İçeriğe atla

Dünya Deistler Birliği

Dünya Deistler Birliği
Kuruluş1993
KurucuBob Johnson
MerkezVirginia
Resmî siteResmî site

Dünya Deistler Birliği (WUD), doğal Deizm dinini destekleyen dünyanın en büyük ve en eski örgütüdür.[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10][11][12][13][14][15]

Tarih

Dünya Deistler Birliği, 10 Nisan 1993'te Charlottesville, Virginia'da Robert Johnson tarafından kuruldu.[16] WUD, yaklaşık otuz ülkedeki temsilcileriyle Amerika Birleşik Devletleri'nde yerleşiktir, podcast'ler üretir, çevrimiçi bir kütüphaneyi yönetir ve Deism dergisini yayınlar.[17] Sloganı "Tanrı Bize Din Vermedi, Akıl Verdi"dir.[18][19] WUD'nin Think![20] adlı iki ayda bir yayınlanan bir yayını vardır.

Uluslararası Üyeler

Avrupa

Amerika

Afrika

Asya

Kaynakça

  1. ^ Mcfarland, Alex; Metaxas, Eric (2012). 10 Answers for Atheists: How to Have an Intelligent Discussion About the Existence of God. ISBN 9781441266583. 24 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  2. ^ McDowell, Michael (2009). World Religions At Your Fingertips. Erişim tarihi: 17 Mart 2022. 
  3. ^ Singh, Janak (2010). World Religions and the New Era of Science. Erişim tarihi: 17 Mart 2022. 
  4. ^ Burns, Elizabeth (2017). What is this Thing Called Philosophy of Religion?. Erişim tarihi: 17 Mart 2022. 
  5. ^ Casadei, Thomas (2012). Tra ponti e rivoluzioni diritti, costituzioni, cittadinanza in Thomas Paine. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  6. ^ Corfe, Robert (2007). Deism and Social Ethics The Role of Religion in the Third Millennium. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  7. ^ Taylor, Bron (2008). Encyclopedia of Religion and Nature. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  8. ^ Kraynak, Joe (2005). Que's Official Internet Yellow Pages. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  9. ^ Wood, Barry (2020). Invented History, Fabricated Power: The Narrative Shaping of Civilization and Culture. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  10. ^ Benedict, Gerald (2013). The God Debate: A New Look at History's Oldest Argument. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  11. ^ Willard, Dallas (2015). Personal Religion, Public Reality?: Towards a Knowledge of Faith. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  12. ^ Corbett, Michael (1999). Politics and Religion in the United States. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  13. ^ Goozee, Sherwood (2010). Why ? ... B'Cuz. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  14. ^ Alexander, Dey (1998). Philosophy in Cyberspace A Guide to Philosophy Related Resources on the Internet. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  15. ^ Revue Française D'études Américaines A Guide to Philosophy Related Resources on the Internet. 2003. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  16. ^ Hodge, Bodie; Patterson, Roger (2015). World Religions and Cults Volume 1: Counterfeits of Christianity. ISBN 9781614584605. 23 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2022. 
  17. ^ Huff, Peter A. (2021). Atheism and Agnosticism: Exploring the Issues. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  18. ^ Talbott, Strobe (2020). Our Founders' Warning: The Age of Reason Meets the Age of Trump. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  19. ^ Kelly, Terry (2020). Stars, Life and Intelligence: Being a Darwinian and a Believer. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  20. ^ Smith, Warren Allen (2000). Who's who in Hell: A Handbook and International Directory for Humanists, Freethinkers, Naturalists, Rationalists, and Non-theists. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">David Hume</span> İskoç filozof, ekonomist ve tarihçi

David Hume, İskoç filozof, ekonomist ve tarihçi

<span class="mw-page-title-main">Agnostisizm</span> Tanrının varlığının bilinemeyeceğini savunan öğreti

Agnostisizm ya da bilinemezcilik, en yaygın ve bilinen tanımıyla, tanrı veya tanrısal varlıkların bilinemez veya varlığı ile birlikte yokluğunun da kanıtlanamaz olduğunu savunan bir felsefi görüştür. Agnostik düşünce epistemolojik alanda yer alan bir felsefi görüş olmakla birlikte, zayıf agnostisizm, güçlü agnostisizm gibi alt türlere ayrılır. Bununla birlikte agnostik felsefe varsayımların, özellikle tanrı gibi daha yüksek bir otoritenin varlığına veya yokluğuna ilişkin teolojik varsayımların bilimsel olarak hiçbir zaman açıklanamayacağı görüşündedir. Bu fikir akımının destekçilerine agnostik denir. Agnostisizm kendi içinde de farklı görüşlere ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Ateizm</span> Tanrının varlığını reddeden öğreti

Ateizm ya da tanrıtanımazlık, Tanrı'nın, tanrıların, doğaötesi inançların ya da ruhani varlıkların reddidir. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir.

Teizm ya da tanrıcılık, tanrı veya tanrıların var olduğu inancıdır. Klasik teizm anlayışında Tanrı; Mutlak Varlık, Mutlak Benlik ve Nihai Kişi olarak nitelenir. Klasik teistik Tanrı; tüm varoluşun kaynağı, öznesi ve tüm varoluşa nüfuz eden Nihai Şahıs olarak nitelendiği için Tanrı tüm varoluşun muhatapı olarak kabul edilir.

Deizm veya yaradancılık, din, peygamber veya vahiy aracı olmaksızın bireyin akıl, gözlem, sezgi gibi yollarla Tanrı'nın varlığına inanmasına dayalı bir felsefi görüştür.

<span class="mw-page-title-main">Hukuk felsefesi</span> felsefe alanı

Hukuk felsefesi, hukukun doğasını ve hukukun diğer norm sistemleriyle, özellikle etik ve siyaset felsefesiyle ilişkisini inceleyen bir felsefe dalıdır. Felsefenin temel dallarından biri olan aksiyoloji içindeki etik başlığına bağlanır. Hukuk felsefesi ve içtihat sıklıkla birbirinin yerine kullanılır, ancak içtihat ekonomiye veya sosyolojiye uyan muhakeme biçimlerini kapsamaktadır.

Pandeizm, panteizmin deistik formudur veya deizmin panteistik formudur.

<span class="mw-page-title-main">Afrika felsefesi</span>

Yazılı bir geleneği pek bulunmamakla birlikte, Afrika'nın çoğunlukla sözlü gelenekleri ile örf ve adetlerinden beslenen bir felsefesi olduğundan bahsetmek mümkündür. Afrika'nın yazılı felsefesinin ilk ve ender ürünleri Eski Mısır'a aittir. Buna karşılık çağdaş Afrika felsefesine sözlü gelenek hakimdir.

Dinsizlik ya da din dışılık, din kavramının var olmaması, reddedilmesi veya dikkate alınmaması durumudur. Tanrının varlığı tartışmasından bağımsız olarak, ritüelleriyle, anlatılarıyla, temsilcileriyle ve yöneticileriyle birlikte bütün olarak din kurumunun kabul edilmemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Deistler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste tanınmış deistler listesidir.

<span class="mw-page-title-main">İslam dünyası</span> Müslüman çoğunluklu ülkeleri, yerleri ve bölgeleri kapsayan tanım

İslam dünyası veya Müslüman dünyası, İslâmî bir devlet yapısına sahip ülkeler ile birlikte nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerin tümünü ifade eden bir kavramdır. Bu, İslâm'ın dini inançlarına ve yasalarına veya İslam'ın uygulandığı toplumlara bağlı olan herkesi kapsamaktadır. Günümüzde İslam ülkelerinin tek çatı altında toplandığı tek uluslararası kurum, İslâm İşbirliği Teşkilatı'dır. Modern bir jeopolitik anlamda bu terimler, dahil edilmek için üzerinde anlaşmaya varılmış kriterler olmamasına rağmen, İslâm'ın yaygın olduğu ülkeleri ifade etmektedir. Müslüman çoğunluklu ülkeler terimi, genellikle ikinci anlamda kullanılan bir alternatif terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe</span> soyut, genel ve temel birtakım probleme ilişkin yapılan sistematik çalışma

Felsefe veya düşünbilim; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.

<span class="mw-page-title-main">George Olah</span> Macar kimyager (1927 – 2017)

George Andrew Olah, Macar-Amerikalı kimyager. Olah'a 1994 yılında Nobel Kimya ödülü verildi. Ayrıca ona Priestley Madalyası verilmiştir. En yüksek onur Amerikan Kimya Derneği tarafından verilmiştir.

Üniteryenizm Hristiyanlıktaki teslis inanışının aksine İsa'nın ve Kutsal Ruh'un tanrılığını reddeden Hristiyan teolojisi hareketidir.

Berelvi, Sünni İslam içinde Hanefi mezhebine bağlı Hindistan'ın Bereilli kentinden çıkan 200 milyon mensubu olan bir hareket. Hareket ismini lider İmam Ahmed Raza Han'ın (1856-1921) şehrinden alır. Medya ve akedemisyenler tarafından Berelvi ismiyle anılan harekete bağlı olanlar, kendilerine Ehl-i Sünnet vel Cemaat olarak hitab etmeyi tercih ediyor.

Hristiyan Deizm, Hıristiyanlıktan ayrılan dini bir bakış açısıdır. İsa'nın ahlaki öğretilerine inanan fakat ilahiliğine inanmayan bir deist anlamına gelir. Corbett ve Corbett (1999), John Adams ve Thomas Jefferson'ı, Hristiyan deist örneği olarak gösterir.

İslami deizm, deizmin müdahalede bulunmayan tanrı inancı ile birlikte; aracı olmaksızın akıl ve mantık yoluyla tanrıyı kavrama düşüncesinin İslami temeller üzerinden ortaya çıkan halidir.

Hinduizm'de tanrı kavramı, bir mezhepten diğerine değişen çok çeşitli ve karmaşıktır. Hinduizm, Henoteizm, monoteizm, politeizm, panenteizm, panteizm, pandeizm, monizm, agnostisizm, ateizm ve nonteizm gibi çok çeşitli inançları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Graham Oppy</span> Avustralyalı filozof

Graham Robert Oppy, ana araştırma alanı din felsefesi olan Avustralyalı filozof. Halen Monash Üniversitesi'nde felsefe profesörü ve Araştırma Dekanı Yardımcılığı görevlerini sürdürmektedir. Aynı zamanda Avustralya Felsefe Derneği'nin CEO'su, Australasian Philosophical Review'un baş editörü, Australasian Journal of Philosophy'nin yardımcı editörü olarak ve Philo, Philosopher's Compass, Religious Studies ve Sophia dergilerinin yayın kurullarında görev yapmaktadır. 2009 yılında Avustralya Beşeri Bilimler Akademisi üyesi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">William Wollaston</span>

William Wollaston, bir okul öğretmeni, İngiltere Kilisesi rahibi, Latince, Yunanca ve İbranice bilgini, ilahiyatçı ve önemli bir Aydınlanma dönemi İngiliz filozofudur. Bugün, ölümünden iki yıl önce tamamladığı bir kitap olan Doğanın Dini Tasvir Edildi ile anılmaktadır. Kapalı bir yaşam sürdü, ancak on sekizinci yüzyıl felsefesi ve doğal din kavramı açısından Locke, Berkeley ve Hume gibi İngiliz aydınlanma filozofları ile aynı sırada yer almaktadır.