İçeriğe atla

Dünya Sağlık Örgütü Bölgeleri

Dünya Sağlık Örgütü'nün bölge ofisleri

Dünya Sağlık Örgütü, raporlama, analiz ve denetim amacıyla altı farklı alt bölümlere ayrılmıştır. Bu bölgeler (AFRO) Afrika Bölgesi, (PAHO) Amerika Bölgesi, (SEARO) Güney Doğu Asya Bölgesi, (EURO) Avrupa Bölgesi, (EMRO) Doğu Akdeniz Bölgesi ve (WPRO) Batı Pasifik Bölgesidir. Her bölgenin kendisine ait ofisi bulunmaktadır

Afrika Bölgesi (AFRO)

Cezayir, Angola, Benin, Botsvana, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Yeşil Burun Adaları, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Komor Adaları, Fildişi Sahili, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Eritre, Esvatini, Etiyopya, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine-Bissau, Kenya, Lesoto, Liberya, Madagaskar, Malavi, Mali, Moritanya, Mauritius, Mozambik, Namibya, Nijer, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti, Ruanda, São Tomé ve Príncipe, Senegal, Seyşel Adaları, Sierra Leone, Somali, Güney Afrika, Togo, Uganda, Tanzanya, Zambiya, Zimbabve.[1]

Amerika Bölgesi (PAHO)

Amerika Birleşik Devletleri, Antigua ve Barbuda, Arjantin, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Dominika, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, El Salvador, Grenada, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaika, Meksika, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Surinam, Trinidad ve Tobago, Uruguay, Venezuela.[2]

Güneydoğu Asya Bölgesi (SEARO)

Bangladeş, Bhutan, Kuzey Kore, Hindistan, Endonezya, Maldivler, Myanmar, Nepal, Sri Lanka, Tayland, Doğu Timor, Pakistan.[3]

Avrupa Bölgesi (EURO)

Arnavutluk, Andorra, Birleşik Krallık Ermenistan, Avusturya, Azerbaycan, Belarus, Belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İsrail, İtalya, Kazakistan, Kırgızistan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Monako, Karadağ, Hollanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Polonya, Portekiz, Moldova, Romanya, Rusya, San Marino, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna, Özbekistan.[4]

Doğu Akdeniz Bölgesi (EMRO)

Afganistan, Bahreyn, Cibuti, Mısır, İran, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Libya, Fas, Umman, Filistin, Katar, Suudi Arabistan, Somali, Sudan, Suriye, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen.[5]

Batı Pasifik Bölgesi (WPRO)

Avustralya, Brunei, Kamboçya, Çin, Cook Adaları, Fiji, Japonya, Kiribati, Laos, Malezya, Marshall Adaları, Mikronezya, Moğolistan, Nauru, Yeni Zelanda, Niue, Palau, Papua Yeni Gine, Filipinler, Güney Kore, Samoa, Singapur, Solomon Adaları, Tayvan, Tonga, Tuvalu, Vanuatu, Vietnam.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Dünya Sağlık Örgütü Afrika (AFRO)". WHO. 11 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 
  2. ^ "Dünya Sağlık Örgütü Amerika (PAHO)". 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 
  3. ^ "Dünya Sağlık Örgütü Güneydoğu Asya (SEARO)". 2 Mart 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2020. 
  4. ^ "Dünya Sağlık Örgütü Avrupa (EURO)". 27 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 
  5. ^ "Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz (EMRO)". 2 Mart 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 
  6. ^ "Dünya Sağlık Örgütü Batı Pasifik (WPRO)". 8 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Amerika</span> Dünyanın kuzey yarıküresindeki bir kıta

Kuzey Amerika, kuzey yarım kürede bulunan, kuzeyde Arktik Okyanusu, doğuda Atlas Okyanusu, güneyde Karayip Denizi ve kuzeybatıda Büyük Okyanus ile çevrili olan kıtadır.

<span class="mw-page-title-main">Karayipler</span> Karayip Denizini, adalarını ve çevreleyen sahilleri kapsayan bölge

Karayipler, Karayip Denizi'ni, adalarını ve çevreleyen sahilleri kapsayan ve coğrafî olarak Orta Amerika'ya dâhil edilen bölgedir. Bu adalar, Florida'nın güneyinden başlayıp bir kıvrım oluşturarak Güney Amerika'da Venezuela'nın kuzey batısına dek inmektedir. Bölgede 7.000 dolayında ada, adacık ve kayalık bulunur. Burada otuz beş bağımsız ülke ya da bağımlı bölge yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Interpol</span> milletlerarası kolluk kuvvetleri

Interpol, 1923 yılında uluslararası polis iş birliği sağlamak amacıyla kurulmuş kurum. Interpol, bir zamanlar sadece teşkilatın telgraf adresi olarak bilinirken, 1956 yılında resmî olarak teşkilatın yeni ismine dahil edilmiştir. Teşkilatın 1954 yılından önce tanınan adı "Uluslararası Polis Komisyonu'dur". Tüm dünyanın ortak birimidir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası telefon kodları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Ülkelerin kod isimleri ile telefon kodları aşağıdaki listede bulunmaktadır.

Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası, 1944 yılında Bretton Woods Anlaşması'nda Uluslararası Para Fonu ile birlikte kurulmuştur. IBRD, Dünya Bankası’nın ana borç veren kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">Dominika</span> Karayipler, Küçük Antillerde yer alan bir ülke

Dominika, resmî adıyla Dominika Topluluğu, Karayipler'de bir ada ülkesidir. Başkenti Roseau adanın batı kıyısındadır. Coğrafi olarak Küçük Antiller'in güneyini oluşturan Rüzgârüstü Adaları'nda bulunur. Kuzeyinde Guadeloupe, güneyinde Martinik bulunur. Dominika'nın yüzölçümü 750 km², en yüksek noktası 1447 m'lik Morne Diablotins'tir. 2011 verilerine göre adada 71.293 kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bağlantısızlar Hareketi</span> uluslararası oluşum

Bağlantısızlar Hareketi, kendilerini hiçbir güç blokuna dahil veya hariç olarak addetmeyen 100 üzerinde ülkenin bir araya gelerek oluşturdukları bir uluslararası oluşumdur. Soğuk Savaş döneminde Batı İttifakı ve Doğu Bloku'nun yanı sıra üçüncü bir blok olmuştur. Bu hareket çoğunlukla Güney Amerika, Afrika, Ortadoğu ve Asya ülkelerinden oluşur. Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri ise aralarında Batı ittifakı ve Doğu Bloku olarak ikiye bölünmüşlerdir. Bunun sebebi ise I. Dünya Savaşı'ndan itibaren gelen ve II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş ile devam eden Avrupalı devletlerin güç yarışı ve dünyadaki egemenlik yarışıdır. Bağlantısızlar Hareketi bir diğer tabirle doğu dünyasının batı dünyasındaki bölünmelere taraf olmamak istemesidir.

Aşağıda Birleşmiş Milletler tarafından bağımsız, egemen bir ülke olarak kabul edilen ve Birleşmiş Milletler'de üyeliği bulunan 193 ülke ile egemen bir devlet olarak kabul edilen ancak BM'de üyeliği bulunmayan Vatikan dahil toplam 194 ülkenin şehirler listesi ile yine ayrıca Birleşmiş Milletler üyesi en az bir ülke tarafından bağımsızlığı kabul edilen 9 ülkeye ait şehirler listesi yer almaktadır. Birleşmiş Milletler üyesi tüm ülkeler tarafından bağımsızlığı kabul görmeyen bu ülkelerin isimleri italik olarak yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Expo 2020</span>

Expo 2020, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehrinde 20 Ekim 2020'de açılması planlanmış geleneksel Expo fuarı. Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) genel kurulu 27 Kasım 2013'te Dubai'yi ev sahibi olarak seçti. 4 Mayıs 2020 tarihinde, devam eden COVID-19 pandemisi nedeniyle fuarın 1 Ekim 2021 tarihine ertelendiği, isminin Expo 2020 olarak kalacağı açıklandı.

<span class="mw-page-title-main">UTC-04.00</span>

UTC−04:00, UTC'den 4 saat geri zaman dilimi.

Dünya Bankası Grubu, 5 uluslararası organizasyon tarafından oluşturulan ve amacı genellikle fakir ülkelere kredi vererek destek olmak olan bir çatı kurumdur.

<span class="mw-page-title-main">2014 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası</span>

15. IAAF Dünya Salon Atletizm Şampiyonası, 7-9 Mart 2014 tarihleri arasında Sopot'ta gerçekleştirilen salon atletizmi organizasyonu. Yarışmalar Sopot'ta bulunan 11.000 seyirci kapasiteli Ergo Arena'da düzenlendi.

1998 FIFA Dünya Kupası elemeleri, CONCACAF bölgesi Toplamda 30 CONCACAF takımı katıldı. Meksika, ABD, Kosta Rika, Honduras, El Salvador ve Kanada, FIFA sıralamasındaki en başarılı altı takım olarak, doğrudan yarı finale yükseldiler. Geri kalan 24 takım çoğrafik mekanlarına göre ayrılarak elemeler yaptılar:

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong'un vize politikası</span>

Hong Kong Hükûmeti belirli ülkeler/bölgeler vatandaşlarına vize almak zorunda kalmadan turizm veya iş amaçlı 14 ila 180 gün arasında değişen sürelerle Hong Kong'a seyahatlerini sağlar. Tüm ülkelerin vatandaşlarının Hong Kong'da ikamet hakkına sahip olmadığı sürece bir iş yerinde çalışmada ya da istihdam gibi diğer faaliyetlerinde vize almaları gerektirir. Hong Kong, Çin'den bağımsız olarak göç ve vize politikasına devam etmektedir. Sonuç olarak, Çin'den (anakara) Hong Kong'a girmek isteyen bir ziyaretçinin göçmenlik kontrol noktasından geçmesi gerekir. Macao ve Tayvan sakinleri, Hong Kong kısa süreli ziyaretlerinde vizesiz veya kapıda vize alarak Anakara Çin, Hong Kong ziyaret etmeden önce Çin Kamu Güvenliği Bakanlığından İki yönlü izni alması gerekmektedir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Guatemala ziyaretçileri, Guatemala'nın diplomatik temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelmek sürece Honduras ziyaretçileri vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin en az 3 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">2019 Dünya Su Sporları Şampiyonası</span>

2019 Dünya Su Sporları Şampiyonası, 12 - 28 Temmuz 2019 tarihleri arasında Güney Kore'nin Gwangju şehrinde düzenlenen 18. Dünya Su Sporları Şampiyonası'dır. Şehir, aynı zamanda 2015 Dünya Üniversite Yaz Oyunları su sporları etkinliklerine de aynı mekanlarda ev sahipliği yapmıştır.

ISO 3166-1 alpha-3 kodları, ülkeleri, bağımlı bölgeleri ve özel coğrafi bölgeleri temsil etmek için Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan ISO 3166 standardının parçası olan ISO 3166-1'de tanımlanan üç harfli ülke kodlarıdır. Kodlar ve ülke adları arasında iki harfli alfa-2 kodlarından daha iyi bir görsel ilişkiye izin verirler. İlk olarak 1974'teki ilk baskısında ISO 3166 standardının bir parçası olarak dahil edildiler.

Bu liste, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerdeki turizm endüstrisi'ne genel bir bakış sunmaktadır.