari ilişkilerin geliştirildiği bir platformdur.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Sağlık Örgütü</span> Birleşmiş Milletlere bağlı toplum sağlığı örgütü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),, Birleşmiş Milletler'in uluslararası halk sağlığından sorumlu uzmanlaşmış bir kuruluşudur. Merkezi İsviçre'nin Cenevre şehrindedir ve dünya çapında altı bölgesel ofisi ve 150 saha ofisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Bankası</span> Uluslararası finans kuruluşu

Dünya Bankası, II. Dünya Savaşı'nın ardından 1945 yılında Uluslararası Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası adıyla kurulmuş, 1947 yılında Birleşmiş Milletler'in özerk uzman kuruluşlarından biri olma özelliği kazanmıştır.

Creative Commons, telif hakları alanında esneklik ve paylaşımı yaygınlaştırmak amacıyla kurulmuş küresel ölçekte bir düşünce hareketi ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz için Birlik</span> Akdeniz havzası ülkelerini kapsayan kuruluş

Akdeniz için Birlik (AiB) Avrupa ve Akdeniz Havzası'ndan 43 ülkenin yer aldığı hükûmetler arası bir kuruluştur: Avrupa Birliği'nden 28 üye devlet ve Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Güneydoğu Avrupa'dan 15 ortak Akdeniz ülkesini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi</span> Konyada kurulu vakıf üniversitesi

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), Bilimsel Araştırma Teknoloji Eğitim ve Kültür Vakfı (BARTEK) tarafından 2013 yılında Konya'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 18 Haziran 2013 tarihli ve 28681 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türkiye'nin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesidir ve eğitim dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları</span> 2030 için Birleşmiş Milletlerin 17 küresel hedefi

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından 2030 sonuna kadar ulaşılması amaçlanan hedefleri içeren bir evrensel eylem çağrısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kâr amacı gütmeyen kuruluş</span>

Kâr amacı gütmeyen kuruluş, gelirinin giderinden çok olması durumunda onu üyelere ve paydaşlara (hissedarlara) dağıtmayıp hedeflerinin daha iyi gerçekleşmesi için kullanan, gönüllü bir dernek gibi hareket eden organizasyon. Genellikle sorun çözmeye yönelik çalışmalar yaparlar. Çeşitli kişi ve kurumlardan bağış alarak ayakta kalmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Linux Vakfı</span>

Linux Foundation, Linux geliştirmenin kâr amacı gütmeyen bir konsorsiyumudur. Resmi olarak 21 Ocak 2007'de Açık Kaynak Geliştirme Labları ve Serbest Standartlar Grubu'nun birleşmesiyle kurulmuştur. Linux Vakfı; Linux'u teşvik eder, korur ve standartlaştırır, açık kaynak topluluğuna kaynaklar ve hizmetler sağlar.

Menstrüel (Adet) Hijyen Günü menstrüel hijyen yönetimi (MHM) ve regl yoksulluğunun önemini vurgulamak için 28 Mayıs'ta kutlanan bir farkındalık günüdür. 2014 yılında Almanya merkezli WASH United sivil toplum kuruluşu tarafından başlatıldı ve dünya çapındaki bütün regl olan bireylere fayda sağlamayı amaçlamaktadır. 28 rakamı 28 günlük menstrüasyon döngüsünün ortalama uzunluğu olduğuna değinmek amacıyla seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">DfG</span>

DfG küresel bir harekettir. Aylık dönemlerinde okulu kaçıracak kızlara sürdürülebilir Âdet sağlığı çözümlerini hazırlar ve dağıtır. Kâr amacı gütmeyen kuruluş 2008 yılında Amerikalı kadın Celeste Mergens tarafından kuruldu. Kenya'nın başkenti Nairobi'de bir yetimhaneyi ziyaret ettikten sonra, kızların yatakhanelerinde günlerce kaldıklarını, kartonlarda adet akışlarını emmek için oturduklarını, kadın hijyeni ürünlerini karşılayamadıklarını keşfettiler. İlk müdahale, tek kullanımlık hijyenik pedlerin bağışını organize etmekti, ancak bunun sürdürülebilir bir çözüm olmadığını ve kızların kullanılmış pedleri atmalarının hiçbir yolu olmadığını fark etti. Daha sonra, yıkanabilir, yeniden kullanılabilir günlük pedler oluşturma ve kız çocuklarının okullarına hijyen ve haysiyetle devam etmesi için ihtiyaç duyacakları kişisel bir kit sunma fikrini geliştirdi. 2018 yılına kadar, DfG Kitleri ve sağlık eğitimi programları 100'den fazla ülkede bir milyondan fazla kız ve kadına ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Küresel El Yıkama Günü</span>

