İçeriğe atla

Dünya Tütüne Hayır Günü

   Dünya Tütüne Hayır Günü
Kül tablası içerisinde taze çiçekler Dünya Tütüne Hayır Gününe ait bir sembol olarak kullanılır.
Resmî adıWorld No Tobacco Day
Diğer adıDünya Sigarasız Günü
Dünya Tütünsüz Günü
KutlayanlarTüm BM Üye Devletleri
Tarih31 Mayıs

Dünya Tütüne Hayır Günü (WNTD),[1] Dünya Sigarasız Günü,[2] Dünya Tütünsüz Günü[3] veya Dünya Sigarayı Bırakma Günü[4] her yıl 31 Mayıs tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) üye devletlerince 1987 yılından bu yana tüm dünyada kutlanan önemli gündür. Bu günde, sigara kullanıcılarının 24 saat süreyle sigarayı bırakmaları teşvik edilmektedir.

Günümüzde her yıl dünya genelinde 5.4 milyon kişinin ölümüne neden olan ve yaygın bir hale gelen tütün kullanımının küresel olarak sağlık üzerine etkilerine dikkat çekilmesi amaçlanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Hegarty David (31 Mayıs 2012). "Dünya Tütüne Hayır Günü'nde öğrenciler Moskova'da birkaç gösteri düzenleyecekler". turkish.ruvr.ru. Erişim tarihi: 1 Haziran 2012. [].(Türkçe)
  2. ^ Hülya Polat (31 Mayıs 2012). "Dünya Sigarasız Günü'nde Sigarayı Bırakma Önerileri". voanews.com. 4 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2012. .(Türkçe)
  3. ^ "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü". sondakika.com. 31 Mayıs 2012. 9 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2012. .(Türkçe)
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nikotin</span> kimyasal madde

Nikotin (C10H14N2), patlıcangiller (Solanaceae) bitki familyasında bulunan güçlü bir uyarıcı ve alkaloid.

<span class="mw-page-title-main">Sigara</span> kıyılmış tütünün kağıda sarılmasıyla üretilen, dumanı çekilerek tüketilen nesne

Sigara, kıyılmış tütünün kağıda sarılmasıyla üretilen, yakılıp dumanı çekilerek tüketilen bir nesnedir. Tütündeki psikotrop madde olan nikotin, sigarayı oldukça bağımlılık yapıcı kılar. Günümüzde çok yaygın olarak kullanılan bu ürünün, 18. yüzyılda Avrupa'ya İspanyol denizciler tarafından Amerika'dan getirildiği düşünülmektedir. Sigara, sigara tabakası veya sigara paketi içinde tutulur.

<span class="mw-page-title-main">Tütün</span> bitki türü

Tütün, Solanaceae familyasının Nicotiana cinsindeki birçok bitkinin adıdır. Başta Nicotiana tabacum ve Nicotiana rustica türleri olmak üzere, dünya genelinde bilinen 70'ten fazla tütün türü bulunmaktadır. Tütün endüstrisi birçok ülkelerin ekonomisinin esasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Andrea Pirlo</span> İtalyan futbolcu

Andrea Pirlo, FIFA Dünya Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi kazanmış İtalyan eski futbolcu ve teknik direktör. Son olarak Juventus'tan ayrılıp New York City ile anlaşmıştır ve futbolu bu takımda bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Camel</span> Sigara markası

Camel, 1913 yılının yazında R.J Reynolds Tobacco şirketi tarafından piyasa sürülen ve Türk ya da Virginia Tütünlerinden üretilen bir sigara markasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik sigara</span> sigara yerine kullanılan, az nikotin içeren elektronik aygıt

Elektronik sigara, sigara içimini taklit etmeyi hedefleyen elektronik bir cihazdır. Çin merkezli bir şirket tarafından "sigara bırakma aracı" tanımıyla patentlenen elektronik sigara, popüler sigara bırakma yöntemlerindendir. Basit bir elektronik sigara mekanizması atomizör (atomizer), güç kaynağı ve likit doldurmak için bir hazneden oluşur. Güç kaynağından güç alan atömizör; propilen glikol ve/veya gliserin bazlı genellikle aromalı ve nikotinli olan likiti ısıtarak buhara dönüştürür. Kullanıcının içine çektiği maddenin buhar formunda olmasından dolayı elektronik sigara içimine buharlanma (vaping) da denir.

<span class="mw-page-title-main">Kretek</span>

Halk arasında ‘karanfil sigarası’ ya da ‘karanfilli sigara’ adı ile bilinen kretek, karanfil ve tütünün harmanlanmasıyla elde edilen, Endonezya’ya özgü bir tütün mamülüdür. Normal sigara görünümünde olup, yaklaşık 1/3 oranında kuru karanfil ve 2/3 oranında tütün içerir. Filtreli ya da filtresiz çeşitleri mevcuttur. Büyük çoğunluğu Endonezya’da üretilen kretekler tüm dünyaya ihraç edilir. Kretek ismini almasının nedeni, içindeki karanfilin yanarken çıkardığı sestir. Yoğun karanfil tadı ve kokusuna ek olarak, her kretek markasının tadını belirleyen ve sır gibi saklanan özel bir sosu bulunmaktadır. Endonezya’da sigara içenlerin yaklaşık %90’ının tercih ettiği kretek, kültürel bir simge ve yüzyıllık bir gelenektir.

Djarum, Endonezya’da imal edilen ve PT Djarum şirketine ait popüler bir kretek markasıdır. Karanfil hammaddesi ağza, boğaza ve akciğerlere öjenol sağlar. Bir lokal anestetik işlevi görür ve karıncalanma hissi yaratır. Bazıları öjenolün ayrıca hafifçe öforik bir uyuşturucu etkisi yarattığını iddia etse de bu etki konusundaki deliller yeterli değildir.

<span class="mw-page-title-main">Türkçe Vikipedi</span> Vikipedinin Türkçe sürümü

Türkçe Vikipedi, Vikipedi'nin 5 Aralık 2002'de başlatılan Türkçe sürümüdür. Madde sayısına göre 25. en büyük Vikipedi sürümüdür. 15 Ekim 2024 günü saat 05.30 itibarıyla (UTC) 622.852 maddeye ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Kıbrısı</span> Birleşik Krallıkın 1878-1960 tarihleri arasında Kıbrısta kurduğu idare

Britanya Kıbrısı, Birleşik Krallık'ın 1878-1960 tarihleri arasında Kıbrıs'ta kurduğu idaredir.

<span class="mw-page-title-main">Güre, Edremit</span> Edremit ilçesinin mahallesi

Güre, Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Edremit Körfezi'nde bulunan bir mahalledir. Edremit'e 12 kilometre uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yemek borusu kanseri</span>

Yemek borusu kanseri, boğaz ile mide arasında uzanan ve özafagus olarak da bilinen yemek borusundan kaynaklanan bir kanser türüdür. Sık görülen belirtiler arasında yutma güçlüğü ve kilo verme sayılabilir. Diğer belirtilere örnek olarak yutma sırasında ağrı, ses kısıklığı, köprücük kemiği etrafındaki lenf bezlerinin şişerek büyümesi, kuru öksürük ve muhtemelen kanlı öksürük ya da kan kusma (hematemez) verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Afrika ebola salgını</span> Ebola Virüsünün 2013 ilâ 2016 arası özellikle Gine, Liberya ve Sierra Leoneda sebebiyet verdiği salgın

Batı Afrika Ebola salgını, Aralık 2013'te Gine'de başlayıp Liberya, Sierra Leone başta olmak üzere Batı Afrika ülkelerine yayılan ve Haziran 2016'da sona eren Ebola kanamalı ateşi salgınıdır. Salgın sonucunda virüs 28 bin 616 kişiye bulaşmış, 11 bin 325 kişi hayatını kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de sigara</span> sigara

Türkiye'de sigara, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre erkeklerin %30'unun, kadınların ise %12'sinin ölüm nedenidir.

<span class="mw-page-title-main">Tüttürmek</span>

Tüttürmek, bir maddenin tütmesini, duman çıkmasını sağlamak anlamına gelen bir eylem. Madde genellikle içinde tütün bulunan, silindir şekline sahip sigara için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Samsun'daki müzeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Samsun'daki müzeler listesi, Türkiye'nin Samsun ilinde bulunan tüm müzelerin derlendiği liste.

<span class="mw-page-title-main">Sigara paketi</span> çoğunlukla sigara içeren kartondan oluşan dikdörtgen kap

Bir paket veya sigara paketi, çoğunlukla sigara içeren kartondan oluşan dikdörtgen bir kaptır. Paket, aroma koruyucu folyo, kağıt veya plastik ile tasarlanmış ve şeffaf hava geçirmez bir plastik film ile kapatılmıştır. "Çekme tırnakları" çekilerek paket açılır. Sert paketler açıldıktan sonra tekrar kapatılabilir, oysa yumuşak paketler kapatılamaz.

Nikotin replasman tedavisi (NRT), tütün kullanmadan nikotin almanın tıbbi olarak onaylanmış bir yoludur. Sigarayı veya çiğneme tütününü bırakmaya yardımcı olmak için kullanılır. Kullanım amacı, nikotin bağımlılığının neden olduğu yoksunluğu azaltmaktır. Sigarayı bırakma şansını yaklaşık olarak %55 oranında artırır. Genellikle diğer davranışsal tekniklerle birlikte kullanılır. Ayrıca ülseratif kolit tedavisinde de kullanılmıştır. NRT türleri arasında nikotin bandı, nikotin sakızı, nikotin pastili, burun spreyi ve inhaler yer alır. Aynı anda birden çok NRT türünün kullanılması etkiyi artırabilir.

<span class="mw-page-title-main">Tütünün sağlığa etkileri</span> Tütün tüketiminin insan sağlığı üzerindeki koşulları, mekanizmaları ve faktörleri

Tütün kullanımının insan sağlığı üzerinde ağırlıklı olarak olumsuz etkileri vardır ve tütünün sağlığa etkileri konusundaki endişeler uzun bir geçmişe sahiptir. Araştırmalar, öncelikli olarak sigara tütünü üzerine odaklanmıştır.

Müşerref Pervin Tuba Durgut, Türk eczacı, halk sağlığı uzmanı, siyasetçi ve 27. ve 28. dönem Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekilidir.