İçeriğe atla

Dünya Kitap Günü

   Dünya Kitap Günü
UNESCO Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü 2012 Posteri
Resmî adıDünya Kitap ve Telif Hakkı Günü
KutlayanlarHerkes
TürüUluslararası
SıklıkHer yıl

Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü veya Uluslararası Kitap Günü olarak da bilinen Dünya Kitap Günü, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından okuma, yayınlama ve telif hakkını teşvik etmek amacıyla düzenlenen yıllık bir etkinliktir. Dünya Kitap Günü ilk olarak 23 Nisan 1995'te kutlanmaya başlandı ve o günden beri uluslararası düzeyde kullanılmaya devam ediyor. Birleşik Krallık ve İrlanda'da bugün ile ilgili bir olay mart ayında gözlenmektedir.

Tarih seçimi

Dünya Kitap Gününe dair fikir, 1922 yılında Valensiyalı yazar Vicente Clavel Andrés'in Miguel de Cervantes'i onurlandırmanın bir yolu olarak, önce doğum tarihi olan 7 Ekim 1926'da kutlandı. Daha sonra ise 1930 yılında ölüm tarihi olan 23 Nisan ile değiştirildi. 1995 yılında UNESCO, Dünya Kitabı ve Telif Hakkı Gününün 23 Nisan'da kutlanmasına karar verdi, çünkü bu tarih aynı zamanda William Shakespeare ve Inca Garcilaso de la Vega'nın ölümünün yanı sıra bazı önde gelen yazarların doğumunun veya ölümünün yıldönümü olmasıydı.[1]

Bölgelere göre Dünya Kitap Günü

Bu vesileyle Mexico City'deki Monterrey Teknoloji ve Yüksek Öğrenim Enstitüsü'nde kampüs kütüphanesinin dışında yüksek sesle okuma forumu

Katalonya

Katalonya'da, İspanya'da, Aziz George Günü(Diada de Sant Jordi) olarak kutlanır. Aziz George, bu tarihi bölgenin Korucuyu azizi olarak 1436 yılından bu yana anıldı ve sevilen ve saygın insanlar arasındaki hediye alışverişini kapsamıştır. Katalonya'daki Aziz George Günü, sevilen insanlara Kitaplar ve Güller vermekle kutlanır ve Katalanlar için bugün koruyucu azizlerini onurlandırma ve kültürlerinin sevgilerini gösterme fırsatıdır[2]

İsveç

İsveç'te, bugün Världsbokdagen ("Dünya Kitap Günü") olarak bilinir ve telif hakkı yönünden nadiren bahsedilir. Normalde 23 Nisan'da kutlanırken, Paskalya ile çatışmadan kaçınmak için 2000 ve 2011 yıllarında 13 Nisan'a taşındı.[3]

Birleşik Krallık ve İrlanda

Birleşik Krallık ve İrlanda'da, Dünya Kitap Günü, Mart ayında, her yıl ilk Perşembe günü düzenlenen ve özel basımların yayınlanmasına denk gelen bir yardım etkinliğidir.[4] 23 Nisan'daki yıllık kutlama, bağımsız yardım kuruluşu The Reading Agency tarafından düzenlenen Dünya Kitap Gecesi'dir.[5]

Amerika Birleşik Devletleri

Kensington, Maryland'da Uluslararası Kitap Günü 26 Nisan'a en yakın Pazar günü bir sokak festivali ile kutlanır.

Ayrıca bakınız

  • Uluslararası Çocuk Kitapları Günü
  • Dünya Fikri Mülkiyet Günü
  • Mucitler Günü
  • BM İngiliz Dili Günü

Kaynakça

  1. ^ "World Book and Copyright Day, 23 April". Un.org. 29 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2014. 
  2. ^ Finnigan (23 Nisan 2016). "Boys, girls, books and roses: a literary love affair in Catalonia". The Guardian. 27 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2019. 
  3. ^ Världsbokdagen "flyttas" 17 Nisan 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Dagens Nyheter, 11 November 2010.
  4. ^ "Frequently Asked Questions". World Book Day (UK & Ireland). 7 Mart 2019. 12 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2019. 
  5. ^ "World Book Night". 28 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hıdırellez</span> Hızır ve İlyas peygamberlerin her yıl buluştuklarına inanılan 6 Mayıs günü

Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Orta Doğu, Anadolu ve Balkanlar'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır olarak adlandırılan Hıdırellez Günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.

