
Spor, önceden belirlenmiş kurallara göre bireysel veya takım halinde yapılan, genellikle rekabete dayalı yarışma ve kişisel eğlence veya mükemmelliğe ulaşmak için yapılan fiziksel veya zihinsel aktivite. Sporları kabaca homo sapiens türünün medeniyete ulaşmadan önce doğayla veya diğer canlılarla yaptığı fiziksel mücadelelerin günümüzdeki medeni karşılığı olarak da tanımlayabiliriz. Sporlar güç, kardiyovasküler dayanıklılık ve esneklik bazlı veya bunların heterojen birleşiminden oluşmuş kompleks aktiviteler olabilir. Güç bazlı sporlara fitness, powerlifting, halter; kardiyovasküler dayanıklılık bazlı sporlara yüzme, atletizm; esneklik bazlı sporlara jimnastik, pilates gibi örnekler verilebilir. Bu unsurların birleşiminden doğan sporlara futbol, basketbol, tekvando, judo gibi örnekler verilebilir. Çünkü spor kişilerin yaptıkları hareketlere ek olarak top, hayvan gibi birtakım objelerle yapılan hareketlerin tümünü kapsamaktadır. Bazı kesimlerce yalnızca zihinsel yeteneklere dayalı bazı masa oyunları da spor olarak kabul edilmektedir. Günümüzde, kendine has kuralları ve oynayış biçimi olan birçok spor dalı bulunmaktadır. Bilinen en eski spor dalı atletizmdir.

Dalgıçlık veya dalıcılık, su altında kalmak üzere suya dalma sporu. Bu sporda nefes alma aygıtları kullanıldığı gibi, bu aygıtlar olmadan da bu spor yapılabilmektedir.

Dünya Atletizm Şampiyonası, her iki yılda bir düzenlenen, Atletizm sporunda Olimpiyat Oyunları'ndan sonra en prestijli yarışma olan organizasyondur.
Dünya Atletizm Birliği, eski adıyla Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği [International Association of Athletics Federations (IAAF)] atletizmin uluslararası yönetim birimi. 1912 yılında Stokholm'de 17 ülke tarafından Uluslararası Amatör Atletizm Federasyon adıyla kurulmuştur. Ekim 1993'ten beri federasyonun merkezi Monako'dur.

Uluslararası Voleybol Federasyonu, dünya voleybolunu yönetmek ve geliştirmek amacıyla ulusal federasyonların bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Merkezi İsviçre'nin Lozan (Lausanne) kentindedir. Başkanı Wei Jizhong'dır.
YMCA, mezhepsiz, ruhban sınıfına bağlı olmayan küresel bir Hristiyan hareketi. Grup aktiviteleri ve vatandaşlık kursları aracılığıyla Hristiyan kimliğinin geliştirilmesi yolunda çalışmalar yapar.

Ankara Spor Salonu, Ankara'nın Ulus semtinde yer alan spor salonu. 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası için yapılmıştır. VIP, loca ve portatif tribünler hariç 10.400 olan kapasite bu etkenlerle 13 bine kadar çıkmaktadır. 2023 yılında AKP ve CHP olağan kurultayları da bu spor salonunda yapılmıştır.

