FIFA ya da açılımıyla Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği, futbol ve futsalın dünya çapındaki en üst düzey yönetim organıdır. 21 Mayıs 1904 yılında Paris'te kurulan organizasyonun merkezi İsviçre'nin Zürih kentindedir ve başkanlığını İsviçreli Gianni Infantino yürütmektedir. 211 ulusal futbol federasyonunun üyesi olduğu FIFA, çeşitli futbol turnuvalarını düzenlemesinin yanı sıra dünya futbolunu yöneten, kuralları uygulayan, değiştiren kuruluştur. Düzenlemekte olduğu en önemli turnuva ise 1930'dan bu yana gerçekleştirilen FIFA Dünya Kupası'dır. Bu kupa 2022'deki turnuva da dahil olmak üzere şimdiye dek yirmi iki kez düzenlenmiştir.
Sovyetler Birliği millî futbol takımı, Sovyetler Birliği'ni uluslararası alanda temsil etmiş futbol takımıdır. Sovyetler Birliğinin yıkılmasıyla ortadan kalkmış, yerine bir süreliğine Bağımsız Devletler Topluluğu millî futbol takımı FIFA tarafından tanınmış ve sonunda bunun yerini, Rusya millî futbol takımı başta olmak üzere diğer ayrılan devletlerin ulusal takımları almıştır.
Türkiye Futbol Şampiyonası ya da Türkiye Futbol Birinciliği, Türkiye'de ülke çapında yapılan ilk futbol şampiyonasıdır. Türk İdman Cemiyetleri İttifakı'nın 1924 yılında Ankara'da yapılan bir genel kurul toplantısında düzenlenmesi kararlaştırıldı. Futbol Heyet-i Müttehidesi adıyla kurulan Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlendi. Lig formatında düzenlenen bölge ve şehir liglerinde şampiyon olan takımları, eliminasyon usulüne göre karşılaştıran organizasyon, farklı şehir takımlarını bir araya getiren ilk ulusal futbol şampiyonası olma özelliğini taşımaktadır.
Türkiye nüfusunun % 29’unu 12-24 yaş grubu oluşturmaktadır. Geriye kalan orta yaş ve yaşlı nüfusu oluşturan grupla birlikte genç nüfusun spora olan ihtiyacı oldukça fazladır. Şöyle ki; günümüzde gerek bilim ve teknolojideki gelişmeler, gerekse tıp alanındaki gelişmeler ortalama yaşam sınırını yükseltmiştir. Böylece spor yapmaya olan ihtiyaç artmaktadır. Spora ihtiyaç gösteren grupların spor yapabilmesi ise öncelikle spor kulüpleri ile okullarda olabilmektedir. Ancak Türkiye’de spor kulübü sayısı, 1999 verilerine göre 5.988’dir. Bunun 4.828’i futbol branşında, 1.160’ı ise diğer spor branşlarında faaliyet göstermektedir. Yani, her 10.455 kişiye bir spor kulübü düşmekte, futbol branşı baz alındığında ise her 12.967 kişiye bir futbol spor kulübü düşmektedir. İl bazında ise, Uşak'ta 3874 kişiye bir spor kulübü düşerken, Ankara’da 14.004 kişiye, İstanbul’da 14.474 kişiye bir spor kulübü düşmektedir. Böylece, Ankara, İstanbul gibi büyük iller Türkiye ortalamasının altında kalmaktadır. Nüfusa göre spor kulübü başına düşen en fazla insan sayısı ise Kilis'te bulunmaktadır (36.681).
Florbol, sopa ve topla oynanan bir spordur. Kuzey Avrupa ülkelerinde en popüler spor dallarından biri olan florbol, Türkiye'de henüz fazla tanınmamakta, federasyonu bulunmamaktadır.
Uwe Seeler, Alman eski millî futbolcudur. Kulüp futbol kariyerinin tamamını altyapıdan başladığı takım olan Hamburg'da geçiren ve doğduğu şehrin takımıyla 476 maçta 404 gol atan Seeler, Batı Almanya formasını 72 kez giymiştir. Seeler, millî takımıyla birlikte 4 FIFA Dünya Kupası'nda mücadele etmiş ve bu turnuvaların tamamında gol atmayı başarmıştır. 1966'da FIFA Dünya Kupası ikinciliği elde eden takımın bir parçası olmuştur. Aynı zamanda, Batı Almanya millî formasını giyen en genç futbolcu olmuştur.