Elektronik kitap, E-kitap veya e-Kitap, bilgisayarların veya diğer elektronik cihazların düz panel ekranında okunabilen metinden oluşan dijital biçimde sunulan bir kitap yayınıdır. Bazen "basılı bir kitabın elektronik versiyonu" olarak tanımlansa da, bazı e-kitapların basılı bir eşdeğeri yoktur. E-kitaplar, özel E-kitap okuyucu cihazlar, masaüstü, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar da dahil olmak üzere kontrol edilebilir bir görüntü aygıtına sahip herhangi bir cihazda okunabilir.

<span class="mw-page-title-main">23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı</span> TBMMnin açılışının kutlandığı Türk ulusal bayramı

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılış yıldönümü olan 23 Nisan'da Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kutlanan ulusal ve resmî bir bayramdır.

<span class="mw-page-title-main">Mevlid Kandili</span> İslam peygamberi Muhammedin doğum günü vesilesiyle kutlanan dinî uygulama

Mevlid Kandili ya da Veladet Kandili, İslam peygamberi Muhammed'in doğum gecesi ve aynı zamanda hicri rebiülevvel ayının on ikinci gecesidir. İslam Nebisi, Ashab-ı Kiram, Emevîler ve Abbâsîler dönemlerinde herhangi bir kutlama örneğine rastlanmayan rebiülevvel ayının on ikinci gecesi olan Mevlid Kandili, ilk defa hicretten yaklaşık üç yüz elli yıl kadar sonra Mısır'da, Şii Fâtımî Devleti döneminde kutlanmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Augsburg</span> Bavyerada bağımsız büyükşehir (Almanya)

Augsburg, Bavyera eyaletinin güney-batısında yer almaktadır. Augsburg Almanya'nın en eski şehirlerinden biri olma özelliğine sahiptir ve ayrıca Münih ve Nürnberg'den sonra Bavyera eyaletinin en kalabalık 3. şehridir. Diğer Alman şehirlerine kıyasla en kalabalık 23. Alman şehridir. 31 Aralık 2012 nüfus sayımında şehrin nüfusu 272.699 olarak tespit edilmiştir. Bu nüfus sayımına göre şehirde yaşayan yabancıların oranı toplam nüfusun %16,5 olduğu tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Kadınlar Günü</span> uluslararası kadınlar günü

Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından bu şekilde tanımlanmış olarak her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yılbaşı</span> yeni yılın ilk günü

Yılbaşı, Miladi takvim kullanan ülkelerde 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan geceye denmektedir. Yılbaşı, Jülyen takvimine göre Hristiyanlık öncesi Roma'da, Ocak ayının da adının verildiği geçit ve başlangıç tanrısı Janus'a adanmıştı. Hristiyan aleminin Miladi takviminde bir tarih olarak, hâlen Anglikan ve Lutheran kiliselerinde İsa'nın Adlandırma ve Sünnet Bayramı olarak törenlerle kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Cadılar Bayramı</span> 31 Ekimde kutlanan geleneksel kostümlü bayram

Cadılar Bayramı, her sene 31 Ekim'de kutlanan, öncelikle Pagan ve sonrasında Hristiyan kökleri olmasına rağmen günümüzde seküler bir kutlama halini almış bayram. Çocukların, genellikle korkunç kostümler giyerek, kapı kapı dolaşıp şekerleme ve harçlık topladığı bir bayramdır. Diğer Cadılar Bayramı kutlamalarında yapılan etkinlikler arasında maskeli balolar, balkabağından fener oyma, korku filmi seansları ve perili olduğuna inanılan evlere düzenlenen geziler sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Öğretmenler Günü</span> Kutlama Günü

Öğretmenler Günü, öğretmenlik mesleğini icra eden kimseleri onurlandırmak için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir kutlama günüdür.

<span class="mw-page-title-main">TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği</span>

TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği, Türkiye'nin ulusal bayramlarından olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında, 1979 yılından beri her yıl Türkiye Radyo Televizyon Kurumu tarafından düzenlenen uluslararası çocuk şenliği. Dünyadaki pek çok ülkeden Türkiye'ye gelen 8-14 yaşları arasındaki çocuklar, çocuklu gönüllü Türk aileler tarafından evlerinde ağırlanır.