Cem Karabay, Türk dalgıç, müzisyen ve besteci. 192 saat 19 dakika 19 saniye Su altında en uzun kalma rekoruyla "Kâinatta suyun altında en uzun süre yaşayan insan" unvanını kazanmıştır. Günümüzde Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'nda kurul üyesidir ve Beylikdüzü Sualtı Sporları Dünya Rekortmenleri Kulübü Derneği'nin yönetim kurulu başkanıdır.
Aşağıda paletli yüzme dünya rekorlarının listesi bulunmaktadır. Bu rekorlar CMAS(Dünya Su Altı Sporları Konfederasyonu) tarafından onaylanmıştır. Listelenen kayıtları 31 Ağustos 2009 itibarıyla doğrudur.
Aşağıda paletli yüzme dünya rekorlarının listesi bulunmaktadır. Bu rekorlar CMAS(Dünya Su Altı Sporları Konfederasyonu) tarafından onaylanmıştır. Listelenen kayıtları 31 Ağustos 2009 itibarıyla doğrudur.
En popüler üç sualtı takım oyunu ragbi, futbol ve hokeydir. Karadaki örneklerinden farklı olarak daha az oyuncuyla oynanırlar; neredeyse bütün olay su altında geçtiği için bu sporların çok fazla seyirci çektiğini söylemek zordur. Yine de bu sporların, Avustralya, Avrupa ve Kuzey Amerika'da gittikçe genişleyen bir kitlesi vardır. Özellikle dalgıçlar, bu sporları bir tür antrenman olarak kullanır.

Serbest dalış, havuzda ve açık suda tek nefeste en büyük derinlik, en uzun mesafe ve süreye ulaşmanın hedeflenildiği bir su altı aktivitesidir. Serbest dalış tarihi, insanların su altı avcılığı yaparak geçimlerini sürdürmek için nefes tutmalarına başlamalarından 21. yüzyılda serbest dalgıçların hobi amaçlı veya rekabete dayalı olarak insan vücudunun sınırlarını test etmelerine kadar uzanmaktadır. Günümüzde dünya rekortmeni serbest dalgıçlar tek nefeste 200 metreden daha derine tek nefesle inip, 300 metre üzeri mesafeyi su altından yatay yüzüp, 10 dakika üzerinde nefeslerini tutarak bu sınırları test etmeye ve geliştirmeye devam etmektedir.

Şahika Ercümen, Türk serbest dalışçı ve sualtı hokeyi oyuncusu, millî sporcu.

Sualtı, suyun altı yani deniz, göl ve ırmak gibi doğal ya da yapay su kütleleri için su yüzeyinin altını ifade eden birleşik sözcük. Genel anlamda deniz için kullanılır. Deniz seviye olarak adlandırılan 0 m rakımından başlayarak, en derin yer olarak 11 033 m'lik Mariana Çukuru'nda son bulur. Dünya yüzeyinin yaklaşık 4'te 3'ü denizlerle kaplı olduğu da göz önüne alınırsa, sualtı teriminin çok geniş bir coğrafyayı kapladığı söylenebilir.

Sualtı futbolu, sualtı hokeyi ve sualtı ragbisi gibi iki kişinin paylaşımlı olarak oynadığı sualtı sporlarıdır. Bu oyunların tümü yüzme havuzu içinde dalgıç (şnorkel) ekipmanlarıyla yapılmaktadır. 5 Kişilik takımların oynadığı bu sporda, adında geçtiği gibi ayaklar değil ama eller kullanılır. Amaç kum dolu topu karşı kaleye atmaktır. Top kaleye götürüldükten sonra, bir süre daha golü atan oyuncunun hakimiyetinde kalmalıdır. Oyunlar onar dakikalık iki devrede oynanır ve beraberlik halinde maç uzar.

Su sporları, su üstünde, altında veya içinde gerçekleştirilen sporların genel adı. Takım hâlinde veya bireysel olarak icra edilebilen türleri vardır.

Birgül Erken, Türk serbest dalıcı, milli sporcu ve sualtı modeli. Serbest dalışta değişik dallarında rekorları bulunur. Evli ve bir çocuk annesidir.

Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK), milletlere mâl olmuş geleneksel sporların ve oyunların yeniden canlanması, bilinirliklerinin artması ve yaygınlaşması için çalışan bir kurumdur. Konfederasyon, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınmamaktadır.

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu; Türkiye’de su altında yapılan branşların faaliyetlerini düzenleyen özerk bir federasyondur.
Orhan Aytür, Türk optoelektronik profesörü ve su altı fotoğrafçısı.