İçeriğe atla

Dünya Türkler Kurultayı

Dünya Türkler Kurultayı, Türk halklarının uluslararası bir örgütüdür.[1] Dünya Türkler Kurultayı kendisini "kültürel ve manevi entegrasyon için tüm Türk halkını birleştirmek üzere tasarlanmış uluslararası, siyasi olmayan bir platform" olarak tanımlıyor.[2] Her yıl düzenlenen Dünya Türkler Kurultayı'nın ilki Temmuz 2017'de düzenlendi.[2]

Hedefler

Dünya Türkler Kurultayı'nın hedefleri, organizasyon komitesi tarafından ilk toplantı öncesinde ana hatlarıyla belirlendi.[3]

  1. Ortak ilerleme adına Türk halkının manevi ve kültürel konsolidasyonu.
  2. Türk halklarının kalkınmasına yardım.
  3. Türk halkları arasında sürdürülebilir kültürel ilişkiler yaratarak kültürünün korunması ve yaşatılması.
  4. "Dünya Türkler Kurultayı"nın düzenli bir uluslararası etkinlik olarak kutsanması.
  5. "Dünya Türkler Kurultayı" nın düzenli olarak düzenlenmesini sağlamak.

Dünya Türkler Kurultayı 2017

İlk Dünya Türkler Kurultayı'nın Temmuz 2017'de Kırgızistan'ın dağlarındaki Çolpon-Ata şehrinde düzenlenmesi planlandı. Kamu kuruluşlarının başkanları ve temsilcileri, bilim adamları ve sanatçılar da dahil olmak üzere tüm Türk halklarının temsilcileri davet edildi.[3]

Kıbrıs Türkleri ile Yakutistan ve Tuva cumhuriyetlerinden temsilciler de dahil olmak üzere 20 Türk halkından 160'tan fazla delege katıldı.[4]

Kazakistan'a taşınma

Kırgızistan'ın ilk ev sahibi şehri Çolpon-Ata'ya bomba yerleştirildiğine dair raporlar, toplantının Kazakistan'ın Almatı şehrine taşındığı anlamına geliyordu.[1]

Deklarasyon, Birinci Dünya Türkler Kurultayında[2] delegeler arasında yapılan görüşmelerin sonucuydu ve aşağıdaki beyanları içeriyordu:

  • Yüksek Uzmanlar Konseyi'ni, sürekli olarak hareket eden Dünya Türkler Kurultayı'nın yürütme ajansı olarak tanımak;
  • Ortak eylemlerin yönünü belirleyen bir belge olarak Kurultayı materyallerinin içeriğini not edin;
  • Etnik bölümlerinin tematik olarak doldurulmasını sağlamak için her bir Türk halkından Kazakistan (Astana) topraklarında bir Dünya Göçebe Kültür Merkezi oluşturulmasını teşvik etmek;
  • Dünya Türk Oyunlarının dünyanın farklı ülkelerinde düzenli olarak düzenlenmesini başlatmak;
  • Devletlerin Birinci Şahısları düzeyinde tek bir Türk alfabesi oluşturma girişimini ortaya koymak;
  • Küçük Türk etnik gruplarının milli kültür ve değerlerinin korunması ve geliştirilmesinde destekleyici tedbirler almak. Özellikle yok olan Türk halklarının, yani Şorluların ve Tofaların kaderine dikkat edin;
  • Türk dünyasının dirilişine ilişkin fikirleri genç nesiller arasında yaymak amacıyla Dünya Türkler Kurultayı çerçevesinde bir ilerici gençlik Konseyi oluşturmak.
  • Dünya Türkler Kurultayı'nı yıllık olarak yapmak;
  • Yukarıdaki görevlerin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak için Devletin Birinci Kişisi düzeyinde bir Lidere ihtiyaç vardır. Türk halklarına hizmet için, Dünya Türkler Kurultayı'nın birçok katılımcısının “Türk El Ata” statüsünün verilmesi konusunda tekrar tekrar dile getirilen girişimlerinin desteklenmesi önerilmiştir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Телеканал Алматы. В Астане построят первый в стране Центр кочевой культуры". almaty.tv (Rusça). 6 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2017. 
  2. ^ a b c "Almaty Declaration". qurultai.org. 5 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2017. 
  3. ^ a b "Qurultai". qurultai.org. 6 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2017. 
  4. ^ "В Астане создадут Всемирный центр кочевой культуры - Последние актуальные новости, новости Казахстана, видео, онлайн, фото, новостной канал Хабар 24". 24.kz (Rusça). 8 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

I. Türk Dili Kurultayı, 26 Eylül 1932-5 Ekim 1932 tarihleri arasında Türk Dil Kurumu tarafından düzenlenen dil kurultayı.