Küresel El Yıkama Günü el yıkama alışkanlıklarını geliştirmek için dünyadaki insanları motive eden ve harekete geçiren bir kampanyadır. Gün boyunca kritik noktalarda elleri yıkamak ve sabunla yıkamak önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Tuvalet Günü</span>

Dünya Tuvalet Günü (WTD), 19 Kasım'da küresel sağlık krizi ile mücadele etmek için harekete geçmek için resmi Birleşmiş Milletler uluslararası gözlem günüdür. Dünya çapında 4,5 milyar insan "güvenli şekilde yönetilen temizlik" olmaksızın yaşamaktadır. Dünya Tuvalet Günü, Dünya Tuvalet Örgütü tarafından 2001 yılında kuruldu. On iki yıl sonra Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Dünya Tuvalet Günü'nü 2013 yılında BM resmi bir günü ilan etti. Gözlem fakir ülkelerde halka açık alan, paylaşılan alan, evler, şehir ve köylerde insanların kullanımı için tuvalet, umumi tuvalet, sanisette, alafranga tuvalet, alaturka tuvalet, rezervuar, pisuvar, kompost tuvalet yaratılması için uğraşır.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir moda</span>

Sürdürülebilir moda, moda sektöründe hızlı moda anlayışına karşı gelişmiş, ekolojik bütünlüğü ve toplumsal adaleti savunarak moda ürünlerini ve sistemini değiştirmeyi hedefleyen bir akım. Yalnızca ürünle değil, modanın bağlantılı olduğu toplumsal, kültürel, ekolojik, finansal sistemlerle de ilgilenen bir yaklaşımdır.

<span class="mw-page-title-main">BM Küresel İlkeler Sözleşmesi</span>

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi, tüm dünyada sürdürülebilir, ortak bir küresel kalkınma kültürünü yaymak üzere; şirketleri sürdürülebilir ve sosyal sorumluluklarına uygun uygulamalar geliştirmeye teşvik eden, bağlayıcılığı olmayan bir Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesi ve bu sözleşmenin imzacılarını kapsayan bir oluşumdur.

Ekolojik Sanitasyon, insan atıklarını gübreye dönüştüren tuvalettir. Kısaca ECOSAN (Ecological Sanitation) yaklaşımına göre evsel atık su bir kirletici değil yeniden değerlendirilerek kullanılabilecek bir kaynaktır. Bu yaklaşımda ayrıca, kaynakta kontrol ve nütrient döngülerinin tamamlanması gibi konular ön plana çıkmaktadır. Buna göre, evsel atık suların kaynağında fraksiyonlara ayrılarak toplanması ve her bir fraksiyonun özelliklerine uygun olan bir dizi işlemden geçirilerek tekrar değerlendirilmesi önerilmektedir. Kavramsal çalışmaların Almanya ve İsveç'te, uygulamaların ise Asya ve Afrika ülkelerinde daha yaygın olduğu izlenen ECOSAN’ la ilgili olarak Türkiye'de de çalışmalar başlatılmıştır.

Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) GSTC Kriterleri olarak bilinen sanayi profesyonelleri ve hükûmetlerin küresel seyahat ve turizm sektöründe sürdürülebilir kalkınmanın temel standartları kurduğu uluslararası bir kâr amacı gütmeyen bir organizasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 6</span> 2030a kadar herkese temiz su sağlama hedefi

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2015 yılında belirlenen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefinden biri olan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 6 "herkes için temiz su ve sanitasyon " ile ilgilidir. Birleşmiş Milletler'e göre amaç: "Herkes için su ve sanitasyonun kullanılabilirliğini ve sürdürülebilir yönetimini sağlamak." olarak belirlenmiştir. Hedefin 2030 yılına kadar ulaşılması gereken sekiz hedefi bulunmaktadır. Hedeflere doğru ilerleme on bir gösterge kullanılarak ölçülecektir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Temizlik Günü</span>

Dünya Temizlik Günü, deniz çöpü sorunu da dahil olmak üzere küresel katı atık sorunuyla mücadele etmeyi amaçlayan yıllık bir küresel sosyal eylem programıdır. Küresel organizasyon Let's Do It! World tarafından koordine edilmektedir. Organizasyonun genel merkezi Tallinn, Estonya şehrinde bulunmaktadır. Bir sonraki Dünya Temizlik Günü 14 Eylül 2024 tarihindedir.

Küresel Dijital Mutabakat, evrensel insan haklarına dayanan ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşılmasını sağlayan açık, özgür, güvenli ve insan merkezli bir dijital geleceğin sağlanmasına yönelik ilke, hedef ve eylemleri ortaya koymayı amaçlayan bir Birleşmiş Milletler (BM) mutabakatı oluşturma girişimidir.