Epifani veya Kıddes Bayramı, bir dinî bayramdır. Ortodokslukta Teofani olarak adlandırılır. İsa'nın doğumundan 12 gün sonra kutlanmasına atfen On İkinci Gün Bayramı olarak da anılır. Arap Alevileri ve Levant Hristiyanları tarafından Kıddes Bayramı olarak her yıl miladi takvime göre 19 Ocak'ta kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Yorgi</span>

Yorgi Hristiyanlık'ta ve İslam'da velî olarak kabûl edilen bir Hristiyan'dır. İslâmi kaynaklarda ismi Cürcis, Circis ya da Cercis olarak da geçer.

Aziz, Aya veya kadın ise Azize, Arapça kökenli azîz sözcüğü ermiş anlamına gelir. Günlük kullanımda sevilen ve sayılan kimseleri tanımlamakta kullanılır. Sözcüğün dişi formlarından muazzez, Türkçede yaygın bir kadın ismidir.

Dünya Sanat Günü, her yıl Nisan ayının 15. günü kutlanan, sanat etkinlikleri düzenlenip cadde ve sokakların sanat eserleri ile süslendiği bir gün olarak kabul edilir. 2012 yılı itibarıyla kutlanmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Telif hakkı ihlali</span> Telif hakkı bulunan çalışmanın hukuka aykırı şekilde kullanılması

Telif hakkı ihlali, genellikle; telif hakkı eseri oluşturan kişi, atadığı bir yayıncı veya temsilci gibi birisine ait olan çalışmaların, telif hakkı sahibinin özel haklarını ihlal ederek ve izni olmadan kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması ya da izin gerektirecek şekilde görüntülenmesi, bazı çalışmalarda kullanılarak türetilmesi sonucu oluşan hak ihlalidir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Yılı</span>

UNESCO'nun 27 Kasım 1978'de Paris'te düzenlediği 20. Genel Kurul toplantısında 1981 yılının Atatürk Yılı olarak kutlanmasına karar verildi. 12 Eylül Darbesi ile yönetime gelen Millî Güvenlik Konseyi de bir kanun çıkararak 1981 yılını Atatürk Yılı kabul ve ilan etti.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Gecesi</span> Uluslararası kutlama günü

Yuri Gecesi veya Dünya Uzay Partisi her yıl 12 Nisan'da uzay keşiflerinde dönüm noktanın kutlandığı uluslararası bir kutlama günüdür.

<span class="mw-page-title-main">Vatan Savunucuları Günü</span>

Vatan Savunucuları Günü Rusya,, Belarus, Kırgızistan, Kazakistan ve Tacikistan'da kutlanan bir gün. 7 Mayıs'ta kutlandığı Kazakistan, 27 Ocak'ta kutlandığı Türkmenistan dışında diğer ülkelerde 23 Şubat'ta kutlanır. Bazen bu gün "erkekler günü" olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Kitap Başkenti</span>

Dünya Kitap Başkenti, '90'lardan itibaren UNESCO tarafından seçilen her şehrin dünya çapında kitap başkenti olması ve çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapmasını ifade eder. 1996 senesinde başlatılan Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü'nün başarısı, UNESCO'yu 2001'in Başkenti olarak Madrid'i seçmesi ile 'Dünya Kitap Başkenti' kavramını geliştirmeye teşvik etmiştir. Bu bir başarı olarak görülmüştür ve bu nedenle UNESCO Genel Konferansı, bir Dünya Kitap Başkenti tayin etmeyi, yıllık bir etkinlik haline dönüştürmeye doğru karar vermiştir. UNESCO, kitap endüstrisinin üç esas dalının karara katılmasını sağlamak için Uluslararası Yayıncılar Birliği, Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu ve Uluslararası Kitapçılar Federasyonunu adaylık sürecine katılmaya davet etti. Adaylık herhangi bir mali ödül içermez; daha çok kitaplara ve okumaya değer görülen en iyi programları kabul eder.

Dünya Roman Dili Günü, Roman dilini, kültürünü ve eğitimini teşvik eder. 2009 yılından beri her yıl 5 Kasım'da kutlanır. Hırvatistan Parlamentosu 2012'de resmi olarak tanımış, UNESCO da 2015 yılında 5 Kasım'ı Dünya Roman Dili Günü ilan etmiştir. 2018 yılı itibarıyla, Avrupa Konseyi üyesi 16 devlet, Roman dilini Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri kapsamında azınlık dili olarak kabul etmektedir.