<span class="mw-page-title-main">Türk birliği</span> Turan birliği

Türk Birliği, Türk dilleri konuşan ve Türki soydan gelen toplulukların bir arada olmasını, ortak hareket etmesini, ortak siyasi ve ekonomik kararlar almasını tanımlayan fikri ve siyasi bir kavram.

<span class="mw-page-title-main">Sırrı Atalay</span> Türk hukukçu ve siyasetçi

Sırrı Atalay Türk hukukçu ve siyasetçi, 1950 yılından 1960 yılına milletvekilliği, 1961 yılından 1980 yılından kadar da senatörlük yaptı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin aralıksız en uzun süre görev yapmış parlamenterlerinden biridir. 1977-1979 yılları arasında Cumhuriyet Senatosu başkanlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi</span>

Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi ya da Türkçe Konuşan Ülkeler Devlet başkanları Zirvesi, Türk dil ve lehçelerini konuşan altı Türk ülkesinin devlet başkanlarının ve üst düzey yetkililerinin katıldığı bir zirvedir. Bir diğerinin egemen eşitliğine karşılıklı saygı temeline dayanan bu zirve, ortak tarih ve kültürel yapıya sahip ülke cumhurbaşkanlarını bir araya getirmektedir. 1992 yılından beri belirli aralıklarla düzenlenen zirvede Türk dünyasının sorunları gündeme getirilmektedir. 3 Ekim 2009'da, Nahçıvan Anlaşması'yla daimî sekreteryası kurulmuş ve adı Türk Keneşi olmuştur.

Türk Kurultayı, Türk devlet ve toplulukları arasındaki dostluk, kardeşlik ve iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla, 1993'ten beri düzenlenen etkinliklerdir.

Türkiye-Afganistan İttifak Antlaşması, 1 Mart 1921 tarihinde müzakere için Moskova'da bulunan Türk heyeti ile yeni kazanmış bulunan Afganistan temsilcileri arasında imzalanan dostluk antlaşmasıdır. Antlaşma 10 maddeden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Müsavat Partisi</span> Azerbaycanda siyasi parti

Müsavat Partisi, Azerbaycan'ın en eski siyasi partisidir. İlk defa 1911 yılında kuruldu. 1920 yılında Azerbaycan SSC Yönetimi tarafından yasaklandı. Azerbaycan'ın tekrar bağımsızlığını kazanmasından sonra 1992 yılında yeniden kuruldu. 2023 yılı itibarıyla ne yerel, ne genel yönetimde, ne de hükûmette temsil edilmektedir. Parti Yeni Azerbaycan Partisi iktidarına muhaliftir.

Amanat ya da eski ismiyle Nur Otan, 850.000 üyesiyle Kazakistan'ın en büyük siyasi ve 1999 yılından beri iktidar partisidir. Partinin Genel başkanlığı görevini 26 Nisan 2022 tarihinden beri Yerlan Koşanov yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Almazbek Atambayev</span> 4. Kırgızistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

Almazbek Şarşenoviç Atambayev, , Kırgız siyasetçi. 2011-2017 yılları arasında Kırgızistan cumhurbaşkanı olarak görev aldı. 29 Mart 2007'den 28 Kasım 2007 ye kadar Kırgızistan'ın başbakanlığını yapmıştır. Almazbek Atambayev Kırgızistan Sosyal Demokrat Partisinin 30 Temmuz 1999'dan beri genel başkanıdır. Türkiye Türkçesi de bilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Doğu Halkları Kurultayı</span>

Birinci Doğu Halkları Kurultayı, 1- 7 Eylül 1920 tarihleri arasında Bakü’de gerçekleşen, Komintern tarafından organize edilmiş bir uluslararası toplantıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi</span>

Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi veya eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA), 21 Kasım 2008 tarihinde kurulan ve temeli Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'ne dair anlaşmaya dayanan parlamentolar arası iş birliğidir.

