İçeriğe atla

Dün Gibi

おもひでぽろぽろ
Özgün film afişi
YönetmenIsao Takahata
YapımcıToshio Suzuki
YazarIsao Takahata
UyarlamaOmoide Poro Poro
–Hotaru Okamoto ve Yuko Tone
Oyuncular
  • Miki Imai
  • Toshirō Yanagiba
  • Yōko Honna
MüzikKatz Hoshi
Görüntü yönetmeniHisao Shiraishi
KurguTakeshi Seyama
StüdyoStudio Ghibli
DağıtıcıToho
Çıkış tarih(ler)i20 Temmuz 1991 (1991-07-20)
Süre118 dakika
ÜlkeJaponya
DilJaponca

Dün Gibi (おもひでぽろぽろ, Omoide Poro Poro, "Tepetaklak Anılar"[1]), Isao Takahata'nın yönetmenliğini üstlendiği 1991 yılı dram türündeki Japon animasyon (anime) filmidir.[2] Hotaru Okamoto ve Yuko Tone tarafından yazılan aynı adlı mangadan uyarlanan filmin yapımcılığını Toshio Suzuki ve Studio Ghibli şirketi üstlendi. 20 Temmuz 1991 tarihinde Japonya'da yayınlandı. Filmin kapanış teması şarkısı "Ai wa Hana, Kimi wa sono Tane" (愛は花、君はその種子, "Aşk bir çiçektir, sen ise onun tohumu"), Amanda McBroom tarafından sözleri yazılan "The Rose" adlı şarkının Japoncaya çevrilmiş halidir.

Dün Gibi, geleneksel olarak animasyon temalarının dışında olduğu düşünülen bir türü araştırmaktadır: yetişkinler, özellikle kadınlar için yazılmış gerçekçi bir drama. Film, tüm cinsiyetlerden geniş bir yetişkin izleyici kitlesini çeken ve ülkede yılın en yüksek hasılat yapan Japon filmi haline gelerek şaşırtıcı bir gişe başarısı oldu. Rotten Tomatoes'da %100 derecelendirme ile eleştirmenler tarafından da iyi karşılandı.

Konu

Taeko, 1982'de 27 yaşında, evlenmemiş, tüm hayatını Tokyo'da geçirmiş ve şimdi orada bir şirkette çalışmaktadır. Aspir hasadına yardımcı olmak ve şehir hayatından uzaklaşmak için kayınbiraderinin ağabeyinin kırsal kırsaldaki ailesini ziyaret etmek için başka bir geziye çıkmaya karar verir. Geceleri Yamagata'ya giden bir trende seyahat ederken, 1966'da bir kız öğrenci olarak yaşadığı anılarını ve büyük şehrin dışında ailesi olan sınıf arkadaşları gibi tatile gitme konusundaki yoğun arzusunu hatırlamaya başlar.

Tren istasyonuna vardığında, onu almaya gelen kişinin kayınbiraderinin çok az tanıdığı ikinci kuzeni Toshio olduğunu öğrenince şaşırır. Yamagata'da kaldığı süre boyunca, kendini çocukluktaki benliği için giderek daha fazla nostaljik ve özlem duyarken, aynı zamanda kariyer ve aşk gibi yetişkin meseleleriyle boğuşurken bulur. Yolculuk, unutulmuş anıları (hepsi iyi olanları değil) - çocukça romantizmin, ergenliğin ve büyümenin ilk hareketleri, matematiğin ve erkek çocuklarının hayal kırıklıklarını ortaya çıkarır. Taeko, şimdiki zaman ile geçmiş arasındaki lirik geçişlerde, çocukluğunun hayallerine sadık olup olmadığını merak eder. Bunu yaparken, Toshio'nun ona yol boyunca yardım ettiğini fark etmeye başlar. Sonunda Taeko, kendi gerçek benliğiyle, dünyayı ve etrafındaki insanları nasıl gördüğüyle yüzleşir. Taeko, Tokyo'ya dönmek yerine kırsalda kalmayı seçer. Filmin sonunda Toshio ile bir ilişkiye başladıkları ima edilmektedir.

Oyuncular ve karakterler

Ana kadro

Karakter Japonca İngilizce
Taeko Okajima Miki Imai Daisy Ridley
Toshio Toshirō Yanagiba Dev Patel
Taeko (5. sınıf öğrencisi olarak) Yōko Honna Alison Fernandez

Genç Taeko'nun sınıf arkadaşları

Karakter Japonca İngilizce
Tsuneko Tani Mayumi IizukaHope Levy
Aiko Mei Oshitani Stephanie Sheh
Toko Megumi Komine Ava Acres
Rie Yukiyo Takizawa Madeleine Rose Yen
Suzuki ("Soo") Masashi Ishikawa Jaden Betts
Shuji Hirota Yūki Masuda Gianella Thielmann

Taeko'nun Tokyo'daki ailesi

Karakter Japonca İngilizce
Taeko'nun Annesi Michie Terada Grey DeLisle (Grey Griffin olarak adı geçiyor)
Taeko'nun Babası Masahiro Itō Matt Yang King
Nanako Okajima Yorie Yamashita Laura Bailey
Yaeko Okajima Yuki Minowa Ashley Eckstein
Taeko'nun Büyükannesi Chie Kitagawa Mona Marshall

Taeko'nun Yamagata'daki çiftlikte yaşayan akrabaları

Karakter Japonca İngilizce
Kazuo Kōji Gotō Matt Yang King
Kiyoko Sachiko Ishikawa Sumalee Montano
Naoko Masako Watanabe Tara Strong
Büyükanne Nika Futterman

Yayınlanma

Dün Gibi, 1991 yılında iç piyasada 1,87 milyar ¥ dağıtım geliri ile en yüksek hasılat yapan Japon filmi oldu.[3] Film eleştirmenler ve izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı. Rotten Tomatoes'da film, 50 incelemeye göre %100, ortalama 8.4/10 puan almıştır. Kritik fikir birliği, "Dün Gibi'nin uzun süredir ertelenen ABD lansmanı, Amerikan Ghibli hayranları için sinir bozucu bir boşluğu doldururken, stüdyonun kaliteye inanılmaz derecede tutarlı bağlılığının bir başka kanıtıdır" diyor.[4] Metacritic'te "evrensel beğeni" gösteren, 19 incelemeye göre 100 üzerinden 90 puan almıştır.[5] The New York Times'tan Nicolas Rapold filme olumlu bir eleştiri verdi ve "Bay Takahata'nın bir mangaya dayanan psikolojik olarak akut filmi, yetişkin Taeko'nun daha zengin bir anlayışa ulaşmasıyla birlikte etkisi de artıyor gibi görünüyor. Ne istediğini ve nasıl yaşamak istediğini."[6] RogerEbert.com'dan Glenn Kenny, "Kaguya gibi, Japon toplumundaki kadınların durumuna ilişkin son derece duyarlı ve empatik bir değerlendirme işlevi görüyor ama aynı zamanda başlı başına nefes kesici bir sanat eseri."[7]

Kaynakça

  1. ^ Team Ghiblink. "Only Yesterday: Frequently Asked Questions (FAQ): Q: What does "Omohide Poroporo" mean?". Nausicaa.net. 7 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2009. 
  2. ^ Team Ghiblink. "Only Yesterday: Frequently Asked Questions (FAQ): Q: Is it based on a manga or a book?". Nausicaa.net. 7 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2007. 
  3. ^ "Kako haikyū shūnyū jōi sakuhin 1991-nen" (Japonca). Motion Picture Producers Association of Japan. 26 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2011. 
  4. ^ "Omohide poro poro (Only Yesterday) (1991)". Rotten Tomatoes. Flixter. 31 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2015. 
  5. ^ "Only Yesterday (1991)". Metacritic.com. 5 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2016. 
  6. ^ Repold, Nicolas (31 Aralık 2015). "Review: Only Yesterday, Isao Takahata's Time-Jumping Anime". New York Times. 5 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2016. 
  7. ^ Kenny, Glenn (31 Aralık 2015). "Only Yesterday (2016)". RogerEbert.com. Ebert Digital. 25 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2016. 

Dış bağlantılar

Şablon:Isao Takahata Şablon:Studio Ghibli Films

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hayao Miyazaki</span> Japon Film Yönetmeni

Hayao Miyazaki , Japon manga ve anime sanatçısıdır. Elli yılı aşkın bir süredir animasyon dünyasının içindedir ve en yakın çalışma arkadaşı Isao Takahata ile birlikte Studio Ghibli adlı animasyon stüdyosunun kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Gheorghe Zamfir</span>

Gheorghe Zamfir Romanyalı ünlü panflüt virtüözü, 50 yıllık müzik kariyerinde 120 ödül almış, albümleri ise 40 milyondan fazla satmıştır. Genellikle "Panflüt ustası Zamfir" diye bilinmektedir.

<i>Wildcats</i> (film)

Wildcats 1986 yapımlı başrolünü Goldie Hawn'un oynadığı spor içerikli güldürü filmi. Film, ayrıca Wesley Snipes ve Woody Harrelsonunda ilk uzun metraj filmleridir. Daha sonra White Men Can't Jump ve Money Train filmlerinde de bir araya geldiler.

<i>Yürüyen Şato</i> film

Yürüyen Şato, Hayao Miyazaki tarafından yönetilen, 2004 çıkışlı Japon animasyon (anime) filmi. İngiliz yazar Diana Wynne Jones'un 1986'da yayımlanan aynı adlı kitabından uyarlanmıştır. Yapımcılığını Toshio Suzuki'nin üstlendiği filmin animasyonlarını Studio Ghibli yapmıştır.

<i>Ateşböceklerinin Mezarı</i> 1988 çıkış tarihli Japon animasyon filmi

Ateş Böceklerinin Mezarı, Isao Takahata tarafından yazılıp yönetilen ve Studio Ghibli tarafından üretilen bir animasyon savaş-drama filmidir. Akiyuki Nosaka'nın 1967 çıkış tarihli aynı adlı yarı öz yaşam öyküsel kısa hikâyesinden uyarlanmıştır.

Studio Ghibli, Inc., Japonya merkezli bir animasyon stüdyosudur. Şirket, 15 Haziran 1985 tarihinde Hayao Miyazaki, Isao Takahata ve Toshio Suzuki tarafından kurulmuştur. Şirketin merkezi Tokyo'nun Koganei kentinde yer almaktadır.

<i>Güneşin Prensi Horus</i> 1968 yapımı film

Güneşin Prensi Horus, Güneşin Oğlu Hols olarak da bilinir, 1968 yılında yayınlanmış japon animasyon (anime) filmidir. Film, Studio Ghibli'nin ünlü yönetmenlerinden Isao Takahata'nın çıkış filmi olarak tanınır. Hayao Miyazaki, Yasuo Ōtsuka, Yoichi Kotabe ve Yasuji Mori gibi daha sonra animasyon sektöründe başarılı bir kariyere sahip olan kişiler de bu filmde animatör olarak çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Isao Takahata</span> Japon anime yönetmeni (1935 - 2018)

Isao Takahata Japon anime yönetmenidir. Ünlü anime yönetmeni Hayao Miyazaki'nin uzun süreli çalışma arkadaşı ve Studio Ghibli'nin kurucularındandır. Studio Ghibli kurulduktan sonra farklı türlerdeki dört filme imza atmıştır: savaş filmi Ateşböceklerinin Mezarı, romantik drama Dün Gibi, komedi filmi Komşum Yamadalar, doğa bilinçlendirme temalı Pom Poko. Bu filmlerden Ateşböceklerinin Mezarı, film eleştirmeni Roger Ebert tarafından en iyi savaş filmlerinden biri olarak nitelendirilmektedir.

<i>Rüzgârlı Vadi</i> Japon anime filmi

Rüzgarlı Vadi, japon yönetmen Hayao Miyazaki tarafından yapılmış 1984 yapımı kıyamet sonrası bilimkurgusu tarzı anime filmidir. Film Miyazaki'nin aynı adlı mangasından uyarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Toshio Suzuki</span>

Toshio Suzuki , japon animasyon şirketi Studio Ghibli'nin baş yapımcısı ve kurucu ortaklarındandır. Ayrıca 2005-2008 yılları arasında şirketin yöneticiliğini yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tokuma Shoten</span>

Tokuma Shoten Publishing Co., Ltd. , 1954 yılında Japonya'da kurulan yayımcı şirketidir. Şirket ayrıca 1974'te satın aldığı Kadokawa Pictures film stüdyosu ve Tokuma Japan Communications plak şirketinin 2000 yılına kadar ana şirketi konumundadır.

<i>Tepedeki Ev</i> (film)

Tepedeki Ev, japon yönetmen Goro Miyazaki tarafından yapılmış 2011 yapımı tarzı anime filmidir. 1980 yılında yayınlanan bir manga serisinden uyarlanmıştır. Studio Ghibli yapımıdır. Film 31. İstanbul Film Festivali'nde Türkiye'de de gösterilmiştir.

<i>Küçük Deniz Kızı Ponyo</i> Küçük Deniz Kızı Ponyo, 2008 yılında yapılmış Japon animasyon fantastik filmi.

Ponyo , Türkiye'de yayınlanan adıyla Küçük Deniz Kızı Ponyo, yönetmenliğini Hayao Miyazaki'nin üstlendiği ve Studio Ghibli tarafından üretilen 2008 yılı Japon animasyon fantastik film. Miyazaki'nin Ghibli için yönettiği sekizinci ve toplamda onuncu filmidir. Tomoko Yamaguchi, Kazushige Nagashima, Yūki Amami, George Tokoro, Yuria Nara, Hiroki Doi, Rumi Hiiragi, Akiko Yano, Kazuko Yoshiyuki ve Tomoko Naraoka seslendirme kadrosunu oluşturmaktadır. Hikâye Ponyo adlı bir japon balığının Sōsuke adlı beş yaşında bir erkek çocuğunun arkadaşlığını kabulü ve bir kız çocuğu olma isteği üzerinedir.

<i>Kırmızı Kaplumbağa</i>

Kırmızı Kaplumbağa, Hollandalı-İngiliz animatör Michaël Dudok de Wit tarafından yazılıp yönetilen, Japonyalı Toshio Suzuki'nin yapımcılığını üstlendiği 2016 yılı fantastik animasyon filmi. Film; Wild Bunch ve Studio Ghibli ortak yapımıdır, ıssız bir adada mahsur kalmış ve dev bir kırmızı kaplumbağa ile karşılaşan bir adamın öyküsünü anlatmaktadır. Filmin diyaloğu yoktur. 2016 Cannes Film Festivali'nde Belirli Bir Bakış bölümünde dünya prömiyerini gerçekleştiren film, 89. Akademi Ödülleri'nde En İyi Animasyon Filmi dalında aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Dokunaç erotizmi</span>

Dokunaç erotizmi, geleneksel pornografiyi hayvanlarla cinsel ilişki ve fantezi, korku veya bilimkurgu temasıyla bütünleştiren bir pornografi türüdür. Japonya'da en yaygın pornografi türlerinden biri olup bazıları korku veya hentai temaları altında bulunur. Genellikle kurgusal olan dokunaçlı yaratıklar, çoğunlukla kadınlarla cinsel ilişkiye girmektedir. Dokunaç erotizmi uzlaşmacı olabilir, ancak sıklıkla tecavüz unsurları içerir.

<i>En Sevdiğim Komşularım</i> Isao Takahatanın yönettiği 1991 yapımı Japon animasyon filmi

En Sevdiğim Komşularım 1999 yapımı, Isao Takahata'nın yazıp yönettiği, Studio Ghibli'nin Tokuma Shoten, Nippon Television Network, Hakuhodo ve Buena Vista Home Entertainment için ürettiği ve Shochiku'nın dağıtımını yaptığı Japon komedi animasyon filmdir. Hisaichi Ishii'nin yazdığı yonkomo manga Nono-chan'dan uyarlanmıştır. Studio Ghibli'nin diğer filmlerinin aksine, diğer filmlerin geleneksel anime tarzından farklı olarak çizgi roman tarzında çizilmiştir.

Prenses Kaguya Masalı, 10. Yüzyılda geçen bir Japon halk masalından uyarlanan fantastik temalı 2013 yapımı anime filmi. Animenin önemli üstatları Hayao Miyazaki ve Isao Takahata kurduğu Studio Ghibli tarafından üretilen filmin yönetmenliği de Isao Takahata tarafından yapılmıştır. Filmin geçtiği 10. Yüzyıla uygun bir şekilde filmde kullanılan sulu boya tekniği ve renk geçişleri oldukça dikkat çekmiştir. Film 2015 Akademi Ödülleri En İyi Animasyon Kategorisinde aday gösterilmiştir.

<i>Aşırıcılar</i> (film, 2010) 2010 yapımı Japon animasyon filmi

Aşırıcılar, Japonya'da Aşırıcı Arriety ve Kuzey Amerika'da Arrietty'nin Gizli Dünyası ismiyle yayınlanan 2010 yapımı Japon animasyon filmidir. Hiromasa Yonebayashi'nin yönettiği ilk uzun metraj film olan Aşırıcılar, Nippon Televizyon Ağı, Dentsu, Hakuhodo DY Medya Ortakları, Walt Disney Japonya, Mitsubishi, Toho, Wild Bunch şirketleri adına Studio Ghibli animasyon film stüdyosu tarafından üretilmiştir ve filmin dağıtımını Toho şirketi yapmıştır. İngiliz çocuk kitapları yazarı Mary Norton'ın yazdığı, sıradan bir evin duvarlarında ve zeminlerinde gizlice yaşayan ve hayatta kalabilmek için insanlardan eşyalar aşıran küçük boyutlarda bir ailenin anlatıldığı 1952 basımı Aşırıcılar romanı filme Hayao Miyazaki ve Keiko Niwa tarafından uyarlanmıştır. Film, Arrietty adlı genç bir aşırıcının, diğer insanlara görünmemeye çalışırken Sho isimli bir insanla arkadaş olmasını anlatıyor.

<span class="mw-page-title-main">Márta Sebestyén</span> Macar halk şarkıları şarkıcısı (d. 1957)

Márta Sebestyén Macar folk şarkıcısı, besteci ve oyuncu.

<i>Büyük Rakun Savaşı</i>

Büyük Rakun Savaşı, yönetmenliğini Isao Takahata'nın yaptığı ve senaryosunu yazdığı 1994 yapımı bir Japon fantastik anime filmidir. Film, Studio Ghibli tarafından hazırlanmıştır ve 16 Temmuz 1994 tarihinde gösterime girdi.