Kupa e Shqipërisë Arnavutluk'ta düzenlenen ulusal kupa organizasyonu. 1939'da Kupa e Mbretit adıyla kuruldu. Kuruluşundan bir yıl sonra, II. Dünya Savaşı sebebiyle 7 yıl düzenlenemedi. 1948'de Kupa e Republikes adıyla yeniden düzenlenmeye başlandı. Bugün ise, Kategoria Superiore'nin ardından Arnavutluk'taki en önemli futbol turnuvası konumundadır.
Çok sporlu etkinlik, genellikle birden fazla günde düzenlenen, çeşitli spor dallarında yarışan genellikle farklı milletlerden bireysel veya takımlı sporcuların katıldığı birçok müsabakanın yapıldığı spor etkinliğidir. Uluslararası çapta düzenlenen ilk büyük ve modern çok sporlu etkinlik, 1896'da düzenlenen Yaz Olimpiyatları'dır.
Türkiye Kadınlar Voleybol Şampiyonası ya da Türkiye Kızlar Voleybol Şampiyonası, 1956-1983 arasında Türkiye Kadınlar Voleybol Ligi kurulana kadar kadınlar voleybolunda Türkiye şampiyonunu ve Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'na gidecek Türk takımını belirleyen spor organizasyonu.
FIFA 17 Yaş Altı Kadınlar Dünya Kupası, 2008'den beri FIFA tarafından her iki yılda bir organize edilen futbol turnuvasıdır. Son şampiyon takım Kore 17 yaş altı kadın millî futbol takımıdır.
FIFA 20 Yaş Altı Kadınlar Dünya Kupası, 2002'den beri FIFA tarafından her iki yılda bir organize edilen futbol turnuvasıdır. Son şampiyon takım ABD 20 yaş altı kadın millî futbol takımıdır. 2002 yılında FIFA 19 Yaş Altı Kadınlar Dünya Şampiyonası adıyla düzenlenmeye başladı. Yaş sınırı 19 olarak belirlendi. 2006 yılında, yaş sınırı 20'ye yükseltildi. 2008 yılından itibaren FIFA'nın diğer organizasyonlarındaki gibi Dünya Kupası adıyla düzenlemeye başlandı.
Futbol, çoğu ülkede olduğu gibi İtalya'da da en ünlü spordur. İtalya millî futbol takımı dünyanın en başarılı takımlarından biridir. FIFA Dünya Kupası'nı dört defa kazanarak Brezilya'nın hemen arkasında yer alıyor. Ayrıca bu şampiyonluklarının haricinde 2 defa ikinci, birer defa da üçüncü (1990) ve dördüncü (1978) olmuştur. Yani, toplamda 17 kez katıldığı FIFA Dünya Kupası turnuvalarının sekizini ilk dörde girerek tamamlamıştır. Başarıları bununla bitmiyor, bir defa Avrupa Futbol Şampiyonası'nı birinci (1968), iki defa da ikinci olarak tamamlarken bir defa Yaz Olimpiyatları kupasını müzesine götürmüştür. İtalyan kulüpleri de Avrupa'nın en başarılı takımlarındandır, şu an 12 tane Şampiyonlar Ligi ve dokuzar tane Avrupa Ligi ile Süper Kupa'ya sahiptir. İtalya'nın birinci seviyedeki ligi olan Serie A ise dünyanın en iyi ulusal liglerinin arasında gösterilmektedir. Dünyanın en ünlü kulüplerinden olan Juventus, İnter ve Milan, İtalya'da barınmaktadır. Juventus ve Milan, Avrupa Kulüpler Birliği'nin kurucu üyelerindendir. Her sene verilen Ballon d'Or ödülünü kazanan pek çok İtalyan futbolcu vardır. Yani İtalyan futbolu, pek çok farklı dallarda Avrupa'nın en iyilerindendir. Futbol kelimesinin İtalyanca karşılığı calciodur.
