İçeriğe atla

Dünya Sağlık Günü

   Dünya Sağlık Günü
TürüYıllık

Dünya Sağlık Günü, her yıl 7 Nisan'da Dünya Sağlık Örgütü'nün ve diğer ilgili kuruluşların sponsorluğunda kutlanan küresel bir sağlık bilinci günüdür.[1]

1948'de DSÖ Birinci Dünya Sağlık Asamblesi'ne sahip oldu. Asamble, her yıl 7 Nisan'ı 1950'den itibaren Dünya Sağlık Günü olarak kutlamaya karar verdi. Dünya Sağlık Günü, Dünya Sağlık Örgütü'nün kuruluşunu belirtmek için düzenlenmiştir ve kuruluş tarafından her yıl küresel sağlık için büyük önem taşıyan bir konuya dünya çapında dikkat çekme fırsatı olarak görülmektedir.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Dünya Sağlık Günü ne zaman?". Hürriyet Gazetesi. 7 Nisan 2020. 10 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Dünya Sağlık Günü - Wikipedia (İngilizce)". 5 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Greenpeace</span> çevreci sivil toplum kuruluşu

Greenpeace, kırktan fazla ülkede şubesi ve Hollanda, Amsterdam'da uluslararası bir merkezi olan çevreci sivil toplum kuruluşu. Greenpeace amacının "Dünya'nın tüm çeşitliliği ile yaşamı besleme gücünü garantiye almak" olduğunu belirtir ve küresel ısınma, ormanların yok olması, aşırı avlanma, ticari balina avcılığı, genetik mühendisliği ve nükleer gibi dünya çapındaki sorunlardaki kampanyasına odaklanır. Greenpeace amaçlarına ulaşmak için doğrudan eylem, lobicilik ve araştırmadan yararlanır. Küresel örgüt 2,9 milyon bireysel destekçisine ve vakıf yardımlarına güvenerek hükûmetlerden, şirketlerden ve siyasi partilerden bağış kabul etmez.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Sağlık Örgütü</span> Birleşmiş Milletlere bağlı toplum sağlığı örgütü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),, Birleşmiş Milletler'in uluslararası halk sağlığından sorumlu uzmanlaşmış bir kuruluşudur. Merkezi İsviçre'nin Cenevre şehrindedir ve dünya çapında altı bölgesel ofisi ve 150 saha ofisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Jim Yong Kim</span> Koreli-Amerikalı antropolog; 12. Dünya Bankası başkanı

Jim Yong Kim, Koreli-Amerikalı hekim ve Dartmouth Koleji'nin 17. Başkanıdır. Jim Yong Kim eski Harvard Tıp Okulu'nda Küresel Sağlık ve Sosyal Tıp Anabilim Dalı Başkanı, eş-kurucusu ve yöneticisi oldu. 2 Mart 2009 tarihinde Kim, Ivy League kurumunun ilk Asyalı-Amerikalı başkanı oldu. Dartmouth Kolejin'nde resmen 1 Temmuz 2009 tarihinde başkan olarak seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü</span> Sağlık örgütü

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (DHSÖ) Dünya çapında hayvan sağlığının iyileştirilmesi sorumlu uluslararası bir örgüttür.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Veteriner Hekimleri Birliği</span>

Dünya Veteriner Hekimler Birliği (WVA), Veteriner hekimlik mesleğini dünya çapında temsil eden küresel bir meslek kuruluşu. Bu birlik, ulusal düzeydeki veteriner hekimleri birlikleri için ve veteriner tıbbın farklı alanlarında çalışan veteriner hekimler için bir çatı kuruluştur. Türk Veteriner Hekimleri Birliğide bu birliğin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Tuvalet Günü</span>

Dünya Tuvalet Günü (WTD), 19 Kasım'da küresel sağlık krizi ile mücadele etmek için harekete geçmek için resmi Birleşmiş Milletler uluslararası gözlem günüdür. Dünya çapında 4,5 milyar insan "güvenli şekilde yönetilen temizlik" olmaksızın yaşamaktadır. Dünya Tuvalet Günü, Dünya Tuvalet Örgütü tarafından 2001 yılında kuruldu. On iki yıl sonra Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Dünya Tuvalet Günü'nü 2013 yılında BM resmi bir günü ilan etti. Gözlem fakir ülkelerde halka açık alan, paylaşılan alan, evler, şehir ve köylerde insanların kullanımı için tuvalet, umumi tuvalet, sanisette, alafranga tuvalet, alaturka tuvalet, rezervuar, pisuvar, kompost tuvalet yaratılması için uğraşır.

