İçeriğe atla

Dünya Sosyal Forumu

Noam Chomsky, Dünya Sosyal Forumu 2003. Fotoğraf Marcello Casal Jr/ABr

Dünya Sosyal Forumu, alternatif küreselleşme hareketi yanlılarının dünyada yürütülecek kampanyaları düzenlemek, stratejileri belirlemek ve dünyadaki hareketler konusunda birbirlerini haberdar etmek için yılda bir kez düzenledikleri toplantıdır. Ocak ayında "Büyük kapitalist rakip" Dünya Ekonomik Forumu İsviçre'nin Davos kasabasında toplanırken Dünya Sosyal Forumu da başka bir yerde toplanır. Bu bir rastlantı değildir, çünkü Davos'ta organize, güçlü bir protesto gerçekleştirmek lojistik bakımdan zor olacağından yerine aynı dönemde bir toplantı yapılması kararı alınmış ve bu toplantı aynı zamanda olursa medyadaki DEF hakimiyetindeki haberleri gölgeleyeceği de düşünülmüştür.

DSF birçok bölgesel sosyal forumun kurulmasını da teşvik etmektedir, Avrupa Sosyal Forumu, Asya Sosyal Forumu ve Ortadoğu Sosyal Forumu en önemlileri sayılabilir. Bölgesel olduğu gibi yerel ve ulusal sosyal forumları da destekler: İtalyan Sosyal Forumu, Liverpool Sosyal Forumu ve Boston Sosyal Forumu. Birçok sosyal forum, DSF tarafından belirlenen İlkeler Beyannamesine sadık kalır.

2006'da WSF Karakas, Venezuela, Bamako, Mali gibi dünyanın çeşitli ülkelerinde düzenlenmiştir. 2007 toplantısı Nairobi, Kenya'da yapıldı. Son olarak 2016 yılında Kanada'da gerçekleşti, bu G7 ülkelerinde gerçekleşen ilk Forum'du. Forum ilk dönemki etkisini kaybetse de halen toplumsal hareketleri ve alternatif dünya görüşlerini küresel çapta bir araya getiren en kapsamlı organizasyondur.

Geçmişi

İlk Dünya Sosyal Forumu 25 Ocak-30 Ocak 2001 tarihleri arasında Porto Alegre'de birçok alternatif küreselleşme hareketi grubu tarafından düzenlendi. Brezilya İşçi Partisi'nin hakimiyetindeki Porto Alegre yönetimi DSF'ye sponsor oldu. 12.000 civarında insan foruma katıldı.

İkinci DSF tekrar Porto Alegre'de 31 Ocak-5 Şubat 2002 tarihleri arasında düzenlendi. Bu toplantıya da 12.000 resmi delege katıldı.

Üçüncü toplantı Ocak 2003'te gene aynı yerde toplandı. Aynı anda birçok seminer birden düzenlendi, bunlardan biri Kapitalizmden Sonra Hayat Noam Chomsky'nin katılımıyla gerçekleşmiştir.

Diğer DSF'lerin gerçekleştiği yerler şu şekildedir.

2004 Mumbai (India)

2005 Porto Alegre (Brazil)

2006 Bamako (Mali), Caracas (Venezuela) and Karachi (Pakistan)

2007 Nairobi (Kenya)

2009 Belem (Brazil)

2011 Dakar (Senegal)

2013 Tunis (Tunisia)

2015 Tunis (Tunisia)

2016 Montreal (QC-Canada)

Konuyla ilgili yayınlar

  • Jose Correa Leite (2005), The World Social Forum: Strategies of Resistance, Haymarket Books [3]
  • Jackie Smith. (2004). The World Social Forum and the challenges of global democracy. Global Networks. 4(4):413-421.
  • T. Teivainen. (2002). The World Social Forum and global democratisation: learning from Porto Alegre. Third World Quarterly. 23(4):621-632
  • Yavuz Yıldırım (2013) Sosyal Forum'dan Öfkeliler'e, İstanbul: İletişim Yayınları.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Bütün dış bağlantılar özgün dillerindedir.

Geçmiş forumlar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Immanuel Wallerstein</span> Amerikalı sosyolog, tarihsel sosyoloji alanında bilim insanı ve dünya sistemler analisti

Immanuel Maurice Wallerstein, Amerikalı sosyolog, tarihsel sosyoloji alanında bilim insanı ve dünya sistemler analisti.