Kadınlar Afrika Uluslar Kupası, Afrika Futbol Konfederasyonu tarafından iki yılda bir düzenlenen ve yalnızca CAF üyesi ülkelerin katılabildiği kadınlar futbolu turnuvası. İlk olarak 1991 yılında düzenlenen turnuvanın ikincisi dört yıl sonra, 1995 yılında gerçekleştirildi. 1998'deki turnuva ile birlikte iki yılda bir olarak organize edilmeye başlandı. Toplamda 11 kez gerçekleştirilen organizasyonda 9 kez şampiyon olan Nijerya, organizasyon tarihindeki en başarılı takım konumundadır.
OFC Kadınlar Uluslar Kupası, Okyanusya Futbol Konfederasyonu tarafından düzenlenen ve yalnızca OFC üyesi ülkelerin katılabildiği kadınlar futbolu turnuvası. İlk olarak 1983 yılında OFC Kadınlar Şampiyonası adıyla düzenlenen turnuva, 1991 yılına kadar üç yılda bir gerçekleştirildi. Daha sonraları ise düzensiz olarak üç ile dört yıllık aralar verilerek organize edildi. Toplamda 10 kez gerçekleştirilen organizasyonda 5 kez şampiyon olan Yeni Zelanda, organizasyon tarihindeki en başarılı takım konumundadır.
AFC Kadınlar Asya Kupası, Asya Futbol Konfederasyonu tarafından düzenlenen ve yalnızca AFC üyesi ülkelerin katılabildiği kadınlar futbolu turnuvası. İlk olarak 1975 yılında AFC Kadınlar Şampiyonası adıyla düzenlenen turnuva, daha sonraları düzensiz bir biçimde iki, üç veya dört yıllık aralar verilerek organize edildi. Toplamda 18 kez gerçekleştirilen organizasyonda 8 kez şampiyon olan Çin, organizasyon tarihindeki en başarılı takım konumundadır.
Kadın futbolu, kadınlar tarafından gerçekleştirilen futbol karşılaşmaları için kullanılan tabir. Birçok ülkede profesyonel olarak oynanmakta olup, futbolun uluslararası anlamda en üst düzey yönetim organı olan Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği üyesi 177 kadın millî futbol takımı bulunmaktadır.
1963'ten beri düzenlenen Pasifik Oyunları kapsamında, ilk oyunlardan beri futbol turnuvası oynanmaktadır. Oyunlar, 1963-1969 arasında üç, 1969-1971 arasında iki yılda bir düzenlenirken, 1971'den itibaren dört yılda bir organize edilmektedir. 2003 Güney Pasifik Oyunları ile birlikte kadınlar turnuvası da etkinliklere dahil edilmiştir. Aynı zamanda 2007'deki erkekler turnuvası Okyanusya Futbol Konfederasyonu (OFC) ülkeleri için 2010 FIFA Dünya Kupası elemelerinin birinci turu, 2015'teki erkekler turnuvası ise OFC Erkekler Olimpiyat Elemeleri Turnuvası olarak işlev görmüştü.
Copa MX veya sponsorluk anlaşması gereğince Copa Corona MX, Meksika çapında düzenlenen ulusal futbol turnuvasıdır.
Dünya Judo Şampiyonası, Uluslararası Judo Federasyonu (IJF) tarafından yıllık olarak organize edilen uluslararası judo şampiyonasıdır.
CONCACAF Kadınlar Şampiyonası, CONCACAF tarafından dört yılda bir organize edilen ve konfederasyon üyesi ülkelerin kadın millî takımlarının katılabildiği futbol turnuvasıdır. 1991 yılında, farklı periyotlarla düzenlenmeye başlandı. 2000 yılında CONCACAF Altın Kupa adını aldı. 2002'den beri dört yılda bir organize edilmeye başlanan turnuva, 2014 yılı ile birlikte ilk adına dönüş yaptı. Toplamda 7 şampiyonluk elde eden ve 2014'teki son turnuvanın şampiyonu olan Amerika Birleşik Devletleri turnuvanın en başarılı takımıyken, 2 şampiyonluk yaşayan Kanada ise turnuva tarihinde şampiyonluk elde eden diğer takımdır. Turnuva ayrıca günümüzde, FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nın CONCACAF elemeleri olarak da işlev görmektedir.