Pandemik İnfluenza Ulusal Hazırlık Planı veya Ulusal Pandemi Planı, Türkiye'de, küresel grip salgınlarına karşı alınması gereken tedbirleri tanımlayan plan. Aralık 2019'da Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Nepal'de COVID-19 pandemisi</span>

Şablon:Kayma Nepal'deki ilk COVID-19 salgını vakası 9 Ocak 2020'de Katmandu Bölgesinde görüldü, resmi olarak 24 Ocak 2020'de doğrulandı. Hasta hafif semptomlar gösterdi ve bir evde kendi kendine karantina talimatıyla taburcu edildi; 31 Ocak'a kadar tamamen iyileştiği doğrulandı. Ocak ve Mart ayları arasında Nepal, temel malzeme, ekipman ve tıbbı malzeme tedarik ederek, sağlık altyapısını iyileştirerek, sağlık personelini eğiterek ve kamu bilincini yaygınlaştırarak salgınını önlemek için adımlar attı. İkinci vaka 23 Mart 2020'de Katmandu'da doğrulandı. İlk yerel salgın vakası 4 Nisan'da Kailali İlçesi'nde doğrulandı. altı ilde 15 ilçede toplam 110 vaka doğrulanmıştır. Otuz tanesinin iyileştiği bildirildi. Ülke çapında sokağa çıkma sınırlandırması 24 Mart'ta yürürlüğe girdi ve 18 Mayıs'ta sona ermesi planlanıyor.

Barbados'ta COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. 17 Mart 2020'de Barbados'ta ilk iki vakanın tespit edildiği açıklandı.

Falkland Adaları'nda COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. 3 Nisan 2020'de ilk vakanın tespit edilmesiyle virüsün Falkland Adaları'na ulaştığı tespit edildi.

Faroe Adaları'nda COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. Fransa'ya bir konferans için giden bir erkek, 24 Şubat'ta ülkeye döndükten sonra semptomlar göstermeye başladı ve 4 Mart 2020'de adamın COVID-19 olduğu doğrulandı ve virüs Faroe Adaları'na ulaşmış oldu.

Güney Sudan'da COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. 5 Nisan 2020'de Güney Sudan'da ilk vaka açıklandı. İlk 3 vaka Güney Sudanlı olmayan BM personeline ait iken dördüncü vakan BM personelinin şoförlüğünü yapan bir Güney Sudanlıya ait oldu ve medyada, ulusal çapta BM'ye karşı şiddetli olumsuz söylemler yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Laos'ta COVID-19 pandemisi</span>

Laos'ta COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. Sağlık Bakanlığı'ndan 24 Mart 2020'de yapılan açıklamaya göre birisi 28 yaşındaki erkek otel çalışanı, diğeri 36 yaşındaki kadın tur rehberi olmak üzere ilk iki vaka tespit edildi.

Lübnan'da COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. Lübnan'da 21 Şubat 2020'de ilk vaka doğrulandı.

Lüksemburg'da COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. Lüksemburg Sağlık Bakanlığı 29 Şubat 2020'de ilk vakayı doğruladı.

Monako'da COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. Monako'da ilk vaka 29 Şubat 2020'de tespit edildiğini sağlık yetkilileri açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Myanmar'da COVID-19 pandemisi</span>

Myanmar'da COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. 23 Mart 2020'de Myanmar'da ilk vaka tespit edildi.

Saint Helena'da COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. Saint Helena'da ilk vaka 24 Aralık 2020'de doğrulandı.

São Tomé ve Príncipe'de COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. 6 Nisan 2020'de ülkede ilk dört vaka tespit edildi.

Tacikistan'da COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. Tacikistan Sağlık Bakanlığı 30 Nisan 2020'de, 29 Nisan itibarıyla 15 vaka tespit edildiğini bildirdi.