<span class="mw-page-title-main">Dominik Cumhuriyeti</span> Karayiplerde bir ülke

Dominik Cumhuriyeti, Karayiplerdeki Hispanyola adasında yer alan bir ülkedir. Hispanyola, Porto Riko'nun batısında, Küba ve Jamaika'nın doğusunda yer alır. Venezuela ile deniz sınırı vardır. Adanın batı kısmında ülkenin tek kara komşusu olan Haiti bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Venezuela</span> Güney Amerikada bir ülke

Venezuela, resmî adıyla Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti, Güney Amerika'nın kuzey kıyısında yer alan bir ülkedir. Kuzeyde Karayip Denizi, doğuda Guyana, güneyde Brezilya ve batıda Kolombiya ile çevrilidir. Venezuela hükûmeti Guyana'nın üçte ikisini oluşturan Guayana Esequiba bölgesinde hak iddia etmektedir. Karayip Denizi'nde birçok ada ve adacığa sahiptir. Ayrıca Küçük Antiller adaları olan Hollanda Krallığı'na bağlı Aruba ve Curaçao ülkeleri, Hollanda'ya bağlı Bonaire ile Trinidad ve Tobago ada devletçikleri de Venezuela açıklarında bulunur. Yüzölçümü 916,445 km2, nüfusu yaklaşık 28 milyondur. Başkenti ve en büyük metropolü Caracas'tır.

<span class="mw-page-title-main">Porto Alegre</span> Brezilyada belediye; Rio Grande do Sul eyaletinin başkenti ve en büyük şehri

Porto Alegre, Brezilya'nin 26 eyaletinden biri olan Rio Grande do Sul'un başkenti ve en büyük nüfuslu şehridir. Adı Portekizcede "Mesut Liman" anlamına gelir. Porto Alegre Brezilya eyaletleri arasında başkent olan şehirlerin en güneyinde bulunanıdır. Porto Alegre şehrinin sınırları içinde alanı 496.827 km² olup 2010 nüfus sayımına nazaran Porto Alegre şehrinin sınırları içindeki nüfus 1.509.939 kişidir ve böylece bu şehir Brezilya içinde 10. sırada gelmektedir. Şehir ve sınırları dışında bulunup şehre bağlı olan varoşları ile birlikte Porto Alegro Metropoliten Bölgesi nüfusu 2010 itibarıyla 4.405.760 kişiye ulaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hugo Chávez</span> 47. Venezuela devlet başkanı

Hugo Rafael Chávez Frías, Venezuelalı politikacı ve 1998'den ölümüne kadar ülkenin devlet başkanıydı. 2007 yılında Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi'nin (PSUV) lideri olan Chávez, 1997'de kuruluşundan itibaren Beşinci Cumhuriyet Hareketi'nin de liderliğini yapmıştır. Politik ideolojisi 21. yüzyıl sosyalizmi ve Bolivarcılık idi. Ülkede Bolivarcı Devrimin sosyalist reformların uygulanmasına odaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Bamako</span> Malinin başkenti

Bamako, nüfusu 1.690.471 olup (2006), Mali'nin en büyük şehri ve başkentidir. Günümüzde en hızlı gelişen Afrika ülkesi olarak tahmin edilir. Nijer Nehri üzerinde konumlanır ve ülkenin güney ucu parçasındaki Yukarı ve Orta Nijer vadisini bölen şiddetli nehir akıntısının yakınındadır. Bamako, Koulikoro yakınında yer alan nehir limanı ile ulusun yönetim merkezi ve büyük bir ticari bölge ve konferans mekezidir. Bamako, Lagos, Abidjan, Kano, Ibadan, Dakar ve Accra'dan sonra Batı Afrika'nın 7. en büyük şehre ait merkezidir. Üretimleri tekstil, İşlenmiş et ve metal mallardır. Nijer Nehri'nde ticari balıkçılık vardır. Bamako 12°39′N, 8°0′W. konumunda yer alır. Bamako ismi Bambara kelimesinden gelir anlamı "crocodile river" dir.

<span class="mw-page-title-main">Antikapitalizm</span>

Antikapitalizm ya da kapitalizm karşıtlığı, bugüne kadar genel veya özel bir isim almamışsa da, genellikle sosyalist ya da anarşist politik görüşlü insanların istediği düzen biçiminin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Wangari Maathai</span>

Wangari Muta Maathai, Kenyalı çevreci ve siyasi eylemcidir.

