İçeriğe atla

Dünya Nimeti

Dünya Nimeti veya Toprak Yeşerince (Norveççe: Markens Grøde), Knut Hamsun'a Nobel Edebiyat Ödülü kazandıran romanıdır.

Konusu

Roman, cahil bir göçmen olan İshak'ın cahil karısı İnger'le birlikte, çorak ve haşin toprakları sabırla nasıl bereketli, yeşil bir yurt parçası haline getirdiğini anlatır. Issız toprakları canlandırmak için insan gücünün verdiği çetin imtihanları hikâye eden Hmsun, katı ve boş topraklara düşen alın terlerinin önce kıt kanaat geri döndüğünü; ancak giderek artan cömert hasadını ve bu başarıdaki büyük hazzı dile getiriyor. Dünya Nimeti'nde Hamsun, 20. yüzyıl insanının destanını yazmış, önüne bir model almadan, başaran insanın büyüklüğünü gözler önüne sermiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Roman</span> bir kişi ya da bir grup insanın başından geçenleri, onların iç ve dış yaşantılarını belli bir kronolojik, mantıksal, duygusal ya da sanatsal ilişkiyi gözeterek öyküleyen uzun kurgusal anlatı

Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kemal</span> Türk romancı ve oyun yazarı

Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır.

Ahiret veya ahret, İslâm termonolojisinde ölümden sonra gidilecek yere verilen bir isim. Ahiret, Kur'an'ın İslâmî eskatolojinin önemli bir parçası olan Ahiret Hesaplaşması ile ilgili bölümlerinde defalarca bahsedilmektedir. Geleneksel olarak, Müslümanların altı temel inanç esaslarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Knut Hamsun</span>

Knut Hamsun, Norveçli yazar ve 1920 yılı Nobel Edebiyat Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">İvan Turgenyev</span> Rus yazar

İvan Sergeyeviç Turgenyev Rus şair, yazar, oyun yazarı, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Şolohov</span>

Mihail Aleksandroviç Şolohov, Sovyet yazardır.

<i>Açlık</i> (roman) Norveçli yazar Knut Hamsunun bir romanı

Açlık, Nobel Edebiyat Ödüllü Norveçli yazar Knut Hamsun tarafından kaleme alınmış ve 1890 yılında ilk baskısı yapılmış olan bir psikolojik romandır. Roman, 20. yüzyılın edebî açılışı olarak görülmekle beraber modern ve psikolojik sürükleyici edebiyatın en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vakı'a Suresi</span> Kuranın 56. suresi

Vakı'a Suresi Kur'an'ın 56. suresidir. Sure 96 ayetten oluşur.

Samim Kocagöz, Türk romancıdır.

Victoria bir kadın adı.

<span class="mw-page-title-main">Halldór Laxness</span> İzlandalı yazar, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi (1902-1998)

Halldór Laxness asıl adı Halldór Kiljan Gudjonsson, İzlandalı şair, öykü, roman, deneme ve eleştiri yazarıdır.

Knut Hamsun'un üç bölümlük eseri. Türkçeye Behçet Necatigil tarafından çevrilmiştir. Knut Hamsun eseri yazarken elli yaşındadır. Eserin bölümleri:

  1. Son Bahar Yıldızları Altında (1906)
  2. Hüzünlü Havalar (1909)
  3. Son Mutluluk (1912)

Faik Baysal, Türk yazar ve şair.

<i>Gazap Üzümleri</i> John Steinbeckin yazdığı roman

Gazap Üzümleri, John Steinbeck'in yazdığı roman. Steinbeck, 1939 yılında yayınladığı eseriyle Pulitzer Ödülü'nü kazanmıştır. Bu romanında yazar, Amerika'da 1930'lu yılların ekonomik kriz dönemlerini, insanlığın dramını etkileyici bir dille anlatmaktadır. Joad ailesinin özelinden, genele yansıyan bakış açısıyla emekçi insanları konu alan kitap, dünyanın önde gelen ve en çok okunan klasiklerinden biridir.

Sıcak yerel rüzgârlar, Ekvator ve çevresinden kaynaklanan rüzgârlardır. Etkiledikleri alanlarda sıcaklığı yükselten rüzgârlardır. Kuzey yarımkürede güneyden, güney yarımkürede ise kuzeyden eserler. Hamsin, sirokko, samyeli dünyadaki sıcak yerel rüzgârlara örnek verilebilir. Türkiye'de ise lodos, kıble, keşişleme ve fön rüzgârları sıcak yerel rüzgârlardır.

Hamsin Yortusu veya Pentekost ya da Pentikost, Hristiyanlıktaki en önemli dinî bayramlardan biri.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nda bilim ve teknoloji</span>

Osmanlı İmparatorluğu'nda bilim ve teknoloji, imparatorluk döneminde bilim ve teknoloji alanında elde edilen başarılar ve gelişmeleri inceler. Osmanlı İmparatorluğu tarihinin bilimsel, kültürel ve entelektüel açıdan incelenmesi yeni bir alandır.

Nimet Özgüç, Türk akademisyen, arkeolog.

<span class="mw-page-title-main">Millî Diyet Kütüphanesi</span> Tokyoda kütüphane

Japonya Millet Meclisi Kütüphanesi, Japonya'nın millî kütüphanesidir. Kütüphane, 1948 yılında Millet Meclisi tarafından toplumsal sorunlara çözüm arayışına yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Kütüphane, dünyanın en büyük altıncı kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Leon Kruczkowski</span> Polonyalı yazar ve siyasetçi (1900-1962)

Leon Kruczkowski Polonyalı bir yazar, yayıncı ve halk figürüydü. Kitaplar ve dramalar yazdı ve II. Dünya Savaşı sonrası Polonya tiyatrosunda öne çıktı. En iyi bilinen eseri, 1949'da yazılan Niemcy dramasıdır.