Türk Akademisi veya eski adıyla Uluslararası Türk Akademisi, 25 Mayıs 2010'da Kazakistan'ın başkenti Astana'da kurulan bilimsel araştırma merkezi. Başlangıçta Türk Akademisi A.Ş. adı altında Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan akademi, 23 Ağustos 2012'de Bişkek'te gerçekleştirilen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi II. Zirvesi'nde uluslararası akademi statüsüne kavuşmuştur. Uluslararası Türk Akademisi'nin başkanı Prof. Dr. Darhan Kuandıkoğlu Kıdırali'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan Halk Partisi</span>

Kazakistan Halk Partisi eski adıyla Kazakistan Komünist Halk Partisi, Kazakistan'da bir siyasi partidir. Parti başkanı Aykin Kongirov'dur. Merkez Komite Sekreterleri Turgin Sidikov, Jambıl Ahmetbekov, Gauhar Nugmanova ve Viktor Smirnov'dur.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Kurultay</span>

Büyük Kurultay veya kısaca Kurultay, Orta Asya Türk kökenli halklarının geleneksel etkinliğidir ve Ağustos ayının ilk haftasında Macaristan'ın Bugac kentinde gerçekleşir. Bu etkinliğin amacı, Macarlar ile kültürel akrabaları, doğu Türk halkları ve Altay halkları arasındaki Avrasya bozkırının ortak göçebe at kültürü ve geleneklerinin birliğini güçlendirmektir. İlk Kurultay, 2007 yılında Kazakistan'ın Torgai bölgesinde gerçekleştirildi. Macaristan'daki ilk Kurultay 2008'de yapıldı. Bu etkinlikler Altay öz farkındalığının yeniden canlanmasına çok katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Kültür Bakanlığı (Belarus)</span> Belarusta kültür işlerinden sorumlu devlet politikaları yürüten bakanlık

Belarus Kültür Bakanlığı, Belarus'ta kültür işlerinden sorumlu devlet politikaları yürüten bakanlık. 28 Eylül 2017'de Yuri Pavloviç Bondar göreve getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan-Türkiye ilişkileri</span>

Kırgızistan-Türkiye ilişkileri, Kırgızistan'ın, SSCB'den ayrılıp bağımsızlığını ilan etmesi ve Türkiye'nin, Kırgızistan'ı tanıyan ilk devlet olması ile 16 Aralık 1991'de başlamıştır. İki ülke arasında 29 Ocak 1992'de diplomatik ilişkiler gelişmeye başlamıştır. 1992 yılı içerisinde iki ülke de başkentlerinde Büyükelçilik açmıştır. Türkiye Büyükelçiliği, Bişkek'te, Kırgızistan Büyükelçiliği ise Ankara'da açılmıştır. Kırgızistan 7 bağımsız Türk devletinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Devletleri Teşkilatı-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye, Türk Devletleri Teşkilatı'nın 4 kurucu üyesinden birisidir. Teşkilatın genel sekreterliği İstanbul'da yer almaktadır. Bu zamana kadar 8 zirve ve 1 toplantı Türkiye'de yapılmıştır. Türk Devletleri Teşkilatı bayrağı'nın üstünde yer alan beyaz hilâl, Türkiye'nin bayrağında yer alan hilâldir.

Tıva Kültür Merkezi, Rusya Federasyonunun Tıva Cumhuriyeti'nin başkenti Kızıl şehrinde, Kültür Bakanlığına bağlı olan bir kültür sarayıdır.

Türkiye'nin Somut Olmayan Kültürel Mirasları Listesi, UNESCO tarafından 2008'den beri hazırladığı Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri'nde yer alan, Türkiye'ye ait yaşayan miras unsurlarını ifade eder.

Birinci Türkoloji Kongresi, 26 Şubat-6 Mart 1926 tarihleri arasında Bakü şehrinde düzenlenen bir kongre olup Sovyetler Birliği sınırları içinde yaşayan Türk halklarının tarihi, edebiyatı, dili, alfabesi, etnografyası ve kültürü ile ilgili önemli kararların alındığı bir etkinliktir. Kongrede Latin alfabesine geçişin bilimsel ve metodolojik prensipleri detaylı bir şekilde ele alındı ve hazırlandı.