Özyönetim ya da işçilerin özyönetimi genel olarak, işçi kooperatifleri, işçi konseyleri, katılımcı ekonomi ve iş yerinin patronsuz çalıştırıldığı benzer oluşumlarda kullanılan karar alma modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Küresel şehir</span> küresel ekonomide önemli bir merkez hâline gelmiş yer

Dünya şehirleri ya da küresel şehirler, küresel ekonomide önemli bir merkez hâline gelmiş yerlerdir. Dünya şehirlerini diğer büyükşehirlerden ayıran en önemli özellik, dünya ekonomisinin ayrılmaz parçalarından biri olmalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">2006 Dünya Halter Şampiyonası</span>

2006 Dünya Halter Şampiyonası Dominik Cumhuriyeti 'nin başkenti Santo Domingo 'da 30 Eylül ve 7 Ekim 2006 tarihleri arasında düzenlendi. Şampiyonada en fazla madalyayı 11 madalya ile Çin aldı.

Carolina Demartini Albuquerque Brezilyalı voleybolcu. Carol olarak tanınır. Voleybola 9 yaşında başladı. Annesi de voleybolcuydu. İlk kulübü Tensor/Pinheiros oldu. Brezilya ulusal takımıyla 2005 World Grand Prix'de, 2005 World Grand Champions Cup'ta, 2006 World Grand Prix'de ve 2008 World Grand Prix'de altın madalya kazandı. 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları’nda olimpiyat şampiyonluğuna ulaştı. Mateus adında bir oğlu var. Halen Sollys/Osasco kulübünde voleybol kariyerini sürdürüyor.

<span class="mw-page-title-main">Slow Food</span>

Slow Food, 1986'da Carlo Petrini tarafından başlatılan uluslararası bir harekettir. Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığına karşı alternatif olarak geleneksel ve yerel yemek ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eden hareket, Yavaş Hareketi'nin bir parçasıdır. Türkçe karşılığı "Yavaş Yemek" tir.

Venezula'daki Yahudilerin tarihi, bir grup marranonun Caracas ve Maracaibo'da yaşadığı 17.yy'ın ortalarına kadar dayanır. Fakat, Venezuela'daki Yahudi cemaati 19.yy'ın ortalarına kadar kurulmadı. 2008 yılından beri Hugo Chávez ile Yahudi cemaati arasındaki gerginlik nedeniyle ülkedeki Yahudi nüfusunun beşte biri yakın zamanda ülkeyi terk etti.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın diplomatik temsilcilikleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Almanya Federal Cumhuriyeti'nin dış temsilciliklerinin listesi;

<span class="mw-page-title-main">Instituto Cervantes</span>

Instituto Cervantes, İspanyol hükûmeti tarafından 1991 yılında kurulan, kâr amacı gütmeyen bir kurumdur. İspanyol Edebiyatının belki de en önemli figürü, Don Kişot'un yazarı Miguel de Cervantes'in (1547-1616) adıyla anılan kuruluş dünyada İspanyol dili ve kültürünü öğretmekle görevlendirilmiş en büyük kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">Küreselleşme karşıtlığı</span>

Küreselleşme karşıtlığı, kurumsal kapitalizmin küreselleşmesine karşı eleştirel ve toplumsal bir harekettir.Bu hareket aynı zamanda küresel adalet hareketi, alternatif küreselleşme, anti kurumsal küreselleşme hareketi ve neoliberal küreselleşme karşıtı hareket olarak da bilinir.

Avrupa Sosyal Forumu, Dünya Sosyal Forumu'nun bir parçası olarak küreselleşme karşıtlığı/alternatif küreselleşme hareketini sembolize eden bir birlikteliktir. Farklı taleplerdeki toplumsal hareketlerin bir araya gelerek oluşturduğu bir çatı oluşum olan Avrupa Sosyal Forumu, ilk kez 2002 yılında Floransa'da gerçekleşmiştir. Ardından 2003'te Paris, 2004'te de Londra'da yapılan buluşmalar daha sonra iki yıl arayla 2006'da Atina'da, 2008'de Malmö'de ve 2010 yılında da İstanbul'da yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Miguel Otero Silva</span> Venezuelalı yazar ve siyasetçi (1908-1985)

Miguel Otero Silva Venezuelalı gazeteci, romancı, şair, siyasetçi, devrimci. Venezuela edebiyatında büyük bir referans figürü olan Silva'nın edebi ve gazetecilik çalışmaları özellikle Venezuela'nın sosyal ve siyasal tarihi ile ilgiliydi. 1958 yılında demokrasiye geçilmeden önce defalarca sürgüne zorlandı; ancak sonrasında Venezuela Senatosu'na seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Sosyolojinin dalları</span>

Aşağıdakiler, sosyoloji disiplinine genel bakış ve güncel bir rehber olarak sunulmaktadır: